Blog

Käsikirjoittajat aloittivat työskentelyn

Käsikirjoittajaryhmä sai kutsut Noodiin 4.1.2010. Nyt alkaa taiteellinen työskentely!

Ilmainen ohjelma pukinkonttiin!

http://fi.flossmanuals.net/Inkscape/Introduction

http://www.inkscape.org/

Joulupukki ja tontut ovat pakanneet tänä vuonna pukinkonttiin ilmaisen piirto-ohjelman ja sen käyttöoppaan. Inkscape on ilmainen avoimen lähdekoodin vektorigrafiikkaohjelma, joka toimii niin Windowsissa kuin Linuxissakin. FLOSS Manuals on julkaissut Inkscapelle suomenkielisen käyttöoppaan, jonka avulla ohjelma on helppo ottaa käyttöön.

Anna itsellesi tai ystävällesi joululahjaksi uusi tietokonetaito. Inkscapen avulla voi tehdä logoja, kuvia, teknisiä piirroksia tai kaavioita. Inkscapen uusin versio on 0.47. Sen käyttöliittymä on
käännetty suomeksi. Käyttöopas opastaa käyttäjän ohjelman asennuksesta sen kaikkein kehittyneimpiin erikoisuuksiin asti.

Inkscapen käyttöliittymän suomentaneen Riku Leinon mukaan "FLOSS Manuals tuo vapaiden ohjelmien ja standardien seuraksi vapaan dokumentaation ja kokoaa kirjoittajat yhteen. Inkscape-ohjeen kääntäminen on ollut ryhmätyö, jonka tuloksista pääsee nauttimaan yhdessä Inkscapen uunituoreen 0.47-version kanssa."

FLOSS Manuals on jatkuvasti kasvava avoimen lähdekoodin ohjelmien dokumentaatiowiki, jossa kuka tahansa voi korjailla, päivittää ja parannella niitä. Suomenkielinen versio on avattu tänä vuonna. FLOSS Manualsiin voi myös luoda uusia käyttöoppaita erilaisia avoimen lähdekoodin ohjelmia varten. Tällä hetkellä wikissä on Inkscapen lisäksi käyttöoppaat esimerkiksi äänieditori Audacitylle, Linux-videoeditori Kinolle sekä mediaformaatti Ogg Theoralle. Kaikki wikissä dokumentoidut ohjelmat perustuvat avoimeen lähdekoodiin ja ne voi ladata netistä ilmaiseksi.

Yhteystiedot

Tomi Toivio, FLOSS Manuals Suomi: 044-5488856 tomi@flossmanuals.net

Minna Tarkka, m-cult: 050-5203167 minna.tarkka@m-cult.org

http://fi.flossmanuals.net - Suomen FLOSS Manuals

http://www.flossmanuals.net - kansainvälinen FLOSS Manuals -sivusto

Suomen FLOSS Manuals toteutuu osana Euroopan Sosiaalirahaston ja Etelä-Suomen Lääninhallituksen rahoittamaa osallistuvan ja sosiaalisen median Medios-projektia. Osarahoittajana on Helsingin Kulttuurikeskus. Metropolia-ammattikorkeakoulun koordinoiman Medios-projektin toteuttajia ovat Helsingin Kaupunginteatteri ja m-cult. http://medios.metropolia.fi

Medios saa vieläkin enemmän lisänäkyvyyttä ITK2010-konferenssissa huhtikuussa, sillä "Osallistuvan median menetelmiä ja työkaluja Medios-projektissa" on hyväksytty konferenssin Avoimet sisällöt torille! Digitarina on ensi vuoden päivien yksi teemoista, joten ihmekös tuo että projektimme kelpaa. Olkaamme siitä tyytyväisiä!

Syksyn aikana projektiin etsittiin kirjoittamisesta kiinnostuneita nuoria osallistumaan kevään käsikirjoitusprosessiin. Nuoria etsittiin pääasiassa erilaisten verkkopalveluiden ja sähköpostilistojen avulla.

Hakemusten perusteella mukaan valittiin 19 kirjoittajaa. Valitettavasti jouduimme jättämään hienoja hakemuksia pois projektin ennalta määriteltyjen kohderyhmäkriteereiden takia. Kiitokset kaikille hakijoille kiinnostuksesta projektia kohtaan!

Kevään käsikirjoitusta kirjoittavat

Raine Laaksonen
Kim Parkkinen
Terho Aalto
Matias Stubbe
Päivi Järvinen
Selja tiilikainen
Vivian Kuusniemi
Milja Jokinen
Tuulikki Laine
Mirja Vainio
Miia Turunen
Jenni Jusslin
Pulmu Holmberg
Oskar Koivujuuri
Juho-Pekka Pekonen
Viivi Pietiläinen
Jerry Kivelä
Rasmus Rajasalo
Matti Koskinen

Kirjoittaminen aloitetaan heti tammikuun 2010 alussa. Kirjoittaminen tapahtuu Metropolian ja Helsingin kaupunginteatterin kehittämällä verkkotyökalulla. Kirjoittamista ohjaa kirjailija ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Emma Puikkonen.

