Eilen oli sen verran monipuolisen kiivas päivä, että unohtui aivan kertoa rakkaalle työblogille missä mennään. Jutustelin Anna-Marian kanssa erittäin antoisasti klusterin t&k-toiminnasta ja kevään vetäytymissessiosta. Homma vaikuttaa oikein hyvältä ja on kehittymässä erittäin kiinnostavaan suuntaan. Tapasin myös Sonjaa ja keskustelimme sekä Sonjan gradusta (onnea!) ja Metropolis Helsnki -intensiiviviikosta. Ruokalassa istuskellessamme paikalle ilmaantui myös muita intensiiviviikon ihmisiä, joten ruokapaussista sukeutui pienimuotoinen kokouksenpuolikas. Iltapäivällä oli divin kokous ja sen jälkeen briiffasin vielä uusia diviläisiä, jotka ovat tulossa mukaan Metropolis-viikolle.
Tänään olisi tarkoitus katsastaa diviopiskelijoiden Metropolis-protoja (eli teknisiä juttuja, joita ovat kehitelleet tuotantoa yms. helpottamaan). Iltapäivä kuluu VOIMAA-hankkeen kuukausitapaamisessa.
Keskiviikkona aion keskittyä kirjoittamaan sanoiksi ajatukseni toimintamallista, jonka Anna-Marian kanssa nimesimme kukasta kukkaan -metodiksi. Torstaina lienen myös lukuhommissa tai jatkamassa kirjoittelua, joten ke ja to kiinni saa maililla, puhelimella ja skypellä.
Nyt alkaa valmistuvien opiskelijoiden opinnäytetöitä sadella. Luen ja kommentoin niitä alkuviikosta. Muutenkin yritän nyt jatkaa luku- ja kijoitushommia tällä viikolla. Olen ma-ti ja pe lähityössä kotona. Keskiviikkona reissaan ainakin Ruoholahteen Metropolis Helsinki -kokoukseen ja torstaina (ilmeisesti) Bulevardille päin Confluencen kehittämiskokoukseen.
Tässä sivussa pitäisi hoitaa hankehankintajuttuja (opiskelijoiden vetämät kurssit/työpajat alkavat toukokuussa) ja Tour de Metropolian paitatilausta (ohessa paitoihin tuleva kuva). Käykääpäs ilmoittautumassa (:
Hui hai, onpas heti vauhti päällä loman jälkeen. Tänään edistimme Antin kanssa Tour de Metropoliaa ja Sonjan ja Markuksen kanssa Metropolis Helsinki -intensiiviviikkoa. Muuten on tullut säädettyä siellä täällä internetissä ja IRL-puolella. Nyt pitäisi ehtiä lukemaan muutamat opinnäytetyöt.
Huomenna näen VIDEOS-tuotantojen opiskelijoita ja opinnäytetyön tekijöitä. Sitten pähkäilemme taas Tonin kanssa wikin ulkoasua ja tapaamme Juha Linforsin ja pähkäilemme TdM-asioita.
Torstaina olisi tarkoitus pitää kotityöskentelypäivä ja edistää vähän organisaatiomuutokseen liittyän kirjallisuuden ymmärtämistä. Perjantaina ollaan katsastamassa TdM-reittiä eli pyöräilyntäyteinen viikko.
Hiiohoi, eräs allekirjoittanut siirtyy nautiskelemaan pääsiäisen fotonitarjontaa Lapin lumille. Palaamme asiaan ensi viikon tiistaina. Järjettömän kiireellisissä asioissa kannattaa laskea kymmeneen - ja jos vielä on pakko saada kiinni - soittaa puhelimella.
Jaahas, nyt sitten iski taudinpoikanen ja jää tämän päiväinen PikseliÄHKY väliin. Toisaalta plussana on se, että nyt voin osallistua sekä PikseliÄHKYyn että Mediapäiville etänä yhtäaikaa (:
Tää viikko onkin vauhdikas. Maanantaina tapasin opinnäytetyöseminaarin opiskelijoita ja Anna-Mariaa. Avitin myös Tuirea perustamaan blogin. Jee.
