Metropolia ammattikorkeakoulun Paras opetus - teemavuoden viestikapula luovutettiin eilen kulttuurin ja luovan alan klusterille Tikkurilan Lummetien toimipisteessä. Viestintuojana oli Jaana Holvikivi TiVi-klusterista. Paikalla oli runsaasti yleisöä
Samassa tilaisuudessa Metropolian henkilökuntaa oli paikalla keskustelemassa laaja-alaisesti muun muassa työelämäyhteyksien kehittämisestä. Vyyhti esitteli hankkeen kehittämisnäkökulmia ja jakoi tietoa koko klusterin opiskelijoille suunnatuista luovan alan yrittäjyysteemaisista opinnoista.
Vyyhti on läsnä myös ensi viikolla Hämeentie 161:ssä järjestettävässä kuhinatilaisuudessa.
Vyyhti-hankkeen kevätkausi 2012 käynnistyy
Tarjolle tulossa pienyrittäjien verkostoitumismahdollisuuksia yrittäjäaamiaisten sarjana, jonka aloitamme ystävänpäivänä pilotoinnilla Artovan alueella. Karkauspäivänä käynnistämme opiskelijoille, yrittäjille ja yhdistystoimijoille avoimen sähköisten työvälineiden jumppakerhon, joka auttaa ottamaan haltuun tämän hetken kuumimmat sosiaalisen median välineet ja työskentely-ympäristöt.
Kesäkuun 1. päivä kokoontuu Shared Gems 2012 -kansainvälinen alan bisneksen menestystekijöitä jakava peliseminaari. Kesäkuu on omistettu luovan alan yrittäjyyteen herättelevälle Yrittäisinkö? -kesäopintojaksolle, jonne mahtuu vielä 37 osallistujaa (ilmoittautumiset huhtikuun loppuun mennessä Vyyhti-webin kautta). Alkukeväästä julkaistaan ensimmäinen Vyyhti-mikrokirja, joka käsittelee fasilitointia.
Keväällä jatkamme myös koulutussuunnittelua. Syksyllä 2012 Vyyhti toteuttaa yhteistyössä eri koulutusohjelmien asiantuntijoiden kanssa kaksi erillistä opintokokonaisuutta. Luvassa on virtuaalitoteutuksena järjestettävä, kaikille kulttuurin ja luovan alan opiskelijoille soveltuva, oman osaamisen tuotteistamiseen keskittyvä opintojakso. Lisäksi lähiopetuksena järjestetään yritystoiminnan perusedellytysten hallintaan tähtäävä opintojakso heille, joita yritystoiminta jo hieman kutkuttelee, mutta esimerkiksi katetuottolaskenta on jäänyt vieraammaksi.
Lue Vyyhti-webistä lisää koulutus- ja tapahtumatarjonnastamme. Ilmoittaudu tilaisuuksiimme, osallistu blogissa keskusteluun ja liity Vyyhtin Facebook -tykkääjäksi.
Mainiota alkanutta vuotta toivottaen!
Olen viime aikoina kiinnittänyt paljon huomiota ihmistenväliseen viestintään. Mitä enemmän viestijöitä on, sitä enemmän soppa menee sekaisin. Lähes poikkeuksetta. Mutta miksi? Osaammeko ottaa jokapäiväisessä viestinnässämme huomioon antamiemme viestien saajat, jotka todennäköisesti kaikki edustavat aivan erilaisia lähtökohtia, taustoja, ammattikuntia ja persoonia?
Jotta viestintä ei olisi liian helppoa, mukaan mahtuu aina sopankeittäjiä, jotka haluavat hämmentää soppaa syömäkelvottomaksi. Nämä myrkynkeittäjät toimivat esteenä varsinkin yhteistoiminnallisuutta vaativien projektien viestinnässä ja onnistumisessa. Olen huomannut varsinkin tekstuaalisen viestinnän aiheuttavan monesti ongelmatilanteita. Eleillä, keskustelulla, äänenpainoilla ja tilanteella on suuri osansa onnistuneessa viestinnässä.
