Blog

Mua on pitkään kiinnostanut meditaatio/mindfulness ja olen sitä pitkään jo harrastanutkin päivittäin. Tänä syksynä aloin vetämään Demos Helsingin tiloissa mindfulness-kurssia nimellä Huomioiva tietotyö ja olen ollut tosi innostunut kokemuksesta. Tätä pitäisi saada myös Metropoliaan tavalla tai toisella.

Käy tsekkaamassa Huom.io-blogi.

Olemme viimeaikoina erityisesti Linkolan Jussin kanssa tutkineet ja testanneet erilaisia työnhallinnan menetelmiä. Katso lisää:

Ideana olisi kokeilla keväällä Metropoliassa työnhallinnan haltuunottoa pienissä vertaisryhmissä. Olisiko kiinnostuneita osallistumaan?

Flash to HTML5

Digitaalisen median näkökulmasta kiinnostava juttu. Adobe kehittelee ohjelmaa, jolla Flash-filet kääntyvät HTML5:ksi.

Nyt on vihdoin saatu ulos ensimmäinen mikrokirja, joka käsittelee kulttuurin ja luovan alan klusterin Metropolis Helsinki -toimintaa!

Pdf-version voi imuroida täältä ja fyysiä kopioita voi kysellä minulta.

Toisaalla tiivistin mikrokirjan idean seuraavasti: Mikrokirjojen ideana on luoda ketteriä katsauksia ajankohtaisiin aiheisiin ja samalla jakaa ja tallentaa kokemuksia ja ajatuksia ennen kuin ne katoavat tapahtumahorisontin taakse. Ah, kuinka runollista.

Viime kevään aikana kehitelty MOI-projekti päättyi kulttuurin ja luovan alan klusterin näkökulmasta hieman ennenaikaisesti: yhtään opettajaa tai opiskelijaa ei projektiin saatu osallistumaan. Oman klusterini yllättävä katoaminen projektista aiheutti kätilöille ja mediatekniikalle varmasti hetkellisiä sydämentykytyksiä, mutta he ovat kuitenkin urhoollisesti viemässä läpi keskenään yhteistä innovaatioprojektikokeilua. Todennäköisesti kulttuurialan koulutusohjelmilla, opettajilla ja opiskelijoilla oli omasta näkökulmastaan riittävät perusteet olla osallistumatta, mutta yhteistyötapojen kehittelyn näkökulmasta projektin hiipuminen oli mielestäni iso kolaus. Myös muiden klusterien suuntaan kulttuuriala joutui mahdollisesti hieman outoon valoon... Itselleni homman lahoaminen aiheutti hetkellisen lamaannuksen. En osaa nimetä oman toimintani heikkouksia tässä prosessissa, joten suunnitteluprosessin analysointi ja tutkiminen saattaa synnyttää kiinnostavaa ymmärrystä avoimen yhteiskehittelyn haasteista. Tätä asiaa tullaan sivuamaan myös mikrokirjassa, jota olisi tarkoitus kirjoittaa Linkolan Jussin kanssa tänä syksynä.

Eli ylös tatamista ja kohti uusia iskuja (:

Pikkuhiljaa takaisin töihin. Syksyllä on luvassa Somakoulutusta YLEn kanssa, MOI-innovaatioprojekti ja muutamia kirjallisia projekteja. Kiirettä ja vaaratilanteita luvassa. Alkuperäinen aikataulutus olisi sellainen, että SOMA ja MOI pitäisi saada pois päiväjärjestyksestä ennen lokakuun puoltaväliä ja sen jälkeen vetäydyn tutkijan kirjoituskammioon kalpenemaan.

"Katsaus 'Sosiaalisen median mahdollisuudet hallinnolle' on tarkoitettu materiaaliksi, joka auttaa hallinnon organisaatioita suunnittelemaan toimintaansa sosiaalisessa mediassa."

Katsaus_Sosiaalisen_median_mahdollisuudet_hallinnolle.pdf

Sosiaalisen median mahdollisuudet hallinnolle

Confluence päivittyi

Metropolian wiki päivittyi Confluencen versioon 3.2. Muutamia käteviä juttuja tuli heti vastaan. Esimerkiksi Rich Text -tilassa wiki alkaa ehdottelemaan linkkejä, kun kirjoittaa ensimmäisen hakasulun "[". Tämä nopeuttaa todella paljon järkevän linkityksen tekemistä, joka on wikissä tiedon löytämisen elinehto. Myös editoinnin full screen mode voi olla kätevä juttu.

