You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 43 Next »

21.9. Aloin tutustumaan, mitä vähemmistöjä Suomesta löytyy: http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/palvelut_aiheittain/laki_ja_oikeusturva/kansalaisuus_kielet_ja_vahemmistot/vahemmistot_suomessa/index.html (Tiina)

http://www.verkkoklinikka.fi/?page=5422836&id=9511014

Mitkä lasketaan vähemmistöiksi?

Sähköpostilistat ja netissä toimivat keskustelupalstat tarjoavat mahdollisuuden vertaistukeen, joka ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan.

Diabetestä sairastavien kohtauspaikka, mm. keskustelufoorumi:http://www.diabetes.fi/kohtauspaikka

Joku tutkinut opinnäytetyössään Diabetesliiton internet-keskustelurymää: http://kirjastot.diak.fi/files/diak_lib/Helsinki2005/f940b5_hiidensilta4486.pdf

Keskustelusivuja kehitysvammaisten lasten vanhemmille ja ammattilaisille. Avoimilla sivuilla myös tukihenkilöt kommentoivat keskustelua. Sivuilla on myös vanhemmille suljettuja keskusteluryhmiä, joista useimmat ovat suunnattu harvinaisiin kehitysvammoihin: http://www.verneri.net/yleis/keskustelu/

Raittius.net - Vertaistukea päihderiippuvaisille sekä heidän läheisilleen

Nuoretlesket.fi — Suomen Nuoret Lesket eli Winkut on riippumaton yhteisö, joka vertaistukee leskiä heidän arjessa selviytymisessään

Transsukupuolisille ja heidän läheisilleen tarkoitettuja nettisivuja: http://www.ftm2.info/

Tässä pari autismin vertaistuki sivu (Tuuli)

http://www.autismikirjo.net/empowerment/Vertaistoimintaa/Vertaistoimintaa.html

http://www.aspalsta.net/

Kuulovammaisille on ohjeita miten käyttää konetta

http://appro.mit.jyu.fi/essikurssi/kuulovammaisuus/t2/

Vertaistuen määritelmä:

"Vertaistuki on järjestelmällistä tukitoimintaa kahden ihmisen välillä tai ryhmässä. Vertaistukeen osallistuvat ovat tasavertaisia keskenään ja toimivat yleensä sekä tukijoina että tuettavina. Vertaistuki perustuu samankaltaisten elämänkokemuksien ja elämänvaiheiden läpieläneiden ihmisten keskinäiseen tasa-arvoisuuteen, keskinäiseen solidaarisuuteen, kuulluksi ja ymmärretyksi tulemiseen sekä kohtaamiseen ja keskinäiseen tukeen[digimedia:[1]|http://fi.wikipedia.org/wiki/Vertaistuki#cite_note-0]. Varsinaisten vertaistukijoiden lisäksi vertaistukitoiminaan voi liittyä myös ryhmän tai keskustelun ohjaaja. Vertaistukea voidaan käyttää psykologisena hoitomuotona terapian sijasta tai sen tukena. Vertaistuella voi olla terapeuttinen vaikutus osallistujiin."

Iso osa vähemmistöistä käyttävät yleisiä keskustelupalstoja vertaistuen hankkimiseen. Yleisillä keskustelupalstoilla voi määrittää aiheen tai laittaa otsikoksi esimerkiksi  Kaikki Kuulovammaiset tänne! Toisaalta näille sivuille voi tulla myös häiriköitä... (Tuuli)

Tässä ois islamilaisten vertaistuki foorumi, mutta ei päästä lukee sitä ku ei olla kirjauduttu: :D

http://www.rabita.fi/?page_id=412 (Tuuli)

Valittiin päivän päätteeksi, että lähdetään tutkimaan kehitysvammaisille ja heidän läheisilleen tarjottavaa vertaistukea netissä. Kysytään millaista vertaistuki oli ennen ja millaista se on nyt. Toisena vaihtoehtona mielenterveysongelmaiset: https://www.tukinet.net/ryhmat.tmpl

Mietimme yön yli omilla tahoilamme ja päätämme yhdessä, kumman valitsemme.

22.9. Yritin etsiä myös hieman tietoja esim. maahanmuuttajien eristäytymisestä, separaatiosta, mutta aiheesta ei tuntunut löytyvän paljoakaan. Päädymme kehitysvammaisille ja heidän läheisilleen tarjottavaan vertaistukeen verkossa. Pohdittiin ja luettiin hieman yleisesti millaista on vertaistuki verkossa. Etua/haittaa jne. Seuraavaksi lähdemme suunnittelemaan kysymyksiä, joita esitämme jollekkin henkilölle, joka toimii kehitysvammaisten vertaistukisivuston parissa. Haastattelemme millaista vertaustuki oli ennen ja nyt. (Tiina)

Lähetimme sähköpostia kehityisvamma-alan verkkotuki sivustolle. Kysyimme seuraavia asioita. (Tuuli)

Miten vertaistuen antaminen ja saaminen on muuttunut internetin myötä? Millaista se oli ennen/nyt? Onko tuen ja tiedon saaminen helpottunut/vaikeutunut? Käytetäänkö keskustelupalstaanne aktiivisesti ja minkälaista tukea sieltä on mahdollista saada? Onko tukihenkilötoiminta koettu hyödylliseksi vertaistueksi?

26.9. Mietimme valintaamme uudelleen ja lähetämme kysymykset myös autismi- ja aspergerliitolle. Voimme käsitellä käsitettä voimaantuminen paremmin, sillä keskustelupalstalla juttelevat myös näistä oireyhtymistä kärsivät eikä ainoastaan heidän vanhemmat/läheiset, kuten kehitysvammaisten keskustelupalstalla.

