You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 4 Current »

osallistujat: Merita, Juha, Pasi, Päivi Yves de Baets (Administratief adjunct van de directie)

Työtä pyräilyn ja jalankulun edistämiseksi on tehty Gentissä 80-luvulta alkaen. Vuonna 1987 laadittiin ensimmäinen "Mobility plan", joka oli yksi merkittävä askel nykyistä kaupunkikuvaa ja liikenneratkaisuja ajatellen. De Baets kuitenkin korosti tapaamisessa, että paljon on vielä tehtävää ja parannettavaa - työ ei ole valmis, eikä todennäköisesti täysin valmiiksi tulekaan. Flandersin alueella on alueellinen säädös, jonka mukaan kaupunkien on 5-10 vuoden välein arvioitava kestävän Mobility planinsa ja uudistettava se tulosten perusteella.

Gentin kaupunkisuunnittelun lähtökohtina ovat saavutettavuus/esteettömyys (accessibility) ja asumisviihtyisyys (liveability). Kyseessä on kuitenkin myös selviytyminen, maapallo ei kestä nykytason CO2-päästöjä loputtomiin. On kuitenkin vaikea saada ihmiset uskomaan, että on toimittava nyt, kun haittavaikutukset eivät viel ole ilmeisesti näkyvissä. Kiinnostavaa kirjallisuutta Sustainable mobility -aiheesta mm. Lynn Slomanin Car Sick, joka analysoi autonkäyttöä kaupungeissa. Autoistuminen on vallannut valtaosan kaupunkitilasta, pyööräily ja jalankulku tehty vaikeaksi, mikä vähentää näitä kulkumuotoja, paikalliset kaupat ja palvelut katoavat, mikä pakottaa autoilemaan ja samalla heikentää yhteisöllisyyttä. Muutoksen jo tapahduttua on vaikea palata entiseen.

Gentissä on päivittäin 180 000 pyöräilijää ja pyöräilijöiden määrä kasvaa vuosittain 2-3%. Pyöräilyn osuus on keskusta alueella suurempi (29% koulumatkoista, 33,9% vapaa-ajan likkumisesta), muualla 14%. Keskustan infrastruktuuriin on myös panostettu.

  • Keskustassa on 35 hehtaaria jalankulkualuetta (sallittu myös pyörille), jonka kadut on rakennettu uudestaan. De Baets korosti, että tällä on suuri viestinnällinen merkitys: alueella, jossa ei kaistamerkintöjä, liikennemerkkejä jne. autoilijat ymmärtävät, ettei aluetta ole tarkoitettu heille ja ajava varovaisemmin, jos alueelle edes tulevat.
  • Puiden ja viheralueiden käyttö autokaistan ja jalankulkuväylän välissä lisää viihtysyyttä, mutta saa Gentin kokemuksen perusteella utoilijat ajamaan varovaisemmin - "vision of narrowness"
  • Julkisten paikkojen WC:itä on lisätty, jotta oleskelu kaupungilla olisi helppoa.
  • Myös valaistukseen on kiinnitetty huomiota. Autojen sulkemisen pois keskusta-alueelta jälkeen, saatiin palautetta, että kaupunki tuntuu turvattomalta ilman jatkuvaa autoliikennettä. Niinpä talojen valaisemiseen ja muuhun tunnelmallisen valon tuomiseen onkin panostettu, mikä luo turvallisuutta ja tunnelmaa. Valaistus toteutettu julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä, yritykset osallistuvat toimitilansa ulkovalaistuksen kustannuksiin.

Esimerkiksi Korenlein alueen muutos tapahtui muutamassa vuodessa. Autoparkkina toiminut joen ranta muutettiin ja autoparkki siirrettiin pois jolloin kaunis paikka vapautui kaupunkilaisten käyttöön. Alueen asukkaat ja kaupat ovat hyötyneet uudesta järjetelystä, ihmiset löysivät paikan uudelleen.

Gentissä käytetään eri ratkaisuja eri alueilla. Asukkaiden toiveesta useat asuinalueet on muutettu yksisuuntaistenm katujen verkostoksi, mikä vähentää liikennettä - asukkaat tietävät kadut ja reitit ja pääsevät autolla kotiinsa, mutt läpiajo monimutkaisen verkoston läpi vähenee (ihmiset jaksavat harvoin yrittää toista kertaa (wink) . Alueen ulkopuolella on kuitenkin parkkitalo vierailijoita varten.

