1. TAUSTA

Laadin aiemmin palautetun verkostoitumissuunnitelmani omista ammatillisista lähtökohdistani. Tunnen kuitenkin tämän toteutustehtävän vaativan hieman enemmän kuin itselläni on tarjota. Haluan tarkastella tämänhetkisen työpaikkani verkostoja. Siksi vaihdan verkostotehtävän toteutusosiossa aihetta henkilökohtaisesta kohti yleisempää verkostoitumista.

Työskentelen tiedottajana hankkeessa nimeltään VOIMAA - voimavaroja maahanmuuttajista. Se on Metropolia Ammattikorkeakoulun viestinnän koulutusohjelman luotsaama tutkimus - ja kehittämishanke, jossa ovat mukana Hämeen ammattikorkeakoulun ammatillinen opettajakorkeakoulu ja Fakiirimedia Oy. Hankkeen projektiryhmä eli operatiivinen ryhmä muodostuu näistä toimijoista.

Ammattikorkeakoulun tutkimus - ja kehittämistoiminnan määrittelyt linkittyvät vahvasti Opetusministeriöön, joka on määrittänyt sen sellaiseksi tutkimus- ja kehitystoiminnaksi, jonka pääpyrkimyksenä on tuottaa "olennaisesti uutta tietoa" johonkin ammatilliseen kehittämishankkeeseen. Lisäksi ministeriö edellyttää, että tutkimus - ja kehitystyö on luonteeltaan työelämän tarpeista lähtevää soveltavaa tutkimus- ja kehitystoimintaa. Sen lähtökohtana ovat työelämän käytännölliset kysymykset.

1.1 VOIMAA -hankkeen alaprojektit

VOIMAA-hankkeella on kolme kehittämiskokonaisuutta, jotka voidaan nähdä alaprojekteina.

Hankkeen tavoitteena on kehittää toimintamalleja työyhteisöille. Tätä kehitystyötä tehdään yhdessä työnantajien kanssa kunkin työyhteisön jo rekrytoimien maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden kouluttamiseksi esimerkiksi työhönperehdyttäjä - ja työpaikkakouluttajatehtäviin. Tässä työssä ovat mukana tällä hetkellä Itella oyj, Muxlim Inc ja HOK-Elanto.

Toinen osa hankkeen kehittämistyöstä suuntautuu ammattikorkeakouluille, hankkeen aikana luodaan yhteistyössä opettajien ja muun henkilöstön kanssa maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden amk-opintoihin valmentavaa koulutusta. Tässä työssä mukana ovat Metropolian eri klusterien tiimit ja Hämeen ammattikorkeakoulun (myöh. HAMK) tiimi.

Kolmas kokonaisuus on työnantajakysely, jossa selvitetään metropolialueen yritysten halukkuutta ja mahdollisuuksia maahanmuuttajien rekrytointiin ja urakehityksen tukemiseen. Tätä kyselytutkimusta toteuttaa Fakiirimedia oy. Kyselyyn on etsitty vastaajia kymmenittäin. Tutkimuksen luonteesta johtuen vastaajia ei kuitenkaan voida yksilöidä eikä tämän työn kautta rakennettua verkoston osaa voida kuvata tässä tehtävässä.

VOIMAA-hankkeen on tarkoitus löytää toimintamalleja, joita voidaan myöhemmin valtavirtaistaa ja juurruttaa yhteiskuntamme eri toimijoille; työyhteisöille ja korkeakouluille, jotka tuntevat tarvetta helpottaa maahanmuuttajien asemaa uralla etenemiseksi tai korkeakouluopintoihin pääsemiseksi.

1.2 Rahoittajataho

Hanketta rahoittaa Etelä-Suomen lääninhallitus Euroopan sosiaalirahaston varoin. Hanke toimii vuosina 2008-2011. VOIMAA - hankkeen tarkoituksena on edistää maahanmuuttajataustaisten joustavaa urakehitystä - opintojen aloittamisesta esimies- ja asiantuntijatehtäviin. Hankkeessa tehdään erilaisia konseptointeja ja pilotointeja. Kaikkia hankkeen toimia pyritään työstämään eteenpäin sosiaalisen median keinoin.