Varsinkin nykypäivänä yhteinen rakentaminen tapahtuu usein kiireisten palavereiden ohella verkossa. Mitä siis tapahtuu, jos projektityössä yhteistoiminnallista toimintatapaa toteuttavat henkilöt eivät koskaan tapaa toisiaan? Viestintä on pelkästään verkossa?
Joulu tekee tuloaan ja näinä päivinä haluamme tuoda esille hyvää tahtoa ja kunnioitusta kanssatoimijoitamme kohtaan. Lähettelemme joulukortteja, paketoimme lahjoja. Olemme päällisin puolin hienosti hyväntahtoisia. Haluamme olla yhdessä rakkaidemme kanssa ja kenties osoitamme sen keskustelemalla menneen vuoden asioista ja olemalla kiinnostuneita läheisistämme. Joulun aikaan valitsemme yhdessä kollektiivisesti olla toisillemme armollisia. Tämä on yhteistoiminnallisuutta parhaimmillaan. Voisimmeko ripotella tätä Joulun aikaansaamaa viestintää pieniksi murusiksi koko tulevalle vuodelle? Sillä halusimme tai emme, viestimme jatkuvasti pelkällä olemassaolollamme. Ja voimme halutessamme tehdä siitä kanssakulkijoillemme ja kollegoillemme positiivisen ja eteenpäinvievän kokemuksen.
Aalto-yliopiston Design Factoryllä järjestettiin 15.12 Opiskelijasta yrittäjäksi -tapahtuma. Tapahtuman sisältö ja ajatus sopivat hyvin myös Vyyhdin päämääriin tavoitteenaan toimialat ylittävä yrittäjyyden kannustaminen ja lisääminen erityisesti luovien alojen opiskelijoille.
William Wolfram kertoo oheisessa videosa omaa menestystarinaansa DealDash yrityksessä:
Opiskelijasta yrittäjäksi / William Wolfram
Tapahtuman nettisivut:
Generator Sverige Norrköpingissä
Susanna Snellman Vyyhdistä ja Päivi Savolainen Helka ry:stä osallistuivat 14.11 - 16.11.2011 Norrköpingissä järjestettyyn Generator -seminaariin.
Seminaari järjestetään vuosittain vaihtuvan teeman alle Generatorin jäsenkaupungeissa. Vuoden 2012 Generator järjestetään Gävleborgissa.
Luovien alojen rahoitusmalleja käsittelevä kokonaisuus jäi ainakin allekirjoittaneen mieleen vahvimmin.
Etenkin pohdinta, joka liittyi ajatukseen: How would the public cultural funding work, if designed today? Aihe on hyvin mielenkiintoinen ja vahvasti kiinni juuri tässä ajassa.
Keskustelussa rahoitusmallinsa esitteli kolme mielenkiintoista sosiaalisen rahoituksen internetissä toimivaa mallia.
Internetissä toimivat pelimäiset mallit antavat mahdollisuuden yksityisen rahoituksen "sotkemiseen" valtion rahoitukseen.
Funded By Me on Ruotsissa ja Norjassa toimiva sosiaalinen rahoitusmalli, joka toimii internetissä.
CrowdCulture on Ruotsalainen internetsivu, joka on saanut alkunsa pienestä ideasta tarjota jotain uutta joka viikko.
SMartBe on rahoitusmalli, joka toimii Ranskassa. Toiminta on voittoa tavoittelematonta.
Anna Lintonin mielenkiintoinen ja lennokas puheenvuoro jätti mieleen monia mielenkiintoisia esimerkkejä. Yksi oli Tukholmassa aikaansaatu
Peoples Opera. Vetovoimattomalle asuinalueelle oli asukkaiden toimesta perustettu ooppera, jonka tekemiseen kaikki asukkaat saivat osallistua.
Ooppera oli heti alusta alkaen suosittu vetonaula alueella, jonka sysäyksenä alueen talouskehitys oli lähtenyt huimaan nousuun. Perinteisten ruokaravintoloiden
pihvit olivat saaneet aivan uusia nimityksiä kuten "oopperapihvi, ooppera-ateria" yms. Lisäksi ravintolat aloivat tarjoamaan oopperaillalliskokonaisuuksia.
