Toimintaperiaate:

Induktiivinen rajakytkin antaa lähtösignaalin metallin, tai muun hyvin sähköäjohtavan materiaalin lähestyessä tuntopintaa.Induktiivisen kytkimen rakenne muodostuu oskillaattorista, tunnistinpiiristä ja vahvistimesta.

Toiminta perustuu yleensä värähtelypiiriin, jossa mittakelan induktanssi muuttuu tunnistettavan kappaleen aiheuttaman permeabiliteetin muutoksen vuoksi, jolloin myös värähtelytaajuus muuttuu.

Tunnistusetäisyys ja siihen vaikuttavat tekijät:

- Tuntopään halkaisija

- Materiaali. Anturin toiminta perustuu induktanssiin, joten materiaalin sähkönjohtavuus ja magneettisuus vaikuttaa toimintasäteeseen. Testi osoitti suuren eron teräksen ja alumiinin välillä. On kuitenkin olemassa induktiivisia antureita, jotka toimivat samalla tavalla kaikkien metallien kanssa, mutta nämä ovat usein kalliimpia.

- Lisäksi kappaleen sijainti suhteessa tuntopäähän 

- Anturin mittauspään pinta-ala. Suurempi anturi vaatii tosin suuremman metallikappaleen, jotta se tunnistaisi kohteen. Suuressa anturissa magneettikenttä on paljon laajempi, mikä tarkoittaa pienten kappaleiden kohdalla sitä, että ne eivät osu anturin muodostamaan kenttään, kuin hyvin pieneltä osin.

Kytkentätaajuus:

Kytkentätaajuus voi olla jopa 5000Hz.

Mekaanisen kytkennän vaatimukset:

 Koska induktiivinen anturi tunnistaa metalleja ja muita hyvin sähköä johtavia materiaaleja, on se anturin asennuksessa huomioitava, ettei anturin välittömässä läheisyydessä ole esimerkiksi metallia tai muuta hyvin sähköä johtavaa materiaalia. Asennuksen huolellisuuteen pitää kiinnittää huomiota etenkin silloin, jos anturi on suojaamaton. Tällöin anturi on herkempi tahattomille häiriöille, joita vieressä lojuvat metalliesineet voivat aiheuttaa. Suojatun anturin kanssa tilanne ei ole näin paha, mutta parempi olisi silti välttää ylimääräisen metallin asettamista anturin viereen. Koska anturi indikoi kohtalaisen lhyeltä etäisyydeltä, tulisi anturin kiinnitys olla jämäkkä, jottei enturi pääse liikkumaan liian kauas mitattavasta kohteesta.

Sähköinen kytkentä:

Vaatii minimissään kolme johdinta,käyttöjännite,maa ja ulostulo. Yleisesti antureiden syöttöjännite on 10-40V. Riippuen anturin tyypistä, ulostulo otetaan joko plussan ja ulostulon välistä tai miinuksen ja ulostulon välistä.

Induktiivisia kytkimiä on sekä PNP- että NPN-tyyppisiä. PNP-tyyppinen kytkin antaa positiivisen

signaalin (yleensä +24 VDC) tunnistaessaan kappaleen. Vastaavasti NPN-tyyppinen kytkin

antaa negatiivisen signaalin (0 VDC). Lisäksi kytkimiä löytyy sulkeutuvalla tai avautuvalla

koskettimella varustettuna (3 johdinta) taikka molemmilla koskettimilla varustettuna (4 johdinta)

Soveltamiskohteita:

Rajakytkimenä liikkuvien työkappaleiden ja koneenosien valvontaan sekä paikantamiseen.

Impulssilähteenä kappaleiden laskennassa.

Pyörimisnopeuden valvonta.

Kytkintoimittajia:

Aseko

Bürkert

Omron

Promaatio Oy

SICK

  • No labels
You must log in to comment.