VOIMAA-hankkeen tutkimustyötä tehdään rahoittajatahon vaatimusten mukaisesti avoimesti ja läpinäkyvästi. Rahoittajan edellytyksiä hankkeen hallinnoimisesta ja siitä tiedottamisesta on runsaasti. Tärkeimpinä mainittakoon byrokraattiselta kuulostavat prosessit, joissa hankkeen kaikki toimenpiteet tulee dokumentoida, raportoida ja arvioidakin. Hankkeen etenemisen vaiheista tulee tiedottaa kaikin mahdollisin tavoin ja koko hankehallinnon on oltava läpinäkyvää.

1.3 Wikiympäristö

Merkittävään rooliin hanketyössä on nostettu wiki-ympäristö, joka on rakennettu Metropolia Ammattikorkeakoulun ostaman Confluence-nimisen ohjelman wikialustalle. Metropolian wikiin pääsevät lukemaan julkisia wikisivuja kaikki, joilla on internet-yhteys. Kuka tahansa voi myös jättää kommentin wikisivustolle, joskin kommentin kirjoittajaksi nimetään tässä yhteydessä automaattisesti Anonymous. Jokaisella Metropolian työntekijällä ja opiskelijalla on valmiiksi tunnukset, joilla he voivat kirjautua wikiin sisään. Tunnuksia voidaan myös luoda Metropolian ulkopuolisille, kuten esimerkiksi VOIMAA-hanketoimijoille. Tunnusten omistajilla on mahdollisuus muokata wiki-sivuja ja jättäessään kommentteja, heidän nimensä tulee automaattisesti näkyviin.

VOIMAA-wiki on tarkoitettu kaikkien hanketoimijoiden käyttöön ja se on rakennettu siten, että eri toimenpiteet/alaprojektit on sijoitettu eri työkoreihin, joita on yhteensä seitsemän. Kutakin työkoria hallinnoi yksi nimetty henkilö. Wikin on tarkoitus toimia VOIMAA-hankkeen tiedotuksessa, yleisenä kommunikointi- ja ideointi / työskentelyalustana, sekä erilaisten sähköisten materiaalien, kuten pöytäkirjojen ja muistioiden, kaikille avoimena arkistona. Avoimuudessa on pyritty rajaamattomuuteen, mutta perusteltuja syitä huomioiden sivujen salaaminen on mahdollista. Esimerkiksi taloushallinnon tietoja ei kuitenkaan julkaista wikin kautta kaikkien nähtäville.

Wikiin on rakentunut tiedotuskanaviksi VOIMAA-uutiset, VOIMAA-viikkouutiset, VOIMAA-kuukausikirje ja VOIMAA-työblogit. Sisäistä tiedonjakelua edustavat myös VOIMAA-hankkeen projektiryhmän kokousmuistiot, VOIMAA-hankkeen ohjausryhmän kokouspöytäkirjat ja VOIMAA-hankkeen hallintotiimin viikkokokousten muistiot. Työkoreissa on erikseen kunkin korin toimintaan liittyvää tietosisältöä, kuten omia linkkilistoja, audiovisuaalista materiaalia ja liitetiedostoja. Tarkoituksena on, että kaikki hankkeen toimijat ja myös ulkopuoliset, aihepiiristä kiinnostuneet, voivat käydä selaamassa materiaaleja, kommentoimassa, ottamassa kantaa ja tuottaa sisältöä VOIMAA-wikiin.

Avoimessa verkkoympäristössä toimittaessa periaatteessa "kuka tahansa" voi "eksyä" wikiin ja olla osallisena hanketoiminnassa.

2. Verkostokuvaus (tänään)

VOIMAA-hankkeen päätoteuttaja ja emo-organisaatioksi nimitettävä taho on Metropolia ammattikorkeakoulu, viestinnän koulutusohjelma, digitaalisen viestinnän suuntautumisvaihtoehto.

Hankkeen ydintoimijat eli operationaalisen työryhmän muodostavat Metropolia ammattikorkeakoulu, HAMK ja Fakiirimedia. Näistä kullakin on omat vastuualueensa kehittämistyössä. Fakiirimedia tulee yrityssektorilta, Metropolia ja HAMK ovat suuria ammattikorkeakouluja.

Metropolia on vastuussa yhteyksistä ja raportoinneista rahoittajalle, Etelä-Suomen lääninhallitukseen, joka puolestaan vastaa EU:n sosiaalirahastolle myöntämiensä varojen käytöstä.

