Blog

Uudenmaan ELY-keskuksessa vastuukoordinaattorina opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) hallinnonalan ESR-hankkeissa (eli myös Medioksessa) toimii Sari Ahvenainen. Projektineuvojana meillä on Sanna Laiho.

Yhteistyöpaja

Kaikkien kolmen osaprojektin edustajat löivät tänään viisaat ja luovat päänsä yhteen ja suunnittelivat mallin yhteistyöpajalle. Malli on vielä testaamista vaille, mutta tavoitteena on yhdessä pajassa luoda teksti Noodilla -> tekstin pohjalta digitarina -> editoidaan avoimen lähdekoodin ohjelmalla OpenShotilla. Työpajasta tulee kaksi versiota; alle päivän pikapaja ja viikon jaksolle ajoittuva (yht. noin kolme kokonaista päivää) perusteellisempi versio. Näitä voimme syksyllä vetää kiinnostuneille tahoille.

Medios ITK-päivillä

ITK-päivät on tältä vuodelta ohi, kiitos kaikille Medioksen ständillä käyneille ja foorumi-esitystä kuunnelleille! Ständillä oli mahdollisuus tutustua suomenkieliseen FLOSS manuals-sivustoon, osallistua käsikirjoituksen tekoon (pe) ja ottaa valokuvia digitarinaa varten (to). Aiheena oli pupun seikkailu ITK-päivillä. Näistä kuvista koostettiin digitarina, jonka ensi-ilta oli foorumi-esityksessä pe kl.13.15. Editointiin meni aikaa pari tuntia torstai-illan aikana. Digitarina on nyt myös katsottavissa Medioksen sivuilla! Linkki videoon myös tässä.

Läänin poistuessa merkitään osarahoittaja tästä eteenpäin "Uudenmaan ELY-keskus" (+ESR), koko Lääninhallitusta ei tarvitse enää mainita. Teen muutoksen myös siihen yhteiseen loppulausekkeeseen joka on täällä sivuilla.

Tiedote projektihenkilöstölle: KAIKKEEN projektin rahoilla hankittavaan pitää laittaa rahoittajien logot (minimivaatimus EU-lippulogo). Tämä koskee siis myös kännyköitä, kameroita, tietokoneita ym. eli kaikkea mikä ei ole kertakäyttötavaraa. Printtaan tarroja joita voi liimailla joka paikkaan, kyselkää niitä minulta. Tuon myös seuraavaan operatiiviseen kokoukseen niitä mukaan. Muistattehan myös että kaikessa printattavassa materiaalissa pitää myös näkyä rahoittajien nimet ja/tai logot.

Avoin mediatuotanto -työpaja

Sunnuntai 11.4. klo 12-20
Hämeentie 28, Helsinki

m-cult järjestää työpajan aiheesta Avoin mediatuotanto sunnuntaina 11.4. kello 12-20. Pajan kohderyhmänä ovat kulttuuri- ja mielipidelehtien tekijät ja tavoite on tukea lehtien toimitusta kustannustehokkaiden nettivideoiden liittämisessä osaksi lehtien julkaisuprosessia.

Työpaja tarjoaa osallistujille perustiedot ja -taidot audiovisuaalisesta tuotannosta yhteisölliseen verkkojulkaisuun. Pajassa perehdytään avoimiin työvälineisiin, jakeluympäristöihin sekä videojournalismin perusteisiin.

Pajan osallistujat toteuttavat myös pienimuotoisen ohjelman esisuunnittelusta julkaisuun. Työskentelyssä käytetään open source -ohjelmistoja (Kino, OpenShot, Audacity) ja julkaisuympäristöjä (WordPress).

Ohjelma

12-13 Johdanto

  • Yhteisömedian työkalupakki - johdanto yhteisömedian käytäntöihin.
  • Avoimet ohjelmistot ja julkaisukanavat - saatavilla olevat avoimen lähdekoodin mediaohjelmat ja julkaisukanavat.
  • Kevyt tuotantotapa ja kansalaisjournalismi - videojournalismi välineillä.
  • Tekijänoikeudet - johdanto Creative Commons ja GPL -lisensseihin.

