21.9. Aloin tutustumaan, mitä vähemmistöjä Suomesta löytyy: http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/palvelut_aiheittain/laki_ja_oikeusturva/kansalaisuus_kielet_ja_vahemmistot/vahemmistot_suomessa/index.html (Tiina)
http://www.verkkoklinikka.fi/?page=5422836&id=9511014
Mitkä lasketaan vähemmistöiksi?
Sähköpostilistat ja netissä toimivat keskustelupalstat tarjoavat mahdollisuuden vertaistukeen, joka ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan.
Diabetestä sairastavien kohtauspaikka, mm. keskustelufoorumi:http://www.diabetes.fi/kohtauspaikka
Joku tutkinut opinnäytetyössään Diabetesliiton internet-keskustelurymää: http://kirjastot.diak.fi/files/diak_lib/Helsinki2005/f940b5_hiidensilta4486.pdf
Keskustelusivuja kehitysvammaisten lasten vanhemmille ja ammattilaisille. Avoimilla sivuilla myös tukihenkilöt kommentoivat keskustelua. Sivuilla on myös vanhemmille suljettuja keskusteluryhmiä, joista useimmat ovat suunnattu harvinaisiin kehitysvammoihin: http://www.verneri.net/yleis/keskustelu/
Raittius.net - Vertaistukea päihderiippuvaisille sekä heidän läheisilleen
Transsukupuolisille ja heidän läheisilleen tarkoitettuja nettisivuja: http://www.ftm2.info/
Tässä pari autismin vertaistuki sivu (Tuuli)
http://www.autismikirjo.net/empowerment/Vertaistoimintaa/Vertaistoimintaa.html
Kuulovammaisille on ohjeita miten käyttää konetta
http://appro.mit.jyu.fi/essikurssi/kuulovammaisuus/t2/
Vertaistuen määritelmä:
"Vertaistuki on järjestelmällistä tukitoimintaa kahden ihmisen välillä tai ryhmässä. Vertaistukeen osallistuvat ovat tasavertaisia keskenään ja toimivat yleensä sekä tukijoina että tuettavina. Vertaistuki perustuu samankaltaisten elämänkokemuksien ja elämänvaiheiden läpieläneiden ihmisten keskinäiseen tasa-arvoisuuteen, keskinäiseen solidaarisuuteen, kuulluksi ja ymmärretyksi tulemiseen sekä kohtaamiseen ja keskinäiseen tukeen[digimedia:[1]|http://fi.wikipedia.org/wiki/Vertaistuki#cite_note-0]. Varsinaisten vertaistukijoiden lisäksi vertaistukitoiminaan voi liittyä myös ryhmän tai keskustelun ohjaaja. Vertaistukea voidaan käyttää psykologisena hoitomuotona terapian sijasta tai sen tukena. Vertaistuella voi olla terapeuttinen vaikutus osallistujiin."
Iso osa vähemmistöistä käyttävät yleisiä keskustelupalstoja vertaistuen hankkimiseen. Yleisillä keskustelupalstoilla voi määrittää aiheen tai laittaa otsikoksi esimerkiksi Kaikki Kuulovammaiset tänne! Toisaalta näille sivuille voi tulla myös häiriköitä... (Tuuli)
Tässä ois islamilaisten vertaistuki foorumi, mutta ei päästä lukee sitä ku ei olla kirjauduttu: :D
http://www.rabita.fi/?page_id=412 (Tuuli)
Valittiin päivän päätteeksi, että lähdetään tutkimaan kehitysvammaisille ja heidän läheisilleen tarjottavaa vertaistukea netissä. Kysytään millaista vertaistuki oli ennen ja millaista se on nyt. Toisena vaihtoehtona mielenterveysongelmaiset: https://www.tukinet.net/ryhmat.tmpl
Mietimme yön yli omilla tahoilamme ja päätämme yhdessä, kumman valitsemme.
22.9. Yritin etsiä myös hieman tietoja esim. maahanmuuttajien eristäytymisestä, separaatiosta, mutta aiheesta ei tuntunut löytyvän paljoakaan. Päädymme kehitysvammaisille ja heidän läheisilleen tarjottavaan vertaistukeen verkossa. Pohdittiin ja luettiin hieman yleisesti millaista on vertaistuki verkossa. Etua/haittaa jne. Seuraavaksi lähdemme suunnittelemaan kysymyksiä, joita esitämme jollekkin henkilölle, joka toimii kehitysvammaisten vertaistukisivuston parissa. Haastattelemme millaista vertaustuki oli ennen ja nyt. (Tiina)
Lähetimme sähköpostia kehityisvamma-alan verkkotuki sivustolle. Kysyimme seuraavia asioita. (Tuuli)
Miten vertaistuen antaminen ja saaminen on muuttunut internetin myötä? Millaista se oli ennen/nyt? Onko tuen ja tiedon saaminen helpottunut/vaikeutunut? Käytetäänkö keskustelupalstaanne aktiivisesti ja minkälaista tukea sieltä on mahdollista saada? Onko tukihenkilötoiminta koettu hyödylliseksi vertaistueksi?
26.9. Mietimme valintaamme uudelleen ja lähetämme kysymykset myös autismi- ja aspergerliitolle. Voimme käsitellä käsitettä voimaantuminen paremmin, sillä keskustelupalstalla juttelevat myös näistä oireyhtymistä kärsivät eikä ainoastaan heidän vanhemmat/läheiset, kuten kehitysvammaisten keskustelupalstalla.
Tutkimme myös käsitettä voimaantuminen:
http://www.susannapurra.com/Voimaantuminen.pdf
Mietimme myös aspergerin oireyhtymästä/autismista kärsivien eristäytymistä nettiin.
Löysin hyvän opinnäytetyön/tukielman missä on paljon tosta vertaistuesta! Vaikkakin aiheena keskosten vanhemmat, mutta kuitenkin, vois varmaa hyödyntää