"Digitarina - matalan kynnyksen työkalu oppimiseen ja itseilmaisuun" -esitys on hyväksytty Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa (ITK) konferenssin Foorumiin. ITK on Suomen suurin tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön konferenssi, joka järjestetään 21-23.4.2010 Hämeenlinnassa, Aulangolla. Konferenssi on avoin kaikille tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytöstä kiinnostuneille.

Viimeinen Etelä-Suomen Lääninhallituksen järjestämä tapaaminen projektien vetäjille Hyvinkään Sveitsissä oli kaksipäiväinen (24-25.11). Ohjelmaan sisältyi paljon infoa niin maksatuksesta kuin tiedotuksestakin sekä tietoa tulevista muutoksista niin paljon kuin sitä tässä vaiheessa oli. Meidän ensikertalaista projektihenkilöstöä kiinnostaa ehkä se tieto, että tarkastus luvattiin aika varmasti kaikille projekteille suorittaa, kysymys on ennemminkin että milloin se järjestetään kuin että järjestetäänkö se. Tällöin syynätään tarkkaan mm. tuntilistojen ja maksettujen palkkojen vastaavuudet: tarkkuutta tuntilistoissa siis! Myös hankintojen, pientenkin, kilpailuttamisesta / hintavertailusta puhuttiin kovasti; aihe on sen verran epämääräinen.Mikäli jollakulla on epäselvyyksiä asian kanssa, kysymys minulle ennen ostoja.

Tarkoitus oli myös verkostoitua muiden projektien vetäjien kanssa. Näin tapahtuikin ja mahdollisia yhteistyökumppaneita ja työkalujen/menetelmien loppukäyttäjiä löytyikin mukavasti.Medios-esitteet sujahtivat kiinnostuneiden taskuihin.

Vuodenvaihteessa Lääninhallitukset lakkaavat olemasta. Tilalle nousee ELY-keskuksia (Elinkeino, Liikenne & Ympäristö, tai AVI=Aluehallintoviranomainen) ja jatkamme projektin kanssa työskentelyä Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa, joka tulee sijaitsemaan Maistraatinportti 2:ssa. Projektimme valvoja vaihtuu, vuodenvaihteesta se on tilapäisesti Taina Lommi, kunnes he rekrytoivat lisää väkeä ja sen jälkeen valvoja voi olla kuka vaan. Eli ei mitään suuria muutoksia eikä pieniä kysymyksiä valvojalle 1.1.2010 jälkeen ainakaan hetkeen... Maksatushakemus-käytännöt tulevat mahdollisesti muuttumaan jonkun verran, mutta tästä saanemme lisätietoa myöhemmin. Eura-järjestelmä on kiinni 23.12-noin 11.1.

Etsimme kirjoittamisesta kiinnostuneita nuoria tekemään käsikirjoitusta, josta tehdään esitys Studio Pasilaan elokuussa 2010. Aiempaa kokemusta et tarvitse. Riittää, että olet halukas työskentelemään yhdessä muiden nuorten kanssa - ideoimaan, kirjoittamaan toisten ideoista, muokkaamaan omaa tekstiäsi ja kommentoimaan muiden kirjoituksia.

Kirjoittaminen aloitetaan tammikuun 2010 alussa. Käsikirjoitus valmistuu maaliskuun puolivälissä. Käsikirjoittamista ohjaa teatteri-ilmaisun ohjaaja, kirjailija Emma Puikkonen. Kirjoittaminen tapahtuu verkon välityksellä, lisäksi ryhmä kokoontuu muutaman kerran Helsingissä.

Keitä etsimme: Olet 16-25v. ja asut Uudellamaalla. Olet työelämässä tai työelämään valmistavien opintojesi loppuvaiheessa. Sinulla on tietokone ja nettiyhteys, jota voit käyttää säännöllisesti tammi-maaliskuun ajan. Aikaa kirjoittamiselle tarvitset n. 2-4 eripituista kertaa viikossa.

Jos kiinnostuit, lähetä sähköpostilla lyhyt kuvaus itsestäsi sekä siitä, miksi haluat mukaan, 30.11. mennessä Eeva Meltiolle (eeva.meltio@metropolia.fi). Mukaan valituille 20 kirjoittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Medios on Etelä-Suomen Lääninhallituksen ja Euroopan Sosiaalirahaston osarahoittama projekti.

Inkscape-sprintti 18.11.

Oletko graafinen suunnittelija, animaattori, VJ, tai käytätkö vektorigrafiikkaa muuten työssäsi? Tervetuloa mukaan suomentamaan Inkscape-ohjelman opasta

Inkscape on avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka avulla voi luoda SVG-standardien mukaista vektorigrafiikkaa. Ohjelma on varsin pitkälle kehittynyt ja sitä voidaan erinomaisesti käyttää kaupallisen vektorigrafiikkaohjelman sijasta ammattimaiseen vektorigrafiikan tekemiseen.