13-19 Harjoitus

  • Ohjelmasisällön ja kuvausten suunnittelu - tehdään käsikirjoitus pieneen ohjelmaan.
  • Kuvaukset ja aineiston siirto - kuvataan videomateriaali ohjelmaan ja siirretään se tietokoneelle.
  • Editointi open source -ohjelmilla - leikataan ohjelma valmiiksi Kinon, OpenShotin ja Audacityn kaltaisilla ohjelmilla.
  • Julkaisu eri verkkokanaville - ohjelman lataaminen avoimille videokanaville.

19-20 Katselut ja arviointi

Osallistuminen

Työpaja on maksuton ja siihen osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta videotuotannosta. Mukaan mahtuu korkeintaan 12 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Mikäli kysyntää on enemmän, uusintapaja voidaan järjestää touko-kesäkuussa.

Ilmoittaudu pajaan 6.4. mennessä lähettämällä sähköpostia Tomi Toiviolle - tomi@flossmanuals.net

Lisätietoja

Suomen FLOSS Manuals toteutuu osana Euroopan Sosiaalirahaston ja Etelä-Suomen Lääninhallituksen rahoittamaa osallistuvan median Medios-projektia. Projektissa m-cult vastaa avoimen lähdekoodin FLOSS Manuals -opaskirjaston suomenkielisen versiosta ja avoimen lähdekoodin ohjelmien käyttökoulutuksesta. Työpajatyöskentely perustuu FLOSS Manualsissa julkaistuihin oppaisiin sekä ohjelmiin, jotka voi ladata ilmaiseksi netistä.

Tarkoitus on perustaa kokemuspankki kaikille niille, jotka työpajoihin osallistuttuaan ovat tehneet digitarinoita omien asiakkaidensa kanssa tai ovat tätä suunnitelleet. Kokemuksesi voi olla arvokas sille, joka aikoo samanlaisen kohderyhmän kanssa toimia. Toki itsekin mielellään näen miten digitarinoiden teko on onnistunut. Laitan palautteista yhteenvedon Medios-sivulle. E-lomakkeen täyttö onnistuu täällä (viidessäkin minuutissa kirjoittaa jo paljon): https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/1365/lomake.html

Seuraava DT-työpaja

Seuraava digitarina-työpaja on sovittu Metropolian SoTe-taloon Sofianlehdonkadulle maaliskuulle. Jos Hämeentieltä on kiinnostuneita osallistumaan niin ilmoittautukaa Saija Heinoselle (tarkemmat yhteystiedot sivun alalaidassa). Tässä työpajassa on tarkoitus kokeilla menetelmää hieman eri tavalla kuin aiemmissa, joten nyt on mahdollisuus myös toimia koepupuina. (smile) Sovitut tapaamiset ovat pe 12.3(koko päivä) ja ma 22.3(ap).

Metropolian sosiaalialan opiskelija teki digitarinan pian vapautuvan vangin, Karin, kanssa. Videolla Kari kertoo miltä lähestyvä vapaus tuntuu. Digitarina-prosessi ja valmis video on osa opiskelijan opinnäytetyötä. Valmiin lopputyön saamme luettavaksemme sivuillemme myöhemmin keväällä. Katso Karin tarina "Paluu elämään" täältä.

TIO-opiskelijat ja käsikirjoittajanuoret kohtasivat

Käsikirjoitusprosessi porskuttaa eteenpäin, ja nyt mennään jo viikolla 7/10. Viime viikolla esityksen valmistava työryhmä ja käsikirjoittajanuoret kohtasivat Kaupunginteatterin harjoitussalissa. Ohjelmassa nähtiin otteita kohtauksista sekä keskusteltiin tekstien ja esityksen suhteesta.

Dokumentaatioteemailta

Linux.fi ja FLOSS Manuals -dokumentaatiowikit esittäytyvät TKO-Älyn Vapaiden ohjelmien käyttöohjeet -teemaillassa. 

