Aika: Torstai 15.9.2011
Opettaja: Robert Arpo
Oppimisportfoliosta ja oppimispäiväkirjasta
Aloitimme portfolioasioilla. Jokainen opiskelija laatii opinnoistaan oppimisportfolion, jossa kuvataan opiskelun aikana tapahtunutta oppimisprosessia. Tavoite: Helposti luettava, tekstimuotoinen, esim. blogimainen tallenne. Tekstin lisäksi voi sisältää linkkejä, kuvia jne. Portfoliota kannattaa kerätä opintojen aikana, se palautetaan kaksi kertaa lukuvuodessa jäsenneltynä kokonaisuutena ja yhteenvedolla varustettuna 31.12.2011 (yhteenveto syksyltä) ja 30.4.2011 (yhteeveto koko vuodelta). Huom! Sisällysluettelo on tärkeä!
Opinnäyteidoiden esittely
Oman idean esimmäinen hahmotelma kalvoihin käärittynä:
Yleisesti ottaen ajatukset saivat tukea. Positiivisena nähtiin ainakin työelämäyhteys ja verkostoitumisen mahdollisuus, jonka osalta voisi problematisoida verkoston intesiteettiä, eli onko verkosto toimiva ja miten se on hyödynnettävissä. Esitettiin myös ajatus opiskelijoiden raikkaiden ajatusten virvoittavasta vaikutuksesta puutuneeseen ogranisaatiokulttuuriin :) Itseäni askarruttaa tällä hetkellä oikeiden tutkimuskysymysten löytäminen tulosten todentamisen näkökulmasta. Myös tarkka toteutussuunnitelma pitää laatia pian, sillä deadline 30.4.2012 on todella lähellä.
Opiskelukavereiden projektit olivat mielenkiintoisia ja aiheiltaan monipuolisia – Palvelukonseptia, lehistötilaisuuden konseptointia, osaamisen kehittämistä, intrauudistusta, kehityskeskustelujen kehittämistä ja laajan 3D-mallinnuksen rakentamista tällä kertaa. Loput ideat käymme läpi ensi viikolla.
Tutkimussuunnitelman ohjeistus
- Tutkimuksen aihe - Mitä olen tekemässä, miksi tätä on kiinnostavaa tutkia?
- Tutkimuksen tausta - Miten kiinnostuit aiheesta, miten aihetta on tarkasteltu aiemmissa tutkimuksissa/hankkeissa, mitä erityispiirteitä ja vastaamattomia kysymyksiä tutkimuksen aihe sisältää?
- Tutkimuksen tavoitteet - Mikä on tutkimuksen päätavoite (rajaus)? Miten päätavoite voidaan jakaa alatavoitteisiin/kysymyksiin?
- Tutkimusmenetelmät - MITEN lähestyn tutkimusaihettani ja pyrin vastaamaan tutkimuskysymyksiini? Miten kerään tietota tutkimustani varten? Miten analysoin keräämään tietoa?
3 Tutkimuksen aikataulu - Mitä teen ja missä järjestyksessä? Mikä on hankkeen kesto? (Deadline 30.4.2012) - Työn osien työsuunnitelmat (tämä on tarkennusta edelliseen) - Työprosessin eri vaiheet ja niiden sisällön kuvaus, välitavoitteiden asettaminen sisällöllisesti ja aikataulullisesti
- Arvio tutkimustulosten hyväksikäyttömahdollisuuksista ja muusta yhteiskunnallisesta merkityksestä - Tämä on arvio ja oletus, mutta samalla myös osa tavoitteiden asettamista, millaista sovellettavaa tietoa/taitoa odotat tuottavasti työssäsi? Mitkä ovat tämän tiedon sovelluskohteet?
- Palautus 6.10. menessä, käsitellään 11.10.
- Tulee sisältää perusteltua pohdittua tekstiä kaikista tutkimussuunnitelmakysymysten osa-alueista
- Työn alustava otsikko ja sisällysluettelo
- Kirjallisuuskatsaus keskeisiin lähteisiin
- Pituus 5-10 sivua
- Lähdeviitauskäytäntö & muotoilu (opinnäyteohje)
- Ohjaaja auttaa, kysy!
- Esittely n. 15 min. esim. PowerPoint
- Tsekkaa Moodlesta nenetelmät. Lue Ylemmän AMK-tutkinnon metodifoorumin aineistoja
Muita fiiliksiä
Taas mukava ilta. Kollegoilta on tulossa henkilökohtaisia projekteja ja sitoutuminen on aistittavissa. Mainota hommaa.
