Blog

Kävin tänään oppimistoiminnan foorumissa Lummetiellä tekemässä äärimmäisen tiiviin täsmäiskun sosiaaliseen mediaan ja wikin käyttöön liittyen. Esitykseni (alle 30 min.) videoitiin ja julkaistaan streams.metropolia.fi -palvelimella ensi viikon aikana.

Videot oppimateriaalina

Videoiden käyttö oppimateriaalina ei liene kenellekään oppilaitoksessa työskentelevälle mikään uusi juttu. Itselleni aihe on kuitenkin ollut sen verran ajankohtainen, että ajattelin kirjoittaa ajatuksiani ylös.

Pidimme Juhanan kanssa maanantaina infotilaisuuden wikin käytöstä. Esittelyosuutemme videoitiin, ja tallenteet ovat nähtävissä Metropolian streams -palvelimella:

Videointi toimi hienosti. Paikalla oli yksi kameramies, joka kuvasi, äänitti ja miksasi esityskalvot / tietokoneen näytön kameraan. Live-tilanteen kuvauksena videot ovat jo varsin toimivia, mutta niitä voisi vielä parantaa, jos esitys tehtäisiin alusta lähtien videota silmällä pitäen.

Itseäni ajatus kiehtoo VOIMAA-hankkeen vuoksi. VOIMAAssa tehdään yrityskumppaneiden kanssa toimenpiteitä maahanmuuttajatyöntekijöiden urakehityksen tukemiseksi. Itellan ja HOK-Elannon tapauksissa on noussut esiin samanlaisia kehittämiskohteita, joihin olen törmännyt myös muiden maahanmuutajahankkeiden kanssa keskustellessani - perusvalmiudet eri kulttuuritaustaisten kollegoiden kanssa työskentelemiseen ovat yksi tärkeä osa urakehitystä.

Olen alkanut haaveilla videoista, joissa perusvalmiuksiin perehdytään selkokielisten videoiden avulla. Samoja vidoita voitaisiin hyödyntää eri yhteyksissä tarpeen mukaan. Tämä on tuttu ajatus ainakin VIDEOS ja Mikromod -hankkeiden taustalta. Nyt olisi tilausta mittavalle käytännön sovellukselle.

Esimerkkinä mallista toimii MIT:n OpenCourseWare, joka julkaisee videomateriaalit oman YouTube-kanavansa kautta. YouTuben embed (upotus) -toiminnon avulla videot liitetään OpenCourseWaressa sopiviin paikkoihin. Esimerkki mediakasvatukseen liittyen.

YouTuben kautta materiaaleilla on mahdollisuus saada laajempaa näkyvyyttä kuin oppilaitoksen oman järjestelmän kautta julkaistuina. Videoiden liittäminen osaksi eri oppiresursseja on helppoa YouTuben tarjoamien työkalujn avulla.

VOIMAAssa YouTubea tullaan hyödyntämään julkaisukanavana. Millaista sisältöä "tuubista" tulee, selviää projektin edetessä, joten ideoita ja ajatuksia kannattaa tässä vaiheessa heitellä.

Olemme Juhanan kanssa Leppävaarassa.

Olen osallistumassa ensi maanantaina wikiopistossa alkavalle Vapaiden ja avointen oppiresurssien tuottaminen -kurssille. Kurssi on täysin wikiympäristössä hallinnoitu kokonaisuus ja siksi mielenkiintoinen paitsi sisältönsä myös toteutustapansa puolesta. Kiinnostuneilla on vielä muutama päivä aikaa ilmoittautua mukaan.

Perustin kurssia varten blogin, johon olen kirjoitellut muutakin materiaalia. Kurssilla blogi toimii tehtävien palautuskanavana.

Elvytystä

Aikaa onkin vierähtänyt tämän työtilan edellisestä uutisesta (tai blogimerkinnästä)...

