You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Current »

Tehtävä 1 Hyvä verkkoteksti

http://www.kokoomus.fi/uutiset/katainen-maailman-paras-peruskoulu/

Tehtävä 2 Huono verkkoteksti

Esimerkkiteksti:

http://www.kuntalehti.fi/Ajankohtaista/Kuntauutiset/2012/Sivut/kuntalehdengallup-puolueuskollisuus-voi-romahtaa.aspx

Kuntalehden gallup: Puolueuskollisuus voi romahtaa näissä vaaleissa

Vaalien kuuma kysymys on, mikä puolue saa vaihtajien äänet. Todennäköisimpiä puolueen vaihtajia ovat ylemmät toimihenkilöt, opiskelijat ja työttömät.

Joka kymmenes äänestäjä sanoo vaihtavansa puoluetta kuntavaaleissa. Lisäksi kolmannes äänestäjistä miettii vielä, pysyykö uskollisena edellisten vaalien puolueelle. Puoluetta vaihtavien, tai vaihtamista miettivien määrä käy ilmi TNS Gallupin Kuntalehdelle tekemässä kyselyssä.
 
Gallup tehtiin viikolla 39, reilu viikko sen jälkeen, kun kuntavaaliehdokkaat olivat selvillä. Haastatteluja tehtiin noin tuhat eri puolilla Suomea nettipaneelikyselynä. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.
 
Kyselyn tulos tarkoittaa sitä, että 800 000 äänestäjää ei vielä tiedä, aikooko äänestää samaa puoluetta kuin edellisissä kuntavaaleissa.
 
- Liikkuvia äänestäjiä on aineiston perusteella 280 000, eli joka kymmenes äänestäjä, mutta epätietoisia on paljon sen lisäksi, TNS Gallupin tutkimusjohtaja Juhani Pehkonen sanoo.
 
Samaa puoluetta kuin viime vaaleissa aikoo varmasti äänestää 57 prosenttia vastanneista. Miehet ovat vanhasta puolueesta varmempia kuin naiset.

Perussuomalaisten eduskuntavaaleissa saama vaalivoitto vaikeuttaa liikkuvien äänestäjien arviointia edellisiin kuntavaaleihin nähden. 
 
- Muutos on joka tapauksessa suuri, ja suuren muutoksen suuruusluokka muuttui eduskuntavaalituloksen myötä, Juhani Pehkonen selventää.
 

Kyselyn mukaan tulossa ennätysvilkkaat vaalit

 
Kyselyn perusteella tulossa ovat aiempaa vilkkaammat kuntavaalit. Äänioikeuttaan kertoo aikovansa varmasti käyttää 80 prosenttia vastaajista. Toisaalta kyselyissä ilmoitettu aktiivisuus on yleisesti ollut noin viisitoista prosenttia korkeampaa kuin toteutunut äänestäminen.
 
Viime kuntavaaleissa äänestysprosentti oli 61,2, ja niitä edellisissä vaaleissa vuonna 2004 vain 58,6.
 
Erityisen varmasti äänestämään suuntaavat Kuntalehden teettämän kyselyn mukaan näissä vaaleissa kuusikymmentä vuotta täyttäneet: heidän äänestysintonsa hipoo 100 prosenttia.
 
- Varttuneiden ihmisten muita ikäryhmiä suurempi äänestysvilkkaus toteutuu vaaleista toiseen. Sen lisäksi ikäihmiset äänestävät hyvin puolueuskollisesti, Juhani Pehkonen pohtii.

(KL)
Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan Kuntalehdessä 13/2012.
    |    
18.10.2012 11:30

Seuraavana korjattu versio:

Kuntalehdessä tehty gallup: Puolueuskollisuus voi romahtaa kunnallisvaaleissa

Vaalien kuumana kysymyksenä on, mikä puolue saa niiden äänestäjien äänet, jotka vaihtavat äänestämäänsä puoluetta. Todennäköisimpiä puolueen vaihtajia ovat ylemmät toimihenkilöt, opiskelijat ja työttömät.

Joka kymmenes äänestäjä sanoo vaihtavansa puoluetta. Kolmannes äänestäjistä miettii vielä, äänestääkö samaa puoluetta kuin viimeksi. Tämä käy ilmi TNS Gallupin Kuntalehdelle tekemästä kyselystä.

Gallup tehtiin viikolla 39, eli reilu viikko sen jälkeen, kun ehdokkaat olivat selvillä. Haastatteluja tehtiin noin tuhat eri puolilla Suomea nettipaneelikyselynä. Gallupin virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

Tulos kyselystä on siis se, että 800 000 äänestäjää ei vielä tiedä, äänestääkö samaa puoluetta kuin viime kuntavaaleissa. Yli puoluerajojen liikkuvia äänestäjiä on koko aineiston perusteella 280 000, mutta epätietoisia sen lisäksi paljon,

TNS Gallupin tutkimusjohtaja Juhani Pehkonen sanoo.

Varmasti samaa puoluetta aikoo äänestää 57 prosenttia vastanneista. Miehet ovat tässä varmempia kuin naiset. Perussuomalaisten eduskuntavaaleissa saama vaalivoitto vaikeuttaa kuntavaalien arviointia liikkuvien äänestäjien suhteen.

Muutos tulee olemaan joka tapauksessa suuri, Juhani Pelkonen selventää.

Kyselyn mukaan tulossa ovat aiempaa vilkkaammat kuntavaalit. 80 prosenttia äänestäjistä aikoo varmasti käyttää äänioikeuttaan. Toisaalta kyselyissä ilmoitettu aktiivisuus on ollut yleisesti noin 15 prosenttia korkeampaa kuin toteutunut äänestäminen.

Viimeksi äänestysprosentti oli 61,2 ja vuonna 2004 vain 58,6. Erityisen varmasti äänestää aikovat 60 vuotta täyttäneet, heidän äänestysvarmuutensa hipoo 100 prosenttia.

Juhani Pehkonen lisää vielä, että varttuneiden ihmisten muita ikäryhmiä suurempi äänestysvilkkaus toteutuu vaaleista toiseen, he äänestävät myös hyvin puolueuskollisesti.

  • No labels
You must log in to comment.