Olikin mielenkiintoista kuulla, että luovien alojen olemassaolo vaikuttaa kokonaisuuteen. Onko siis syytä jakaa luovia aloja ja muuta taloutta niin kovalla kädellä
erilleen? Googletettuani huomasin, että peoples opera ilmiönä on levinnyt ympäri maailmaa ja oopperataloja on useassa suurkaupungin kaupunginosassa.
Seminaarin tärkeintä antia lyhyesti:
- luovien alojen uudet rahoitusmallit maailmalta
* yksityisen rahoituksen ja julkisen rahoituksen yheinen sävel
- Generatorin tyylisen toimintamallin ymmärtäminen
* Generator on Ruotsissa toimiva fasilitaattori, jonka tarkoituksena on
tuoda luovien alojen toimijoita, rahoittajia ja tutkijoita yhteen. Generatorin
yhtenä toimintamallina on järjestää seminaari vuosittain vaihtuvassa
kaupungissa luovien alojen erilaisten teemojen ympärille.
Järjestyksessään ensimmäinen Vyyhtikoulutus järjestettiin 25.10.2011 Helka ry:n tiloissa, kun Helsingin kaupunginosien yhdistysaktiiveista koostuva verstas sukelsi villisti vuoteen 2020. Tulevaisuudesta käsin katsoessa vuoden 2011 ongelmat näyttivät yksinkertaisilta ja helpommin ratkaistavilta ilman nykyisyyden sisältämiä negaatioita ja arkipäivän kiireitä.
Osallistujat pääsivät sisälle tulevaisuuteen erilaisten osallistavien menetelmien avulla. He visualisoivat omaa kaupunginosaansa ja sen rakennetta piirtäen, jonka jälkeen keskustelu kääntyi kaupunginosayhdistysten kuumiin perunoihin vuonna 2011. Suurimmat haasteet ja ongelmakohdat vuonna 2011 liittyivät rahoitukseen, avoimuuteen, painaviin kokoustamismenetelmiin ja innostamiseen.
Vuoden 2020 kaupunginosa-asiantuntijat, eli pajan osallistujat vastasivat vetäjän esittämiin kysymyksiin varman viileästi: tulevaisuudessa kokouskäytännöt ovat aivan erilaiset kuin vuonna 2011, koska suurin osa kaikesta yhdistysten materiaalista on avoimesti internetissä.
Kokoukset pidetään osittain virtuaalisesti ja useat eri työryhmät kokoontuvat itsenäisesti kuormittamatta varsinaista hallituskokoustamista. Näin kevennetään menneisyydessä joskus painavalta tuntuvaa kokouskäytäntöä.
Tulevaisuudessa kaikissa kaupunginosissa toimii palkattu fasilitaattori, joka mahdollistaa vapaaehtoistoiminnan pysyvyyden ja tuloksellisuuden. Fasilitaattorit toimivat innostajina, kokoajina ja verkostojen ylläpitäjinä. Vuonna 2020 fasilitaattorit ovat verkostoituneet myös keskenään, joka mahdollistaa tehokkaan ja mielekkään vapaaehtoistoiminnan yli kaupunginosarajojen. Tässä kohdin oli huomioitava, että vuonna 2011 useissa kaupunginosissa toimi jo palkattuja fasilitaattoreita , joista oli ollut hyvin positiivisia kokemuksia.
Tulevaisuudessa fasilitaattorin palkkaaminen ratkaistaan kaupunginosakohtaisesti, mutta kaupunki on toki herännyt ja kehittänyt helpon rahoitusmallin, jota voi käyttää palkka-avustusten hakemiseen. Joissain kaupunginosissa rahoitus on ratkaistu viisaasti perustamalla oma huoltoyhtiö, joka hoitaa keskitetysti koko alueen isännöinnin ja johon kaikki alueen taloyhtiöt luonnollisesti myös kuuluvat.
Tulevaisuusverstas oli antoisa ja positiivinen kokemus, josta järjestetään vielä erillinen osallistujakysely. Tällä tavoin menetelmää jalostetaan vieläkin sopivammaksi koulutuskäyttöön.
Yrittäisinkö? -kesäopintokokonaisuus (5op) on tarkoitettu kulttuurin ja luovan alan ammattikorkeakouluopiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneita kasvattamaan valmiuksiaan yrittäjänä toimimiseen.