Syksy on käynnistynyt VOIMAA-hankkeen ja uuden digitaalisen viestinnän aikuisopiskelijaryhmän parissa. Tänään osallistuin Kansalaismedia SOMUS projektin ideapajaan Otaniemessä. Pajassa ideoitiin maahanmuuttajien osallistuminen ja vaikuttaminen sosiaalisen median keinoin -pilottiprojektin tulevia sisältöjä. Workshopin liveraportti kertoon tarkemmin läpikäytyjä asioita. Sen verran voin paljastaa, että aiheet liippaavat VOIMAA-hanketta ja Metropoliassa käynnissä olevaa sosiaalisen median suurta pamausta. Kannattaa pitää silmällä projektin toimintaa ja seurata osallistujatahoja muutenkin.

Kehittävä viikko

Vietimme digitaalisen viestinnän kesken työntäyteisen mutta rentouttavan kehittämisseminaarin Vierumäellä tiistaina ja keskiviikkona. Koulutusohjelman toimintaa kehitettiin eri aihepiirien parissa työskennelleiden työryhmien toimesta. Virkistäytymistä tarjosivat heittopelit ja savusauna, sekä uskomattoman hieno illallinen savusanan päälle.

Eilen torstaina vedimme VOIMAA-hankkeeseen liittyen ensimmäisen kehittämispäivän Itellassa. Tarkoituksenamme oli pilotoida sisältöjä, joiden avulla maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä tuetaan siirtymään esimerkiksi esimiestehtäviin. Iltapäivän tunnelmien perusteella päivä koettiin onnistuneeksi ja hyödylliseksi. Tarkempaa palautetta on myös luvassa, kunhan osallistujat ehtivät vastata palautekyselyyn.

Mielestäni on selvää, että käsittelemämme aiheet - vuorovaikutus ja palautteen antaminen sekä esimiestyön perusoivallukset - ovat sisältöinä juuri sitä, mitä esimieheksi siirtyvät työntekijät tarvitsevat. Haasteeksi muodostuukin se, kuinka nämä sisällöt paketoidaan kehittämisohjelmaksi, joka voidaan ottaa pysyvästi käyttöön.

Eilen sisällöistä vastasivat Riitta Metsänen ja Thomas Rohweder, jotka molemmat ovat kokeneita ja asiantuntevia opettajia. Kun asiat esitetään mielenkiintoisesti ja innostavasti, on niistä helppo innostua ja oppia. Syksyn aikana haluamme kuitenkin rakentaa paketin, joka toimii itsenäisesti. Millaiseen pakettiin siis asiamme kääräisemme?

Eilisen perusteella voin sanoa, että varsin merkittävä seikka oli se, että osallistujat pääsivät irrottautumaan työympäristöstään ja keskustelemaan omista kokemuksistaan alustusten perusteella. Riitta esittikin eilen ajatuksen, että kehittämisohjelma voisi toimia työnohjausperiaatteella, mahdollisesti osa-alueisiin paneutuvien teemojen pohjalta. Voisikin ajatella, että kehittämisohjelma muodostuisi tietystä määrästä eri aiheisiin paneutuvista tapaamisista, joiden välillä tehtäisiin omakohtaista seurantaa jollain verkkovälineellä, sosiaalisen median välineitä hyödyntäen.

Elokuussa tapaamme Hämeenlinnassa Riitan ja Sannan kanssa, ja silloin varmasti kehittelemme näitä ajatuksia eteenpäin. Tietysti ajatustenvaihto myös Itellan suuntaan jatkuu. Eilisen jäljiltä tunnelmat ovat korkealla. Sanontaa mukaillen näyttää tosiaankin siltä, että kehitys kehittyy, joten antaa mennä vaan.

Aikuisten asioita

Tänään kävin kuuntelemassa kahden valmistuvan aikuisopiskelijan opinnäytetöiden julkistamistilaisuuksia. Molemmat työt olivat hyviä ja myös arvioitiin hyviksi. Opinnäytöiden seuraaminen on mainio tapa seurata oman alan nykyilmiöitä ja eri näkökulmia. Varsinkin julkistamistilaisuuksien opponentit ovat parhaimmillaan äärimmäisen taitavia ja tuovat työn käsittelyyn paljon teräviä ajatuksia.

