Pakkiprojekti, testi-ikkuna 2 – avoin palaute
Toiminnalliset vaatimukset
Lisäkommenttini hopsin luomisesta
- Miten opiskelija saa tiedon siitä, mistä hän hakee opintokokonaisuudesta mahdolliset puuttuvat opinnot. Esim. testin tietoverkkopalvelut. Tarjolla on 10 op ja pitäisi valita 20. Miten opiskelija (käyttäessään oikean yläkulman opintojaksohakua)tietää, mitkä opintojaksot ovat mahdollisia tähän kokonaisuuteen?
- Tuodaanko opetussuunnitelma opiskelijan saapumisryhmän mukaan vai hallinnollisen ryhmän mukaan vai millä perusteella. Meillä on paljon opiskelijoita, jotka siirtyvät esimerkiksi kolmannelle lukukaudelle heti opintojen alussa. Näin opiskelija voi tarvita eri opetussuunnitelman, kuin muu aloittava ryhmä. Meillä on myös opiskelijoita, jotka ovat välillä esimerkiksi poissaolevana opiskelijana kaksi vuotta. Tänä aikana opetussuunnitelma on voinut muuttua siten, että loppuvaiheen opinnot tulee kerätä eri opetussuunnitelmasta. Voidaanko siten kesken opintojen viedä opiskelijalle todelliset opinnot hopsin pohjaksi. Tähän saakka olemme käyttäneet hallinnollisia ryhmiä isojen saapumisryhmien osaryhminä. Keskusteleeko järjestelmä muuten hallinnollisten ryhmien kanssa tai millainen on ryhmien hallinnointimahdollisuus uudessa järjestelmässä?
- Tässä ops-mallissa ei ole käytössä tarjontakoreja. Miten tarjontakorien opintojaksot saadaan näkyviin puurakenteeseen?
- OPSin ja opintojen koodit puuttuvat. Koodit pitää olla aina ensimmäisenä ao. Hops-näkymässä.
Lisäkommenttini hopsin selaamisesta
- Testaillessani tätä toimintoa, huomasin useamman kerran, että jos olit esim. ammattiopinnoissa tekemässä valintoja ja lopetit valintojen tekemisen-> jäi näkyviin vain ammattiopinnot ja joskus sen allaolevat vap.val , harjoittelu ja opinnäytetyö. Perusopinnot palautui vasta, kun olin klikannut vasemman ylänurkan Pakki -sanan perässä olevaa kuutiota.
- Periaatteessa hops-puun voi avata ja sulkea. Otsikot eivät näyttäydy meille nyt opetussuunnitelman mukaisina eli meillä opinnoissa ei ole jaottelua perusopinnot, ammattiopinnot jne. Tuleehan hops-puuhun otsikot kunkin opetussuunnitelman otsikoista? Esimerkiksi radiografian ja sädehoidon opetussuunnitelmassa ei ole erillistä otsikkoa harjoittelulle vaan harjoittelut integroituvat osaksi opintojaksoa, jossa on sekä teoriaopintoja että harjoitteluja. Vapaasti valittavia opintoja ei ole sidottu tiettyyn opetussuunnitelmaan vaan opiskelija voi valita ne Metropolian monialaisesta tarjonnasta tai muista opinnoista. Miten opiskelija löytää nämä vaihtoehdot eli linkitetäänkö kaikki tarjonta vapaasti valittavien opintojen alle. Opetussuunnitelmissamme nämä opinnot ovat myös eri otsikoilla, esim. Monialaiset valinnaiset opinnot (valitaan 15 op) tai Valinnainen opintokokonaisuus ja vapaasti valittavat opinnot (valitaan 15 op).
- Opintokokonaisuuden ICT-osaamisalueet alla ei näy mitään, kun avattu. samoin Tiimissä kehittyminen ja ICT-perustaidot
- Joskus sulkiessa (mm. tallennuksen jälkeen) näkyviin jää vain kyseinen opintokokonaisuus eikä koko puun rakenne.
- Opintokokonaisuuksista ei ole kuvauksia
Lisäkommenttini hopsin muokkaamisesta
- Opintokokonaisuuden "Ammattiopinnot" kohdassa "ICT-osaamisalueet" valintoja kerran poistettuaan niitä ei voi enää lisätä saman muokkauksen aikana, vaikka muissa kohdissa tämä onnistuu.
