Tämä voisi toimia hyvänä pohjana Vyyhtipelin asioiden kokoamiselle.
Viikko 36
HEINOLA 2.9.2013
Vyyhtipeliä pelattiin Heinolassa osana Viestinnän koulutusohjelman orientaatioleirin ohjelmaa. Peli oli tällä kertaa muokattu ryhmäytymisen työkaluksi eikä sillä pyritty ongelmanratkaisuun. Pelissä testattiin uutena elementtinä toiminnallisia jumeja joissa sai käyttää hyväkseen rekvisiittaa. Rekvisiitat oli haettu Hämeentien teatteripuvustosta. Lisäksi Heinolan pelipäivässä testattiin kahden samanaikaisen pelin läpiviemistä. Peleissä oli lisäksi myös kolme joukkuetta. Yhteensä pelikertoja oli neljä.
Pelin Jumit oli pyydetty etukäteen bussimatkalla Helsingistä Heinolaan. Orientaatioleirin vetäjä oli kertomatta pelistä etukäteen pyytänyt opiskelijoita kirjoittamaan asioita, joihin haluaisi saada leirin aikana vastauksen. Näitä kysymyksiä käytettiin kaikkien pelien perustana. Lisäksi Jumeina käytettiin tilaajan itsensä määrittelemiä kysymyksiä sekä Sannan ja Susannan luomia toiminnallisia Jumeja.
Kahden samanaikaisen pelin vetäminen samassa tilassa oli haastavaa pääasiassa kakofonian takia. Tila oli kaikuisa ja pitkulan mallinen. Samanaikaisten pelien läpiviemiseen tarvittaisiin kaikumaton tila ja mahdollisesti kaksi erillistä huonetta kuitenkin tarpeeksi lähekkäin toisiaan, jotta pelaavat joukkueet kokevat pelaavansa kahta peliä samaan aikaan.
Pelien jälkeen "laudalliset" (tarkoittaa yhtä pelilaudalla tapahtuvaa kokonaisuutta) kamppailivat vielä keskenään koko pelikerran voitosta. Testattiin kahden eri pelaajaporukan välistä kamppailua käyttäen hyväksi toiminnallista ryhmäjumia. Menetelmä toimi hyvin.
Heinolan pelipäivä sisälsi siis 86 (??tarkista luku) yksittäisen henkilön pelikertaa, 12 joukkuetta, 4 peliä ja 2 isoa pelikokonaisuutta.
Ryhmäytyminen onnistui pelin avulla hienosti ja saimme hyvää palautetta. Vyyhtipeli on muunneltavissa kohderyhmälähtöisesti hyvin joustavasti. Laajemmat ja uusia menetelmiä kokeilevat pelikokonaisuudet ovat kuitenkin isotöisiä ja vievät pelin suunnitteluun suuren osan aikaresurssia Vyyhdiltä.
Peliaikaa: 35 min
Purku: valopäät yksilötasolla, joukkueina yhteiset iskulauseet (ohjeet, päämäärät, statementit) tulevaa opiskelua varten.
HYVINKÄÄ 4.9.
Vyyhtipeliä pelattiin koepelinä Hyvinkään Laureassa. Koepeli liittyi isompaan Uusimaa-viikkoon liittyvään kokonaisuuteen, jossa etsittiin työkaluja ja ohjelmaa Uusimaa-viikon hyvinvointipäivään 5.11.2013. Vyyhtipeliä oli ajateltu osaksi kauppakeskuksessa järjestettävää ohjelmaa, joka on avoinna yleisölle (kuka tahansa voi osallistua, eli kauppakeskuksen kävijät ovat kohdeyleisöä).
Peliä oli pelaamassa yksi lehtori ja liiketalouden opiskelijoita. Koska pelillä ei ollut suurempaa agendaa ja etukäteen ei oltu määritelty kovinkaan tarkkaa ongelmaa ratkaistavaksi päätettiin pelistä modata Hyvinkäätä varten leikillinen versio, sillä sellaista ei ole aikaisemmin kokeiltu. Peliä pelattiin kahdessa joukkueessa. Pelaajat antoivat palautetta etenkin pelin kestosta. He olisivat halunneet pelata pidemmän ajan.
Pelin jälkeen pidettiin lounaspalaveri jossa osallistujat kertoivat haluavansa Vyyhtipelin osaksi Uusimaa-päivänsä ohjelmaa. Keskusteltiin pelin sisällöstä ja kerrottiin Vyyhdin todella haastavasta ajankäyttöön liittyvästä tilanteesta Uusimaa-viikolla. Sovittiin aineistojen ja pelin modaamisen tapahtuvan hyvissä ajoin ennen marraskuuta. Kauppakeskuspeli päättyy 5.9.2013 kello 19:00.
Peliaikaa: 35 min
Purku: valopäät, yhteinen keskustelu
5.9 YRITTÄJÄN PÄIVÄ
Peliä pelattiin teemalla "pelaamalla parempi yrittäjien Helsinki"
Kysymykset oli saatu aikaisemmin Vanhankaupungin yrittäjiltä. Pelissä oli 3 toiminnallista Jumia ja yksi ryhmäjumi.
Peliä pelattiin kahdessa joukkueessa. Kummassakin joukkueessa oli 4 osallistujaa. Lisäksi peliä raportoitiin fläppitaululle (Helka ry, Päivi Savolainen) sekä kirjoitettiin ylös ipadille. Lisäksi peliä oli kuvaamassa 2 valokuvaajaa.
Pelissä käsiteltiin tarkoituksella todella hankalia kysymyksiä. Pelin aikana ehti tulla 2 toiminnallista jumia, johon valtuuston edustajat ja yrittäjät tarttuivat yllättävän rennolla otteella.
Päivä ja koko viikko oli ollut pelin vetäjille todella kiireinen ja rankka, joten pelin vetäminen vaativalle (ja näkyvyyttä helposti tuovalle) porukalle jännitti etukäteen kovasti. Tämä saattoi näkyä pelikokonaisuudessa.
Pelin jälkeen syntyi hyvää keskustelua ja pelistä oltiin kiinnostuneita. Jäi ilmaan olisiko Vyyhtipeli esillä ensi vuoden Yritystä Stadiin -tapahtumassa. Täällä Vyyhdillä olisi mahdollisuus saada jopa puheenvuoro ja käyttää peliä työpajamuotoisena välineenä tapahtuman yhteydessä. Ongelmalliseksi muodostui tapahtuman ajankohta (toukokuu 2014). Peliä mietittiin myös useisiin muihin yhteyksiin.
Peliaikaa: 40 min
Purku: valopäät itsenäisesti, yksi tärkein asia/hlö postitille, lappu fläppitaululle. Jokainen kertoi mitä itselle jäi päällimmäisenä mieleen. Tämän jälkeen yhteinen keskustelu.
Susannan presentaatio pelillisyydestä Maunulan kesäseminaarissa 7.6.2013:
https://docs.google.com/presentation/d/1Bvu9hW-1K4HXkGX-MISS6BMnNzOwagaUiAkEZ88SVuo/edit#slide=id.p13
Linkki seminaarisivuille:
http://kaupunginosat.net/ruohonkarjet/kake-uutiset-mainmenu-65/243-aluekehittamisen-pelillistaminen-teemana-kesaseminaarissa