Iltapäivällä jutustelimme Ninan kanssa syksyllä aloittavan aikuisryhmän käytännöistä. Ensi vuoden sisällöt on mietitty melko pitkälle, ja opettajiakin on jo mukavasti tiedossa. Suuri merkitys tulee olemaan opiskelun alkuvaiheen orientoivilla opinnoilla ja henkilökohtaisten opetussuunnitelmien laatimisella. Myös lukujärjestys pitää saada mietittyä valmiiksi, jotta opiskelijat voivat suunnitella ajankäyttöään tulevalle lukuvuodelle.

Lisäksi osallistuin VOIMAA-hankkeen arviointimatkan matkaraportointiin kuvamateriaalilla ja järjestelin joitan käytännön seikkoja hankkeeseen liittyen.

Arvioimassa

Kaunis aamu Tallinnassa. Aamupalat on syöty ja käyty sähköuunisaunassa grillautumassa.

Eilen vedimme läpi VOIMAA-hankkeen arviointikeskustelun hotellilla. Vaikka joidenkin asioiden arvioiminen tässä vaiheessa toimintaa on aikaista, nousi keskustelussa esiin tärkeitä seikkoja toiminnan käynnistymiseen ja hankkeen organisoitumiseen liittyen. Lisäksi itse arvioimisen toteuttamiiseen ja kehittämiseen tuli uusia ajatuksia. Seuraava arviointikerta tuottaa varmasti hyvää aineistoa, kun se voidaan rakentaa eilisen kokemusten päälle.

Kohta pyörähdämme pienen kierroksen kautta laivalle pitämään vielä yhden kokouksen.

Osallistuin tämän viikon maanantaina ja tiistaina HERAn Teaching Multicultural Groups -workshopiin. Workshopin vetäjän toimi Lorna Roberts (Manchester Metropolitan University). Workshop käsitteli monikulttuuristen opiskelijaryhmien opettamisen erityispiirteitä ja haasteita. Osallistujajoukossa oli mukana mm. ammattikorkeakoulujen opettajia pääkaupunkiseudulta ja muualta Suomesta.

Kun monikulttuurisuus sinänsä on valtaisan laaja aihe, oli mukavaa huomata, kuinka samankaltaisten haasteiden parissa opettajat painiskelevat. Toisaalta toistuviinkaan tilanteisiin ei tunnu löytyvän standardiratkaisuja, vaan asiat ovat aina hyvin tilanne- ja yksilökohtaisia. Workshop toimikin osittain myös vertaistukiryhmänä, ja keskustelu ja kokemusten jakaminen oli runsasta. Perustimme myös ryhmäläisten kanssa jatkoyhteydenpitoa varten oman ryhmän Facebookiin. Vaikuttaa hyvin selvältä, että opettajat tarvitsevat tukea ulkomaalaistaustaisten, monikulttuuristen ryhmien kanssa toimiessaan. Ryhmämme on jo ideoinut elokuvailtoja monikulttuurisuuden ympärille.

VOIMAA-hankkeeseen liittyen sain kunnian esitellä Itellan monikulttuurista toimintamallia workshopin osallistujille. Lornan mukaan Britanniassa vastaavat toimintamallit ja ohjeistot ovat osittain lakisääteisiä ja vähintääkin suositeltavia, ja hän piti myös todennäköisenä, että Suomessakin ne tulevat lisääntymään maahanmuuttajien määrän kasvaessa.

Suosittelen HERAn koulutuksia kaikille kiinnostuneille. Syksyllä on tulossa lisää näihin samoihin teemoihin liittyviä toteutuksia. Lisätietoja löytyy HERAn verkkosivuilta.