- ICT-osaamisalueen kohtaa "WWW-tekniikan perusteet" ei voi valita ollenkaan.
- "Ammattiopinnot"-opintokokonaisuudesta voi poistaa kaikki valinnat siten, että siihen jää vain 2 opintopistettä, mutta jos opintokokonaisuuden sulkee ja avaa uudelleen joko ylhäältä klikkaamalla "Sulje kaikki" ja "Avaa kaikki" tai opintokokonaisuuden nimeä klikkaamalla, kohtiin "ICT-osaamisalueet" ja "Tietoverkkopalvelut" ilmaantuvat itsestään valituiksi opinnot "Ohjelmistokehityksen perusteet", "Tietoliikenne CCNA" ja "Käyttöjärjestelmien palvelut" siten, että opintopisteitä onkin valittuna opintokokonaisuuteen 37.
- Uudella sisäänkirjautumisella ongelma hävisi, mutta toistui siten, että kohdan "Ohjelmistotuotanto" kaikki alakohdat ilmaantuivat opintokokonaisuuden avaamalla ja sulkemalla valituiksi itsestään. Lisäksi kohdassa "ICT-osaamisalueet" oli edelleen vaikeuksia valita/poistaa valintoja.
- Opintokokonaisuudessa "Perusopinnot" kohdassa "Tiimissä kehittyminen ja ICT-perustaidot" järjestelmä väittää esivalituiksi vain 15op edestä pakollisia opintoja, vaikka pakollisia opintoja on kohtaan esivalittu 30op edestä.
- Tulee voida lisätä myös muista opseista jatkossa
- Järjestelmän tulisi "herjata", mikäli opiskelija valitsee enemmän opintoja kuin ohjeellinen laajuus; toisaalta
- Jos opiskelija haluaisi opiskella enemmän kuin on pakko, ei voi valita enempää opintoja. Nykyään voi valita enemmän opintoja suoritettavaksi. Opiskelijat haluavat usein valita jostain opintopolusta opintoja esim. vapaasti valittaviin opintoihin laitettavaksi tai esim. kuten tässä tapauksessa omiin erikoistumis- ja täydennysopintohin (joissakin koulutuksissa nimellä vaihtoehtoiset ammattiopinnot tai muut ammattiopinnot). Myös tämä pitäisi olla mahdollista.
- Suhdeluku meni välillä miinukselle ja op-laskeminen ei muutenkaan toiminut -> jotain häikkää tarkistuksissa?
- Valitsin ja poistin valintoja vapaasti valittavissa opinnoissa. Mutta kun klikkasin auki uudestaan vapaasti valittavat opinnot, ohjelma ei enää muistanut tekemiäni opintoja
- Opintoja voi lisätä vapaasti valittaviin, mutta ei muihin. Kaikkiin kohtiin pitää voida lisäätä opintoja, sillä esim opiskelijan oltua poissa opinnot ovat saattaneet muuttua. Haulla pitäisi voida hakea ammattiopintoja vapaasti valittaviin. Nyt haulla ei löydy ammattiopintoja, eikä sieltä voi valita yhtään opintoa. Perusopinnoissa on 36/61 op, mistä saa lisää pakollisia? Opintojaksojen koodit näkyviin!
- Punainen täppä ilmeisesti kuvaa opintojakson pakollisuutta. Perusopintojen kokonaisuudessa on tekstin mukaan valittuna vain 15 / 30 op ja punaisen täpän ansioista en voi valita puuttuvia mukaan eli en saa sitä 30 op täyteen. Pakolliset opintojaksot näkyvät siis väärin, mikäli perusopintojen 30 op on tavoitteena. Keltaisen täpän opintojaksoilla valinnat onnistuvat ja ovat poistettavissa.
Lisäkommenttini opintojen vertailusta
- Symbolissa saisi olla aina tooltip "lisää vertailuun" tms.
