Juha T. Hakalan "opinnäyteopas ammattikorkakouluille" kirjasta poimitut asiat:
Aiheen rajaaminen
Aiheen valinnan jälkeen seuraa yleensä aiheen rajaaminen. Jos teet rajaamisen huonosti tai et tee sitä ollenkaan, niin voi olla että joudut tekemään paljon turhaa työtä. Huolellinen rajaaminen vähentää työmäärää. Rajaaminen kannattaa siis aloittaa mahdollisimman ajoissa. Rajaamisen ongelmat ovat siis ajankohtaisimmillaan työn alkuvaiheessa. Tehtävänasettelussa kannattaa olla kohtuullisen kriittinen. Opinnäytetyön pitäisi pyrkiä tarjoamaan ratkaisu yhteen, kahteen tai korkeintaan kolmeen selkeästi rajattuun kysymykseen tai kehittämistehtävään. Rajaaminen vaatii vähimmilläänkin useita päiviä, jopa muutaman viikon. Joskus rajausta tehdään vielä opinnäytteen loppuvaiheessakin.
Opinnäyte toimeksiantotyönä
Rajaaminen vaatii aina tarkastelua monesta eri suunnasta. Toimeksiantotyössä on toimeksiantajalla itsellään tärkeä rooli työn rajaamisessa. Toimeksiantajalla tietoa ja toiveita, jotka toimivat rajaamisen luonnolisina lähtökohtina. Hankkeen ensisijainen lähtökohta eivät kuitenkaan koskaan ole toimeksiantajan toiveet, vaan se opinnäytteelle asetetut tavoitteet toteutuvat - siis se, että oma ammattitaito kehittyy! Vasta tämän tavoitteen jälkeen huolehditaan siitä, että toimeksiantajan odotukset täyttyvät.
Opinnäytteen tulee olla rajaukseltaan mieluummin suppea ja syvällinen kuin laaja ja pinnallinen. Opinnäytete pitäisi rajata niin, että siitä on mahdollisimman paljon hyötyä teoksen tekijälle.
Lyhyt muistilista opinnäytetyön rajaamisesta:
- mieluummin suppea ja syvällinen
- rajaa aiheesi niin, että työsi tarjoaa ratkaisun 1-3 kysymykseen tai kehittämistehtävään.
- muista ottaa huomioon hankkeiden toiveet, mutta rajaa työsi omaa ammattitaitoasi kehittäväksi
- vastuu aiheen rajaamisesta kuuluu myös ohjaajallesi (yhteensopivuus hankkeiden kanssa)
Saa kommentoida.