Blog

Huh-hah-hei, olipas viime viikko huumoria. Ohjelmassa piti olla muun muassa Mikrosprintti Tallinnassa Microjournal.org-työryhmän opiskelijoiden kanssa, mutta tämä ilottelu vaihtui sangen piinalliseen norovirusepidemiaan ja hampaiden kalisutteluun kotisohvalla. Tulipa ainakin paastottua viikon verran (:

But now I'm back.

Maanantai alkoi pirteästi Tikkurilassa innovaatioprojektin kehittelykokouksella ja jatkui Hämeentiellä viestinnän kokouksella. Iltapäivällä selvisi vielä, että saamme varmaankin innovaatioprojektiin vahvistusta muista klustereista. Tässä mielestäni wiki, avoin toiminnan jakaminen ja nopea tiivistäminen näytti mahtinsa. Kokouksen jälkeen tein wikiin oman suodatukseni yhteisestä keskustelusta kokouksessa ja iltapäivällä asiaa käsiteltiin klusterien välisessä kokeuksessa, jossa en itse ollut paikalla, enkä edes tietoinen koko kokouksesta. Kyllä avoin tiedon jakaminen rules!

Tiistaina esittelimme Katalyyttiä klusterimme tki-tiimille ja täytyy sanoa, että kokous oli todella aikaansaava. Kehitimme klusterillemme uuden mikrokirjaan perustuvan toimintamallin, jonka ideana on se, että opiskelijat tekisivät kypsyysnäytteenään mikroartikkelin oman opinnäytetyönsä kiinnostavimmasta kysymyksestä tai löydöksestä. Näistä mikroartikkeleista julkaistaisiin sitten vuosittain mikrokirja, joka olisi samalla pikakatsaus klusterimme sen hetken osaamiseen ja toimintaan. Antti vielä selvitti, että tälle ei ole mitään laki- tai muita esteitä, joten nyt vain rullat pyörimään. Muutenkin kokous oli hedelmällinen, kun pilkuntarkkaa agendaa ei ollut vaan keskustelu polveili sopivasti tuplaespressojen loristessa.

Iltapäivällä oli opinnäytetyöseminaari ja päivän päätteeksi viimeistelin torstain SOMA-koulutuksen presentaatiot.

docs.google.com
docs.google.com

Tänään keskiviikkona olen kirjoittanut AMK 2.0-kirjaan artikkelia, työnimeltään Kohti yhteistoiminnallista ammattikorkeakoulua ja tätä olisi tarkoitus työstää myös hiihtolomalla, koska sen pitäisi olla kuun loppuun mennessä valmis. Artikkeli perustuu siis Adlerin ja Heckscherin artikkeliin ja omiin kokemuksiini Metropolian yhteistoimintaterapeuttina (:

Huomenna on koko päivä SOMA-koulutusta. Perjantaina opinnäytetyöseminaari ja wikikoulutusta jossain, ties missä...

Hullun(a) hommaa

Nähtävästi töissä voi joskus olla myös kiire. Olen tehnyt muutaman päivän ajan työpäiväkirjaa omaa tutkimustani varten ja se on tehnyt näkyväksi oman työn stressaavuuden ja pirstaleisuuden. Eilen kun olin kotitöissä tein erittäin tarkkaa kirjanpitoa kaikista pienistä työsuoritteista, joita tein ja huomasin konkreettisella tavalla, kuinka työt vyöryvät eteenpäin kiinnostavina purkauksina, joista ei tunnu enää muistavan mitään hetken kuluttua. On ehkä myös totta, että tämän vuoden alku on ollut todella hektinen, koska niin monta uutta asiaa on alkanut samalla kertaa. Katalyytti, Hetkinen, Arvo-työ, Tulevaisuusklubi, hankerikastus, ideapartyt, oma tohtorikoulu... onhan tuota tekemistä.

Tällä viikolla aloitimme innovaatioprojektien ja siihen liittyvien ideapartyjen kehittelyn klusterissamme. Saimme myös Katalyytin käyttöön tilan Hämeentieltä. Sen siivoamisessa, raivaamisessa ja alustavassa kalustamisessa meni yksi päivä. Loppuviikosta olisi tarkoitus saada Ihanuksen Mikan ja Anna-Marian kanssa yksi hankehakemusidea aluilleen, tavata Teho-klusterin t&k-tiimiä ja suunnitella digitaalisen viestinnän pääsykokeita. Tapaamisten lisäksi pitäisi valmistella seuraavalla viikolla olevaa SOMA-koulutusta, AMK 2.0 -kirjaan tulevaa artikkelia, käydä omassa seminaarissa, lukea ja hoitaa erinäinen määrä käytännön asioita.

