You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 10 Next »

Toiminnallinen määrittely

1 Johdanto

Tämä dokumentti on tarkoitettu Peppi-tietojärjestelmäkokonaisuuden sääntömoottorin ja opintopolkujen hallinnan toteuttamiseksi. Dokumenttiin on kirjattu ne toiminnallisuudet ja toiminnot, jotka ovat tulleet esille Peppi-rojektin aikana mm. evaluoitaessa Metropolia-ammattikorkeakoulussa (ossittain Tamk:ssa) käytössä olevaa Ops-editoria ja Kuali Foundation-järjestelmän ominaisuuksia Opetussuunitelmien tukena.

Keväällä 2011 tehdyissä selvityksissä nousi esille mm. seuraavaa (https://wiki.metropolia.fi/display/peppi/XX.+Kuali+ja+OPS-editor+katselmus+ja+vertailu):

  • Kualin opetussuunnitelmaan ja yksiköihin liittyvät säännöt ovat erittäin tehokas tapa tallentaa opetussuunnitelman sisältöön tietoa, jota tarvitaan opetussuunnitelmien hallinnassa, oppimisen ja opetuksen suunnittelussa ja opiskelijan opintojen suunnittelussa. Ops-editorissa ei ole em. ominaisuutta. (vrt. opintopolun hallinta).
  • Kuali Student ei käytä Drools-sääntömoottoria, vaan sääntöjen käsittely on tehty itse ja ovat osa Student-moduulia. Sääntöjen toteutus, tallennusratkaisu, on tehty kuitenkin siten, että toiminta ja ratkaisumalli on selvitettävissä ja joita voidaan käyttää pohjana Peppi-projektissa.

2. Termit ja määritelmät

Tässä yhteydessä käytetään Peppi-projektin tavoin RAKETTI-XDW käsitemallia.

Sääntömoottorin ja opintopolun hallinnan näkökulmasta tarkennettuja käsitteitä.

Yksikkö

Yksiköllä tarkoitetaan tässä yhteydessä ammattikorkeakoulun itsensä määrittelemää organisaatioyksikköä. Kaikki amk:ssa järjestettävä koulutus liittyy johonkin yksikköön.

Ohjelma

Ohjelmalla tarkoitetaan tässä OKM:n koulutuspäätösten mukaisia koulutusohjelmia.

Ammattikorkeakoulun mahdollisesti itse määrittelemä koulutusohjelma on "yksikkö", ei ohjelma. Koulutus voi liittyä 0..n ohjelmaan. Yksi koulutus Yksi koulutus voi liittyä 0..n koulutusalaan. Yksi koulutus voi liittyä 0..tutkintoon.

Tutkinto

Ammattikorkeakoulussa suoritettavia tutkintoja ovat ammattikorkeakoulututkinnot ja ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot. Ks. liite "Ammattikorkeakoulussa suoritettavat tutkinnot ". Ammattikorkeakoulun toimilupaan sisältää määräykset ammattikorkeakoulun koulutustehtävästä ja  koulutusaloista. Koulutusala sisältää tutkinnot. Yhdellä amk:n koulutusalalla voi olla yksi (esim. matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto) tai useita tutkintoja (esim. tekniikan ja liikenteen alalla tekniikan ammattikorkeakoulututkinto ja merenkulun ammattikorkeakoulututkinto).

Tutkintonimike

Tutkintonimike on tutkintoa täsmentävä käsite. Ks. tutkintonimikkeistä liite "Ammattikorkeakoulussa suoritettavat tutkinnot ". Yksi tutkintonimike liittyy yhteen ja vain yhteen koulutusalaan ja yhteen tai useampaan koulutusohjelmaan.

Tutkintonimikkeitä voi olla koulutusalalla useita (sosiaali- ja terveysala) tai yksi (yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala ja  liiketalouden koulutusala).

