Reittikartta Googlessa

Huoltoauto / Karri Kuivanen puh. 050 - 440 2362
Antti Pönni  040 - 184 9204

Yleistä:

Tour de Metropolia on pyöräilytapahtuma, jonka tavoitteena on edistää pyöräilyä Metropoliassa. Se on lyhyistä etapeista muodostuva, Metropolian eri toimipisteitä sivuava kierros, joka soveltuu kenelle tahansa peruspyöräilijälle. Liikkeelle voi lähteä miltä kampukselta tahansa (ks. aikataulutus). Etapit ovat pituudeltaan n. 10-15 km ja koko reitti n. 60 km.

Tour de Metropolia on avoin kaikille - tänä vuonna myös opiskelijoille. Kyse ei ole kilpailusta, jossa otettaisiin aikaa, vaan mukavasta ajelusta, johon kuka tahansa voi tulla mukaan. Kunnon ja fiiliksen mukaan osallistua voi haluamalleen määrälle etappeja: yhdelle, useammalle tai kaikille. Etappien välin ehtii mainiosti ajaa tavallisen sunnuntaipyöräilijan vauhdilla. Tavoitteena on edistää hyvää pyöräilyfiilistä ja innostaa kaivamaan fillari esiin tallista ja käyttämään sitä - ehkäpä joskus jopa työmatkavälineenä.

Tour de Metropolia 2012 järjestetään 11.5.2012. Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista. Ilmoittautuminen tapahtuu Metropolian wikissä sivulla Tour de Metropolia 2012 - ilmoittautuminen . Osallistujat saavat Tour de Metropolia 2012-t-paidan. Paitoja on rajallinen määrä ja ne jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä..

Reitistä:

Huoltoa ja juomatelineitä alussa

TdM 2012 -reitin virallinen lähtöpiste on Laajalahden aukion lippakioski Munkkiniemessä, josta matkaan lähdetään klo 10. Lippakioski on mukana Metropolian Liikkuvan arjen design (LAD) -hankkeen fillaristeille suunnitellussa palvelukonseptissa.  Lähtöpisteessä LAD-hanke jakaa osallistujille polkupyöriin tarkoitetut Metropolia-pullopidikkeet jaTour de Lippakioski -juomapullot.  Kioskilla on myös osallistujille oma tarjouspaketti kahvi + muffini 2,50 euroa.  Kannattaa siis tulla paikalle hyvissä ajoin.

Reitin päätepiste (ja epävirallinen lähtöpiste) on Metropolian Vanhan viertotien toimipiste.  Vanhalta viertotieltä siirrytään Laajalahden aukion lippakioskille klo 9:30.  Lähtijoiden tulisi olla paikalla viimeistään 9:15.

Vanhan viertotien pihalla on fillareiden kunnostustapahtuma klo 8:30-9:30 , katsoliite

Katso kuvat fillareiden kevätkunnostuksesta Vanha maantieltä tästä (salasan green)

Saunominen lopussa

Vanhan viertotien toimipisteessä on salaattilounas ja saunomismahdollisuus Tourin jälkeen. Saunan yhteydessä myös pieni uima-allas. 

OMA PYYHE, PESEYTYMISTARVIKKEET JA UIMAPUKU MUKAAN

Saunoja on yksi naisille ja yksi miehille pukuhuoneineen ja kaappeineen. Uima-allas on yhteinen, ja siksi ota uikkarit messiin, jos pulahdat altaalle!

Allasosastolle ei saa viedä ruokia eikä juomia. Katamme salaattilounaan, leivät ja levitteet sekä virvoitusjuomia lähelle ravintolaa olevaan tilaan. Ruokaa on riittävästi, joten älä jätä tätä mukavaa yhdessäoloa väliin!

Reitti muodostuu etapeista, joiden pituus on 7-17 km.

Reitin kokonaispituus on n. 65 km

Reitin voi ajaa kokonaan tai osallistua yhdelle tai useammalle etapille.

Etapit ja aikataulu

Etappien lähtöpisteisiin kokoonnutaan viimeistään 15 minuuttia ennen lähtöä.

Ohessa alustava aikataulu ja alustavat reitit pyöräilyn ja kävelyn reittioppaassa. Oheiset reittioppaan linkit ovat suuntaa antavia ja ne tarkentuvat vielä.

0. Vanha viertotie - Laajalahden aukio 2 km 9.30-9:40.  (Siirtymä lähtöpisteeseen)

Lähtöpiste: Vanha viertotie 23, etupiha. Paikalla viimeistään 9:15.

Reitti kulkee Huopalahdentien vartta kulkevalla pyörätiellä ja sen suuntaisella rinnakkkaistiellä Paciuksenkadun ja Huopalahdentien risteykseen, josta käännytään oikealle ja jatketaan Laajalahden aukiolle Munkkiniemen puistotien keskellä kulkevaa pyörätietä pitkin.