Intensiivikurssi järjestetään Metropolian kulttuurin ja luovan alan tiloissa Helsingin Hämeentiellä ajalla 1.-19.6.2012.
Päätöstilaisuutena toimii kansainvälinen Vapaa-ajan Design -seminaari 29.6.2012, Musiikkitalossa, yhteistyössä European Entrepreneurial Region 2012 -teemavuoden ja Uudenmaan liiton kanssa.
Miksi opintojakso luovan alan yrittäjyydestä?
Yrittäjyys on yksi mahdollinen uravaihtoehto kulttuurin ja luovan alan korkeakoulututkintoon valmistuvalle.
Pohtimalla yrittäjyyden mahdollisuuksia ja haasteita omakohtaisesti jo opiskeluaikana, voi:
- antaa ajatuksen kypsyä rauhassa
- omaksua yrittäjämäisiä toimintatapoja, joista voi olla hyötyä muutenkin työelämässä
- löytää uusia näkökulmia omaan osaamiseensa
- kehittää liiketoimintaideoita.
Eri koulutusohjelmista tulevien opiskelijoiden yhteisellä opintojaksolla osallistuja:
- tutustuu eri alojen yritystoiminnan näkökulmiin
- saa laajemman käsityksen omasta yrittäjäpotentiaalistaan
- voi oppia jakamaan osaamistaan toisille
- verkostoituu eri koulutusohjelmien opiskelijoihin
- voi löytää kumppanuuksia
Huom. opintojakson opettajat, sparraajat, mentorit ja asiantuntijat julkaistaan toukokuussa 2012. Opintojakso on maksuton. Etusijalla ovat kulttuuri- tai luovan alan sekä liiketalouden ammattikorkeakouluopiskelijat. Paikkoja on rajoitetusti. Toukokuussa 2012 ilmoittautumisajan päätyttyä opintojaksolle hyväksytyt saavat vahvistusviestin ja tarkemmat osallistumisohjeet.
Lisätietoja myös vyyhti ät metropolia piste fi
Kävimme viime viikolla Millan kanssa Tallinnassa Creative Entrepreneurship for Competitive Economy -konferenssissa. Matkaraportointia on tehty virtuaaliulotteisesti Storify.com -palvelun avulla ja "oikeakin" raportti on rakenteilla.
Eilen minulle kuitenkin esitettiin kysymys: Mitkä oli kolme kovinta oivallusta, jota reissulta sait? Tässä tiivistetysti omat kokemukseni:
- Ongelmat, joiden parissa luovan alan yrittäjät ja ohjausjärjestelmät painiskelevat, ovat Euroopan tasolla hyvin samanlaisia. Esim. Rysä 2011 -konfrerenssissa oli esillä paljon samoja asioita pienten kulttuurin ja luovan alan yrittäjien näkökulmasta Suomessa. Eli miten pienet toimijat selviävät yrittäjyyden, työntekijän roolin ja tukijärjestelmien välissä, miten luovan alan toimijat, "taiteilijat" saadaan mukaan muuhun bisnekseen ja miten luodaan yhteistoimintaa eri toimijoiden välille...
- Ihmiset. Loistavia tyyppejä esim. Ruotsista, Tanskasta, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Hollannista ja UK:sta. Monta kontaktia, jotka haluavat jo tehdä yhteistyötä, vaikka ei ihan tarkkaan tunneta toistemme toimikenttiä :) Ja tähän liittyen vahvistusta ajatukseen, että aito yhteistyö rakentuu ihmisten kautta eikä välttämättä organisatorisen päätösen kautta.
- Benchmarkkausmielessä järjestelyt. Tekniikka pelasi upeasti - valaistus, presentaatiot, AV-tekniikka ja tilat yleensäkin. Oli mahtavaa istua ja nauttia esityksistä, kun juttu vain toimi! Tähän liittyen tilaisuuden moderaattori Tom Fleming hoiti hommansa tosi tyylikkäästi. Todella tarkkanäköiset yhteenvedot aina esiintyjien välillä, sopivasti huumoria ja innostumista, asiantuntevuutta ja rentoutta. Ja vielä iltatilaisuudet keskiviikkona ja torstaina. Rohkeaa ohjelmaa, ei mitään perinteisiä nähtävyyksiä vaan rosoa, undergroundia ja ravistelevaa settiä. Kunnon wow-efektiä :)
Vyyhti etenee kohti koulutussuunnitelmien, viestintäsuunnitelmien ja kaikkien muidenkin hanke-elämään liittyvien toimintasuunnitelmien toteuttamista. Erilaisia koulutuksia toteutetaan jo pienempinä kokeiluina.
