You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 8 Next »

Sexuality and empowerment

Koska eilisen iltapäivän esitykset olivat jokseenkin kuivia, päätin hypätä aamupäiväksi ihan toisenlaiseen trackiin. Hyvin mielenkiintoista ja huomattavasti eilistä rennompaa. Mutta iltapäivällä palaan taas "omalle" trackilleni, sillä silloin siellä oli minua kiinnostavia aiheita. Tästä sessiosta sen verran, että kuuntelua häiritsi tosi paljon kaksi asiaa; 1) ikkuna oli auki ja tuuli paukutti rullaverhoa sitä vasten 2) avonaisesta ikkunasta kuului sekopäinen kukko, joka piti lähes tauotonta konserttia. 

Networked publics as queer spaces? Youth culture, gender practices and sexualities in social network sites. 

Sofie VanBauwel, Sander De Ridder (abstrakti)

Nuoret kertovat paljon avoimesti intiimeistä asioistaan ja suhteistaan ja he ovat hyvin kekseliäitä kirjoittaessaan niistä. Enemmän tytöt kuin pojat ja selkeästi painotus heteroseksuaalit (ollaan ylpeiltä siitä, että on intiimejä suhteita). Laitetaan esim. kuvia missä poika ja tyttö suutelevat ja kaikki kommentit ovat kannustavia ja positiivisia. Nuoret hakevat tällä yhteenkuuluvuutta ja hyväksyntää. Samaa sukupuolta olevista pareista ei ollut juurikaan kuvia, vaikka muutoin seksuaalinen suhtautuminen tuotiin selkeästi esiin esim. nimimerkeissä ja kerrottiin muutenkin selkeästi ja hyvinkin tarkasti mistä oltiin kiinnostuneita seksuaalisesti. He käyttivät sen sijaan laulujen sanoja yms. kertomaan tunteistaan. Eli siis heteroilla keskityttiin enemmän rakkauteen ja tunteeseen kun taas homoilla keskityttiin seksuaalisuuteen.

The queerness of gay angels: a queer theoretical inquiry into the politics of sexuality of Perfume Genius 

Frederik Dhaenens (abstrakti)

Perfume Genius on muusikko Mike Hadreas, joka tuo teksteissään, musiikissaan ja myös lavaesityksissään esiin seksuaalisuuteensa. Puhuja on tutkinut tiettyjä hänen kappaleitaan, lehdistöhaastatteluita, videoita sekä live-esityksiä ja kuvamateriaalia. Populaari kulttuuri harvoin haastaa heteronormit ja musiikissa ei ole kiinnitetty juurikaan huomiota seksuaalisiin vähemmistöihin, vaikka on paljon avoimesti homoja muusikoita. Tutkimuksen perusteella puhuja erotti neljä teemaa:

  1. Gay identities: artisti esittää homomiehen monipuolisena ja moniulotteisena, ei stereotypiaa (nuori, vanha, erilaisia suhteita yms.). Kappaleissa esim. sellaisia jotka kertovat 17-vuotiaasta homomiehestä, kun taas toinen kertoo iäkkäästä miehestä joka suree rakastajansa kuolemaa.
  2. Nonnormative sexualities: artistia kiehtoo fetissit ja hän kertoo niistä erityisesti kuvituksessa (levyjen kannet, videot, julisteet), ilmaisee avoimesti kiinnostuksensa
  3. Intersections with gender: leikkii miehen ja naiset rooleilla, kuva hänestä huulipunassa ja miehekkäässä hupparissa, jossa teksti don’t be a pussy.
  4. Heteronormative spatialities and temporaltiities: hän puhuu siitä millaista on vieläkin arastella ottaa poikaystäväänsä kädestä kiinni julkisella paikalla ja korostaa aikuisten vastuullisuutta siitä miten nuoret homot voivat selvitä helpommalla eikä tarvitse pelätä tai tuntea olevansa epänormaali.