Jo huomenna alamme työstää YAMK-ryhmämme opinnäytteitä. Projektiaihioni on ollut vähän hakusessa, mutta toissa päivänä pallottelimme ajatuksia Juhanan kanssa, ja mahdollinen projekti alkoi muotoutua Juhanan myötämielisellä avustuksella.
Varmaa on (jos olla voi), että opinnäytteeni tulee liittymään Vyyhti-projektiin, jonka kohteina ovan muun muassa yhteistoiminnallisuuden kehittäminen ja luova alan yrittäjyyden tukeminen. Kun vielä lisätään tähän ammattikorkeakoulujen tavoite olla toimialueellaan aktiivinen ja näkyvä toimija sekä tavoite opetuksen työelämälähtöisyydestä, voisi seuraava idea sopia tähän kokonaiskehykseen sopivaksi kehityskohteeksi:
Tässä mietteet tällä hetkellä, ja huomenna varmaan laadin tämän pohjalta esityksen ensimmäiseen opinnäytetyöskentelysessioomme.
Aika: 13.9.2011
Luennoitsija: Gwenaëlle Bauvois
Tiivistelmä
Luento käsitteli median, mediatuktimuksen, mediatalouden ja sosiaalisen median peruskäsitteitä ja ominaispiirteitä. Minulle tutuinta olivat sosiaalisen median määrittelyyn, ansaintalogiikoihin ja ominaispiirteisiin liittyvät asiat. Piristävää oli pitkästä aikaa pyöritellä näitäkin asioita teoreettisella määrittelytasolla, kun itse tulee enimmäkseen toimittua käytännön parissa.
Itse en ole aiemmin perehtynyt mediatutkimukseen enkä mediatalouden tutkimukseen, joten näitä voisin jatkossa tutkiskella tarkemmin. Voisi olla hyvä lukea ainakin jokin esiin nostetuista mediatalouden tutkimukseen liittyvistä perusteoksista.
Luentomuistiinpanoja
Median määritelmä – aloitimme luennon pohtimalla ryhmissä median määritelmää omien kokemustemme pohjalta. Esiin nousi ainakin seuraavia asioita: lähettäjä, väline, formaatti, vastaaottaja, luotettavuus jne. Opettajan määritelmä, media:
technologigal medium applied to certain tasks and that this medium influences the perception of the world and changes human thought.
Gwenaëlle korosti, että ei voida esittää yhtä yleispätevää kuvausta, ja kurssilla lähestymme mediaa eri näkökulmista. Tätä edesauttaa se, että ryhmän opiskelijat ovat eri taustoista.
Mediatutkimuksen kolme näkökulmaa: 1) taiteelliset arvot ja esteettiset muodot 2) tuotantoprosessi 3) sosioegologinen analyysi.
Median ja etenkin uuden median kehitys on niin nopeaa, että tutkimukset vanhenevat nopeasti. Asiat ovat myös niin uusia, että niitä on vaikea tutkia, kun ei ole riittävää historiallista jatkumoa.
Mediatalouteen liittyen tulemme käsittelemään ainakin tekijänoikeutta, omistajuutta jne. Mediatalouden tutkimuksesta merkittäviä teoksia:
- http://en.wikipedia.org/wiki/Journal_of_Media_Economics
- http://www.mcm.unisg.ch/en/Chairs/MCM+3/Publications/JMM.aspx
- http://www.jombs.com/
(Toivottavasti oikeat linkit :)
Seuraava ryhmätyö liittyi uuden median arvoketjuihin, pohdimme erilaisia ansaintamalleja. Michael Porterin arvoketjumalli
Seuraava luennoijan avaama käsite oli osallisuustalous - tilanne, jossa tuotetaan jotain omaehtoisesti osallistuen. Malli toimii usealla tasolla User Generated Contentin suhteen. Esimerkkinä esim. Wikipedia.
