VALOKUVAAJAN OIKEUDET JA TEKIJÄNOIKEUDET MUUTTUVASSA MEDIASSA.
Hei kaikki! Täällä ollaan Messukeskuksessa ja odotetaan keskustelun alkua. Puhujana Valtteri Aaltonen Suomen journalistiliitosta. Saa nähdä miten menee!
Aiheena tosiaan valokuvaajan oikeudet. Uskon, että täällä käsitellään tänään mm. Sanoma Magazinesin freelancer-sopimusta, minkä nyt yli 300 valokuvaajaa aikoo hylätä niiden järjettömien ehdotojen vuoksi. Käytönnössä Sanoma saa kaikki oikeudet kuviin, mutta esimerkiksi oikeustilanteessa Sanoma pesee kätensä kuvista ja valokuvaaja joutuu maksamaan kaikki kulut.. Ei kovin reilua?
Väkeä alkaa kokoontua, mutta kauheata yleisöryntäystä ei ole odotettavissa. Toivon, että ääni kuullu tänne taakse asti hyvin. Onneksi mulla on tuttuja laittamassa mikkejä kuntoon!
(Tää Wiki on muuten ihan kamala, se asettelee noi kuvat ihan päin....... !)
Aiheena on nimenomaan tekijänoikeudet tekijän näkökulmasta ja aiheet pyörii puhujan taustan takia enemmän lehtikuvaamisessa.
Mikä on tekijänoikeus?
Teos: Omaperäinen ja itsenäinen (tekstiä, kuvaa, musiikkia, piirroksia)
Valokuvilla on myös teoskynnys, mutta vaikka se ei ylittyisi niin se saa suojan.
Tekijänoikeus suojaa muotoa, ei sisältöä! Eli samasta aiheesta saa tehdä kirjoituksen tai samasta aiheesta saa ottaa kuvan.
Mitä suojia syntyy?
Moraalinen suoja
Isyysoikeus: Tekijän nimi mainitaan
Respektioikeus: Teosta ei saa muuttaa tai käyttää loukkaavalla tavalla
Luovuttamattomia
Taloudelliset oikeudet
Yksinoikeus määrätä kuvasta ja sen käytöstä ja hinnasta.
Oikeudet luovutettavissa erinäisin ehdoin(kappalemäärä yms.)
Yleisössä on tällä hetkellä eniten freelancereita, joita nämä kaikki oikeudet koskee enemmän, koska vakisuhteessa olevat ovat ns. turvattuna.
"Kaikki oikeudet"
Luovutuksensaaja saa kaikki taloudelliset oikeudet ja saa myös luovuttaa teoksen myös kolmansille osapuolille. Tällöin on yksinomainen oikeus myös päättää kappalemäärästä ja yleisön saataville saattamisesta. Kolmansille osapuolille voi luovuttaa myös oikeuksia.
Mihin oikeuksia tarvitaan, kun mediatalot tekevät freelancer-sopimuksia?
Esim. Lehti ostaa kuvan käyttöoikeuden paperiseen versioon, mutta lisätuotteena toimii mm. lehden verkkoversio minne sama kuva halutaan. Eli pitää olla tarkkana, mitä oikeuksia esim. lehtitalo saa sopimuksella. Onko kyseessä vain yksi lehti vai koko lehtitalo, jolla on monta lehteä?
Mitä enemmän oikeuksia luovutetaan, sitä enemmän rahaa pitäisi saada.
Uudet jakelukanavat tuovat haastetta tekijänoikeuksiin. Esimerkiksi iPad tuottaa ongelmia, koska Apple hallinnoi koko tuotteen jakelua. Eli kun iPadin lehtiversioon laittaa kuvan, Apple saa kuvan oikeudet eikä lehti.
Respektioikeus asettaa rajoja ostajalle eli yleensä ei saa muuttaa kuvaa. Mutta se tuo haastetta, jos halutaan kuva sopimaan johonkin tiettyyn ilmeeseen tai käsitellä rankemmin. Sen takia lehdet haluavat yleensä sopia muokkausoikeudesta. Silloin kuvaa saa muokata, mutta edelleen moraalinen oikeus rajaa kuvan muokkaamista. Eli muokkaus ei saa olla loukkaava.
Nyt siirrytään kohti olemassa olevia sopimuksia, joita jotkut mediatalot ovat tehneet pelkästään friikkuja varten(ns. massasopimukset kuten Sanoman sopimus).
Sanoma Magazinesin uudessa sopimuksessa on kaikki oikeudet-kirjaus, joka siis tarkoittaa että Sanoma saa luovuttaa kuvaa eteenpäin, saa muokata sitä, saa luovuttaa oikeuksia eteenpäin eli periaatteessa kaikki on sallittua(paitsi moraalisen oikeuden rikkominen).
Mitä vaihtoehtoja olisi tälle ratkaisulle?
- Palkkiota vastaan saa vapaat oikeudet käyttää aineistoa lehden brändin alla julkaistavissa tuotteissa kanavasta riippumatta.
- Lehdellä on edelleenluovutusoikeus, jolloin kun jaetaan kuvaa eteenpäin, tekijä saa siitä aina osansa. (mm. Bonnier)
Tekijälle jäävät oikeudet Sanoman sopimuksessa on hyvin suppeat eli tekijä saa käyttää kuvaa portfoliossaan, näyttelyissään sekä ei-kaupallisessa teoksessa. Jos tätä ei olisi kirjattu, tekijä ei saisi edes käyttää kuvaa omassa portfoliossaan.
Vaihtoehto:
Tekijä ei saa luovuttaa teosta kilpaileville yrityksille tai käyttää kilpailijan aineistossa. Tämä on yleensä se suurin intressi näille sopimuksille, mutta esim. Sanoma on tehnyt aikamoiset säädökset estääkseen tämän.
Mitä vastuukysymyksiä tekijällä on?
- Vastaa siitä, että kuva on oma.
Freelancerin vastuu
- Vahingonkorvausvastuu, mikäli aiheuttaa asiakkaalle vahinkoa huolimattomasti tai tahallisesti
(Esimerkkinä kuva, joka oli otettu tahattomasti pariskunnasta, joka ei itseasiassa ollut pariskunta vaan avioliitossa ollut mies ja rakastaja) - Voidaan laajentaa ja supistaa