Verkkosivut
Yleistietoa hankkeesta ja tapahtumista
Liikkuvan arjen wiki
Hankkeen työtila, josta löydät viimeisimmät tuotokset ja keskustelut
LAD ihmiset
Ota yhteyttä!
Selaimesi ei tue iframea
Tervetuloa Liikkuvan Arjen Designin työpöydälle!
Luet parhaillaan ensimmäistä Liikkuvan Arjen Design -hankkeen uutiskirjettä, johon on koottu ajankohtaisimmat ja kiinnostavimmat liikkuvan arjen kuulumiset.
Liikkuvan Arjen Design?
Liikkuvan Arjen Design eli tuttavallisemmin LAD on kolmivuotinen pyöräilyä, jalankulkua ja julkisen liikenteen käyttöä edistävä hanke. Muotoilemme parempaa ympäristöä tukevia liikkuvan arjen ratkaisuja. Käytännössä toimintamme keskittyy kolmen pääteeman ympärille: uuden Marja-Vantaan alueen liityntäpysäköinnin suunnitteluun, pyöräkeskuskonseptin kehittämiseen sekä pääradan asemien ympäristöjen viihtyisyyden ja toimivuuden parantamiseen.
Metropolia Ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelman hallinnoima hanke toteutetaan pääkaupunkiseudulla 2011 - 2013 yhteistyössä Suomen ympäristöopisto Syklin kanssa. Projektia osarahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, Uudenmaan liitto sekä Helsingin ja Vantaan kaupungit. Mukana yhteistyössä ovat myös HSL, VR, Liikennevirasto, Hepo ry. ja ympäristöministeriö.
Tulevaisuuspaja Malmin aseman ympäristön parantamiseksi
Tule suunnittelemaan ja ideoimaan toimivampaa ja viihtyisämpää Malmin aseman ympäristöä tulevaisuuspajaan keskiviikkona 5.10.2011 klo 13-16. Työpajassa kerätään ja työstetään Malmin asemanseutua koskevia ideoita viihtyisyyden, esteettömyyden ja turvallisuuden lisäämiseksi. Mukaan ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet!
Työpaja on osa LADin Yhteiset asemat -osaprojektia ja pidetään Suomen ympäristöopisto Syklin tiloissa, osoitteessa Malmin kauppatie 8 B (4. kerros). Ilmoittautumiset Pauli Vennervirralle, pauli.vennervirta(ät)sykli.fi
Tule tutustumaan ensimmäisiin liikkuvan arjen design -konsepteihin
LAD on alkusyksyn aikana perehtynyt erilaisiin pyöräilijäprofiileihin ja näiden käyttäjäpolkuihin, joiden pohjalta on rakennettu pyöräilyä helpottavia ja siihen kannustavia konsepteja. Muotoilun opiskelijoiden työstämät konseptit ovat ensimmäistä kertaa esillä maanantaina 17.10.2011 Metropolian kulttuuri ja luovan alan järjestämän Luovuus syttyy -foorumin yhteydessä. Tervetuloa tutustumaan ja antamaan palautetta konsepteista!
Luovuus syttyy -foorumin tämänvuotisena teemana on kulttuuriosaaminen uudistavana voimana synnyttämässä uusia ratkaisuja ja rakentamassa parempaa tulevaisuutta. Puhujina kirjailija, ohjaaja Heidi Köngäs, Sitran johtava asiantuntija Mika Kalliomaa, Hub Helsingin Sami Oinonen ja organisaatiokonsultti Birgitta Romppanen. Tapahtuma pidetään Helsingin Arabianrannassa osoitteessa Hämeentie 161.
Lue foorumin tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu mukaan 7.10. mennessä elomakkeella
Aloitusseminaarissa kuultiin kutsu designille
Liikkuvan Arjen Designin aloitusseminaari järjestettiin Helsinki Design Weekin torstaina 15.9.2011. Tapahtumassa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja ja henkilökohtaisia näkemyksiä muotoilun merkityksestä pyöräilyn, jalankulun ja julkisen liikenteen suunnittelulle. Seminaarin pääpuhuja kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara avasi keskustelun toteamalla, että perinteiset kaupunkisuunnittelun menetelmät eivät enää yksin toimi ja että tilanne on kutsu designille. Tähän kutsuun Liikkuvan Arjen Design pyrkii tulevalla hankekaudellaan vastaamaan.
Muina puhujina olivat Marja-Vantaa -projektin Reijo Sandberg, WSP Design Studion Pia Salmi, VR-yhtymän Otto Lehtipuu, Syklin Pauli Vennervirta, HSL:n Kerkko Vanhanen ja Metropolian viestinnän lehtori ja fillarijengin perustajajäsen Juhana Kokkonen. Lämmin kiitos kaikille puhujille ja osallistujille!
Lue lisää aloitusseminaarin puheenvuoroista ja tunnelmista
Kuhinaa liikkuvan arjen ympärillä - seminaarisuman satoa
Syyskuussa pidettiin useita toinen toistaan täydentäviä, pyöräilyn, kävelyn ja joukkoliikenteen aihepiirejä käsitteleviä, seminaareja. LADin aloitusseminaarin vanavedessä kokoonnuttiin kaupunginsuunnitteluviraston Jalka rattaalla -seminaariin, jossa nähtiin kansainvälisiä esimerkkejä, miten asiat voi tehdä hyvin. Suomen luonnonsuojeluliiton Kaikilla raiteilla kestävälle tielle -tilaisuus puolestaan toi aiheeseen ilmastopoliitiikan ja saasteiden vähentämisen näkökulman ja kiinnitti huomiota poliittisen päätöksenteon ja priorisoinnin merkitykseen liikennesuunnittelussa. Keskustelua EU:n ilmastopolitiikan tavoitteista ja etenkin vaikutuksista jatkettiin autottoman päivän Tulevaisuuden liikenneratkaisut pääkaupunkiseudulla -seminaarissa. Seminaareissa kävi hyvin ilmi, miten ajankohtaisesta ja monia tahoja kiinnostavasta aihepiiristä on kyse. Yhteistyöllä ja verkostoitumisella on suuri rooli onnistuneiden liikkuvan arjen ratkaisujen kehittämisessä ja toteuttamisessa.
Seminaareista muualla verkossa:
Jalka rattaalla -seminaarin taltioinnit Kaupunkifillari-blogissa
Matti Rämön blogikirjoitus Jalka rattaalla -seminaarin annista
Kaikilla raiteilla kestävälle tielle -raportti, Suomen luonnosuojeluliitto (julkistettiin seminaarissa 21.9.2011)
Yhteenvetoa Tulevaisuuden liikenneratkaisut pk-seudulla seminaarista ja muista autottoman päivän tapahtumista
Tulevia tapahtumia
5.10. Yhteiset asemat -tulevaisuuspaja Malmin aseman ympäristön parantamiseksi
7.10. Motivan ja Poljin ry:n järjestämä Velo-city ja ECOMM 2011 kansallinen jälkiseminaari
10.-16.10. Energiansäästöviikko
14.10. asti Kansalaisfoorumikeskustelua tulevaisuuden liikenneratkaisuista Otakantaa.fi -verkkopalvelussa
17.10. Liikkuvan arjen ensimmäiset konseptit esillä Luovuus syttyy -seminaarissa