- Aikakatkaisu pitäisi olla
- Vertailuun voi laittaa opintojaksoja, mutta vertailla ei voi saman opintojakson eri toteutuksia. Oppijan polun tavoitteena on lisätä opintojen joustavuutta ja keskeinen osa joustavuutta on mahdollisuus vertailla tulevia toteutuksia. Näin opiskelija voisi valita hänelle sopivan toteutustavan, esim. virtuaalitoteutus tai lähiopetus. Vertailun tyhjentäminen on hankalaa ja siellä kannattaisi olla kohta, jossa voisi klikata tyhjennä vertailu.
- Kun oikein innostui kokeilemaan (eli valittuna useampi opintojakso), muuttui avautuva näkyvä ei-luettavaksi eli palstoitus "hajosi" ja sisältöjaksokuvaustekstit juoksivat toistensa päällä. Sitten kun valintoja napsautteli pois päältä, tuli teksti "tämä opintojakso poistettu HOPS:stasi" mikä saattaa säikäyttää opiskelijaa. Tämän lomakkeen ohjausteksti ensiarvoinen "opastaja" toiminnan suhteen eli ei olisi onnistunut yhtä jouhevasti "intuitiivisesti".
- Tämä toiminta olisi tärkeää saada toimimaan myös tarjontakorissa oleville opinnoille. (lisävaatimus?)
- Vanhat valinnat jäävät tietoihin eli ne pitää aina eriksen poistaa. Opintojakso tuli vertailuun kolme kertaa allekkain - miksi? Pitäisi olla tyhjennä vertailuikkuna. Muuten varmaan ihan näppärä toiminto.
- Toimii, näyttää opstiedot. Joillain organisaatioilla voi olla OPSiin tallennettuna erilaisia asioita, tässä täytyy tulevaisuudessa varautua taas siihen, etttä esitettäviä kenttiä voidaan valita kun softaa räätälöidään kuhunkin organisaatioon. Jossain organisaatiossa voi herätä tarve näyttää tietoja myös toteutussuunnitelmien puolelta, ESIM: Tässä olisi loistavaa palvelua opiskelijalle jos jo tässä vertailuvaiheessa saisi näkyviin tiedon, että MILLOIN OPINTOJAKSO ON TARJOLLA AJALLISESTI SEURAAVAN KERRAN? ja onko opintojaksosta tarjolla esim. virtuaali- tai monimuotototeutusta?
- Ohjeissa pitäisi mainita, kuinka monta voi ottaa vertailuun. Tarvitaan pop-up-ikkuna, jossa sanotaan, että otettu vertailuun (kuten myös Hopsiin poimittaessa).
- Tee valintoja -kohta on omasta mielestäni tässä kohdin hiukan turha ja mietinkin, että olisikohan mahdollista siirtää opintojakso vertailukoriin klikkaamatta sitä kohtaa. Sama väkänen voisi näkyä opintopistemäärien vieressä ihan "perustilassakin". Muuten iso plussa tämänkaltaiselle toiminnolle.
- Testailun edetessä huomasin myös, että täsmälleen saman opintojakson voi valita vertailuun useamman kerran toistensa rinnalle (esim. Tietoliikenne CCNA:n opintojen sisältöjen kuvaus avautui samaan ikkunaan kolmeen kertaan lähes rinnakkain), etenkin jos välillä käy muualla & sit lisää toteutuksia vertailuun - toki ylimääräiset myös poistettavissa helposti.
Lisäkommenttini sisältöjen tarkastelusta
- Opintojaksojen sisältöjen tarkastelu toimii hyvin, mutta johdonmukaisuutta alakohdan "Arviointikriteerit" sisältöön kaivataan: osassa arviointikriteereinä kirjalistoja, osassa opetusmenetelmiä, osassa kerrottu vain opetuskieli. Itse kriteerit jäävät varsin epäselviksi.
- Opintokokonaisuuksien sisällöistä ei ole saatavilla kuvauksia.
- Opintojen sisällön tarkastelu tulisi olla mahdollista myös siten, että opinnot voi avata sisältöjen osalta kaikki auki. Näin opiskelijan olisi helppo lukea opetussuunnitelma kokonaisuutena. Sisältöjen tarkastelusta tulisi ehdottomasti olla pääsy myös tuleviin toteutuksiin.