Teemaillassa keskitytään avoimen lähdekoodin ohjelmien suomalaisiin dokumentaatiowikeihin ja muihin dokumentaatiolähteisiin. Erityisesti pohditaan avoimen lähdekoodin aloittelijoille sopivia dokumentaatiolähteitä.

Teemailta pidetään torstaina 18.2. kello 18 alkaen Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksen Exactum-rakennuksen huoneessa D122.

Tervetuloa mukaan!

FLOSS Manuals yliopistolla

Suomenkielinen FLOSS Manuals on Tampereen yliopiston humanistisen tiedekunnan kieli- ja käännöstieteiden laitoksen lokalisoinnin peruskurssin harjoitusalustana.

Lokalisoinnin peruskurssilla opiskelijat kääntävät englanninkieliset Firefox ja Open Office -käyttöoppaat suomeksi.

Kiitämme Tampereen yliopistoa yhteistyöstä!

22 käyttöopasta

Syyskuussa 2009 avatussa suomenkielisessä FLOSS Manuals -dokumentaatiowikissä on julkaistu jo seuraavat käyttöoppaat:

Mediasoittimet:

Miro

Videotekstitys:

Jubler

Videokäännös

Videoeditointi:

Kino

GTranscode

FFmpeg2Theora

Avidemux

Handbrake

Blogit:

WordPress

Vapaat verkkopalvelut:

FLOSS Manuals

Wikimedia Commons

Archive.org

Kirjapyrähdykset

Tulevaisuudet yhteistyössä (osittainen käännös)

3D:

Blender

Audioeditointi:

Audacity

Streamaus:

Ogg Theora

MuSE

Icecast

Graafinen suunnittelu:

Inkscape

Alchemy

GNU/Linux:

Komentorivin perusteet (Käännetty vain osittain)

Tule mukaan!

Jos tahdot osallistua vapaiden ja avointen ohjelmistojen dokumentaatiowikiin, voit oikolukea tai kääntää oppaita, ottaa ruutukaappauksia, päivittää oppaita sopimaan suomenkieliseen lokalisaatioon tai ohjelman uuteen versioon, tai kirjoittaa kokonaan uuden oppaan.

Ole hyvä ja rekisteröidy!

VALO-CD ja FLOSS Manuals

VALO-CD on kokoelma vapaita ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Ohjelmat toimivat Windowsissa ja ne on käännetty suomeksi. Nyt VALO-CD on edennyt jo viidenteen julkaistuun versioonsa.

FLOSS Manuals on ensimmäistä kertaa mukana VALO-CD:llä. Uusin CD sisältää FLOSS Manualsin oppaat Audacity-äänikäsittelyohjelmaa ja Inkscape-vektorigrafiikkaohjelmaa varten.

Lisätietoa: http://www.valo-cd.fi

Onnistunut Kansalaismedia-paja Kohtaamispaikalla

Lasipalatsin Kohtaamispaikalla järjestettiin ensimmäinen Kansalaismedian tuotanto -työpaja 25-26.1. Osallistujina oli Helsingin kaupunginkirjaston työntekijöitä, jotka ohjaavat kirjaston asiakkaita tietotekniikan käytössä ja tuottavat sisältöä kirjaston verkkopalveluihin.

Työpajassa hyödynnettiin FLOSS Manuals -opaskirjaston avoimia ohjelmistoja ja kevyitä yhteisömedian tuotantoformaatteja. Osallistujat toteuttivat ryhmätyönä pienimuotoiset videoohjelmat, jotka editoitiin Kino- ja Audacity -editoreilla.

Onnistuneen pajan pohjalta koulutusta tarjotaan jatkossakin Kohtaamispaikalla, johon Kaupunginkirjaston multimediatyöpisteitä keskitetään. Kohtaamispaikan uusista työpisteistä yksi omistetaan avoimen lähdekoodin ohjelmistoille ja sen yhteydestä uudet käyttäjät löytävät myös FLOSS Manuals -oppaat ja ohjelmistot - ihan Helsingin keskustasta.