Blog

Tänään aloitin erinäisiin tutkimuksiin ja kehittämisiin liittyvän n. kuukauden kirjoitusrupeaman. Yritän siis olla mahdollisimman vähän työpaikalla ja keskittyä pitkäjänteisesti kirjoittamiseen. Yritän pitää joka päivä kiinni sopimuksesta itseni kanssa, etten tee mitään muuta kuin tutkimus- ja kirjoitusjuttuja ennen klo 13. Tänään ainakin onnistuin pysyttelemään poissa jopa sähköpostista ja wikistä ennen sitä ja kyllähän kaikkea saakin aikaiseksi kun vain tekee!

No viime viikko meni niin hujauksessa, etten ehtinyt maanantain jälkeen kirjoittaa tänne. Täältä löytyy metropolialaisten raporttia Konfabulaarista.

Kooste viime viikosta: Microjournal-projekti etenee. Kävimme läpi kehitysideoita ja bugilistaa. Pohdiskelin Anna-Marian kanssa joulukuun t&k-risteilyn sisältöjä ja yritämme varmaankin saada reissusta vähän enenmmän ideapartyhenkisen kuin perusseminaarin. Eli enemmän vapaata ideointia ja heittelyä ja vähemmän pönötystä. Viimeistelin myös muutamia rahoitushakemuksia ja perjantaina vietimme päivän Backaksen kartanossa kuunnellen viestinnän koulutusohjelman muiden suuntautumisvaihtoehtojen esityksiä heidän opetuksestaan ja toiminnastaan. Mielestäni päivän anti oli erittäin tarpeellinen infopaketti.

Tällä viikolla on wikikoulutusta, raporttien kirjoittelua ja kaksi (warning) seminaaria. Keskiviikkona olen Hämeenlinnassa puhumassa DCL-seminaarissa ja torstai ja perjantai menee Open Symposiumissa Taikissa.

Tämän jälkeen tarkoitukseni olisi jättäytyä kirjoitus-/tutkimushommiin, mikä tarkoittaa sitä, etten aio käydä Arabianrannassa tai muuallakaan kuin äärimmäisessä hädässä (: Tarkoitus olisi saada joulukuun alkuun mennessä kaikenlaisia tutkimuksia etenemään kunnolla. Olen päätynyt tällaiseen järjestelyyn sen takia, ettei esim. päivä viikossa oikein tunnu auttavan mitään tässä tutkimuksen edistämisessä. Koko ajan tulee uusia hoidettavia pikkuasioita eikä siten aikaa tunnu jäävän lainkaan pitkäjänteiselle keskittymiselle ja ajattelulle. Nyt siis kokeillaan vähän erilaista lähestymistapaa.

Konfabulaari 2009

Oon tänään osallistumassa Kofabulaari-epäseminaariin Helsingin yliopistolla. Mahtava meininki! http://wiki.helsinki.fi/display/Konfabulaari/Ohjelma

docs.google.com

Täytyypä vielä tutkia näiden julkaisuspeksejä... nyt ei vielä tekstidokumentit tunnu oikein olevan lukukelpoisia...

Wikipäivityksen ansioista wikiin voi nyt päivittää Widget-makron avulla videota ja muuta tavaraa muista nettipalveluista!

Tänään "julkistimme" mikroartikkelipalvelumme Microjournalin, jota olen ideoinut yhdessä mainioiden opiskelijoidemme Akselin ja Mikaelin kanssa. Nyt täytyy sitten saada homma skulaamaan ja kirjoittelua käynnistymään myös Metropoliassa. Mikroartikkelin idea on siis olla äärimmäisen lyhyt tieteellinen artikkeli, jota voi käyttää omien tutkimusideoiden nopeana kokeilu- ja julkaisuvälineenä. Uskon, että tällaisella kirjoitusformaatilla olisi erittäin paljon käyttöä ammattikorkeakoulukentällä. Ajatuksena on myös, että mikroartikkeleista voisi julkaista ns. mikrokirjoja, joissa olisi siis toimitetusti johonkin tiettyyn tematiikkaan liittyviä mikroartikkeleja. Tulkaa vapaasti mukaan kokeilemaan: http://microjournal.org!

Sitten viikon menu:

Iltapäivällä tapaamme Metropolis-intensiiviviikon opettajien kanssa pohtimaan mikä viikossa onnistui, mitä voisi parantaa ja miten seuraava vuosi onnistuu. Metropolis-intensiiviviikon kokemuksista ja kehitysajatuksista on myös tarkoitus kirjoittaa mikrokirja.