- Sekoittaako opiskelijaa se, että joskus tiedon saa infopainikkeesta ja joskus klikataan opintojakson nimeä. Voisiko ohjelma antaa hiiren päälle viemällä tiedon siitä, mitä klikkaamalla tapahtuu (opintokokonaisuuden kuvaus tai opintojakson kuvaus).
- Koodit puuttuvat.
- Toimii mielestäni loogisesti. Mielestäni esitietovaatimukset voisi näkyä muun tekstin seasta selvemmin, koska se on se mikä minua rajoittaa/kiinnostaa.
- Tässä kohdassa huomasin, että info-ikkunoiden sulkeminen laatikoiden oikean yläkulman ruksista ei aina onnistunut, vaan sitä piti klikata useampaan kertaan, jolloin saatoin vahingossa klikata myös jotain muutakin kohtaa ikkunan lopulta sulkeutuessa. Muutenkin tämä näytti toimivan hieman viiveellä. Sitä vastoin sulje-painike vaikutti toimivan hyvin, ainakin enemmissä tapauksissa. Ehkäpä lopullisessa versiossa voisi olla vain toinen tapa käytössä ikkunoita suljettaessa? Lisäksi oli hieman sekoittavaa, että kuvauksen sai näkyviin pakollisten opintojen kohdalla klikkaamalla opintojakson nimeä ja muissa opinnoissa klikkaamalla info-painiketta rivin alussa. Mielestäni kaikkien opintojaksojen kohdalla voitaisiin melkeinpä käyttää pelkkää info-painikkeen toimintoa. Muuten varsinaiset infokuvaukset omilta osiltaan ok!
Lisäkommenttini opintojen pakollisuuden tarkastelusta
- Ensin näytti ihan ok:lta. Laittaisin noihin palloihinkin tooltipit esim. punainen "opinto pakollinen", keltainen "opinto vaihtoehtoinen" Sitten alkoi rakenne näyttää omituiselta. Vaikka toimin tuossa näkymässä koko ajan, opiskelija "heitettiin ulos".
- Kysymysmerkin alla olevat värikoodit on sitten tekstitetty väärin. Siellä punainen tarkoittaa, että et päässyt toteutukselle!
- Pakollisuuden hahmottaminen on hieman hankalaa visuaalisesti ja missään ei aukea selitystä eli siellä on punainen pallo, mutta vaikka sen päälle menee selitystä ei aukea. Voisiko tämä pakollisuus näyttäytyä jo opintojaksojen nimissä ja kokonaisuuksien otsikoissa esim. värinä.
- Tuleeko hopsiin oletuksena ajoitussuunnitelman mukainen ehdotus? Missä näkyy opintojen ajoitus?!
- "Kokonaisuuden tason suhdeluku" näyttää Perusopinnot 31/60 op. Missä loput opintojaksot (29 op) ovat?
- Missä vaiheessa opintojen pakollisuus määritellään? Sama opinto voi olla pakollinen jokun pääaineen valinneille, ja muille valinnainen.
- En saanut lisättyä sinne ao. opintokokonaisuuden alle lisää opintojaksoja, vaikka oli opintopistemäärässä vielä tilaa
- Värikoodeihin vielä tämä palaute, että ne tulisi mielellään näkyä samalla tavoin kuin suhdeluvut heti kättelyssä.
- Tarkastelunäkymässä opinnon nimen perässä tulisi olla sekä laajuus, että arvosana ja ko tiedoilla tulisi olla otsikko, nyt numero jäi epäselväksi, että mikä se on -jotkin meistä tulkkasivat sen laajuudeksi ja toiset taas arvosanaksi
- Sekä pakollisuus että vaihtoehtoisuus pitäisi näkyä jo tarkastelunäkymässä värisymbolein tai muutoin, ei vasta, kun aloittaa muokkauksen tekemisen
Lisäkommenttini opintojen vaihtoehtoisuuksien tarkastelusta
- Kysymysmerkin alla olevat värikoodit on sitten tekstitetty väärin. Siellä keltainen kertoo ilmoittautumisesta.
- Minusta olisi hyvä, jos valintoja voisi tehdä vain kokonaisuudellekin ts. "tee valintoja" ei avaisi esim. kaikkia ammattiopintoja vaan vain sen kokonaisuuden, johon haluat tehdä valintoja.
