Blog

Toukokuussa julkistettu hieno teos käsittelee kulttuurin roolia aluekehitystyössä sekä Metropolian mahdollisuuksia olla edistämässä luovuutta ja moniäänisyyttä lähiympäristössään. Kirjassa tutustutaan Urbaani luovuus -hankkeen osaprojekteihin vuosina 2007--2010 ja esitellään alueen yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia vahvistavia menetelmiä. Lisäksi Arabian paikalliset voimahahmot ja hankkeen toimijat kertovat, mikä saa heidät innostumaan aluekehitystyöstä.

Anna-Maria Vilkunan, Pilvi Kallion ja Tuire Ranta-Meyerin toimittamaa teosta voi tiedustella kehityspäällikkö Anna-Maria Vilkunalta, etunimi.sukunimi@metropolia.fi.

Tällä otsikolla järjestettiin neljäs kansainvälinen konferenssi digitaalisesta tarinankerronnasta Lillehammerissa 5-7.2.2011.

Paikalla oli alan guruja, joista ehdoton ykkönen on Center for Digital Storytelling -järjestön (http://www.storycenter.org) perustaja Joe Lambert. Konferenssissa näimme monta vaikuttavaa digitarinaa eri maista, kuulimme monta esimerkkitapausta eri yhteyksistä, joissa digitarinoita on käytetty ja mitä niillä on saatu aikaan. Vaikuttaa siltä, myös Lambertin puheenvuoron mukaan, että digitarinoiden käyttö sosiaalityössä on se osa-alue jota halutaan kehittää vielä pidemmälle. Pip Hardy esittelikin tähän liittyvän Patient Voices -ohjelman (http://www.patientvoices.org.uk), jossa tehtyjä digitarinoita voidaan käyttää kansallisen sosiaali- ja terveysohjelman kehittämiseen.

Konferenssissa todettiin myös, että sana digitaalinen pelottaa joitakin, olisi helpompaa puhua vain tarinankerronnasta, vaikka lopputulos audiovisuaalinen olisikin. Toisaalta tietokoneen käytön suhteen täysin ummikot etelä-Afrikkalaiset naisetkin olivat saaneet omat videonsa tehtyä muutamassa päivässä ja yksi digitarinan tekijä pystyi liikuttamaan vain silmiään. Digitarina-menetelmässä on paljon potentiaalia, se tuli todistettua konferenssissakin. Se, miten paljon siitä potentiaalista saadaan käyttöön, on aina vetäjästä kiinni.

http://lillehammer2011.wordpress.com/

Tervetuloa Mediakasvatuksen torille tapaamaan Medioksen tekijöitä ja hakemaan oman kappaleesi uudesta loppujulkaisusta, joka saadaan painosta juuri ennen messuja. Olemme torilla koko messujen ajan. Nähdään!

www.educamessut.fi

Kaksi Metropolian opiskelijaa valitsi kuluneena keväänä opinnäytetyön aiheeksi Medios-projektiin liittyvän menetelmän. Teatteri-ilmaisun ohjaajaksi valmistunut Tuomas Tirkkonen käsitteli työssään Medioksessa luotua yhteisöllistä käsikirjoitustyökalua ja sitä prosessia jolla ryhmässä kirjoitettu teksti sai lopulta fyysisen muotonsa teatterin lavalla. Sosionomiksi valmistunut opiskelija (nimeä ei haluttu julkisuuteen) puolestaan käytti digitarina-menetelmää ehdonalaisuuteen pääsevän vangin tuntojen esiintuomiseksi. Itse digitarina "Paluu elämään" on katsottavissa täällä (spiikkaajana toimii toinen henkilö kuin asiakas itse) ja opinnäytetyö täällä. Tirkkosen opinnäytetyö luettavissa tämän linkin takaa.

Metropolian sosiaalialan opiskelija teki digitarinan pian vapautuvan vangin, Karin, kanssa. Videolla Kari kertoo miltä lähestyvä vapaus tuntuu. Digitarina-prosessi ja valmis video on osa opiskelijan opinnäytetyötä. Valmiin lopputyön saamme luettavaksemme Medioksen sivuille myöhemmin keväällä. Katso Karin tarina "Paluu elämään".

Metropolian kulttuurin ja luovan alan klusterin t&k-toimijat ovat viettäneet keskiviikon ja torstain Tallinnassa. Päivien ohjelmassa on ollut tulevan toiminnan suunnittelua. Työ jatkuu paluumatkalla laivan kokoustiloissa, jossa pohditaan myös TosiPro-tiimin toiminnan jatkoa.

"Digitarina - matalan kynnyksen työkalu oppimiseen ja itseilmaisuun" -esitys on hyväksytty Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa (ITK) konferenssin Foorumiin. ITK on Suomen suurin tieto
- ja viestintätekniikan opetuskäytön konferenssi, joka järjestetään 21-23.4.2010 Hämeenlinnassa, Aulangolla. Konferenssi on avoin kaikille tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytöstä kiinnostuneille.

Viimeinen Etelä-Suomen Lääninhallituksen järjestämä tapaaminen projektien vetäjille Hyvinkään Sveitsissä oli kaksipäiväinen (24-25.11). Ohjelmaan sisältyi paljon infoa niin maksatuksesta kuin  tiedotuksestakin sekä tietoa tulevista muutoksista niin paljon kuin sitä tässä vaiheessa oli. Kaikkia ensikertalaista projektihenkilöstöä kiinnostaa ehkä se tieto, että tarkastus luvattiin aika varmasti kaikille projekteille suorittaa, kysymys on ennemminkin että milloin se järjestetään kuin että järjestetäänkö se. Tällöin syynätään tarkkaan mm. tuntilistojen ja maksettujen palkkojen vastaavuudet: tarkkuutta tuntilistoissa siis! Myös hankintojen, pientenkin, kilpailuttamisesta / hintavertailusta puhuttiin kovasti; aihe on sen verran epämääräinen.