Tutkimme myös käsitettä voimaantuminen:

http://www.susannapurra.com/Voimaantuminen.pdf

Mietimme myös aspergerin oireyhtymästä/autismista kärsivien eristäytymistä nettiin.

Löysin hyvän opinnäytetyön/tukielman missä on paljon tosta vertaistuesta! Vaikkakin aiheena keskosten vanhemmat, mutta kuitenkin, vois varmaa hyödyntää

http://kevyt.net/tiedostot/keskosperhe/vertaistuki-voimavarojen-vahvistajana

integraatio= http://fi.wikipedia.org/wiki/Integraatio_%28kasvatustiede%29

http://www.stkl.fi/vertsi-k2.html

Nettikeskustelu ja ryhmät

Nykyisin monet ryhmät käynnistyvät nettikeskustelupalstoilla tai jotkut ryhmäläisistä osallistuvat palstojen keskusteluihin. Moni kokee helpotusta saadessaan ensimmäisen kerran avautua tuntemattomana, ja monille nettikeskustelupalstat tarjoavat merkittävän kanavan avautumiseen ajasta ja paikasta riippumatta.

On kuitenkin huomattava, että on oma riskinsä tavata kasvokkain niitä, jotka ovat puhuneet nimimerkin suojasta ns. kasvottomasti netissä. Nettikeskustelussa on voitu kertoa paljon sellaista ja sellaisella tavalla, jolla asioita ei kerrottaisi aidossa kohtaamisessa. Ryhmässä nousee hankalia tunteita, jos joku ottaa nettipalstoilla sellaisia asioita esille, joita toinen ei kasvokkain halua käsitellä.

Niinpä on hyvä sopia heti alussa siitä, että nettinimimerkkeihin eikä nettikeskusteluihin ole lupa viitata. Itsestään selvää on, että myöskään ryhmässä toisen kertomaa ei saa siirtää toisen nettipalstoille. Ryhmässä voi olla sellaisia, jotka ovat ulkopuolella nettiryhmän, eikä siksikään ole tahdikasta puhua ryhmän ulkopuolisista asioista. Ryhmässä on hyvä keskittyä elämään tässä ja nyt -tilanteessa. Vain näin voidaan rakentaa luottamuksellinen ilmapiiri.

Runko

Vertaistuesta yleisesti

-mitä on vertaistuki?

-mitä muotoja vertaistuella on? (läheiset, tapaamiset, neuvolat, terveydenhoitajat, lehdet, keskustelupalstat, sähköpostituslistat, mese/chatti)

Mitä vertaistuki verkossa tarjoaa verrattuna muihin muotoihin?

-paikasta/ajasta riippumatonta tukea (vrt. tapaamiset, neuvolakäynnit jne.)

-samanhenkisiä ja saman kokeneita ihmisiä ympäri maata (vrt. pienet tapaamiset, jossa vain muutamia ihmisiä lähialueilta. Ei välttämättä täysin samoja ongelmia ja kokemuksia. Neuvolatädeillä tai terveydenhoitajille ei välttämättä omakohtaista kokemusta, antavat vain hoito-ohjeita tms.)

-paljon tietoa ja erilaisia kokemuksia ja vinkkejä yhdessä paikassa

-voi seurata myös osallistumatta itse

-ei välttämättä tarvitse kirjoittaa omalla nimellä (vrt. tapaamiset tms. Täytyy esiintyä omalla nimellä ja naamall.a)

-joskus helpompi kirjoittaa kuin puhua

-pieniltä paikkakunnilta voi olla vaikea saada tukea ja järjestää tapaamisia (vrt. netti)

-verkossa voi myös kehittää helposti vertaistukitoimintaa ja jakaa ideoita muiden kanssa

-netissä voi olla helpompi puhua, jos on vaikeuksia sosiaalisesti (vrt. aspergerin oireyhtymä)

-vertaistueksi lasketaan nimenomaan samankokeneiden kanssa tunteiden, ongelmien, vinkkejen jne. jakaminen.

Kerromme muutamasta eri vähemmistön vertaistukisivustoista (diabetes, autismi/asperger, kehitysvammaiset)

-Kehitysvammaisille avoimia ryhmiä, joihin voi osallistua myös anonyyminä. Suljettuja ryhmiä vakavammille aiheille, vaatii salasanan pyytämisen sähköpostitse. Voi myös keskustella tukihenkilöiden kanssa suljetuissa ryhmissä tai avoimilla palstoilla. Tukihenkilöillä on omakohtaista kokemusta kehitysvammaisuudesta. Oma avoin osionsa, jossa vammaisalan ammattilaiset vastaavat.

-Diabetesliitto tarjoaa keskustelupalstan, jonne täytyy rekisteröityä ensin, mutta kuka tahansa voi lukea. Löytyy myös kirjekaverihaku, Kysy diabeteksestä -puhelin, tietoa diabeteksestä, tilaa lehti, testaa diabetesriskisi. Kattavat sivut.

-Autistmi/asperger keskusteluja voi lukea, mutta ei kommentoida ilman rekisteröitymistä.

-Ryhmä, joiden toiminta lähes pelkästään verkon kautta? Eristäytyminen?

Suljetut/avoimet keskustelupalstat

-tiedon "luotettavuus" (kuka tahansa voi kirjoittaa, nimimerkin takaa helpompi huudella ja provosoida, kirjoittaa jopa valheellisesti)

-yhdistyksien omat keskustelupalstat luotettavimpia?

-pitäisikö keskustelut olla kaikille avoimia: Kuka tahansa voi kirjoittaa ilman rekisteröitymistä? Kuka tahansa voi lukea, mutta ei kirjoittaa (rekisteröinti)? Kokonaan suljetut palstat (ainoastaan rekisteröimällä)?

  • No labels
You must log in to comment.