- Tässä testailussa hieman harmitti, ettei saanut mitään väliversiotallennusta tms. eli kun oli tehnyt valinnat ja napsautti Avaa kaikki -namikkaa, valinnat "nollautuivat" eli taas alkupisteessä. Tämä liittynee siihen että useamman pitää pystyä testamaan samoilla tunnuksilla.
- Tehdäänko valinnat aina vain seuraavalle lukuvuodelle vai voiko tehdä suunnitelman koko opintojen ajalle? Jos tarjonta on tiedossa.
- Tässä katsotaan vaihtoehtoisia opintoja vain opetussuunnitelman amk-asetuksen jaottelun mukaan. Opiskelija kuitnekin elää ajassa, ei asetuksessa. Näin ollen HOPS pitää pystyä tekemään siten, että opiskelija näkee mihin aikaa vuodesta mikäkin opintojakso on tarjolla, jotta hänelle ei vahingossa käy niin että hän tulee valinneeksi kaikki opintonsa vaikka kevään viimeiselle periodille. Näin ollen opintojaksojen ajoitussuunnitelma tai jopa tilattujen toteutusten tarkempi ajoitus täytyy välittyä tänne hopsin tekemisen puolelle, jolloin opiskelija suunnittelee todelliset opintonsa ajassa. Vapaavalintaisten opintojen valitseminen koko oppilaitoksen tarjonnasta on seuraavassa kehitysvaiheessa haastava, koska tällöin täytyy sopia pepin puolella miten on osoitettu että johonkin tutkintoon kuuluva opinto sopii ja on sallittu vapaavalintaiseksi muille tutkinto-ohjelmille / koulutuksille. Samoin tulevaisuudessa tutkinnot ovat joustavampia eli opiskelijan täytyy pystyä valitsemaan opintoihinsa opintojaksoja - ja opintokokonaisuuksia toisista koulutuksista / tutkinto-ohjelmista, jopa toisista korkeakoulutista nämä ovat ihan ammattiopintoja, eivät vapaavalintaisia. Mahdollisuuksia tullee olemaan niin paljon, että ei ole mielekästä kikkailla näitä näkyviin pepin opetussuunnitelmiiin vaan vaihtoehtoisia opintoja täytyy hakea jostain poolista. Tässä täytyy miettiä peppi-rajapinta kuntoon, eli miten tämä hopstyökalu löytää opiskelijalle nämä vaihtoehtoiset opintokokonaisuudet mahdollisine ajoituksineen.
Käytettävyys
Palvelua on helppo käyttää: lisäkommenttini
- Tosin pitää saada hemmetin hyvät ohjeistukset. Nyt kun on itse nähnyt projektin yhteydessä monet kerran noita näytettävän, niin ok. Mutta jos kylmiltäni olisi tähän tullut opiskelijana, niin ei välttämättä helppokäyttöinen.
- Yksinkertaisia sanamuotoja ja selkokielisyyttä voi aina lisätä.
- Visuaalinen ilme on vaikeasti hahmotettavissa, esim. opintojen pakollisuus, opintojen vaihtoehtoisuus, valinnat ja vertailu. Minkään palikan alta ei löydy opastetta eli tietoa, mitä mikin tarkoittaa. Visuaalisesti hieman aneeminen ja tietysti värimaailman kannattaisi olla ammattikorkeakoulun värimaailman mukainen.
- Hopsia joutuu nyt vierittämään. Olisiko vieritykselle muita vaihtoehtoja?
- Perusilme on hyvän selkeä. Mihin tulee ohjeistus käyttäjälle. Se tulisi olla helposti saatavilla.
- Päällisin puolin palvelua on helppo käyttää, ilman ohjeistustakin, sillä monet toiminnot ovat pääteltävissä. Kuitenkin muutamia päällekkäisyyksiä ilmenee, kuten esimerkiksi aiemmin mainitsemani ikkunan sulkeminen joko sulje-painikkeesta tai laatikossa sijaitsevasta ruksista. Erityiskiitos toiminnoista, joissa voi lähettää HOPSin kommentoitavaksi ja hyväksyttäväksi. Myös se, että voi valita HOPSista eri versioita tulee varmasti olemaan hyödyllinen palvelu myös.