Hanskat tules'

Tämä viikko on ollut varsin monipuolinen ja täyteen ohjelmoitu. Maanantaina pidimme Itellassa VOIMAA-hankeeseen liittyvän workshopin, jossa suunniteltiin kahdeksan osallistujan voimin kehittämistoimia maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden urakehityksen tukemiseksi. Päivän tuloksena syntyi alustava suunnitelma vuoden 2009 kehittämistoimille, ja ensimmäinen tähän liittyvä kehittämispäivä pidetään jo kesäkuussa.

Tiistaina pidettiin VOIMAA-hankkeen operatiivisen tiimin kokous, jossa käsiteltiin hankkeen tapahtumia ja tulevaisuuden suunnitelmia. Lisäksi paneuduttiin wikin käyttöön. Päivän päätteeksi lähti myös alustava VOIMAA-yhteistyöesitys Muxlimille.

Eilen kiersimme kahden elokuva ja televisio -koulutusohjelman opiskelijan kanssa Itellan kolmessa toimipisteessä suunnittelelmassa Mikromod-hankkeen viimeistä videotuotantoa. Projekti on haastava, mutta opiskelijoiden ammattitaito ja osaaminen luo uskoa työn onnistumiseen.

Myös Mikromod-hankkeen tulostenjulkaisualusta etenee hyvin opiskelijavoimin. Varsinainen alusta valmistuu lähiaikoina, minkä jälkeen alkaa sisältöjen muokkaaminen ja julkaisukuntoon saattaminen.

Vielä yhtenä edistysaskeleena mainitsen Digitaalisen Vanhakaupunki -sivuston, joka julkaistaan kesään mennessä osana Arabianranta.fi -portaalia. Sivustosta tulee osa Vanhankaupungin alueelle sijoittuvaa Kustaanpolku -kävelykierrosta, jota esittävän taiteen koulutusohjelma on rakentanut koko kevään osana Urbaani luovuus -hanketta.

On lähes pyörryttävää ajatella, kunka suuri määrä asiantuntemusta, osaamista ja lahjakkuutta näihinkin projekteihin liittyy koulumme henkilökunnan, opiskelijoiden ja yhteistyökumppaneiden kautta.

Fantastista vappua kaikille, ketkä tän lukee!

Statuksen selvittely

VOIMAA-hankkeen työelämän yhteistyökuviot rakentuvat ja elävät. Uskon, että jonkinlainen seestynyt tila saavutetaan siinä vaiheessa, kun kaikki yhteistyökumppanit ja toimenpiteet on sovittu.

Mikromod-hankkeessa on käynnissä viimeinen rypistys, johon kuuluu tulosten julkistamista varten toteutettava verkkosivusto, viimeinen Itellan käyttöön tuotettava video-mikromoduli ja kaikkien materiaalin paketoiminen julkaisukuntoon.

Tänään on ohjelmassa VOIMAA-hankkeen operatiivisen jengin tapaaminen, minkä jälkeen käväisen Tukholmankadulla kertomassa sosiaalialan opettajille wikistä, jonka tehtyäni saavun vielä aikuisopiskelijoiden tutoriin Hämeentielle.

Päivän biisi: http://www.last.fm/music/Blondie/_/Picture+This

Maanantaisen erittäin intensiivisen päivän jälkeen on olen sulatellut ja hiljalleen hytkytellyt irrallisia informaatio- ja resurssikappaleita ymmärrettäviksi kokonaisuuksiksi.

VOIMAA-hankkeen ympärillä elää sosiaalisen median kokonaisuus kaikkine mahdollisuuksineen, ja sen purkaminen hyödyllisiksi työskentelytavoiksi on haastavaa ja mielenkiintoista. Juhanan kanssa pyörittelemämme sosiaalisen median infopaukku on mielestäni varsin toimiva kokonaisuus tähän aihepiiriin sisään pääsemiseksi.

Mikromodin osalta ollaan tekemässä viimeisiä ponnistuksia, mutta irrallisia osia on vielä riittämiin. Ainakin julkaisualustan kehittely on lähtenyt reippaasti käyntiin Nikon ja Tuomon toimesta.

