1. opetuskerta 16.1.2012
Kävimme läpi saamamme toimeksiannon ("ongelma"), joka kuulostaa mielenkiintoiselta ja taloudellisesti haastavalta. Silti uskon, että ryhmänä saavutamme jotain todella kivaa.
Eeva Meltio esitteli luovan innovaatioproseessin kulkua ja ideointitekniikoita. Hyvät, tiivistetyt aineistot ja ohjeet.
Kävimme ryhminä läpi 8-vaiheisen innovaatioprosessin neljä eri vaihetta: virittäytyminen, ongelman ymmärtäminen, mahdollisuuksien näkeminen ja toiveiden kartoittaminen. Ryhmädynamiikka toimi oikein hyvin, mitä nyt mopo alkaa välillä keulia ideoiden pulpahdellessa ulos innovaatioprosessin kannalta ennen aikojaan.
2. opetuskerta 17.1.2012
Jatkoimme innovaatioprosessia kahteen ryhmään jaettuna ja kävimme läpi seuraavat vaiheet: tosiasioiden listaaminen ja ongelman täsmentäminen, ideointi ja ideoiden karsiminen. Viimeksimainittu taisi jäädä vähän vaiheeseen. Ideointiprosessin tahti tuntui aika nopealta (olikohan aikaa puoli tuntia), sillä lienen tottunut hieman verkkaisempaan ja uumoilevampaan ideointiin. Lähiopetuksen vähäiseen määrään nähden ymmärrän kiirehtimisen, ja ennen seuraavaa opetuskertaa meillä on taas kuukausi aikaa antaa alitajunnan toimia ja tuottaa jotain, jota ei vielä ole mainittu.
Värikoodaus tulee olemaan suhteellisen varma ratkaisu, välineet vielä vähän hakusessa. Toivon kovasti, että "varainhankinta" toimii ja saamme tarvittavia tuotteita (ilmapallot, tulosteet, painotuotteet, valaistus?) jne. mahdollisimman edullisesti ellei jopa veloituksetta vastineeksi näkyvyydestä (sponsorilla tulisi olla oikeus lisätä logonsa varsinkin ilmaiseksi annettuihin tuotteisiin).
Jäämme odottelemaan tarkempia tietoja Kepalta (alueen pohjapiirrokset, näytteilleasettajien jako eri aihealueisiin, rajoitukset ym.). Seuraava opetuskerta on helmikuun 13. päivä. Viimeistään silloin syytä päästä prosessissa vauhtiin, sillä eri tuotannot (esim. isot tulostelakanat?) saattavat vaatia aikaa. On toukokuu ennen kuin huomaammekaan.
3. opetuskerta 13.2.2012
Kävimme läpi Raisan saamat uudet tiedot tapahtumasta. Sisäänkäyntien määrä, olemassa olevat materiaalit (kyltit, giant ballit), sponsorilinjaus ja 1000 euron budjetti. Pöydät ovat pienet. Kepa ei voi velvoittaa näytteilleasettajia pukemaan päälleen mitään festariaiheista, eli tämä sulkee pois t-paidat, huivit yms.
Näytteilleasettajia on viisi ryhmää: Vapaaehtoistoiminta, kehitysyhteistyö, kummilapset, demokratia, yleiset.
Sovimme menevämme vierailulle Kepaan vielä tällä viikolla (16.2.) kuulemaan ja kysymään projektista lisää. Tapaamiseen osallistuu reilu puolet ryhmästä. Tapaamiselle on perustettu oma sivu wikiin.
Teimme alustavan työnjaon ryhmiin ja mietimme näissä ryhmissä ideoita projektiin Ryhmät ovat projektinhallinta, konsepti, visuaalisuus, copy, ja media. Itse olen ainoa copy ja toinen proikkari Sannan kanssa, ja varsinkin projektityö painottuu vahvasti sen aikaisempiin vaiheisiin. Listasimme Sannan kanssa tapaamisessa tarkistettavia asioita ja valmistamme kysymyspatterin itsellemme ja wikiin ennen tapaamita. Mietimme myös projektissa tarvittavia dokumentaatioita. Kaikkia aiemmin listattuja dokumentteja ei todennäköisesti tarvita.
Ryhmämietinnöt purettiin. Värikoodaus, paalujen käyttö ja värin lisääminen teltan yläosiin olivat vahvoilla. Symboliikkaa tarvitaan, ja tarkistamme symbolien käytön Kepalta tapaamisessa. Kyltitys otettiin esiin näkyvyyden ja opastuksen vuoksi. Sovittiin, että proikkareita lukuunottamatta kaikki valmistavat havainnekuvia valitsemallaan tekniikalla ajatelluista elementeistä seuraavalle opetuskerralle. Copya eli allekirjoittanutta kiinnostaa Kepan toiveet viestinnän sävystä: humoristinen, kevyt, vakava? Toinen copypoint on asioiden oikeat, "viralliset" nimet.
Sovimme, että käytämme projektin tiedotuskanavana suljettua Facebook-ryhmää, jonka perustaa Mara. Lisään linkin wikiin kun ryhmä on perustettu. Ryhmäläiset voivat pyytää itsensä liittämistä siihen. Ryhmä on perustettu 14.2. ja siihen on 15.2. mennessä liittynyt suurin osa ryhmäläisistä.
(16.2. Brief)
3. opetuskerta 27.2.
Tänään käydään läpi: havainnekuvia, briiffi Kepa-tapaamisesta, keskustelu konseptista, työnjako, roolien alustava sopiminen sekä lista Kepalta tarvittavista asioista. Katsottiin aikatauluja, työnjakoa. Uusia keskinäisiä tapaamisia laitettiin kalenteriin (6. ja 13.3.). Kirjattiin ehdotukset prese-päiviksi, joita Kepalle ehdotetaan (20. tai 22.3.).
Ensi tapaamiskerralle sovittiin tiimien tekevän (6.3.) ajatuksia kokonaisteemaksi (ei välttämättä näkyvä tms).
Mara välittää ryhmän yhteiset kysymykset Kepalle ja toimittaa vastaukset wikiin
- logot, teltan mitat, yhteyshenkilöt, vastaavat, aikataulu, yhteistyökumppanit, budjetti
Päätettiin ehdottaa some-strategiaa - digitaaliset mediat (jotka ovat jo käytössä) integroituina Mahdollisuuksien Torin käyttöön, esim. Foursquare (mainoshyöty, sisään tsekkaus, engagement, lisäarvo) "50 ekalle kahvi", badge tai jotain (kuka hoitaa?)
1. ylimääräinen tapaaminen 6.3. Kummitädillä
Käsittelimme Raisan, Lean, Petran, Sannan, Jessin ja allekirjoittaneen kesken teemoittelua ja työnjakoa.
Konseptiksi päätettiin yhdessä valita postikorttiteema. Petra lupasi tehdä wikiin konseptista tiivistelmän ja ohjeistuksen suunnittelijoita varten.
Päätettiin edistää some-ehdotusta, vaikka se ei varsinaiseen toimeksiantoon kuulukaan.
Laadittiin wikiin "nakkilista", johon kunkin ryhmäläisen tulee tiettyyn ajankohtaan mennessä merkitä projektissa haluamansa työtehtävä (myös rakennus- ja päivystysasiat). Päätettiin, että seuraavaan tapaamiseen (13.3.) mennessä AD-ryhmästä kukin tekee ehdotuksen opasteiden visuaalisesta linjasta.
-