Käsitteitä
- Sosiaalinen media – milloin se on keksitty? Vuonna 2004. Web 2.0
- Folksonomy – kollaboraativinen sisällön kategoriointi, esim tagien kautta
Tämän jälkeen paneuduimme sosiaalisen median käsitteeseen, kuka sen esitti ensin? Shipley vai O'Reilly? Jompi kumpi. O'Reilly käytti sitä kuvaamaan blogien, wikien ja sosiaalisten verkkopalvelujen rakentumista uudenlaiseksi osallistavan median muodoksi. 1997 termiä tosin jo käytettiin internetiin liittyen ensimmäisen kerran, mutta eri yhteydessä ja eri tarkoituksen kuvaamisen. Kritiikkinä termille voisi esittää, että määrittelemällä tämä uusi median muoto sosiaaliseksi, vihjataan, että muu media olisi "epäsosiaalista", mikä ei tietenkään pidä paikkaansa.
Social Media: Introduction to the tools and processes of participatory economy - Lietsala, Katri & Sirkkunen, Esa
Seuraavassa ryhmätyössä pohdimme viittä luonteenpiirrettä, jotka määrittelevät sosiaalista mediaa – ainakin teknologia, vuorovaikutus, user generated content, yhteisöt jne.
Eilen kokoonnuimme ensimmäistä kertaa uudella YAMK-ryhmällä tulevaan vakioluokkaamme, eli Hämeentie 161:n huoneseen H2010. Kaikki olivat paikalla. Herra Arpo toivotti meidät tervetulleiksi ja esitteli itsensä. Pienenä tutustumisleikkinä juttelimme hetken yhden opiskelijakollegan kanssa, tarkoituksena esitellä hänet muille. Tutustuin Marjaanaan, joka on työskennellyt pitkään viestintätehtävissä yritysviestinnän parissa. Oli kiinnostava kuulla kollegoiden taustoista, jotka olivat varsin monipuolisia. Verkkomedia, 3D, yritysviestintä, henkilöstöhallinto, verkkojournalismi jne. Todella laajaa ja toistaan tukevaa osaamista.
Esittelyjen jälkeen Robert kertoi meille opintojen sisällöistä ja toteutustavoista. Kävimme läpi syksyn lukujärjestyksen, opettajat ja opetuspaikat. Kaikki tuntui toistaiseksi melko selvältä, paitsi se seikka, että jo ensi torstaina pitäisi olla oma harjoitusprojektin itu siinä vaiheessa, että sen voisi ainakin karkealla tasolla esitellä ryhmälle. Nyt pitää siis tarttua toimeen sen asian osalta.
Illan päätti tentti Toiminnasta tietoon -kirjaan liittyen. Vastasin toimintatutkimuksen prosessiin ja raportointiin liittyviin kysymyksiin. Oli mukava pitkästä aikaa pinnistellä tällaisen oppimisen parissa, vaikka käsi meinasi olla melko rikki urakan jälkeen. Yhteenvetona koko aloituskerrasta jäi oikein hyvä mieli ja odottavat tunnelmat päälle.
No niin, huomenna sitten alkaa opiskelu :) Luonnollisesti eka tentti vähän jännittää kuten myös uusien kurssikavereiden tapaaminen. Mukana on onneksi muutamia entuudesta tuttuja kavereita.
Jonkin verran on mielessä pyörinyt mahdollinen kehittämisprojekti. Toimintatutkimukseen tutustuminen on herätellyt ajatuksia jostain kunnollisesta, interventioon perustuvasta ja muutokseen tähtäävästä prosessista. Mutta mitä se sitten olisi... Jonkin toimintavan muutos tai muutostarpeen kartoitus, kenties projektiryhmälle jokin uusi tapa toimia, muutoksen fasilitointi, oman työn kehittämiskokeilu, projektin konseptointi, niin, kenties kenties...
Oman haasteensa tuo opintoaikataulu, jonka haluaisin pitää kohtalaisen tiukkana. Kuinka mittavaan prosessiin on mahdollisuuksia, kun pitää löytää kohde, suunnitella, kerätä aineistoja, dokumentoida ja raportoida.
Ajatuksia liikkuu mutta vielä ei käy pyydykseen. Huomenna varmasti selviää moni asia, joten rennosti vain kohti uutta.
Torstaina kun koulu alkaa, on myös ensimmäinen tentti toimintatutkimukseen liittyen. Lueskelin hieman tenttikirjaa ja myös vähän muita aineistoja asiaan liittyen:
- Virtuaaliammattikorkeakoulun Ylemmän AMK- tutkinnon metodifoorumi tarjoaa napakan tiivistyksen toimintatutkimuksesta
- Arja Kuulan oivallinen toimintatutkimuksen kitetys KvaliMOTV:ssä, joka on kaikille avoin kvalitatiivisten tutkimusmenetelmien oppimisympäristö
- Internetixin Nexus Delfis 2004 antaa myös pienen tiivistyksen.