Tänään lähettelin tukun sähköposteja eri projekteihin liittyville henkilöille tavoitteena monenlaisen toiminnan käynnistäminen tapaamisten ja suunnittelun kautta.

Tällä hetkellä sijaitsen Helsingin keskustassa Postitalossa ja odottelen Mahdollisuuksia maahanmuuttajista -iltapäivän esitystä, johon liittyen tosin juuri kuulin, että Riitan esitys on peruuntunut.

Hommelit edistyy

Monenlaisia pieniä asioita on tapahtunut. VOIMAA-hankkeen yritysyhteisyökuvioita on viritelty sekä jo mukana olevan Itellan että potentiaalisten uusien kumppaneiden kanssa. Tuntuu siltä, että ilmassa leijuu tukuittain ideoita ja mahdollisuuksia, joista pitäisi poimia hedelmällisimmät jatkokehittelyä varten.

Mikromod-hankkeen tiimoilla on nyt käynnistelty hankkeen toimenpiteitä ja tuloksia esittelevän www-palvelun suunnittelu. Luvassa on todellinen tämän päivän www-projekti, koska työryhmään kuuluu yksi Hämeentien DIVI-opiskelija, yksi Lummetien DIVI-opiskelija ja yksi Lummetien graafisen puolen aikuisopiskelija. Homman koordinoinnissa tullaan varmasti hyödyntämään wikin lyömättömiä mahdollisuuksia.

Maanantaiksi haluaisin muokata omaa sosiaalisen median luentopakettiani yhtenäisemmäksi ja loogisemmaksi aikaisempien luentojen kokemusten pohjalta. Toivottavasti aika ja into riittää tähän.

Päivän biisi: http://www.last.fm/music/Elvis+Presley/_/Working+on+the+Building

Pidimme tänään pienen palaverin Confluencen ulkoasun muokkaamiseen liittyen. Sovimme keskittyvämme kahteen strategiaan:

  1. Otetaan käyttöön työtilakohtainen CSS-muokkaus, mikä mahdollistaa työtilan oletusmääritysten ylikirjoittamisen käyttäjän omilla CSS-määrityksillä. Tämä on varmasti kevyt ja näppärä keino tehdä kevyttä modausta ulkoasuun. Ainoa ongelma tässä on se, että toimittajan mukaan kyseisen ominaisuuden pitäisi olla käytössä työtilan paikallisella admin-käyttäjällä, mitä meidän nykyisten käyttäjien havainnot eivät kuitenkaan alkuunkaan tue. Asiaa siis tiedustellaan edelleen ohjelmiston toimittajalta.
  2. Otetaan käyttöön Velocity Template -kieleen perustuva, syvempi teeman muokkaus. Tämä vaatii enemmän asiantuntemusta, mutta mahdollistaa teemaan täydellisen uudelleen määrittelyn. Toni Niemisalo tutkii asiaa T&K-hankkeiden teemojen kehittämiseen liittyen.

Lisäksi Toni ehdotti muutaman uuden pluginin käyttöönottoa. EditGrid-ohjelmasta odotellaan edelleen tarjousta toimittajalta. Tarjous on luvattu tämän viikon kuluessa.

Huomenna tapaamme Millan kanssa SEURE:n ja Radisson SAS:in edustajia VOIMAA-hankkeeseen liittyen. Tapaamiset tulevat siinä mielessä hyvään saumaan, että ne pakottavat miettimään, miten esitellä hanketta ulkopuolisille tiiviisti ja tehokkaasti. Samalla joutuu itsekin miettimään ja selventämään omia ajatatuksia asiaan liittyen.

Huominen siis kuluu keskustassa palaveroidessa, ja torstaina aion osallistua Confluencen kehittämispalaveriin Bulevardilla.

Muuta mainittavaa: Gmailissa oli tänään merkittävä käyttökatko, mikä oli varsin hämmentävää.