Kaikesta huolimatta autoilun määrä Gentissä kasvaa yhä. De Baetsin mukaan etenkin liityntä pysäköintiä on kehitettävä. Jotta liityntäpysäköinti toimisi, tarvitaan toimiva julkinen liikenne. Parkista on päästävä kävelemään suoraan odottavaan bussiin, jonka lähtiessä seuraav tulee tilalle. Talouden kiristyessä vuoroja kuitenkin leikataan (etenkin aikaisesta aamusta ja myöhäisestä illasta), mikä on täysin ristiriidassa julkisen liikenteen käytön lisäämistä koskevan tavoitteen kanssa. Julkisia ei käytetä, jos ei se ole toiivaa ja mukavaa. Joukkoliikenne Gentissä on suosittua ja sen käyttö on tuplaantunut viimeisen 15 vuoden aikana. Tarvetta olisikin joukkoliikenteen matkustajapaikkojen lisäämiseen tai vuorovälien tihentämiseen - jos ruuhaisessa junassa joutuu aina seisomaan, houkutus oman auton käyttöön kasvaa.

  • Käytettävyys on ollut ongelmana muutamissa ratkaisuissa esim. silta, jonka kannella sijaitseva valaistus on melko hämärä ja lamput helppo rikkoa
  • Ehdotettu valaistuksen muuttamista liikkeentunnistuksella toimivaksi
  • Kaupunkitilan ottaminen kaupunkilaisten käyttöön voi aikaan saada myös odottamia ongelmia esim. roskaaminen ja huumekauppa "new opportunities, but also new opportunities of misuse"

De Baets korosti erityisesti yhteistyön merkitystä. Gentin kaupunki ja Flemish council tekevät tiivistä yhteistyötä. Yhteisymmärryksen rakentaminen vei aikaa, mutta oli tärkeä osa alue. Myös ihmisten välisen viestinnän merkitys on suuri. Gent cycle fund - kaikki pyöräilyyn liittyvät päätöksen tekijät osallistuvat pyöräilyyn liittyvien päätösten tekoon. Tämä vie enemmän aikaa, mutta parantaa tehtyjen ratkaisujen laatua. Laatu ennen määrää.

Tulevaisuuden suunnitelmia

  • kaupunkia ympäröivän kehätien uudelleen rakentaminen vihreänä tienä
  • pyöräteiden väri muuttumassa punaisesta keltaiseksi (punainen rinnastuu varaan, eikä istu oikein kaupunkikuvaan)
  • aseman korjauksen yhteydessä rakennetaan pyöräparkki 1100 pyörälle

Ihmisten käyttäymiseen vaikuttamisessa esimerkillä on suuri voima - kuuluisat/valtaapitävät esimerkit ovat tärkeitä (myös asioiden läpiviemisessä). Pyöräilyn imagoa on rakennettu myös Gent Cycle Chic -kampanjalla, jossa on kuvattu kaupunkilaisia pyörineen ja tehty valokuvista julisteita. Myös aikaa muutokselle ja uuden mallin oppimiselle tarvitaan esim. Pyöräilykaduilla autoilijoiden tottuminen pyörien ajamiselle keskellä katua.

Gentin kaupunki ylläpitää Cycle depot-varastoa, jonne isännättömät pyörät viedään sekä erilaisia pyörtelineitä. Pyöräkaappien kanssa ongelmaksi on muodostunut volyymi, kaikkien pyörät eivät mahdu kaappeihin. Yksi vaihtoehto olisi siirtyä yksityisiin lukollisiin kaappeihin - tilat esim. 20 pyörälle ja paikasta maksettaisiin kuukausimaksua (esim. 5 euroa kuussa per pyörä).

Kaupunki ylläpitää myös viittä ilmapumppua (ranskalainen ja xx) asemilla ja yliopiston alueelle

Kahdesti vuodessa järjestettävä pyöräkirpputori on suosittu etenkin lapsiperheiden keskuudessa. Lapsille on myös viimeisen kymmenen vuoden ajan jaettu kypärät (3-vuotiaille) ja huomioliivit (8-vuotiaille).

Yliopistot ja kaupunki tarjoavat yhteistyössä opiskelijoille mahdollisuuden vuokrata pyörän 42 euron vuosimaksulla (+ takuu), tällä hetkellä käytössä 5400 tällaista pyörää.

Pyörien laskentalaskurit on sijoitettu paikoille, joissa vain pyörät kulkevat ja jotka ovat pääväylillä

4 people working in communications, another department makes the graphic design

Companies: mobi-weeks

  • No labels
You must log in to comment.