1. Laajalahden aukio (Lippakioski) - Leppävaaran toimipiste 5 km  10:00-10:30

Lähtöpiste: Laajalahden aukio (Munkkiniemi) Paikalla viimeistään 9:45

2. Leppävaaran toimipiste (Vanha Maantie 6) - Ruoholahdentori 15 km 10:45-11:45

Lähtöpiste: Piha.  Paikalla viimeistään 10:30

Leppävaara - Laajalahti - Otaniemi - Lehtisaari - Kaskisaari - Lauttasaari - Ruoholahti

3a.  Oikaisu Tukholmankadulle

Osa porukasta siirtyy omatoimisesti Tukholmankadulle Ruoholahdesta ja sieltä myöhemmin Vanhalle viertotielle.

3. Ruoholahti - Hämeentie 161 (Herttoniemen ja Viikin kautta) n. 16 km 12:00-13:00

Lähtöpiste: Ruoholahdentori. Paikalla viimeistään 11:45

Reitti:  Ruoholahden kanava - Hietalahdenranta - Bulevardi - Esplanadi - Kauppatori - Pohjoisranta - Sörnäisten rantatie - Kulosaari - Herttoniemen ulkoilualue - Viikin luonnonsuojelualue - Vanhakaupunki

4a. Oikaisu Vanhalle viertotielle

Eeva Hara-Lindströmin johdolla halukkaat voivat siirtyä suoraan Vanhalle viertotielle Hämeentieltä.  Matka n. 5 km.  Reitti : Hämeentie - Koskelantie - Hakamäentie - Vihdintie - Vanha viertotie.

4. Hämeentie - Tikkurila (n. 11 km)  13:15-14:00

Lähtöpiste: Hämeentie 161 sisäpiha. Paikalla klo 13:00.

Päätepiste: Vantaanaukio / Vehkapolku (Tikkurilan kirjaston ja Metropolian toimipisteen välissä oleva aukio)

Reitti: Vantaanjoen ranta - Pukinmäki - Malmi - Tapanila - Tapulikaupunki - Tikkurila

5.  Tikkurila - Myyrmäki. 15 km  14:15-15:15

Lähtöpiste Vantaanaukio / Vehkapolku. Paikalla 14:00

6. Myyrmäki - Vanha viertotie n. 5 km 15:30-16:00

Varustus

Tietysti fillari. Mutta sen lisäksi...

Päälle säänmukainen varustus. Sadetta ennustettu varautukaa. Myös kypärä, vaikka lainattu sellainen, on hyvä tällä reissulla olla, vaikket sitä muuten käyttäisikään (ei haljenneita kalloja, kiitos). Punaiset, keltaiset tai muuten näkyvät vaatteet eivät ole pahitteeksi, jos sellaisia löytyy. Karnevaalihenkikään ei ole kiellettyä.

Evästä mukaan. Etappien päätepisteissä on tarjolla pientä evästä ja maalissa salaattilounas, mutta jokaisen kannattaa ottaa mukaan myös jotain omaa energiaevästä (suklaata tms.) sekä riittävästi vettä tai muuta juotavaa. Aamulla on myös syytä nauttia riittävän tuhti aamupala.

Miten ajetaan

Reitin ruuhkautumisen välttämiseksi reitti ajetaan  ryhmissä, jotka lähtevät liikkeelle n. 2 minuutin välein.

Ryhmän mukana ei ole pakko roikkua, jos vauhti tuntuu liian kovalta, mutta häntäpään valvojan taaksekaan ei kannata jättäyttyä.

Reittien ajoajat on laskettu 15 km/h keskinopeuden mukaan, mikä vastaa rauhallisen sunnuntaipyöräilijän vauhtia.

Jos tiedät jaksavasi hieman vauhdikkaampaa menoa (joka tällä reitillä tarkoittaa korkeintaan n. 20 km/h keskinopeutta, eli ei mitään aivan valtavaa vauhtia) kannattaa sinun lähteä alkupään ryhmässä. Jos taas ajelet rauhallisemmin, on loppupään ryhmä parempi. Näin vauhdikkaat eivät aja hitaita kiinni, vaan ryhmät pysyvät erillisinä.

Jos haluat paahtaa todella lujaa veren maku suussa, niin sekin on mahdollista, mutta tällöin sinun on ajettava ensimmäisen ryhmän edellä omin neuvoin. Varmista tällöin, että reitti on sinulle selvä.

Ajaessa huomioitavaa

Tour de Metropolia kulkee pääosin yleisillä kevyen liikenteen väylillä ja lyhyitä pätkiä myös vähän liikennöidyillä kaduilla ja teillä. Reitillä on paikoin myös kapeita kohtia, mutkia, alikulkutunneleita ja tienylityksiä. Sekä tietenkin aina tietöitä ja muita remontteja.