Eniten muutoksia on tullut henkilökohtaisiin työtiloihin ja ihmisten seuraamiseen. Eli People directory löytyy nyt suoraan Browsen alta ja sieltä voi alkaa seuraamaan helposti ihmisiä. Vielä kun saisi käyttäjän sukunimen mukaan aakkosjärjestykseen.

Yksi kätevä juttu on myös se, että kaikki käytössä olevat makrot löytyvät editointitilassa kohdasta Insert > Other macros, joten nyt käyttäjät näkevät mitkä makrot ylipäänsä on käytössä Metropolian wikissä.

Kesäloma häämöttää jo horisontin takana ja viime viikkoina on ollut hösä päällä. Nähtävästi lukukauden loppuakohden työstä tulee helposti sellaista moniajopuuroa, ettei enää oikein osaa edes erottaa eri työtehtäviä toisista. Itsestäni ainakin tuntuu, etten ihan enää edes tiedä mitä olen viime viikkoina oikein tehnyt. Kovasti on ollut kiirettä, mutta mitään ei tunnu jäävän muistiin. Olenkin pitänyt tämän kevään työpäiväkirjaa, jota on varmasti jälkikäteen kiinnostava tutkia, sillä sen kautta huomaa työn kokonaiskirjon ja esimerkiksi yhden päivän aikana tehdyt työt, jotka muuten katoaisivat täysin muistista.

Tällä viikolla valmistelemme syksyn MOI-toteutusta muutaman ihmisen kanssa. On TKI-tiimiä ja viestinnän demopäivää, myös YLEn kanssa vedetyn SOMAkoulutuksen toinen pilottikurssi päättyy torstaina.

Ensiviikon autuus

Olen saanut pidettyä ensiviikon suhteellisen tyhjänä tapaamisista. Tämä on ihana asia, sillä paljon kirjoitustehtäviä on jäänyt valtavan työvyöryn alle ja tekemättä. Ensi viikon ma-ke yritän pyhittää pääsääntöisesti siis rästeille ja kirjoittamiselle. Torstaina ja perjantaina onkin sitten ITK, jossa olen molempina päivinä yhdessä sessiossa höseltämässä.

Vaikuttapa simppeliltä ja rauhoittavalta, mutta katsotaan, miten todellisuus tällä kertaa yllättää pienen kulkijan (:

Ryhtiliike

Tällä viikolla alkaa Hetkinen-toimintaa promoava mindfulness-koulutus. Ensimmäinen sessio pidetään maanantaina 13.30 Hämeentie 161:ssä.

Olen myös kehitellyt runkoa ja/tai aihetta julkaisulle, jonka kirjoittaminen olisi tarkoitus pyöräyttää käyntiin VOIMAA-hankkeen yhteydessä tänä vuonna. Olen kaavaillut kokoavaksi käsitteeksi tai teemaksi nimeä "beta-yhteiskunta", mutta katsotaan mihin tie vie (:

Olen myös aloittanut oman tutkimukseni valmistelun. Ensimmäisen artikkelin pitäisi olla keväällä jonkinlaisessa kuosissa ja sen työnimi on "Becoming a Swarm Catalyst". Tutkimusmetodina on autoetnografia, joka vaikuttaa erittäin sopivalta intensiiviseen, hektiseen mutta pitkäaikaiseen oman ja muiden työn kehittämistutkimukseen.

Loppuviikosta on muun muassa SOMA-koulutusta ja käynti Sosiaalinen media liiketoiminnan tukena -tapahtumassa Technopoliksessa Ruoholahdessa. Voimakkaasti kohti kevättä!

Rakas työpäiväkirja,

olen ollut viime aikoina kohtuuttoman hiljainen. Syynä on valtava touhotus, mutta myös osittainen irrottautuminen digitaalisesta maailmasta. Viimeviikko meni pitkästä aikaa taustakirjallisuuden lukemiseen. On valtavan hienoa päästä välillä tuulettamaan ajatuksiaan muiden älykkäillä ajatelmilla. Luin muun muassa autoetnografiasta, organisaatioiden ja niiden välisistä rakenteellisista aukoista ja mahdollistavasta ja pakottavasta byrokratiasta. Tässä alkaa myös pikkuhijaa kasautumaan teoreettinen ja metodinen kudelma oman tutkimukseni ja toimintani ympärille. Keskiviikkona oli myös MOI-innovaatioprojektitapaaminen. MOI muutti myös samalla uuteen osoitteeseen http://moi.metropolia.fi. Pääsiäisen jälkeen työstimme Anna-Marian kanssa Metropolis-mikrokirjaa valmiiksi. Eiköhän sekin tästä valmistu kaiken muun keskellä. Keskiviikkona kävin HAMKin ammattillisen opettajakorkeakoulun kehittämispäivillä jutustelemassa sosiaalisen median ja organisaation törmäyskurssista (slidet alla).