Palvelu toimii loogisesti: lisäkommenttini
- Palvelussa joutuu klikkailemaan asioita ja hakemaan toimintoja esim. vertailun tyhjentäminen. Lisäksi valintojen järjestys on hämäävä, esim. vertailusymboli on isompi kuin valintasymboli ja voi ohjata ymmärtämään, että vertailuvalinta on valintasymboli.
- Kyllä toimii, kunhan tähän tutustuu. Ajoitusten puuttuminen ja tarjontakorien opintotarjonta mietityttää.
- Kaipaa enemmän oheita opiskelijalle. Miten opiskelija tietää mitä hän voi valita ja miten kurssit ovat suhteessa toisiinsa? Erilliset word muotoiset ohjeet eivät toimi, ohjeet tulee olla näkyvillä kun ohjelmaa käyttää.
- Kun selainikkunan pitää pienikokoisena, esim. hakutoiminnot livahtavat sivun alareunaan kokonaan piiloon.
- 5/11, pakollisia, kuitenkin esitetään tarjontaa, jota ei voi muuttaa?
- Tiedot löytyvät sieltä, mistä niitä etsii (kurssien nimien klikkaaminen ja vertailu), mutta mielestäni olisi loogista näyttää esimerkiksi harmaalla värillä kursseja, joita en ole valinnut vaikka valittujen valintojen perässä "Vaihtoehdot" osiossa.
Palvelu on visuaalisesti miellyttävä: lisäkommenttini
- Ihan ok. Värivalinta & fontti eivät välttämättä mieluisimmat omaan silmään. Hyvä kuitenkin ettei mitään ylimääräistä visuaalista "hälyä".
- Valju värimaailma, voisi olla samantapaisesti esitetty kuin ops-editorissa. Pitäisi näkyä opintojaksojen koodit. Miten onnistuu tarjontakorien liittäminen hopsiin? Pitää olla mahdollista.
- Näkymä on selkeä, mutta ei kovin käyttäjän silmää miellyttävä. Vaaleat värit voivat olla haastavia opiskelijoille, joilla on esim. näkövaikeuksia, voisi olla hyvä olla olemassa muutamia värivaihtoehtonäkymiä (esim. tummalla pohjalla vaaleaa tekstiä ja muita variaatioita tai käyttäjän vaihdettavissa olevia asetuksia).
- Olen sitä mieltä, että pelkästään HOPSin selaus ja HOPSin valintojen teko näyttävät liikaa samalta. Valintoja tehdessä saisi olla enemmän kontrastia verrattuna pelkästään selaamiseen. Valintojen jälkeen voisi olla joku "Tallenna valinnat" tai vastaava sen "Lopeta valitseminen" sijaan... "Lopeta valitseminen" kuulostaa melkein samalta kuin "Peruuta" tai "Älä teekään valintoja"... Se on vain se sävy, miltä se kuulostaa. Kursseja vertaillessa voisi olla selkeät rajat kahden eri kurssin tietojen välillä.
Hops-puu on havainnollinen: lisäkommenttini
- Etenkin HOPS-puu on ulkoasultaan erittäin hyvin onnistunut.
- Kyllä on - tosin riippuen hopsin rakenteesta.
- Lisää viivoja tai jotain että jokainen rivi erottuu paremmin toisistaan.
- Miten opintojaksot päivittyvät Pepistä Pakkiin ja HOPSiin?
- Kurssin valitseminen vertailuun tyhjän lippulogon kautta ei ole ensikäyttäjälle itsestäänselvää - siihen tulisi vähintään lisätä jokin selitys kun sen yli kulkee hiirellä tai muokata koko "tyhjä lippu"/"sininen lippu" -ideaa
- "Puu" on kyllä käytännöllinen, mutta havainnollisesta en ole aivan samaa mieltä. Sen saa tarvittaessa auki kokonaisuudessaan kyllä, mutta tällöin vastaan levähtää pitkä rimpsu opintokokonaisuuksia ja -jaksoja. Valitettavasti en kylläkään osaa sanoa, että miten muuten tämän voisi toteuttaa. Lisäksi huomasin jääneeni ns. jumiin jonkin opintokonaisuuden kohdalla, sillä ko. kokonaisuus tulee sulkea ensin ja vasta sitten voi siirtyä tarkastelemaan seuraavaa kokonaisuutta.
