Henkilöbrändäys
Henkilöbrändäys on ollut kuuma puheenaihe Atlantin takana jo muutaman vuoden ajan ja asia on kiinnostanut minua suunnittelijana jo tovin. Vuonna 2011 aihe alkoi kiinnostaa vielä enemmän ja päätin lukea alan kirjallisuutta. Kilpailu on kovaa media-alalla ja kovia tekijöitä riittää, joten on tärkeää osata erottautua muutenkin kuin kyvyiltään. Vahva verkkoprenssi kertoo siitä, että henkilö on ajan hermolla ja seuraa vallitsevia trendejä. Henkilöbrändäys ei ole Suomessa kovin tuttua tai ainakaan niin tiedostettua kuin Amerikassa, jossa henkilöbrändin luominen alalla kuin alalla alkaa olla elinehto, jotta menestyy.
Itsensä brändäämisen monet kasvot
Itsensä brändääminen ei ehkä houkuttele kaikkia, varsinkaan vaatimattomia ja nöyristeleviä suomalaisia, joille itsensä esiintuominen ja vahvuuksien korostaminen on kautta aikain ollut ylimielistä ja paheksuttavaa toimintaa sen sijaan, että se olisi tervettä itseluottamusta ja ylpeyttä. Toki ajat ja asenteet ovat muuttuneet vapaamielisemmäksi muun länsimaailman mukana ja yksilöllisyyden korostaminen on noussut yhteisöon sulautumisen edelle ja näin ollen myös nykyisessä tosi-tv-tähtien ja muiden julkkistyrkkyjen luvatussa maassamme itsensä esiintuominen jukisuudessa on jopa teinien haaveammatti nro. 1., joka on kyllä vähän erilaista henkilöbrändäystä, koska siinä kyse on oman itsensä esille tuomisesta omien kykyjensä sijaan. Itsensä brändääminen ei ole missään nimesä huijausta, se on vain parhaiden ominaisuuksien korostamista ja tavallaan se paras versio sinusta.
Moni ei ehkä tiedä, että itsensä brändääminen ei ole aina tiedostettua ja laskelmoitua toimintaa. Kun kyseessä on oma persoona ja osaaminen, brändääminen alkaa oikeastaan siitä hetkestä, kun astut koulun ovista ensimmäisen kerran sisään. Esimerkiksi se, miten toimit ryhmässä koulutehtäviä tehdessä kertoo jo paljon työskentelytavoistasi ja siitä, millainen työntekijä olet. Ne luokkakaverit ja ryhmäläiset voivat olla tulevia pomojasi ja kollegoita, joten kannattaa hetki miettiä, miten siinä ryhmässä toimii. Tiedostettu itsensä brändääminen on toki erilaista, mutta kun on kyse henkilöbrändäyksestä, oma persoona on hyvin vahvasti esillä ja niin pitääkin olla - myös siellä verkossa.
Hyödyt
Miksi sitten luoda henkilökohtainen brändi ja mitä hyötyä sillä on työnhaun ja verkostoitumisen kannalta? Oikein käyttämällä esimerkiksi sosiaalista mediaa ja eri alustoja, voi saada enemmän näkyvyyttä ja uskottavuutta alati muuttuvassa työmaailmassa. Teemu Arina puhui Pilvioppiminen -esitelmässään työnteon muuttumisesta pirstaloituneemmaksi ja pätkätöiden lisääntymisestä. (Pilvioppiminen) Varsinkin kulttuurialalla freelancerit lisääntyvät ja eri yritykset ottavat mielummin freelancerin eri projekteihin mukaan kuin niin, että pakkaisivat monien vuosien ajaksi vakituisen työntekijän. Maailman jatkuvasti heittelevä taloustilannekin puhuu sen puolesta, että vuosikymmeniä kestävät työurat ovat jäämässä historiaan. Internet on tullut mukaan työnhakuun ja rekrytointiin jo vuosia sitten, mutta sosiaalinen media työnhaussa on vasta nousussa ja sen hyödyntäminen lapsen kengissä. Niinpä tähän kuvioon astuu mukaan kilpailu näistä erilaisista työpaikoista, jolloin erottautuminen kilpailevista suunnittelijoista kannattaa tehdä aikaisessa vaiheessa hyödyntäen erilaisia sosiaalisia medioita juuri oikealla tavalla.
