Arto Salonen on lehtori Metropolian sosiaalialan ko:sta ja klusterinsa edustaja Yhteiskunta- ja ympäristövastuun tiimissä. Perjantaina 12.11. Arto puolusti väitöskirjaansa kestävän kehityksen haasteista Helsingin yliopiston päärakennuksessa - ohessa on otteita väitöstiedotteesta.                     
Väitöskirjassa Arto määrittelee nykykäsityksen mukaisen kestävän kehityksen konseptin ja analysoi kestävän kehityksen mukaista ihmisen arjen rakentumista ja sen vaihtelua eri ryhmien välillä. Tutkimustulosten perusteella kestävän kehityksen mukainen asennoituminen on yleistä, mutta myönteisestä asennoitumisesta ei aina seuraa kestävän kehityksen mukaista käyttäytymistä.

Kestävän kehityksen edistämisessä merkityksellisin tekijä on yhteisöllisyys, joka jäsentyy tutkittavien ajattelussa osana terveyttä. Yhteisöllisyyden vaalimista häiritsee kuitenkin kiire.

Kulutuskeskeisessä hyvinvointiyhteiskunnassa kestävän kehityksen mukaisten tuotteiden ja palvelujen korkeat kustannukset muodostavat merkittävimmän esteen kestävän kehityksen mukaisten elämäntyylien rakentumiselle. Siirtymistä nopeuttaisivat sellaiset ohjauskeinot, joiden avulla kestävän kehityksen mukaiset arkiset valinnat olisivat kansalaisille  kustannuksiltaan edullisimpia vaihtoehtoja.

Arton termi planetaarinen vastuu edustaa globaalivastuuta laajempaa eettistä huolenpidon piiriä kattaen inhimillisen todellisuuden lisäksi ei-inhimillisen todellisuuden kuten eläimet, kasvit ja elottoman luonnon. Planetaarinen vastuu on haaste ihmiskeskeiselle maailmankuvalle, mutta luo edellytykset kestävälle taloudelliselle toiminnalle ja monimuotoisen elämän säilymiselle maailmassa.

Globaali talous ja politiikka sallivat elämän perustana olevien ekosysteemeiden tuhoutumisen ja ihmisten välisen eriarvoisuuden. Arton mukaan yksilökeskeinen kulutuskulttuuri muodostaa uhan ekologiselle, taloudelliselle ja sosiaaliselle kestävyydelle. Ratkaisuksi hän tarjoaa ihmisten käyttäytymisen muutosta ja yhteiskunnan siirtymistä kestävyysajattelun mukaiseen arkeen.

Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa osoitteessa:http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-6535-4

  • No labels
You must log in to comment.