Kuinkakohan monennelle metatasolle metatekemisen mahdollistamisen mahdollistamisessa voi mennä. Oma työ alkaa nykyään liikkua sellaisella tasolla, ettei sitä osaa enää oikein kuvata. Yleensä tyydyn viittaamaan siihen "säätämisenä" tai "sähläämisenä", sillä muiden osallistumisen ja fasilitoinnin mahdollistaja on aika epämääräinen ammatinkuva.

Tämän viikon menu:

Saimme kuin saimmekin Jussin kanssa vihreän wikisensein arvot tiukassa tasokokeessa viime perjantaina. Eli olemme nyt Metropolian ensimmäiset wikisenseit. Tulkaahan muutkin senseit puskista (:

Tää viikko on alkanut samaan aikaan sairastellen että kiireisesti. Huh. Kylläpä koneella ehtii ja pääsee, vaikka kroppa on flunssan kourissa.

  • Olen järjestellyt Katalyytin asioita (lähilukenut ensimmäistä julkaisuun menossa olevaa mikrokirjaa, kehitellyt ideapartyja opiskelijoille).
  • Fiksailin Metropolis-työtilan ulkoasua ja muutin myös divi-wikin teeman ja ulkoasun vähän hillitymmäksi.
  • Tullemme saamaan koodariapua mediatekniikasta Mikrojournaali-projektiin ja huomenna tapaamme ja pähkäilemme palvelun tulevaisuutta.
  • Mikroartikkeleihin liittyen olen järjestämässä nk. Mikrosprinttiä Tallinnassa 2.-3.3.2010.
  • Ohimennen tuossa luin myös toiminnan teorian tutkijakouluun liittyen erinäisen kasan artikkeleita.
  • Ilmeisesti ehdottamani mindfulness-esittelyjen järjestäminen sai vihreää valoa ja nyt tämä Hetkinen-toimintaan liittyvä alustusjuttu joissain toimipisteissä on toteutumassa. Jes!

Näyttää pahasti siltä, että melkein koko viikko menee häslätessä, joten pitää muistaa ottaa Hetkinen ja ottaa relasti.

Tämäkin viikko on juossut kuin hirvi. Maanantaina olin tapaamassa CRADLEssa tulevia opiskelutovereitani. Oon aloittamassa ns. statuspaikalla CRADLEn tutkijakoulussa jatko-opintojeni työstämistä. Paikalla oli Metropoliasta myös Leila Lintula ja kuulinkin, että hänen jatko-opintonsa tulevat mahdollisesti liittymään Avoimeen kehittämismalliin eli samoilla kiinnostavilla vesillä liikutaan. Iltapäivällä kävin piipahtamassa Arabianrannassa, koska yksi ohjaamani opinnäytetyö piti lähettää ajoissa Thesis-kilpailuun. Lopuksi kävin esittelemässä wikitoimintaa Kulttuurisilta-projektin ohjausryhmälle.

Tiistaina klusterin t&k-tiimi tapasi ja puhuimme käynnistyvän hankeidearahan hakemisen järjestelyistä. Iltapäivällä kävin Leppävaarassa Jörgen Erikssonin vieraana. Tapasin myös mediatekniikan ihmisiä ja kaikenlaista kiinnostavaa näin. Pitäisi ehkä saada jossain vaiheessa kulttuurialan tyyppejä enemmänkin jutustelemaan kasvokkain leppävaaralaisten kanssa.

Keskiviikkona oli opinnäytetyöseminaari, jossa kaikki seminaarilaiset esittelivät oman opinnäytetyönsä aiheen pecha kucha -tyylillä. Toimi muuten tosi hyvin. Tätä voisi kehitellä eteenpäin siten, että heti syksyn alussa kaikki esittelisivät oman ajatusensa näin ja sama toistettaisiin vuoden vaihteessa. Näin kaikki saisivat oman prosessinsa käynnistymään heti ja ideaa pitäisi kiteyttää uudestaan myös matkan varrella. Tällainen sessio antoi hyvän yleiskuvan ryhmän tilasta ja suunnasta. Iltapäivällä näin Millaa, joka kirjoittaa sosiaalisesta mediasta juttua Focus-lehteen ja Kaisua, jonka kanssa aloitimme opiskelijoiden innovaatioprojektin käynnistämisen suunnittelun. Ideana olisi saada koko klusterin kiinnostuneet opettajat vetämään yhdessä yhteisprojekteja. Opiskelijatkin osallistuisivat jo keväällä omien projektiensa ideointii jonkinlaisella ideaparty-kokeilulla.

Tänään torstaina väsäilemme INTERREG-hakemusta Matin, Markuksen ja Sonjan kanssa. Huomenna on tarkoitus tavata syksyn Metropolis4-intensiiviviikon tiimoilta ja iltapäivällä vedämme ensimmäisen Wiki Workshopin Jussin kanssa, josta meidän olisi tarkoitus saada itsellemme myös keltaisen, oranssin ja vihreän vyön Wikisensei-tittelit (:

Tämä vuosi on alkanut hektisissä merkeissä. Viime viikolla alkoi Metropolis III -projekti ja olin mukana aloituksessa. Keväällä teollisen muotoilun ja digitaalisen viestinnän opiskelijat tekevät installaatioita tulevaisuuden arjesta. Hyvältä vaikuttaa.

