Tämä osio on tarkoitettu koneautomaatiotekniikan parissa opiskeluja suunnitteleville, uusille opiskelijoille tai muuten vain alasta kiinnostuneille.

Mielenkiintoinen video Youtubessa, koneautomaatioon liittyvää materiaalia.

Robotiikkaa

Esimerkki kauniista koneautomaation sovelluksesta

Mitä on koneautomaatio?

Koneautomaatioinsinööri?
-tekninen myynti
-laitteiden ja ohjelmistojen suunnittelu
-käyttöönotot
-projektointi

Koneautomaatio on laaja alue pullonpalautusautomaateista monimutkaisiin robottijärjestelmiin. 

Koneautomaatio sisältää konventionaalisen koneenrakennuksen lisäksi robotiikkaa, ympäristön havainnointia eli erilaisia antureita yksinkertaisista rajakytkimistä kameroihin, ohjaustekniikkaa laaja-alaisesti ohjelmoitavista logiikoista erilaisiin tietokoneohjauksiin ja sulautettuihin järjestelmiin. Koneautomaatioon liittyy läheisesti tuotteen design ja muoto, johon automaatio liittyy. Lisäksi tuotteen kokoonpanon (DFA) ja valmistettavuuden (DFM) huomioivat suunnittelumenetelmät ovat osa koneautomaatiota. Näitä menetelmiä ei voi oppia ilman koneenrakennustaustaa. Koneiden ja varsinkin kuluttajille tarjottavien laitteiden tulee olla energian kulutukseltaan säästeliäitä, tässä auttaa säätötekniikan tuntemus, jonka avulla tuotteen liikkeet voidaan säätää ja ohjelmoida toimimaan parhaimmalla hyötysuhteellaan. Koneautomaatio EI ole pelkkää automaatiotekniikkaa eikä ohjelmointia vaan laaja-alainen näkemys oikeaoppiseen tuotantovälineiden ja lopputuotteiden tekemiseen.

Koneautomaatio on alueena laaja, koska nykyaikaiset järjestelmät sisältävät hyvinkin monimutkaisia ominaisuuksia ja loppukädessä nämä ominaisuudet toteutaan jollain käyttäjän hyväksymällä tavalla havainnoiden ympäristön muutokset. Tähän tarvitaan mekatronista osaamista sekä robustia anturointia että softaa, joka kykenee toteuttamaan koneelle tai laitteelle asetetut vaatimukset ja toiveet.

Mitä eroa on konventionaalisella automaatiolla ja koneautomaatiolla?

Koneautomaatio tukeutuu paljolti mekatroniikkaan laitteiden ja tuotteiden toteuttamisessa. Tuotteen suunnittelussa ja toteuksissa pyritään ottamaan huomioon kaikki eri elementit. Koneautomaatiossa teollisuusautomaation osuus on pienempi kuin automaatiotekniikan opinnoissa, sen tilalla on enemmän hydrauliikkaa, pneumatiikkaa, mekatroniikkaa sekä osaltaan myös sulautettuja järjestelmiä esim. kuluttajille tarjottaviin tuotteisiin. Teemme paljon yritysten kanssa yhteistyötä tällä alueella, katso esim. iBoats-wiki (wiki.metropolia.fi ->iBoats).

Mihin koneautomaation osaajat sijoittuvat?

Koneautomaatioinsinöörin tutkinto on laaja-alaisin insinöörin tutkinto. Tästä syystä koneautomaatioinsinöörit päätyvät monesti uransa aikana erilaisiin johtotehtäviin. Kuitenkin eri tekniikan alueisiin paneudutaan riittävällä pieteetillä, jotta insinööritieteiden tietämys on opinnoissa riittävä. Tyypillisiä tehtäviä ovat:

  • laitteiden ja koneiden suunnittelu
  • logiikka- ja tietokoneohjelmointi
  • tietohallinnon tehtävät
  • myynti- ja myynnintukitehtävät
  • koulutus, käyttö ja johtotehtävät

Yrityksiä, joissa tarvitaan koneautomaation osaajia

Linkkiin on kerätty Suomessa  toimivia yrityksiä, joista suureen osaan koneautomaation opiskelijat ovat tehneet lopputöitään ja joissa koneautomaatio-osaaminen on erittäin tärkeää.

  • No labels
You must log in to comment.