Nyt olisi vielä viikon lopuksi MOI-kokous. Tutkailemme erilaisten prosessien mahdollisuuksia ja yhteistyötyökaluja, tästä jo etukäteen kiitoksia Merja Bautersille (:

Kahden viikon rästit

Heh-heh, mun yhden tapahtuman sääntö aiheutti sellaisen kiireen, etten ole ehtinyt kirjoittaa työblogia kahteen viikkoon. No ainakin hirvittävä määrä progressiota on ehtinyt virrata Vantaassa tällä välin. Tässä jotain tapahtuneesta...

Saimme HSPACE-hakemuksen lähtemään eteenpäin. Kiitoksia Mikalle ja Anna-Marialle tästä. Oli myös erittäin kiinnostavaa jutella hankekumppanin Vuosaaren peruskoulun opettajien kanssa heidän työnsä haasteista.

Ensimmäinen SOMA-koulutus saatiin päätökseen. Kurssi oli mielestäni aivan onnistunut vaikka parantamisen varaa aina löytyy.

Anonyymit sosio-nörtit aloittivat toimintansa. Paikalle päässeet vaikuttivat oikein tyytyväisiltä. Tapaamisia on vielä kaksi ennen kesää.

Jos olet kiinnostunut mindfulnessista, katso lisää täältä: Mindfulness-alustuksia Metropoliassa keväällä 2010. Ota Hetkinen hengähdystaukoa hektisen työn ohessa!

Tämä viikko on ensimmäinen viikko, jolloin pyrin kokeilemaan niin kutsuttua yhden tapahtuman sääntöä käytännössä. Omasta työstäni suuri osa on nettipohjaista yhteistoimintaa ja tälle erittäin elävälle ja muuttuvalle osalle työtä ei käytännössä ole aikaa, jos istuu aamusta iltaan erilaisissa fyysistä läsnäoloa vaatisissa sessioissa. Ajattelin siis kokeilla, miten omaan työhön vaikuttaisi se, että yritän sopia vain yhden tapaamisen tai kokouksen per päivä. Näin aikaa jää eri nettifoorumeilla ja sähköpostilla toimimiseen.

Jotta poikkeus vahvistaisi säännön, tämäkin kokeilu alkaa päivällä, jossa kolme tapaamista (: Aamulla katsastimme Mikko Ruskon ja Päivi Keräsen kanssa kehittävän hanketoimintamme wikityötilan päivitystä. Mikko on tekemässä uuden visuaalisen ilmeen työtilalle ja samalla tarkoitus on tehdä siitä muutenkin käyttäjäystävällisempi. Iltapäivällä kokeilemme dimdim-palvelua Myötätuulessa-hankkeeseen liittyvän seminaarin suunnittelussa ja sen jälkeen on vielä tarkoitus pläjäyttää käyntiin laajennettu innovaatioprojektin suunnittelu Ruoholahdessa. Paikalle on tulossa paljon ihmisiä useasta eri klusterista, joten meininki tulee taatusti olemaan kiinnostava.

Tiistaina on sitten ensimmäinen yhden tapaamisen päivä. Aamulla on Bulevardilla kirjasto- ja tietopalvelun osaamistiimin kokous.

Keskiviikkona käyn tapaamassa Jesse Maulaa, josta on tullut Ideanin toimari! Jesse oli vuoden verran Stadiassa verkkoviestinnän opettajana ja vaihtoi sitten Ideanille. Mitään sen tarkempaa agendaa ei ole, mutta työharjoittelupaikkoja ja muuta yhteistyötä olisi kyllä kiva viritellä.

Torstaina on koko päivän YLEn kanssa Somakoulutusta. Toinen pilottikoulutus alkaa osittain uusitulla aloituslähipäivällä.

Perjantaina käymme Katri Halosen kanssa yhdessä puhumassa Opettamisesta osaamiseen -seminaarissa ennakoinnista, yhteistoiminnallisesta yhteisöstä ja käytännön keisseistä. Setti on siis vähän sama kuin mitä vedimme Tulevaisuusklubin ensimmäisessä sessiossa, josta Juha Lindfors meidät tuonne bongasi.