Brändin rakentaminen alkaa tiedostamattomasti, mutta kun sitä alkaa tiedostetusti luomaan, on tärkeä löytää se asia, mikä kuvastaa sinua ja osaamistasi. Se ei ole helppo tehtävä ja se vaatii syvällistä itsetutkiskelua ja ymmärrystä siihen, miten muut näkevät sinut. Kaikista tärkeintä on kuitenkin olla rehellinen itselleen ja löytää ne itseä motivoivat taidot, joita lähteä kehittämään. Se, että sinun sanotaan olevan hyvä kirjoittamaan, ei pelkästään riitä siihen, että sinusta tulisi onnellinen kirjalijana; kirjoittamisen tulee olla taito, joka motivoi ja antaa energiaa sen sijaan että se tylsistyttäisi sinua. Listaa siis kaikki taitosi ja jaa ne motivoiviin ja tylsistyttäviin taitoihin niin, että motivoivat taidot ovat listan yläpäässä ja tylsistyttävät hännillä – näin tiedät mitä taitoja lähteä kehittämään (Brand Thyself). Oman brändin luomisessa on tärkeää myös muistaa ne heikkoudet ja uhat, mitä brändin rakennuksen tiellä mahtaa olla. Vaikka voisi kuulostaa omituiselta niin markkinoinnisa tutun SWOT-analyysin tekeminen omalle brändilleen on tärkeää, jotta sitä osaa katsoa myös kriittisesti. Kun olet löytänyt sen taidon, mitä haluat korostaa ja kehittää, se täytyy tuoda esille oikealla tavalla ja markkinoida muille mahdollisimman tehokkaasti. Tässä vaiheessa sosiaalisen median hyödyntäminen.
Kuvan kiillottaminen
Suunnittelijalle tärkeintä on tuoda omat taitonsa esiin mahdollisimman näyttävästi ja asiantuntevasti sekä linkittyä juuri niihin sosiaalisen median palveluihin, jotka korostavat sitä omaa brändiä parhaiten. Ennen sitä kannattaa kuitenkin ottaa selvää, mitä kaikkea sosiaalisesta mediasta ja internetistä ylipäänsä löytyy jo valmiiksi omalla nimelläsi. Sitä on ehkä tultu teininä rekisteröidyttyä erilaisiin palveluihin ja samalla voitu postata kuvia kosteista illanvietoista ajattelematta tulevaisuuden seurauksia työhakua ajatellen. Ennen oli ehkä helpompaa olla anonyymina internetissä ja erottaa se vapaa-ajan minä työminästä, mutta nykypäivänä se ei enää onnistu yhtä helposti, kun sosiaalisessa mediassa oman arkipäivänsä jakamisesta on tullut normi. Niinpä kannattaa huolella käydä läpi mm. Facebook-profiili ja siellä tehdyt postaukset ja kommentit kuten pomosta ja rankasta työpäivästä avautuminen, joka voi ehkä antaa vähän negatiivisen kuvan potentiaaliselle työnantajalle. Eri palveluilla on omat yksityisyysasetuksensa ja sen sijaan, että piilottaisi ihan kaiken omista profiileistaan ulkopuolisille, voi harkitusti päättää mitä kaikkea jakaa vain lähipiirilleen ja ulkopuolisille. On kuitenkin nykypäivänä normaalimpaa omata jonkunlainen digitaalinen jalanjälki sen sijaan, ettei olisi mitään jälkeä internetissä.