Malttia vielä hetkinen, toivomme pääsevämme toteuttamaan hyviä koulutuksia heti vuoden 2012 alusta alkaen. Suunnitelmien mukaan ehdimme myös julkaisemaan koulutuskalenterimme vielä tämän vuoden puolella ;)
Vyyhti-projektista osallistutaan parhaillaan Creative Entrepreneurship Estonia -konferenssiin. Kahden ensimmäisen päivän puheenvuorojen viesti on selkeä: luovilla aloilla on mahdollisuus kasvattaa liiketoimintaa, mutta se vaatii toimia. Erilaisia julistuksia, selvityksiä ja papereita luovien alojen merkityksestä on julkaistu viime vuosina runsaasti eri puolilla maailmaa, mutta luovan alan kasvu edellyttää käytännön tekoja. Juhlapuheet on aika jättää taakse ja siirtyä seuraaviin kehitysvaiheisiin.
Osallistujat on haastettu myös uudentamaan Tallinn Manifesto -asiakirja konferenssin aikana, kohti toivottua pragmaattisempaa ajattelua.
Keskiviikon ja torstain puheenvuorot ovat paneutuneet määrittelemään "luovat alat", esittelemään eri maiden julkishallinnon, yhdistys- ja yksityissektorin yritystoiminnan tukimenetelmiä ja antamaan vaihtoehtoisia toimintamalleja.
Keskustelussa on todettu, että eri sektorien yhteistyö on haasteellista. On haastettu kyseenalaistamaan vallitsevat käytännöt, joissa aloittava taiteen tai kulttuurin yrittäjä jää yksin pakertamaan vaikeiden asioidensa kanssa. Talouskriisien vaikutus taiteiden julkisiin tukijärjestelmiin ja toisaalta yritystoiminnan edellytyksiin ovat myös olleet esillä.
Vyyhti-hankkeen kannalta mielenkiintoisimpia ovat olleet puheenvuorot, joissa on esitetty käytännön ratkaisuja: yrittämiseen tulisi kannustaa; epäonnistumisen pelko on esteenä alan kehittymiselle; aina ei tarvita taloudellista tukea, vaan valmentavaa tai mentoroivaa otetta; jokaisesta taiteilijasta ei tule yrittäjää; jokainen luovan alan yrittäjä ei ole taiteilija.
Tapahtumaa voi seurata Twitterissä #creativeestonia , Facebookissa ja Creative Estonia -nettisivuilla.
Mielenkiintoisia esimerkkejä käytännön toiminnasta ovat esimerkiksi Tallinnassa toimiva bisnesideoiden pusertaja Garage48 sekä Bristolin kulttuurin, elokuvan ja digitaalisen luovuuden keskus Watershed.
Vyyhti-hankkeen kickoff-tilaisuudessa 29.9.2011 paneuduttiin luovan alan yrittäjyyden oppimis- ja asennekysymyksiin.
Tilaisuuden alustajina olivat Petteri Huvio ja Heli Mattila Diges ry:n luovan alan yrittäjyyskasvatushanke Creative Blenderistä sekä Nuppu Stenros Signmark Productionsista.
Vyyhti-hanke tuottaa koulutuksia, joiden tavoitteena on antaa valmiuksia omaksua uusia toimintamalleja luovien alojen menestyksen tueksi.
Kickoff synnytti keskustelua luovan alan yrittäjyyden ja koulutuksen suhteesta. Yleisönä oli parikymmentä luovista aloista kiinnostunutta koulutuksen, järjestötoiminnan ja yrittäjyyden parissa toimivaa edelläkävijää. Osallistujat tutustutettiin toisiinsa luovin, toiminnallisin menetelmin.
Lisää dataa täältä.
