Projektin eteneminen ja tuntikirjanpito
16.1. Meeting: Kurssin aloitus
Kurssin tavoittena on aikaansaada opasteet Maailma Kylässä -festarin Mahdollisuuksien Torille. Kyseessä on siis teltta jossa esittäytyy erilaiset järjestöt. Ko. järjestöt ovat ryhmitelty teemoittain, mutta se ei juurikaan aiempina vuosina ole ollut kävijälle näkynyt. Meidän tehtävänä on saada aikaan opasteet joilla ryhmittely tulee näkyväksi. Lisäksi meidän tulee tehdä Taiga lavan ohjelma, mutta se ei vaadi suurta innoovaatiota, formaatin muutos vain muussa viestinnässä käytettävälle ohjelmalle.
Kävimme läpi luovuutta, innovaatioprosessia ja ideointitekniikoita Eeva Meltion johdolla. Ja aloitimme ryhmissä käymällä läpi kahdeksasta innovoinnin vaiheesta ensimmäiset neljä.
1. Virittäytyminen 2. Ongelman ymmärtäminen 3. Mahdollisuuksien näkeminen 4. Toiveiden kartoittaminen.
Meidän ryhmässä keskityimme ongelmassa ehkä liian konkreettisiin asioihin, olisi ollut syytä pysytellä vielä ylemmällä tasolla. muistiinpanot
Tunnit: 4 yhteensä: 4
17.1. Meeting: Innovointi jatkuu
Kävimme läpi prosessin seuraavat kolme vaihetta. 5. Tosiasioiden listaaminen ja ongelman täsmentäminen 6. Ideointi 7. Ideoiden karsiminen ja ratkaisun valinta.
Kävimme läpi projektia määrittävät tekijät. muistiinpanot
Ideointivaiheessa tärkeintä antaa ideoiden lennellä. Tässä vaiheessa mitään ideoita ei tyrmätä, kaikki ovat vielä tasavertaisia. Kirjoittettiin ryhmissä papereille tusseilla ideoita ja purimme ne yhdessä. muistiinpanot. Hyvin todennäköisesti päädymme jonkilaiseen värikoodaussysteemiin, viirit saivat myös kannatusta. Jääme odottamaan Kepalta tarkempia tietoja. Sen jälkeen voimme viimeistellä vaiheen 8. eli toteutussuunnitelman laatimisen.
Tunnit: 4 yhteensä: 8
13.2. Meeting: projektin tarkentuminen
Saimme lisätietoja kepalta ja matskuja Mm. budjetti (n. 1000 euroa) pohjapiirrustukset teltasta, näytteilleasettajien ryhmäjaot (vapaaehtoistoiminta, demokratia, lastenoikeudet, kehitysyhteistö ja yleiset). Viirityyppiset ratkaisut tuntuvat saavaan eniten kannatusta. Sovittiin että jokainen tekee seuraavaa kertaa varten havainnekuvia miellaiset opasteet vosisivat olla. 16.2. on tapaaminen Kepassa, johon en itse pääse osallistumaan. Porukalla mietittiin asioita jotka Kepan tapaamisessa täytyy selvittää.
Materiaalit sovittiin olevan wikissä ja tiedotusta varten päätettiin perustaa fb-ryhmä.
Tunnit: 4 yhteensä: 12
27.2.pMeeting: roolijaot ja projektin tarkentuminen entisestään
En valitettavasti päässyt työkiireiden takia paikalle. Luin tapaamisesta tehdyn muistion. Illalla oli käyty läpi Kepa tapaamista ja tehty roolijakoja. En vielä merkannut itseäni mihinkään, kun en tiedä missä on tarvetta. Sonjan havainnekuva oli valittu, ja näyttikin tosi hyvältä. Kaiken materiaalin teltassa tulee olla palosuojattua. Ja suunnittelua rajoittaa maailma kylässä graafinen ohjeistus. Lisäksi on olemassa Giant polet joissa on jo jonkinnäköinen graafinen ilme, jota lienee järkevää jatkaa meidän opasteissa*.* Lisäksi oli päätetty lisätapaamisista projektiryhmän kesken, jotka tulevat varmasti tarpeeseen.