Tiistaina olen kotona kirjoittamassa hankehakemuksia, raportteja ja ai niin tietenkin mikroartikkeleja.

Keskiviikkona opastan Liittyvä voima -hankkeen ihmisiä wikin käytössä ja iltapäivällä polkaisen toimintakeskus Happeen funtsimaan nonformaalin oppimisen seminaaria.

Torstaina tapaan t&k-ihmisiä aamulla ja pohdimme Metropolis-henkisen Interreg-hakemuksen myöhempiä vaiheita ja iltapäivällä käyn viemässä sosiaalisen median ilo- ja surusanomaa kulttuurituottajaopiskelijoille. Perjantaina olisi tarkoitus hiihdellä himassa ja naputella näppäimistöä jälleen kerran.

Kertokaapas hyvät ihmiset, mikä olisi järkevä ja kuvaava termi Katalyytille. Osaamiskeskus on jäykkä ja konservatiivisen kuuloinen. Olen itse pohtinut esim.: termejä toimintahautomo tai toimintalaboratorio... (oman näkemykseni mukaan toiminnan käynnistäminen on Katlyytin keskeinen tehtävä sen tarkemmin toimintaa rajaamatta)

Kommetteja? Parempia ideoita? Auttakaa miestä mäessä (:

Viikonpuolikas

Uusi viikko on aluillaan ja moni viime viikkoinen asia on kehittymässä uusiin suuntiin. Perjantaina olin juttelemassa Tuiren, Anna-Marian ja Kaisun kanssa Katalyytista ja hauskasti sattui niin, että olimme Anna-Marian kanssa päätyneet Kulttuurialan kehittämispäivän jälkitiimellyksessä samanlaisiin ajatuksiin osaamiskeskuksista ylipäänsä. Olemme kallistumassa sellaiseen näkemykseen, että ehkä erillisiä osaamiskeskuksia ei kannattaisi olla lainkaan vaan voisi olla vain yksi "epämääräisempi", joustavampi ja rakenteettomampi Katalyytti.

Katalyytti voisi olla:

  1. uusien ideoiden hauduttelun paikka
  2. uusien ihmisten tapaamisen paikka
  3. tutkimushankkeiden käynnistämisessä auttava taho
  4. henkireikä ja omasta perustyöstä irrottautumisen paikka
  5. toimintaa käynnistävä voima
  6. olohuoneen ja laboratorion yhdistelmä

Keskustelussa nousi myös idea siitä, että eri toimipisteissä olisi olohuonemaisia työtiloja, joissa Katalyytissa työskentelevät ihmiset voisivat työskennellä ja muut ihmiset piipahtaa tai hengailla. Näin saataisiin aikaan rentoa ja luovaa ilmapiiriä. Katalyytissa kulloinkin työskentelevät voisivat itse avustaa ja rikastaa kiinnostavia toiminta-ajatuksia, kehittelyalkioita ja tutkimusideoita. Omia hankeideoitaan tekevät ihmiset voisivat työstää rahoitushakemuksiaan ja suunnitelmiaan Katalyytissa.

Jos olohuoneita olisi eri toimipisteissä, pitäisi keksiä erilaisia keinoja, miten ihmisiä saisi liikkumaan eri paikkoihin; pitäisi siis kehittää innostavaa ja kiinnostavaa toimintaa eri olohuoneisiin. Summa summarum homma on menossa kiinnostavaan, mutta samalla hämärämpään suuntaan. Pohdimme asiaa eteenpäin Anna-Marian kanssa tiistaina.

Metropolis 3 -projektissa näin perjantaina Ihanuksen Mikaa ja hänen kanssaan saatiin kehiteltyä proggista konkreettisempaan suuntaan. Nyt olisi tarkoituksena, että että muotoilun ja divin opiskelijat suunnittelisivat keväällä jonkinlaisia "ohjelmoitavia" esineitä tai tiloja jonkin tulevaisuuden katastrofin kontekstiin. Syksyllä opiskelijat tapaavat kerran ja silloin annetaan ennakkotehtävät: muutama kirja (mahdollisesti Medici-ilmiö ja Syntymättömien sukupolvien Eurooppa) sekä tiedonhankintaa erilaisista tulevaisuuden katastrofiskenaarioista.

*****

Tänään maanantaina on Divin kokous ja päivän päätteeksi tapaan yhden valmistuneen tietotekniikan opiskelijan, joka on tutustunut Arduino-laitteisiin. Näillä olisi kiinnostavaa tehdä jotain, esimerkiksi jossain Metropolis-proggiksessa.. Huomenna työstämme Anna-Marian kanssa wikityötiloja ja Katalyytti-asiaa. Iltapäivällä on t&k-tiimin kokous ja lopuksi näen vielä Microjournal-opiskelijat. Toiveena on, että tiistaina olisi valmiina sellainen versio, jota voisimme näyttää kiinnostuneille beta-testaajille.