Opintojen sisältöjen tarkastelu on helppoa: lisäkommenttini
- Tässä opsissa on, mutta itselle jäi vielä vähän epäselväksi, miten etsin opintoja ja niiden sisältöjä muista opseista?
- Sisältöjen tarkastelu pitäisi saada myös siten, että koko kokonaisuuden voi lukea. Lisäksi sisältöjen tarkastelusta tulisi olla ehdottomasti linkki tuleviin toteutuksiin, jotta myös niitä voisi vertailla. Vertailuun pitäisi ehdottomasti saada toteutusten vertailumahdollisuus myös aikataulujen osalta, jotta opiskelijan ei tarvitse mennä erikseen lukkarikoneelle kaikkia eri toteutusten aikatauluja vertailemaan.
- Jos vapaavalintaiset ei-valitut vaihtoehdot näkyisivät jollakin tavalla ilman että mennään "Tee valintoja" -kohtaan ja pystyisin niistä suoraan katsomaan tietoja niin olisin täysin samaa mieltä.
Opintojen valitseminen hopsiin ja poistaminen hopsista on helppoa: lisäkommenttini
- Haku ei vielä toiminut. Oppijanpolussa paljon valinnaista ja opintoja tarjontakoreissa, jotka on liitetty tiettyihin kokonaisuuksiin. Miten opiskelija löytää tarjontakorit ja ylipäätänsä sellaiset opinnot hopsiinsa, jotka hänelle kuuluvat tai voidaan hyväksyä sisältönsä puolesta (vastaavat siis osaamistavoitteita). Jos hopsiin tullut täysin tarpeeton jakso - miten sen saa pois?
- Pysyykö valinnat kun moduulin sulkee?
- Ehkä hieman liiankin helppoa... Ne opinnot, jotka kaikkien on pakko suorittaa pitää olla sellaisia, että niitä ei pysty poistamaan kokonaan valinnoista. Vain sen missä vaiheessa kunkin opinnon suorittaa voi valita, mutta pakollisia ei saa pystyä poistamaan valinnoista. Miten valinnoissa on otettu huomioon hyväksiluvut? Joku saattaa saada hyväksilukuja esim. harjoittelusta 15 op joten hän suorittaa 15 op TAMKissa. Hänen HOPSissaanhan näkyy 30 op, ellei hyväksilukua ole tehty ja hänen HOPSIinsa tehty muutosta, jotta tuo hyväksiluku voidaan ottaa huomioon hänen jäljelle jäävässä harjoittelun suorituksessaan.
Opintojen sisältöjen vertailu on helppoa: lisäkommenttini
- Sisältöjen vertailuun tarvitaan myös toteutusten vertailu. Muuten oppijan polun tavoite opintojen joustavuudesta ei toteudu. Lisäksi vertailu tulisi voida helpommin tyhjentää.
Opintojen pakollisuuden havaitseminen on helppoa: lisäkommenttini
- Tooltipejä kaipasin
- Jos värikoodit toimivat, niin silloin ok.
Opintojen vaihtoehtoisuuden havaitseminen on helppoa: lisäkommenttini
- Tooltipejä kaipasin
- Suht helpolta vaikuttaa silloin jos opiskelija etenee yhden aloitusryhmän OPS:n mukaisesti eikä mitään muutoksia
- Opintojen välisten riippuvuuksien esille tuominen? (opinto 1 on oltava suoritettuna ennen opinto 2)
Vapaa palaute
- Tärkeää on, että opiskelija löytää hopsiinsa oikeiden tarjontakorien opintoja
- Pitäisikö hakutoiminnon oikeassa ylälaidassa toimia? Nyt se ei mielestäni löydä näitä opintoja tästä opsista? Vai onko tarkoitus, että tällä toiminnolla haetaan muiden opsien opintoja? Miten haetaan esim. vapaasti valittavia opintoja muista koulutuksista? Mistä määräytyy opsin pakollinen laajuus, kun tässä esimerkissä se on esim. 211 op? Eikö pitäisi olla "lakisääteiset"?