Artisti on kertonut, että tiedostaa olevansa homo muusikko ja hän ei halua tehdä siitä suurta numeroa, mutta se kuitenkin on iso numero ja hän ymmärtää senkin ja on ylpeä siitä vähästä mitä hän voi tehdä.

Perfume Geniusin kohua herättänyt video YouTubessa.

Influense of sexual orientation in the identification with characters and enjoyment of lesbian narratives. 

Maria T. Soto-Sanfiel, Adriana Ibiti, Rosa M Palencia

Tutkittu sitä miten ihmiset samaistuvat henkilöhahmoihin tv-ohjelmissa joissa käsitellään lesboutta ja samalla vertailtu miten niissä käsitellään lesboja hahmoja verrattu homoihin ja heteroihin. Tehty L-Koodi -sarjasta kaksi viidentoista minuutin elokuvaa, joita on näytetty kohdeyleisöille. Kohdeyleisönä 20 heteroa naista, 20 heteroa miestä, 20 homomiestä ja 20 lesbonaista. Miehet ja naiset samaistuivat samalla tavalla hahmoihin, mutta miehet samaistuvat vain miespuolisiin hahmoihin (pienessäkin roolissa) kun taas naiset eivät tehneet eroa sukupuolen välillä. Muutoin melko ennalta arvattavat tulokset; lesbot samaistuivat eniten lesboihin hahmoihin ja hetero naiset samaistuivat myös, mutta hiukan eri syistä (ei henk. koht. kokemusta mutta ymmärrystä). Suuria eroja ei tutkimuksessa tullut esiin, mikä saattoi johtua siitä että tutkimus tehtiin Espanjassa jossa sukupuolineutraali avioliitto on ollut jo pidempään ja jossa ehkä hyväksytään paremmin homosuhteet. (Jos ymmärsin puhujan oikein. Pienenä haasteena oli voimakas aksentti ja lisämausteena kukko joka piti konserttia avoimen ikkunan alla...)

What means otherness? Social representations and (hetero)normalisation in Portuguese newsmagazines. 

Sara I. Magalhães, Carla Cerqueira, Conceicão Nogueira

Tutkittu miten Portugalilaisessa mediassa esitetään LGB-yhteisöä ja myös vähän sitä miten seksuaalisuus ilmenee eri sukupuolten kohdalla. Lähtökohtaisena olettamuksena, että median pitää olla puolueeton ja rehellinen representaatio yhteiskunnasta. Sukupuolten välistä eroa kuvattiin seuraavasti: power = sex = men mutta women + sex = violence. Naisille oli paljon "mitä miehet haluavat" --artikkeleita. 

Mediatic body: the masculine in advertising. 

Soraya Barreto Januário

Naisten vartaloa on käytetty jo pitkään mainoksissa ja sitä on tutkittu paljon, mutta miesvartaloa ei ole käytetty mainnonnassa yhtä pitkään. Tutkittu sitä miten miehen varataloa käytetään mainonnassa, miten se esiintyy ja mitä se edustaa. Aiemmin on käytetty naisia mainoksissa myös silloin kun myydään tuotteita miehille. Tutkimuksessa määritelty kolme kategoriaa tavoille käyttää miesvartaloa mainoksissa;

  1. Material body (kreikkalainen jumala --tyyppi, usein melko alaston ja usein kasvot hiukan alaspäin) 
  2. Patriarchal body (hegemooninen maskuliinisuus ja naisen alistuminen, esimerkkinä Dolce ja Gabbanan mainokset, vahvasti heteroseksuaalinen, kuvastaa valkoista, rikasta, dominoivaa miestä) 
  3. Contrast body (naiselliset, paljon naisiin tai homouteen liittyvää symboliikkaa, esimerkkinä Ray Banin Never hide --mainos, jossa miehet kävelevät käsi kädessä ja toinen mainos, jossa merimieslakki päässään melko feminiininen mies, jolla tatuoitu kukkia ja lintuja ylävartaloon)
  • No labels
You must log in to comment.