Keskiviikkona tapaan Yrjö Engeströmin, jonka kanssa tapaaminen peruuntui viime viikolla ja iltapäivällä on ensimmäinen opinnäytetyöseminaaritapaaminen, jota vedän Katri Myllylän kanssa. Sitten on aika siirtyä kylpyyn eli syyslomalle.

Olin eilen puhumassa organisaation luovuudesta Valtakunnallisilla kulttuurialan kehittämispäivillä. Osittain samat kuvat ovat ja tulevat selitettyä juhana.org-blogissani lähiaikoina.

Jos yllä ei näy mitään, hae slidet täältä: Wikin käyttömahdollisuuksista -presentaatio.

Jos yllä ei näy mitään, hae slidet täältä: Wikin käyttömahdollisuuksista -presentaatio.

No niin, taas on uusi viikko aluillaan ja olo on huono (fyysisesti). Ilmeisesti minun on tarkoitus viettää tämä syksy ilman pyöräilyn ilosanomaa, kun edellisen puolikuntoisuuden perään puskee heti toinen. Tänään on iltapäivällä Leppävaarassa wikikoulutusta Linkolan Jussin kanssa. Tässä aamupäivällä pitäisi tehdä vähän kuvankaappauksia ja muuta piristystä ilosanomasaarnan oheen.

Huomenna olen kotona kirjoittamassa VIDEOS-loppuraporttia, jonka fokusta olen alkanut tässä empimään. Nyt tuntuisi jotenkin tärkeältä panostaa nimenomaan ammattikorkeakoulumaisen tutkivan toiminnan kehittymiseen hankkeen aikana. Ennen VIDEOSia ei ainakaan itselläni ollut tästä aiheesta kuin kalpea aavistus, mutta nyt siitä, millaista hanketoimintaa / tutkivaa toimintaa ammattikorkeakoulujen pitäisi tehdä, voisi olla jo jokunen ajatus plakkarissa. Saapa siis nähdä, mihin virta vie.

Keskiviikkona ja torstaina on Valtakunnalliset kulttuurialan kehittämispäivät. Torstaina olisi tarkoitus puhua siellä jotain itsekin. Olen päätynyt puhumaan aiheesta Organisaation luovuutta katalysoimassa. Varmaa on ainakin se, että kalkkunan kuva tulee olemaan keskeisessä roolissa.

Perjantaina näen aamulla Engeströmin Yrjöä. Iltapäivällä juttelemme Tuiren, Anna-Marian ja Kaisun kanssa Katalyytistä. Lopuksi vielä tapaamme Ihanuksen Mikan ja Laineen Paulin kanssa ja pohdiskelemme divin ja muotoilun yhteistä jatkoa Metropolis-intensiiville.

Joo, en osaa kommentoida otsikkoa, joten älkää vaivautuko kysymään (:

Vasta eilen aloitin oikeastaan tosissani kirjoittamaan ja editoimaan VIDEOS-hankkeen loppuraporttia. Tarkoituksena olisi luoda tästä ensimmäinen Katalyytin mikrokirja (ks. lisää mikrokirjan ajatuksesta täältä). Julkaisussa olisi tarkoitus kokeilla Lulu.com-palvelua, joka on web-pohjainen on-demand-paino. Maanantai-iltapäivällä oli digitaalisen viestinnän kokous, jossa jutustelimme monista kiinnostavista asioista. Esimerkiksi pohdimme, josko olisi tarkoituksen mukaista järjestää nettipreesensin hallintakursseja niin henkilökunnalle kuin opiskelijoillemme. Myös YLEn kanssa järjestettävän sosiaalisen median koulutuksen pilotoiminen varmistui, eli keväällä tehdään kiinnostavaa koulutusyhteistyötä YLEn osaavien tyyppien kanssa!

Tänään jutustelin Tuomas Aatolan ja Thomas Rohwederin kanssa ja ideoimme tulevia ESR-hakuja. Tämäkin juttu liittynee yrityskoulutuksiin ja tulevaisuuden toimintamalleihin... sessio oli hyvä ja mielestäni saimme oikein järkevän lähtökohdan jatkotyöstölle.

