Selain
Selain (browser) on ohjelma, joka pystyy esittämään verkkosivuja käyttäjälle ja jolla voi liikkua sivulta toiselle.
Nykyään tavallisimpia ovat ns. graafiset selaimet, kun Firefox ja Internet Explorer. Graafiset selaimet esittävät sivun sisällön muotoiltuna ja usein visuaalisia tehosteita käyttäen.
Lisäksi on olemassa tekstiselaimia, jotka esittävät sivun pelkkänä tekstinä, yhdellä fontilla (esim. Lynx).
Selaimeksi voidaan lukea myös puheselain, joka esittää sivun puhesynteesiin perustuvana ääniesityksenä, sekä Braille-selain, joka esittää sivun kohokirjoituksella erityisellä laitteella.
Englannin kielen sanoilla client tai user agent kuvataan selainta laajassa merkityksessä: se on ohjelma, joka tarjoaa käyttäjälle käyttöliittymän verkon palveluihin. Nämä sanat ovat alkaneet vakiintua myös suomen kieleen osaksi IT-jargonia. Sanat voi suomentaa asiakasohjelmaksi tai asikkaaksi.
Selaimen tehtävät
- Selain ottaa vastaan käyttäjältä käskyjä, tavallisesti näppäimistön tai hiiren kautta.
- Selain pyytää palvelimelta dokumentteja
- Selain ottaa vastaan palvelimelta dokumentteja ja muotoilee niistä sivun esitysasun, yleensä graafisen esityksen
Palvelin
Palvelin ja sen toiminta
Web-palvelimeen (web server) voidaan tallentaa web-dokumentteja (kuten HTML-dokumentteja). Palvelin jakaa asiakaskoneille ja -ohjelmille. Palvelimen tärkein tehtävä on ottaa vastaan sivupyyntöjä ja vastata niihin.
Palvelin on yleensä passiivinen, eli se vastaa vaan siihen tuleviin pyyntöihin. Esimerkiksi kun käyttäjä klikkaa linkkiä verkkosivuilla, lähtee palvelimelle pyyntö näyttää käyttäjälle hänen pyytämänsä sivu.
Palvelin saattaa kerätä tietoja tällaisista tapahtumista erityiseen tapahtumatiedostoon eli lokitiedostoon (log file). WWW-suunnittelija voi käyttää lokitietoja hyväkseen, jos hän haluaa tietää, millä sivuilla käyttäjät käyvät eniten ja mitä reittejä pitkin sivuille päädytään. Lokitietoja voi käyttää esimerkiksi käytettävyyssuunnittelun apuna.
WWW-suunnittelijat käyttävät useimmiten palvelinta siten, että he siirtävät sinne tiedostoja omalta koneeltaan, eli julkaisevat ne.
Palvelinta ylläpitää usein ulkoinen palveluntarjoaja tai esim. kouluissa ym. laitoksissa erityinen atk-yksikkö.