- Muutamia puutteita ilmeni, mutta tämän hetkinen tilanne vaikuttaa varsin hyvältä. Oman HOPSin seuraaminen on tehty erittäin helppokäyttöiseksi.
- HOPS-versio
- Olisiko mahdollista tätä kautta, myös luoda valittavaa hops-versiota eli esim. jo valmis sairaanhoitaja, joka tulee suorittamaan ensihoitajatutkintoa, voisi hakea valmiin hops-pohjan. Meillä on kuitenkin laaja kokemus siitä, mitä opintoja opiskelijan silloin tulee lähtökohtaisesti suorittaa. Viitataanko tässä kuitenkin opiskelijan omaan hops-pohjaan. Jos näin on voisi järjestelmässä olla mahdollisuus rakentaa yhdessä tutorin tai jonkun muun ohjausalan henkilön kanssa erilaisia hops-pohjia, joista opiskelija voisi myös valita ja siten hahmottaa kokonaisuutta.
- Valitse hops-versio -ei vaikuta toimivan. Tuohon kohtaan voisi laittaa vielä lisää toiminnallisuutta niin, että tulisi vaikka näyttöön viesti, jossa kerrotaan, että nyt käytössä on versio nimeltä xxx ja sen voisi kuitata OK:lla käyttöön ja Peruuta -painikkeella olla ottamatta käyttöön.
- Pitää pystyä tulostamaan
- Ihan hyvällä mallilla jo, ehkä eniten mietityttää onko HOPS:iin tulossa kohtia laadullisille asioille (vai onko lähinnä sit vain sopimusasiat & jos on, tällöin opettajatuutorina toivoisin myös liitteiden lisäämisen mahdollisuutta, esim. mahdollisia lausuntoja varten), nythän testailtiin lähinnä määrällisiä suorituksiin liittyviä asioita + hankala arvioida tämän perusteella miten toimisi jos opinnot eivät etenekään oman aloitusryhmän OPS:n mukaisesti & tarvetta säätöihin - esim. opintojen suorittaminen toisen OPS:n mukaisesta tarjonnasta.
- Opsista pitää pystyä valitsemaan enemmän opintoja kuin mitä kohdassa on pakko suorittaa (opiskelija voi haluta sijoittaa ylimääräisiä opintoja esim. vapaasti valittaviin opintoihinsa) - opintojen pakollisuus ja vaihtoehtoisuus värit: osittain samoja kuin kysymysmerkin alla olevat värivalinnat, onko sekaantumisen mahdollisuus? Voisiko olla näille esim. vaikka sanallinen selitys vielä näkyvissä esim. tuon kysymysmerkin takana?
- Nykyversiossa opintojen rakenne esitetään jäykästi perusopinnot, ammattiopinnot, vapaasti valittavat. Perusrekisteriä tullaan tulevaisuudessa käyttämään koulutusorganisaatiosissa jotka voivat olla esim. yliopistoja. Näin ollen tämä rakenne ei saa olla ainoa mahdollinen, vaan opintojen luokittelu täytyy pystyä tekemään muillakin tavoilla. Yliopistolla tulee mukaan pääaine / sivuaine, tyylisiä jaotteluja Opiskelija suunnittelee opintojaa ajalle, näin ollen ajankohdat, milloin opintojaksoja järjestetään, täytyy jollain tasolla olla opiskelijan saatavilla.
- Värimaailma selkeämmäksi
- Tulee huomoida esim. puna-viher sokeat
- Nyt symboleilla ja teksteillä samoja värejä
- Voiko organisaatio nimetä opintojen tyypin (pakollinen / vaihtoehtoinen / vapaasti valittava) itse?
- Millä perusteilla Huomiot -laatikkoon tulee tietoja?
- Miten opinnoille ilmoittautuminen tapahtuu?
- Miten opintojen haku tapahtuu?
- Miten tulevat näkymään korvaavat ja muut suoritukset sekä projektit (ml. opinnäytetyö)?
- Ryhmän mukainen opiskeluaika tulisi saada näkyville