Ryhmän opetussuunnitelma

Opiskelupaikkaa hakeva muuttuu ammattikorkeakoulun yhteishaun opiskelijavalinnan ja hakijan paikanvastaanoton prosessissa ammattikorkeakoulun opiskelijaksi.(Kaikkia opiskelijavalintoja ei tehdä amk:n yhteishaussa. Osa valinnoista tehdään ammattikorkeakoulussa).OKM:n koulutusohjelmapäätös ja ammattikorkeakoulun aloituspaikkapäätökset määrittelevät mihin koulutukseen voi hakeutua amk:n ammattikorkeakoulujen yhteishaussa puoli vuosittain (ja erillisvalinnoissa). Ammattikorkeakouun yhteisvalintoja on kaksi kertaa vuodessa : keväällä valitaan opiskelijat syksyllä alkavaan koulutukseen ja syksyllä keväällä alkavaan kouutukseen. Hakuryhmässä valitut ja paikan vastaanottaneet opiskelijat muodostavat saapumisryhmän. Yksi saapumisryhmä liittyy yhteen ja vain yhteen ammattikorkeakoulun yhteishakuun.

Hakijoille koulutuksen sisällön kuvaus ja rakenne esitellään opetussuunnitelmassa.Koulutuksen sisältö voi olla kahdelle ammattikorkeakoulun yhteishaun ryhmälle eri sisältöinen.Esimerkiksi, koulutus on tutkintoon johtavaa koulutusta. (Koulutuksen järjestäminen voidaan ammattikorkeakoulun sisäisessä organisaatiossa järjestää missä tahansa _yksikössä). Ammattikorkeakoulua ulkopuolelta tarkasteltaessa koulutus järjestetään aina koulutusohjelmassa ja hakija hakeutuu opiskelemaan yhden ammattikorkeakoulun yhteen koulutusohjelmaan, yhdessä ammattikorkeakoulujen yhteishaussa. Ammattikorkeakoulun koulutusohjelman näkökulmasta, koulutusohjelmasta on yksi koulutusohjelman opetussuunnitelma josta on useita versioita (hakuryhmien mukaisesti). Ammattikorkeakoulun opiskelijan näkökulmasta, opiskelijalla on yksi opetussuunnitelma (ja opetussuunnitelma on yksi koulutusohjelman useista opetussuunnitelmista, mutta tällä ei ole opiskelijalle merkitystä).

Ryhmän opetussuunnitelma on ammattikorkeakoulun yksikön (joka on 0..n koulutusohjelmaa) opetussuunnitelmasta osajoukko, joka on kyettävä näyttämään hakijoille, opiskelijoille ja valmistuneille.

Opintopolku

Koulutusohjelman opetussuunnitelmaa tai koulutusohjelman saapumisryhmän opetussuunnitelmaa _ei opiskele kukaan._Ei opiskele tarkoittaa ettei ole olemassa opiskeiljaa joka opiskelee yksikön tai saapumisryhmän opetussuunnitelman sisällön sellaisenaan. Opiskelijan henkilökohtainen opintosuunnitelma on osajoukko saapumisryhmän opetussuunnitelmasta. <kesken>

Etenemiseen liittyvät rajoitteet

Korvaavuudet

3. Käyttäjäroolit

Käyttäjäroolien avulla jaetaan oikeuksia eri palveluihin ja sähköisen työpöydän osiin. Sääntömoottorin ja opintopolkujen hallintaan sovelletaan samoja käytäjärooleja kuin muissakin Peppi-projektin palveluissa.