Tarkoitus oli myös verkostoitua muiden projektien vetäjien kanssa. Näin tapahtuikin ja mahdollisia yhteistyökumppaneita ja työkalujen/menetelmien loppukäyttäjiä löytyikin mukavasti. Medios-esitteet sujahtivat kiinnostuneiden taskuihin.

Vuodenvaihteessa Lääninhallitukset lakkaavat olemasta. Tilalle nousee ELY-keskuksia (Elinkeino, Liikenne & Ympäristö, tai AVI=Aluehallintoviranomainen) ja jatkamme projektin kanssa työskentelyä Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa, joka tulee sijaitsemaan Maistraatinportti 2:ssa. Projektien valvojat vaihtuvat myös aika monella vuodenvaihteessa, joten ei suuria muutoksia eikä pieniä kysymyksiä valvojalle 1.1.2010 jälkeen ainakaan hetkeen... Maksatushakemus-käytännöt tulevat mahdollisesti muuttumaan jonkun verran, mutta tästä saanemme lisätietoa myöhemmin. Eura-järjestelmä on kiinni 23.12-noin 11.1.

Osallistu suunnittelemiseen, keskustele ja ilmianna hyvät puhujat 10.2.2010 päivätylle klusterimme T&K-toiminnan esittelytapahtumalle.
Lisää tietoa täältä.

Kommunikoiva seminaari Tavi-talossa 4.11.

Urbaani luovuus emännöi kommunikoivaa seminaaria 4.11.

Kansainvälinen seminaari pidetään Hämeentien Tavi-talon Pylvässalissa kello 9 alkaen.

Seminaarin takana on Helsingin kaupunginosayhdistys ja sieltä anna.kanervo@helka.net
Paikalla on myös kaupungin johtoa, ja vihdoin saamme meille myös Helin Rantasen kaupunkitutkimusyksiköstä.

Juhlapuhujana on Ruotsista, Latvian ollessa toinen yhteistyömaa (Riika). Ohessa kutsu seminaariin, meidän väkeä olisi kiva saada paikalle!
Aiheena on Communication creates communities, eli vapaasti suomentaen kommunikoiden syntyy kollektiivi ;-9

Tämä on yksi t&k:n yhteistyömuoto, ja seminaarissa esittäytyy Urbaani luovuus -hanke. Kolme esittävän taiteen opiskelijaa pitää seminaarissa työpajanäytteen ja esittelee koulua "draamallisesti".
Helka varaa ruokatarjoilun ja ruokailu on flyygeliaulassa seminaarin päätteeksi. Ilmoittautumisaikaa on 26.10. asti.
Seminaarin on tarkoitus olla osana koulun arkea ja yhteisöä, siksi valitsimme pylvässalin paikaksi. Samoin näin kuinka hienosti pylvässali toimi Metropolis-viikolla!
Lisätietoja Pilvi Kalliolta.

KultWiki on perustettu 1.9.2008 Petri Silmälän toimesta. Ensimmäinen merkintä sivulla on Juhana Kokkosen samana päivänä kirjoittama teksti: "Kult on täällä." Tämänhetkinen ulkoasu on versio 125. Mukana kehittämistyössä ovat edellämainittujen lisäksi olleet mm. Anna-Maria Vilkuna, Katri Halonen, Robert Arpo ja  Jussi Linkola.

Versioita vuoden varrelta voi käydä katsomassa wiki-sivun Tools - History -painikkeilla.

Onnittelemme yksivuotiasta ja toivotamme pitkää ikää!

Kulttuurin ja luovan alan klusterissa on aloittelemassa toimintaansa Katalyytti - avoimien toimintamallien osaamiskeskus. Tarkoituksena olisi löytää uusia, luovia, avoimia toimintamalleja, jotka samalla innostaisivat ihmisiä tekemään yhdessä parempaa tulevaisuutta. Katso lisää Katalyytin wikistä.

Digitarinat A-tuubissa

Medios-projektin aikana valmistuneet digitarinat leviävät kuin... saippuakuplat tuulen mukana! Nyt videoita voi tarkastella myös YLE:n A-tuubin verkkosivuilla http://atuubi.yle.fi/ sekä perjantaina 29.5. nähtävässä tv-lähetyksessä (kl.19.50). Jatkossa digitarinoita voi lisäillä A-tuubin sivuille sitä mukaa kun niitä valmistuu jos tekijä antaa tähän luvan.

Hankkeeseen etsitään wiki-ympäristöistä ja tapahtumatuotannon kentän tulevaisuuden skenaroinnista innostunutta osa-aikaista koordinaattoria. Hakuilmoitus oli Hesarissa 20.5. Ja hakuaika päättyy 3.6. Lisätiedot www.metropolia.fi /tyopaikat

Medioksen sivuilta löytyy nyt myös av-muotoiset (paitsi animaatio on pelkkä v) esittelyt sekä digitarina-menetelmästä että käsikirjoitustyökalun perusideasta. Digitarina-esittely löytyy Digitarina-otsikkoa klikkaamalla, "sekalainen materiaali" -kohdasta; käsisanimaatio vastaavasti käsikirjoitustyökalu-otsikon takaa "muu materiaali" -otsikon alta. Tervetuloa tutustumaan!