Hankkeen työtä ohjaa ohjausryhmä, jossa on jäseniä projektityötä tekevistä organisaatioista sekä rahoittajataholta, kumppaniyrityksistä Itella ja Muxlim, kohderyhmästä (maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä kumppaniyrityksistä). Ohjausryhmän kokoonpanoon kuuluu yhteensä kaksitoista jäsentä, jotka tulevat eri organisaatioista.

Hankkeen toimenpiteitä suorittavat tällä hetkellä HAMK:n ja Metropolian kulttuurialan opettajat kehittämistiimeissä. HAMK-tiimissä istuu kymmenen opettajaa. Metropolian tiimissä istuu viisi opettajaa ja yksi opiskelija kulttuurituotannon koulutusohjelmasta.

HAMKissa on aktiivista T&K-toimintaa ja heidän organisaatiossaan VOIMAA on vain yksi hanke muiden joukossa. Metropoliassa myös T&K-toiminta on käynnistynyt, erityisen aktiivisena

Hankkeen tuloksista halutaan tiedottaa wikin kautta ja lisäksi kaikille mahdollisille tahoille, mutta verkostoitumista ei vielä ole tehty tiedotusvälineisiin päin, koska mitään konkreettisia tuloksia ei oleteta julkaistavan ennen vuotta 2010.

Tiedottajana työni on huolehtia, että projektiin tällä hetkellä jollain tavalla liittyvien organisaatioiden (Metropolia, HAMK, Fakiirimedia, Itella, HOK-Elanto, Muxlim) lisäksi erilaiset viranomaistahot, maahanmuuttajuuteen, sosiaaliseen mediaan ja työnantajiin liittyvät yhteisöt ja yhdistykset, toiset ammattikorkeakoulut ja T&K-sektorilla operoivat tahot saavat tietää projektissa tehtävästä työstä eri kanavia pitkin. Tällä hetkellä tiedotusvälineistä tärkein (ja lähes ainoa) on wiki.

Tiedottajan tehtävässä on kyse hyvien käytäntöjen ja kehitettyjen menetelmien valtavirtaistamisesta ja juurruttamisesta, jota tapahtuu vuosina 2010-2011. Keskityn tässä verkostoitumistehtävässä  kuvaamaan VOIMAA-verkoston kehittämistä tiedottamisen, valtavirtaistamisen ja juurruttamisen näkökulmasta.

3. Verkostokuvaus (huomenna)

VOIMAA-hankkeesta tiedottaminen on emo-organisaatiossa ja osatoteuttajien organisaatioissa ennen kaikkea osa organisaatioiden sisäistä viestintää. Tulevia hanketoimenpiteitä ja tulosten julkaisemista varten tarvitaan kuitenkin laajempia verkostoja. Mitä nämä verkostot ovat? Miten niitä voi hyödyntää VOIMAA-hankkeesta tiedotettaessa ja tuloksia valtavirtaistattaessa, juurruttamisesta puhumattakaan? Miten sosiaalisen median eri sovellukset liittyvät verkostojen rakentamiseen?

VOIMAA-hankkeen tulokset hyödyttävät siihen osallistuvia organisaatioita, mutta valtavirtaistamisessa tulisi löytää kanavat viestiä hankkeen hyvistä käytännöistä ja tuloksista laajemmin, sillä hanke hyödyttää ammattikorkeakouluihin pyrkiviä maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, ammattikorkeakoulujen henkilökuntaa, metropolialueen työnantajia, maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä eri yrityksissä ja organisaatioita, joita kiinnostavat sosiaalisen median hyödyntämisnäkökulmat, esimerkiksi hanke- tai projektityössä.

Hankkeen tuloksista tiedottaminen tapahtuu hanketoimijoiden verkostoissa ja lisäksi julkisuudessa. Hankkeen teemojen valtavirtaistaminen on tärkeää esimerkiksi tahoille, jotka vaikuttavat maahanmuuttoasioista käytäviin keskusteluihin: työantajille, järjestöille, kunnille, valtiolle, puolueille, poliitikoille ja muille päättäville elimille.

4. Toteutus (kuvaus käynnistetystä toteutuksesta - hyvin konkreettista)
5. Toteutuksen arviointi, plussat ja miinukset
6. Jatkotoimenpiteet / kehitysehdotuksia
7. Kontakti: luettelo organisaatioista, joihin on ollut yhteydessä

  • No labels
You must log in to comment.