Draamatyöpajan kaari kulkee tekijöiden lämmittämisestä aihetyöskentelyyn ja työskentelyä purkaviin harjoitteisiin, reflektioon ja palautteeseen.
Tee sopimus siitä, miten nyt työskennellään ja mihin pyritään.

Lämmittely on ryhmälle sopivaa liikuntaa, irrottelua ja tutustumista. Suosittuja lämmittelyjä ovat erilaiset nimileikit, vapaa liike, törmäily- tai kuormitustehtävät, joista on mahdoton selvitä kunnialla. Draamassa ja taiteessa virhe, harhailu ja suoranainen moka tuottaa kiinnostavia ratkaisuja.

Hyvä lämmittely sytyttää ryhmän, ja kynnys aloittaa itse harjoitteet, pienenee olemattomaksi.

Työskentely alkaa usein kuin varkain. Draamatyöpajoissa aiheet ovat usein ryhmälle tuttuja ja jopa ryhmästä lähtöisin, Kansalaisnavigoinnissa usein kaupunkiarkeen, -tilaan tai ongelmiin liittyviä.

Harjoitteet tulevat aiheesta: jos halutaan työpajalaisten ääntä kuuluviin, tehdään harjoitteita, joissa sanotaan aiheesta jotain - joko roolissa tai "oman itsen" roolista käsin.

Draama - joka on ihmistemvälisyyden lajityyppi - on usein kohtaamisten ja vastakkaisten tahtojen kisailua fiktion raameissa. On siis luotu illuusio, mielikuvien alusta, jonka toimijat ovat vapaita tekemään yllättäviäkin ratkaisuja ja käänteitä. Myöhemmin voidaan tarkastella sitä, miten "totta" tilanne oli - voisiko se tapahtua minulle tai meille, ja mitä minä vastaavassa tilanteessa tekisin.
Purkamisen tarkoituksena on saada ja antaa palautetta tehdystä. Draamassa yleensä jokainen tulee antaneeksi jotain itsestään, ja tarve kuulla tekemisestään on suuri. Puheen lisäksi tuntuja voi purkaa liikkuen, tämänhetkistä tunnetta kuvaavin patsain tai repliikein.

  • No labels
You must log in to comment.