Reitillä pitää siis varoa kaikkia niitä asioita, joita tavallisestikin pyöräteillä kohtaa: pyörätielle pysäköityjä autoja, risteyksistä ja pihoilta pyöräilijää huomaamatta singahtavia autoja, tietöitä, roskalavoja, jne. Lisäksi ovat vastaantulevat ja edessä ajavat pyöräilijät, sekä jalankulkijat. Jalankulkijat voivat olla koiranulkoiluttajia, sauvakävelijöitä, seisoskelijoita, ihmettelijöitä, bussin odottelijoita, jne.

On hyvä muistaa se perussääntö että on neljä suuntaa, johon jalankulkija ei näe: eteen, taakse, oikealle ja vasemmalle. (Niin, ei edes eteensä. Ihmiset katsovat kävelleessään usein omia jalkojaan tai kaveriaan, eivätkä useinkaan huuomaa pyöräilijää edessään.)

Kellonsoiton jalankulkija kuitenkin saattaa kuulla, joten kelloa kannattaa käyttää - mahdollisista mulkoiluista huolimatta. Myöskään lamput (tai mitkä tahansa näkyvyyttä vähänkin lisäävät asiat) eivät ole turhakkeita päivänvalossakaan.

Jos edessä näkyy koira ja ihminen eri puolilla tietä, yhdistää näitä kahta todennäköisesti tien poikki kulkeva hihna, vaikka sitä ei heti erottuisikaan.. Kello vain soimaan hyvissä ajoin.

Toinen asia, joka erottaa Tour de Metropolian tavallisesta pyöräretkestä, on ajo ryhmässä. Ajaessa tulee siis varoa erityisesti edessä ajavan äkillisiä hidastuksia ja jarrutuksia. Erityisen tarkkana on syytä olla alikulkutunneleissa, joissa voi olla vastaantulijoita ja joiden jälkeen saattaa olla yllättävä nousu tai käännös, joka voi hidastaa edellä ajavan vauhtia. Eli tunneliin kannattaa ajaa alun alkaenkin hieman perusvauhtia hitaammin.

Eli välttäkää mahdollsuuksien mukaan äkkijarrutuksia, ennakoikaa tilanteet ja antakaa takana tulevalle merkki aikomuksistanne (ainakin käsimerkki käännyttäessä). Ja kilisyttäkää surutta kelloa.

Törmäilyn välttämiseksi myös suuria nopeuksia kannattaa välttää.

Huoltoauto

Kuljettajana Karri Kuivanen (Hämeentien siviilipalvelusmies)

Puhelinnumero  050 - 440 2362

Aikataulu (noin-aikoja)

8:30                 Lähtö Hämeentieltä

8:45-9:15       Vanha viertotie 23, Helsinki (Metropolia sote)

9:30 - 10:00    Lippakioskin tuntuma, Laajalahden aukio

10:30-10:45     Leppävaara

11:45-12         Ruoholahti

13-13:15         Hämeentie

13:45-14       Tikkurila

15.15-15:30   Myyrmäki

16- ?    Vanha viertotie

Varustus

Välipalaa ja varajuomaa (myös omat vedet / välipalapatukat tms. syytä olla mukana)

Paidat (paidan voi kuitata etapeilla)

Pumppu ja huoltovälineitä

Mahdollisesti varafillari


Saunominen yms. Vanhalla viertotiellä

Tour de Metropolian päätteeksi on mahdollisuus saunomiseen ja pulahdukseen Vanhan viertotien terapia-allasosastolla (kroppa kaivanneekin hieman terapiaa)

Metropolian puolesta Vanhalla viertotiellä on tarjolla pientä salaattityyppistä purtavaa. Sodexholla ei ole anniskeluoikeuksia, joten saunaoluet/-siiderit halukkaiden on hankittava itse. Lasipulloja allasosastolle ei saa viedä, joten vaihtoehdot ovat tölkki tai muovipullo.

Saunaan tarvitaan oma pyyhe ja uima-asu, sekä omat peseytymistarvikkeet.

Jotta tavaroita ei tarvitsisi kuljetella ympäri reittiä, on seuraavanlaisia mahdollisuuksia:

•                 Vanhalta viertotieltä lähtevät voivat jättää tavaroitaan sinne säilytykseen.

•                 Myös huoltoauton kyytiin voi antaa kohtuullisen määrän tavaraa

•                 Saunajuomat voi myös ostaa reitin päätteeksi esim. Munkkivuoren ostoskeskuksesta. Ostoskeskukselta Vanhalle viertotielle on matkaa n. 1 km.


  • No labels
You must log in to comment.