Tämä viikko alkoi Wikisensei-järjestelmän kehittelyllä Jussin kanssa. Ideana on luoda itseään ruokkiva osaajien ekosysteemi, jotta wikitaidot leviäisivät tehokkaammin Metropoliassa. Jossain vaiheessa pitänee pohtia myös asian mainostamista... Maanantaina tapasin myös Katrin, jonka kanssa suunnittelimme Metropoliassa käynnistyvän "tulevaisuusklubin" ensimmäistä tapaamista.

Tiistaina oli viimeinen SOMA-koulutuksen valmistelutapaaminen Jussin ja YLEn Tuija Aallon kanssa. Iltapäivällä tapasimme Arvo-työpajaa ja -toimintaa pohtivan pikku jengin kanssa Bulevardilla ja kehittelimme kevään toimintaa eteenpäin. Tarkoituksena olisi saada sinänsä hyvät ja kannatettavat Metropolian arvot aidoksi osaksi ihmisten toimintaa ja ajattelua. Tällainen saattaa kuulostaa jaarittelulta, mutta ainakin itse koen, että tässä voisi olla aito mahdollisuus muuttaa omaa organisaatioitamme inhimillisemmäksi ja paremmaksi.

Keskiviikkona osallistuin innovaatiojunaan. Hurja kokemus ja paljon monenlaisia kiinnostavia juttuja. Ks. lisää http://collect.fi ja http://www.qaiku.com/channels/show/innovaatiojuna/ Käyttämämme Pendolino akut hyytyivät muutaman resetoinnin jälkeen Kannukseen ja olimme kotona vasta myöhään yöllä. Vastoinkäymisistä huolimatta kokeilu oli innostava kokemus.

Torstaina oli ensimmäinen SOMA-koulutuksen lähipäivä, joka onnistui mielestäni oikein hyvin. Osallistujat olivat selvästi motivoituneita ja kouluttajat hyvin messissä. Tästä on hyvä jatkaa. Nyt jännityksellä seurataan, kuinka osallistujat hyökyvät sosiaalisen median palveluihin toimimaan (:

Tänään perjantaina kirjoitan erilaisia raportteja ja muuta hallinnollista tavaraa tutkimushankkeiden tiimoilta. Ensi viikolla uudet kujeet.

Uuden vuoden kujeet

Tässä listattuna oma todo-lista tälle keväälle. Kesäkuussa palataan katsomaan mitä toteutui ja mitä jäi matkan varrelle.

Katalyytti

Hetkinen

  • istuntoryhmä H161:een
  • mindfulness-alustukset
  • sisäpoliittisen taiteen työpajat (1 kpl keväällä)?

Arvot

  • mikroartikkelit + mikrokirja
  • keskusteluvideot
  • työpajat (livebloggaus jne?)

YLE / SOMA-pilotti

Opinnäytetyöseminaari

  • tapaamiset ja ohjaus

AMK 2.0 -artikkeli

Jaahas, mitäs unohtui?

Nykyään wikityötiloja voi kustomoida omalla CSS:llä. Voit katsoa ensimmäisiä ideoita / ohjeita Jussin blogista. Toinen Custom CSS:llä toteutettu ulkoasu löytyy täältä

Viimeistä viikkoa...

Tänään tapasimme Linkolan Jussin kanssa Silmälän Petrin ja sovimme kevään wikiopetuksista. Tulossa on kaksi perusopetussettiä ja kaksi jatkotyöpajaa, joissa olisi tarkoitus työstää ihmisten omia wikityötiloja ja käsitellä muun muassa Confluencen makroja ja muuta vähän enemmän käyttötaitoja vaativia asioita. Fokus on koulutuksessa kuitenkin wikitoiminnan liittämisessä omiin töihin, joten olisi hyvä, jos jatkokurssilaisilla olisi jokin visio tai ajatus wikin käytöstä omassa työssään.

Iltapäivällä on divi-kokous ja opettajien palkkausasioihin liittyvä keskustelutilaisuus... nähtäväksi jää, mitä tämä tarkoittaa.

Tiistaina on ensimmäinen Kirjasto- ja tietopalvelu osaamistiimin kokous, jonka jäseneksi minuakin jostain kumman syystä pyydettiin (: Iltapäivän pähkäilen Tarjan kanssa hankkeiden tiliöintiasioita, jotka ovat osoittautuneet tänä syksynä monella tavalla haastaviksi eli tiliasiat pistetään kuntoon iltapäivän ratoksi.