4. Prosessikuvaus

saasda

5. Sääntömoottori ja opintopolkujen hallinnan toiminnallisia vaatimuksia

  • Tulee tukea yksikön, ohjelman, tutkinnon, tutkintonimikkeen ja ryhmän opetussuunnitelmia.
    • Tulevaisuudessa opetussuunnitelmia ei välttämättä tehdä koulutusohjelmalle vaan koulutusohjelmat tuottavat koulutuspaketteja, jotka liittyvät tutkinnon tai tutkinonimikkeen opetussuunnitelmaan (yksikön opetussuunnitelma)
    • Opetussuunnitelmaa ei pitäisi tehdä pelkästään ryhmälle
    • Opetussuunnitelmat voitava liittää toisiinsa joko "sisäkkäin" tai "peräkkäin" siten että voidaan tuottaa eri tason opetussuunnitelmat (esim. ryhmän OPS on osajoukko koulutusohjelman opetussuunnitelmasta, ohjelman opetussuunnitelma voi tarvittaessa olla yksikön opetussuunnitelmasta tai usean jatkotutkinnon tai erikoistumisopintojen opetussuunnitelmat voivat muodostua toistensa osista
  • Sääntömoottori
    • Eri säännöstöjen kautta pitää pystyä kuvaamaan
      • Edeltävyyksiä
      • Korvaavuuksia
      • Etenemiseen liittyviä rajoitteita
      • Opintopolkuja
  • Opintojen atribuutit
    • Välineen pitää pystyä tukemaan opintojen luokittelua - opetussuunnitelman opnnoille ja opinnoille on voitava antaa atribuutteja
    • Atribuuttien merkitys, tietosisältö, jäsentelyihin liittyvät säännöt sekä käyttö tulevat kasvamaan
      • Osaamiset (esim. tutkinnon tai tutkintonimikeen tuottamat) voidaan kuvata atribuuttien (editori: jäsennysten) kautta
      • Jäsentelyiden (editori) otsikoille pitää pystyä antamaan kuvauksia
      • Pääkäyttäjän pitää pystyä asettamaan tiettyjä jäsennyksiä (editori) pakollisiksi jos
        • Opetussuunnitelma liitettään tutkintoon, tutkintonimikkeeseen, orgnisatioyksikköön tai koulutusohjelmaan
      • Yksi jäsentelyn käyttökohde voi olla jatkossa myös sen tapainen, jossa eri aloitusvuosien opetussuunnitelmat kuvataan jäsentelyn kautta = jäsennys on aloitusvuosi: s2010,s2011,s2012. Käyttäjä kertoo jäsennyksen kautta, mitkä opinnot kuuluvat minkäkin aloitusvuoden opiskelijoiden opetussuunnitelmaan (ryhmän opetussuunnitelma muodostuu filtteröimällä ohjelman opetussuunnitelmaa ajalla)
  • Organisaation mallintaminen
    • Peppi kokonaisuudessa tullaan yhdistämään tietojoukkoja ja yksittäisiä tietoja organisaatioyksiköihin = Opetussuunnitelman omistaa/ylläpitää organisaatioyksikö: Auto- ja kuljetusteknikkaan koulutusohjelma
      • Tätä varten Peppi kokonaisuudessa tulee joko itsessään olla palvelu/järjestelmä, jonka avulla organisaatiohierarkiaa, yksiköiden välisiä suhteita, kustannustunnisteita sekä vastuuhenkilöitä pystyään ylläpitämään
  • Eri tyyppiset kuvaustekstit pitää pystyä ylläpitämään Peppi kokonaisuudessa (Opetussuunnitelmaväline, yksikkönäkymä ja hallintanäkymä)
    • Kuvaukset:
      • Tutkinnon kuvaus
      • Tutkintonimikkeen kuvaus
      • Koulutusohjelman kuvaus
        • Markkinointikuvaus
        • Opinto-oppaaseen lähetettävä kuvaus
      • Opetussuunnitelman kuvaus (olemassa jo OPS-editorissa)
      • Kun opetussuunnitelmalle kerrotaan, minkä tutkinnon tai tutkintonimikkeen opetussuunnitelma tuottaa perii se ne kuvaukset, jotka tutkinnolle tai tutkintonimikkeelle on asetettu.
  • Opintopolku
    • Opetussuunniteluvälineiden ajoitussuunnitelma ei kuvaa riittävän hyvin opiskelijalle ehdotettua etenemispolkua = opiskelijan on vaikea hahmottaa missä järjestyksessä opinnot "kannattaisi"/on ajateltu suoritettavan

6. Käyttäjätarinat

ID

Käyttäjäroolissa

Haluan (toiminnallisuuden)

Jotta

Status

Huomioit

 

Ops-vastaava

 

 

 

 

 

Ops-vastaava

 

 

 

 

 

Ops-vastaava

 

 

 

 

 

Ops-vastaava

 

 

 

 

  • No labels
You must log in to comment.