Koko päivän kestävä käännöspyrähdys on työpaja, jonka aikana osallistujat yhteistyössä tuottavat oppaan suomenkielisen version. Käännettävänä on FLOSS Manuals -wikissä englanniksi julkaistu Inscape-käyttöopas. Työtämme ohjaa avoimen lähdekoodin graafisten ohjelmien ekspertti Riku Leino. Käännös julkaistaan vapaalla GNU-lisenssillä.

Työ kytkeytyy pian julkaistavaan Inkscape 0.47-version lokalisointiin. Uusin versio Inkscapesta käännetään kokonaan suomeksi. Suomennettu käyttöopas julkaistaan ohjelman uuden version julkaisun yhteydessä.

Erityisen tervetulleita ovat tekijät, joilla on kokemusta Inkscapen tai vastaavien ohjelmien käytöstä. Käännöstaitoisille sprintti soveltuu myös johdatukseksi Inkscape-ohjelman käyttöön. Osallistujat saavat nimensä Inscape-käännöksen sekä myöhemmin julkaistavan painetun oppaan tekijälistaan.

Sprintin järjestää Floss Manuals Suomi ja se tapahtuu keskiviikkona 18.11. klo 10-20 Helsingin Lauttasaaressa (Nahkahousuntie 3). Osallistujille tarjotaan päivän aikana täysi ylöspito (kahvit, ruokailu).

Lisätietoja ja yhteydet
Tomi Toivio
Avoimen lähdekoodin koordinaattori
http://fi.flossmanuals.net/
tomi@flossmanuals.net
+358445488856

Noodia testattiin samalla, kun TIO-opiskelijat käyttivät sitä Emman vetämällä osakurssilla Dramaturgiset prosessit-kokonaisuudesta. Testauksia suoritettiin kolmena päivänä, kaikkiaan neljässä eri sessiossa. Kurssin lopuksi keskusteltiin Noodin heikkouksista ja vahvuuksista sekä otettiin vastaan ideoita siitä, minkälainen Noodin pitäisi olla. Palautetta kerättiin niin vapaasti pitkin kurssia kuin kyselylomakkeella Noodin käytön loputtua.

Olen koonnut näistä kaikista paitsi omat raporttinsa, myös yhteenvedon, joka löytyy tämän sivun liitteistä (Tools -> Attachments) nimellä "noodi_koottu_testausraportti.pdf".

 Mielenkiintoisia lukuhetkiä (smile)

Medios esillä

Medios oli mukana, muiden TaVi-talon projektien kanssa, Valtakunnallisilla Kulttuurialan Kehittämispäivillä. Päivät pidettiin tänä vuonna Metropolian pääkallopaikalla Bulevardilla 7-8.10. Powerpoint-esitys pyöri sisätiloissa screenillä, ihmisläheisempää esittelyä projekteista ei ollut tarjolla. Esitys nähtävillä täällä.

FLOSS Manuals M2HZ-kanavalla

FLOSS Manuals esitellään M2HZ-kanavan Avoin media-ohjelmasarjassa. Haastattelussa verkoston perustaja Adam Hyde, joka kertoo FLOSS Manualsin lähtökohdista ja tavoitteista. Ohjelma on kuvattu Helsingissä toukokuussa 2008 järjestetyn Avoin media -työpajan yhteydessä.

Käsikirjoitustyökalun nimi on Noodi

Käsikirjoitustyökalun tämänhetkisen vaiheen nimeksi on valittu Eeva Meltion ehdotus Noodi. Noodi sai yleisesti kannatusta toisaalta ytimekkyytensä, toisaalta merkityksiensä vuoksi.

Noodi = solmu tai solmumainen verkon tai puumaisen rakenteen osa. Datatekniikassa noodi tarkoittaa tietokonetta jonkin verkon osana. Kielitieteessä termillä tarkoitetaan lauseiden rakenteen kuvaamiseen käytetyn puumaisen kaavion solmukohtaa.

Ensimmäinen käsikirjoitus valmistui

Käsikirjoitustyökalun ensimmäisessä koeversiossa, Kässyssä, kirjoitettiin kevään aikana työryhmän yhteinen käsikirjoitus. Kirjoittamalla tutkittiin sitä, miten yhteinen kirjoittaminen verkossa onnistuu, ja mitkä ovat varsinaiseen työkaluun tarvittavia vaiheita ja ominaisuuksia. Mummosta, Obamasta ja Kallosta kertova käsikirjoitus on luettavissa osoitteessa täällä.

Tarvikehankintoja

Projektille on hankittu 3kpl digikameroita (Canon IXUS 100), joissa myös kohtuullinen videokuvan laatu, sekä 2kpl Zoom H2 tallentimia äänityskäyttöön esim. digitarinatyöpajoissa. Projektihenkilöstö voi näitä tarvitessaan lainata lyhyeksi aikaa ja ulkopuolisiin projektiin liittyviin tilaisuuksiin (esim. koulutukset) lainaamisesta neuvotellaan tapauskohtaisesti.

FLOSS Manuals eri tapahtumissa

FLOSS Manuals on osallistumassa loppuvuonna ainakin seuraaviin tapahtumiin: Finhack 17.10. Forssassa ja Alt Party 23.-25.10. Helsingissä.