Keskiviikkona on opinnäytetyöseminaari ja iltapäivällä tapaan Engeströmin Yrjöä omia opiskelujani ja/tai höseltämistäni koskien. Torstaina tapaan Santin Heikkiä ja muuta hallintoporukkaa. Tarkoitus olisi jutustella sosiaalisen median käytöstä ja käyttöönotosta Metropoliassa. Iltapäivällä on ensimmäinen syksyn 2010 Metropolis-intensiiviviikon suunnittelusessio ja perjantaina pähkäillään koko päivä Interreg-hakemusta Anna-Marian, Matin, Markuksen ja Sonjan kanssa. Sitten (melkein) alkaa loma!

Viime viikko oli kyllä sen verran tiukkaa settiä, etten muistanut edes tänne kirjoittaa mitään. Tämä kertomus alkaa jo torstailta 3.12., jolloin osallistuin Arvotyöpajaan Bulevardilla. Tilaisuus oli itseasiassa erittäin positiivinen kokemus ja siitä tuli sellainen olo, että (a) uusissa arvoissa on paljonkin järkeä, ne ohjaavat toimintaa väistämättä pois byrokraattisesta auktoriteettipohjaisesta työmallista ja (b) arvoja halutaan oikeasti myös ajaa sisään Metropoliaan. Tein arvotyölle oman wikitilan, jossa kaikilla on mahdollisuus tehdä, mitä nyt sitten keksiikään. Ainakin olisi tarkoitus koota pieniä porukoita, jotka yhdessä kirjoittaisivat erilaisia näkökulmia arvoihin ns. mikroartikkelien muodossa. Ks. lisää mikroartikkeleista täältä. Tarkoitus olisi näin löytää yhteisen keskustelun ja ymmärryksen siemeniä, joiden avulla arvot voisivat ihan oikeasti tulla työtä ohjaamaan.

Viime maanantaina kävimme Jussin kanssa taas YLEllä kehittelemässä SOMA-koulutusta eteenpäin. Homma vaikuttaa erittäin hyvältä ja ensimmäisille kurssilaisille on jo lähtenyt tervetulokirjeet. Myöhemmin näin Bulevardilla Laura-Maijan, jonka kanssa keskusteltiin tulevasta t&k-porukan Tallinnan matkan ideointiohjelmasta. Laura-Maijan kanssa oli hyvä keskustelu ja mukava meininki. Päivän lopuksi oli vielä Jussin kanssa wikikoulutus Bulevardilla, jossa oli monta aiheesta kiinnostunutta paikalla. Keskuteluissa nousi myös ajatus siitä, että ns. jatkokoulutustakin tarvittaisiin, jotta kiinnostuneet ihmiset saisivat otteen wikin täysipainoisesta käytöstä.

Tiistaina valmistelin pientä "pergamenttia" eli alustustekstiä Tallinan matkalle ja sovin Liisan kanssa kevään töistäni (so. tuntisuunnitelma). Nyt on kaikki keskustelut tavalla tai toisella liipannut työhyvinvointia ja/tai yhteistoimintaa työyhteisössä. Niin tälläkin kertaa, koska itse työtehtävissä ei ollut paljoa jutusteltavaa. Töissä jaksaminen on selvästi pinnassa... vuodenajallakin voi toki olla vaikutusta.

Keskiviikko ja torstai vierähti Tallinnan matkalla. Itseäni jostain syystä jännitti eniten mindfulness-session vetäminen. Ei kai siinä sinänsä mitään erikoista ollut... ideointisessiokin meni hyvin, mutta täytyy sanoa, että parin päivän intensiivinen keskustelu ja tekeminen oli suhteellisen rankka setti. Ainakin itse olin aivan rätti matkan jälkeen.

Perjantaina hoidin rästisähköposteja ja taisin käydä työpaikallakin. Nyt kyllä pää lyö tyhjää eli en edes muista tarkkaan, mitä kaikkea tuli tehtyä ja missä käytyä. Mystistä (wink)

Viikonloppu vielä vierähti Sometun pikkujouluissa. Tämä oli mahtava setti ja porukka oli tosi mukava!

Olen viimeisen viikon pohtinut ja pähkäillyt käsitettä yhteistoiminnallinen yhteisö. Tästä on selvästi tulossa iso osa väitöskirjani teoreettista viitekehystä ja uskon sen olevan myös sosiaalisen median käytön ja käyttöönoton problematiikan ytimessä. Tsekkaa halutessasi kahdeksanosainen referaattini juhana.org-blogista.

Anne Rongaksen, Jere Majavan ja minun esitys löytyy nyt myös kokonaisuudessaan videolla. Mun osuus alkaa noin 16:40 kohdalla.

Löytyy myös täältä: sattuu_ja_tapahtuu.ppt.

Qaikussa liverapo esityksestä.