Keskiviikko on pyhitetty loppuraportille ja torstaina on wikikoulutusta Hämeentiellä klo 9. Tervetuloa myös uudet kasvot, jos aihe kiinnostaa. Koulutus tapahtuu siis Tavi-talon digilabrassa (2. kerros, uusi puoli). Iltapäivä sujuu opinnäytetyön lukemisen ja ohjauksen parissa. Perjantaina olisi tarkoitus jatkaa loppuraportin tekoa ja iltapäivällä klo 14 jatkamme ESR-hankkeen ideointia Tuomaksen kanssa. Muut asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan seuraamme mainioon.

Bäks in bisnes

No niin, lääkkeet on nautittu ja olo kohentunut. Työnteko voi jatkua ja hommat pyöriä. Tänään maanantaina teimme Tonin kanssa lopputarkastuksen uudelle wikiteemalle, joka ilmeisesti viimeinkin saadaan käyttöön, kun uusi versio Confluencesta saadaan lähiaikoina käyttöön. "Yllättäen" Internet Explorer tuotti pientä päänvaivaa (: Sonjan kanssa tänään myöhemmin käymme läpi Metropolis-viikosta tehtävän tutkimuksenpuolikkaan tekemistä ja esitysten ja Making of -dokkarin verkkoon laittoa. Iltapäivällä tapaan vielä yhtä opiskelijaa, jota yritän maanitella hiomaan Katalyytin wikisivujen visuaalista ulkoasua.

Huomenna menemme Linkolan Jussin kanssa pähkäilemään Yleen Tuija Aallon ja Pirkka Aunolan kanssa sosiaalisen median koulutusta toimittajille. Jonkinlainen koulutuspilotti olisi tarkoitus toteuttaa ensi vuoden alussa. Iltapäivällä menen Nuorisoasiainkeskukseen ideoimaan Nonformaaliin oppimiseen keskittyvää seminaari-teemapäivä-kehitelmää, jossa olisi tarkoitus kokeilla jotain pienryhmätyyppistä workshop-toimintaideaa.

Keskiviikkona olisi tarkoitus kirjottaa VIDEOS-loppuraporttia ja loppupäivästä näen myös tämän samaisen loppuraportin parissa työskenteleviä opiskelijoita. Torstai on myös kirjoituspäivä.

Perjantaina näen Pauli Laineen ja Mika Ihanuksen kanssa ja funtsailemme Metropolis-intensiiviviikon jatkoa. Digitaalisessa viestinnässä olisi tarkoitus jatkaa tulevaisuuskonseptointia ja yritämme vielä saada myös muotoilua hommaan mukaan.

Tauti kaataa

Viikko alkaa mukavasti reissulla lääkärin kautta sairasvuoteelle (ja tietenkin nettiin).

Huomaan olleeni paha poika, enkä ole blogannut lainkaan pitkään aikaan. Syynä lienee viime viikko joka oli Metropolis-intensiiviviikon ja henkilökohtaisten aikataulutusten järjetön ristiaallokko. Metropolis meni kuitenkin paremmin kuin oli osannut odottaa. Opiskelijoiden palautteita voi käydä lukemassa Metropoliksen työtilasta.

Tällä viikolla vauhti on jatkunut. Maanantaina tapasin Mikrojournaalia duunailevia opiskelijoita. Julkinen versio pitäisi saada testaukseen tämän kuun loppuun mennessä. Näin myös Sonjaa, jonka kanssa sovimme Metropolis-jälkipyykin ja tutkailun etenemisestä. Iltapäivällä kävin vielä puhumassa VOIMAA-hankkeen ensimmäiselle AMK-valmennustiimille sosiaalisesta mediasta ja sitten vielä polkaisin Toimintakeskus Happeen suunnittelemaan yhtä seminaaria, jossa olisi tarkoitus tehdä jotain kiinnostavaa ryhmätyösekoilua.

Tiistaina yritin hoitaa pikkuasioita ja iltapäivällä kävin jutustelemassa YLEssä mahdollisesta tulevasta yhteistyöstä, jossa olisi tarkoitus kouluttaa yleläisiä ja muita toimittajia sosiaalisen median rakastavaan maailmaan. (Sivumennen sanoen nyt alkaa tuntua siltä, että sosiaalinen media ja wiki ovat myös kuumaa hottia Metropoliassa, sillä avunpyyntöjä ja koulutustoivomuksia satelee päivittäin).

Tänään oikeastaan hoidin koko päivän sähköpostilla miljardeja asioita, jotka olivat jääneet tekemättä viime viikon scifisekoilun takia.

Toivottavasti huomenna ja ylihuomenna ehtisin kirjoittaa. Listalla olisi VIDEOS-loppuraportti, hankehakemuksia, Metropolis-mikrokirja ja - ai niin - yksi väitöskirja (wink)