Muitakin hyviä juttuja löytyi, mutta niistä ehkä lisää myöhemmin...
Opiskelu alkaa viikon päästä. Olen lukenut ennakkotehtävänä olleen kirjan – Toiminnasta tietoon, toimintatutkimuksen menetelmät ja lähestymistavat (Heikkinen, Rovio, Syrjälä (toim.)) – kertaalleen läpi ja tutustunut toimintatutkimuksen menetelmiin. Kirja on jo avannut uusia näkökulmia tulevaan opinnäyteprojektiin.
Toimintatutkimuksellisen opinnäyteprojektin olisi hyvä olla muutokseen tähtäävää, aktiivista toimintaan, jonka tarkoituksena on esimerkiksi kehittää työyhteisön toimintaa tai työprosessia. Toimintatutkimuksen tärkeä näkökulma on tutkijan aktiivinen osallistuminen tutkimuksen kohteena olevaan toimintaan, ei ulkopuolisen tarkkailijan rooliin jättäytyminen.
Ennen kirjan lukemista olin toivonut tekeväni "irrallisen" kehittämisprojektin. Jotain, mitä olisin voinut tehdä itsekseni pakertaen – olisin kerännyt aineistoja, pohdiskellut, kirjoitellut ja esittänyt valmiin opinnäytteen tarkastajille. Nyt näyttää siltä, että joudun pistämään itseäni likoon hieman enemmän...
Tarkemmat tiedot kirjasta:
Hannu L. T. Heikkinen, Esa Rovio ja Leena Syrjälä (toim.):
Toiminnasta tietoon. Toimintatutkimuksen menetelmät ja lähestymistavat. Kansanvalistusseura 2006.
Harto Pönkän tiivis ja informatiivinen sosiaalisen median katsaus. Hämmästyttäviä lukuja ja innostavia kehittämisnäkökulmia:
Tällaista kysyttyä asiaa sosiaalisen median käytöstä suomalaisessa työelämässä.
Palailin tänään lomalta Hämeentie 161:n uuden siiven remonttivilskeeseen. Ensimmäisen päivän kunniaksi ehdimme jo pitää palaverin Vyyhti-hankkeeseen liittyen, sillä olihan tänään myös ensimmäinen virallinen Vyyhdin projektisuunnittelijapäiväni.
Tästä se taas syksy käynnistyy. Mukavaa työhönpaluuta muillekin Metropolialaisille :)
Uunituore EVA raportti Suora yhteys - Näin sosiaalinen media muuttaa yritykset.
Herääkö ajatuksia oppilaitosmaailmaan ja Metropoliaan liittyen?
Miikka Salavuon presentaatiossa oppimisen muotoja on yhdistetty sosiaalisen median välineisiin.
Esa Kukkasniemen mainio presentaatio Twitterin käytöstä koulun viestinnässä:
Viikko on kulunut AMK-valman parissa hyvin konkreettissa merkeissä. Tämä on tarkoittanut erilaisten kirjepohjien, päivämäärien ja aikarajojen rakentelua ja päätösten tekemistä. Jatkohaku päättyi virallisesti eilen ja jatkovalinta tapahtuu ensi viikon lauantaina. Itse olen tuolloin äitini taidenäyttelyn avajaisissa enkä pääse valintaan mukaan. Onneksi Päivi hoitaa homman kotiin.
Metropolia järjestää ammattikorkeakoulujen viestintäpäivät Finlandia-talossa 14.-15.10.2010. Tapahtuman teema on kaaoksessa kiireettömästi, ja monet puheenvuorot sivuavat omia työtehtäviäni ja kiinnostuksen kohteita. Siksi olenkin varsin iloinen, että olen saanut järjestäjätaholta kutsun osallistua viestintäpäiville taustakanavoittamisen ja reaaliaikaisen raportoinnin merkeissä. Tarkoituksena on järjestää Finlandia-talolle Twitter-taustakanava omalle screenille heijastettuna ja raportoida tapahtumia verkossa. Tarkempia tietoja seuraa myöhemmin.
Viikon musiikkisuosituksena Paleface ja uusi levy Helsinki-Shangri-La. Kiitos Juhanalle vinkistä