Tunnit: 2 yhteensä: 14
6.3. Meeting: konseptin tarkentaminen (meeting Kummitäti-officella Kalliossa)
Konsepti lyötiin lukkoon ja se auki kirjoitettuna löytyy täältä. En vieläkään ryhmäytynyt, kun on epäselvää missä on tarvetta ja mahdolliseti rakennuksessa tulee lopullisten opasteiden muodon valmistuessa olemaan hommaa. Tapaamisessa tehtiin nakkilista. Mm. ad tiimille nakitettiin alustavien leiskojen teko seuraavalle kerralle.
Tunnit: 4 yhteensä: 18
13.3. Meeting: Leiskojen tsekkaus
Käytiin läpi nakkilistaa ja työnjakoa. Ilmoittauduin ad-tiimiin. Alustavia kustannus arvioita on pyydetty ja saatukin eri tuotantolaitoksilta, mutta tarvitaan lopullinen päätös formaatista ja ripustuksesta jotta päästään pyytämään lopullisia. Tarkennettiin edelleen konseptia, ja totesimme ettemme voi juurikaan poiketa festareiden giant polejen linjasta. Ainoastaan Sonjalla oli esittää leiskat ja poissaolevana Maija oli laittanut maililla omansa. Juteltiin niistä ja mietittiin esim logon läsnäoloa opasteissa ja kannattaako käyttää värillisena vai valkoisena. Ad-tiimi sopi että tekevät muutamat ehdotukset wikiin sekä banderollista että viiriopasteista seuraavien päivien aikana. Joista sitten "äänestetään" projektitiimin kesken parhaat jotka valitaan Kepalle esiteltäviksi. Sen lisäksi ad-tiimin tehtävänä on miettiä ripustusta ja tehdä havainnekuva ja kaiken tämän tulee olla proikkareilla viimeisistään 20.3. jotta saavat koottua presiksen Kepan tapaamiseen 23.3..
Tunnit: 4 yhteensä: 22
16.3. Työntekoa: Leiskojen funtsimista ja tekemistä
Työstin omat ehdotukseni leiskoista ja latasin wikiin. Facebookissa keskusteltiin että kaksi parasta ehdotusta näytetään Kepan presentaatiossa. Versio1 ja versio2.
Tunnit: 6 yhteensä: 28
19.3. Työntekoa: Leiskojen viimeistelyä
Kommenttien perusteella valittiin kaksi ehdostusta Kepaan. Minun ja Sonjan ja työstin omani loppuun. Tein Wikiin presentaatiota varten ad-tiimin sivun ja latasin sinne omani ja avasin hieman sanallisesti suunnitelman lähtökohtia ja ideaa. Ad-tiimin edustajana presentaatioon menee Laura*.*
Tunnit: 6 yhteensä: 34
26.3. Meeting: Presentaation läpikäyminen
Eli purettiin presentaatiota. Minun suunnittelemani purjeopasteet ovat hyväksytty ja Sonjan suunnittelema banderolli teltan keskelle. Lupauduin AD-tiimin vastuuhenkilöksi eli huolehdin että hommat tulee tehtyä. Juteltiin käytännön asioista. Ripustuksesta: saisinko duunista lainattua korkeat a-tikkaat. Tuotannosta: Sonja lupasi tehdä rakennekuvat purjeopasteista ja banderolleista jotta tuotantotiimi voi lopullisilla tiedoilla ryhtyä tekemään tarjouspyyntöjä tulostuslaitoksille. Lupasin informoida ad tiimiä siitä että mitä taskeja tässä vielä on jäljellä. Taiga-lavan ohjelma tulee tehtäväksi hyvinkin nopealla aikataululla toukokuun alussa, joten se nakki on syytä jo etukäteen saada jollekulle.
Tunnit: 4 yhteensä: 38