Vyyhti-projektin Kickoff-tilaisuus järjestetään huomenna torstaina 29.9.2011 klo 10-12. Osoite on Hämeentie 153B, neljäs kerros. Ilmoittautuminen on jo päättynyt, mutta pari innokasta saattaa vielä mahtua mukaan.
Ohjelmassa mm.
Alustukset
Kouluttajanäkökulma: Miten toteuttaa luovien alojen yrittäjyyskasvatusta? Creative Blender innostaa nuoria. Heli Mattila ja Petteri Huvio, Diges ry.
Koulutettavan näkökulma: Mitä iloa yrittäjälle on valmennusohjelmista? Kokemuksia luovan alan yrittäjäksi rohkenemisesta ja Creadasta. Nuppu Stenros, Signmark Productions.
Keskustelua, kahvia ja kontaktointia!
Tervetuloa kaikki ilmoittautuneet antamaan hankkeelle kunnon alkusysäys!
Artova (Arabianranta-Toukola-Vanhakaupunki kaupunginosayhdistys) toteutti alueellisen elokuvafestivaalin Arabianrannassa 09. -10.9.2011. Festivaali toteutettiin yhteistyössä alueen yritysten, yhdistysten ja oppilaitosten kanssa. Festivaalin yhteydessä järjestettiin paneelikeskustelu, jonka tarkoituksena oli herättää kysymyksiä ja keskustelua suomalaisen elokuvan levityskanavista. Keskustelun moderaattorina toimi Vyyhti -hankkeen projektipäällikkö Milla Laasonen.
Keskustelemassa olivat Elina Rislakki (Elokuvakontakti), Stina Laakso (SATU ry), Mete Sasioglu (Filmfly), Terjo Aaltonen (Balansia Films) ja Markku Tuurna (Filmimaa).
Ammattikorkeakoulu Arcadan tiloihin oli paneelia tullut kuuntelemaan pääasiassa nuorista elokuva-alan opiskelijoista koostuva joukko.
Aihe oli laaja ja sen vyyhtimiseen käytettävä aika aivan liian lyhyt. Aihe puhuttaa ja mietityttää alan toimijoita ja uusia välityskanavia syntyy vanhojen sulkeuduttua. Kekseliäisyys, usko ja yrittäjähenkisyys auttavat elokuvantekijää pitkälle. Ilman verkostoja ja etenkin jatkuvaa uusien kontaktejen etsimistä ei välttämättä onnistu elokuvan jakeluprosessissa. Internet haastaa perinteistä levitystä. Vai haastaako? Lisääkö elokuvien katselu mitä tahansa väylää käyttäen elokuvateattereissa käymistä ja elokuvien vuokrausta?
Etenkin kuvaaja ja tuottaja Terjo Aaltosen kommentti ala-asteikäisten elokuvakerholaisten tv:n katselutottumuksista herätti keskustelua: ala-asteikäisten television katselutottumukset ovat muuttuneet nopeasti. Pääasiassa sarjoja seurataan internetin kautta. Mitä tapahtuu tulevaisuudessa elokuvan perinteiselle jakelulle?
Sivustaseuraaja poimi paneelin tärkeimmäksi anniksi Stiina Laakson ohjeen, jota seuraamalla triplaa onnistumisensa, murtaa kallioita ja tekee pisaroista valtameriä: "usko projektiisi tulisieluisesti".
Kuvaaja: Tuukka Troberg
http://artova.fi
Metropolian vyyhtiläiset osallistuivat aktiivisesti kulttuurin ja luovan alan kehittämispäiville Vuosaaren kulttuurikeskus sofiassa. Vyyhdin blogissa lisää kuulumisia ja kokemuksia päivien sisällöstä.
Tämä on Vyyhti-projektin wikityötilan ensimmäinen uutinen. Vyyhti on ESR-rahoitteinen T&K-hanke, jossa kehitetään luovan alan mikroyrittäjyyden verkostomaisia toimintatapoja ja yhteisöjohtamisen toimintamalleja sekä tutkitaan projektissa toteutettavien koulutusten siirtovaikutuksia yhteistyössä luovien alojen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Hankkeen päätoteuttaja on Metropolia Ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina ovat Helka ry sekä Hub Helsinki.