Tänään on VOIMAA-jengin tapaaminen ja iltapäivällä käyn treffamassa Nuorisoasiainkeskuksen Myötätuulessa-hankkeen tekniikkaihmisiä. Tarkoituksena olisi keskustella sosiaalisen median ihmeellisyyksistä eri hankkeissa.
Keskiviikkona divi-opiskelijat esittelevät Metropolis Helsinki -tematiikkaan liittyviä ohjelmisto- ja palveluprotojaan. Iltapäivällä käyn höpisemässä "Tiedottaminen verkossa" -erikoistumisopintojen opiskelijoille sosiaalisesta mediasta, Metropolian wikitoiminnan käynnistämisen kokemuksista ja todennäköisesti myös aiheen vierestä.
Torstaina on ideaseminaari ja sen jälkeen viemme hankkeiden testituotantoja eteenpäin opiskelijoiden kanssa. Illalla tapaan Medialabrassa Michel Bauwensin, joka on suhteellisen kiinnostava p2p-hahmo. Perjantaina on PikseliÄHKY-seminaari, jossa on Bauwensin lisäksi monia muitakin kiinnostavia puhujia. Voidaan siis todeta, että viikko on tohinaa täynnä.
Ohjeet oman blogin aloittamiseen
1. Loggaa sisään
2. Yläkulmasta oman nimen alta > Preferences
3. Klikkaa "Create Personal Space"
4. Valitse näkyvyys (lukeminen on varmaan hyvä olla anonyymeille, ks. kuinka kommentointioikeudet annetaan Metropolian käyttäjätunnukset täältä: http://wiki.metropolia.fi/pages/viewpage.action?pageId=7078057)
5. Luo tila
6. Editoi työtilan etusivua
7. Liitä:
{blog-posts:10}
8. Tallenna sivu
9. Luo uutinen (Add News) ja tallenna se
10. Noin puolen minuutin viipeellä uutinen ilmestyy oman työtilan etusivulle
Eilen kävin pitkästä aikaa koululla hoitamassa juoksevia asioita ja sen jälkeen poljin (räntäsateessa) Lummetielle Kaisu Asikaista tapaamaan. Juttelimme pitkät pätkät kulttuuriklusterin viestinnästä ja viestinnän sivusta. Oikein antoisaa.
Tänään tiistaina olen ollut kotona ja pohtinut AMP-projektin tavoitteita. Olen mahdollisesti päätymässä kirjoittamaan jonkinlaisia mikrokirjoja tai -oppaita. AMPin yhteydessä aihe on siis mobiiliin tutkimus- ja opetustyöhön liittyvät asiat. Nyt hyvältä ajatukselta tuntuisi koota yhteen kaikki jo olemassa olevat kokemukset ja ideat monipaikkaisen työn toimintatavoista, hyvistä käytännöistä ja tällaiseen työhön liittyvistä ongelmista ja haasteista. Olen viimeisten vuosien varrella lukenut muutaman erittäin tiiviin ja hyvän kirjan, joiden kanssa ei ole tarvinnut käyttää aikaa montaakaan hetkeä. Kokemus ja vaikutus on kuitenkin ollut aivan yhtä suuri kuin, jos kirja olisi venytetty peruspituuteen - vaikutus on ollut ehkä jopa suurempi. Mikrokirja tai "kirjanen" olisi myös helpompi lukea suoraan näytöltä pdf:nä, mikä on luonnollisesti plussaa.
Huomenna on ideaseminaari ja iltapäivällä Metropolis Helsinki-tapaaminen. Saanemme hommat vihdoin pyörimään isommalla vaihteella, kun osallistuva joukko alkaa hahmottua ja Sonja Merisalo aloittaa homman liidauksen.
Torstaina tapaamme Tonin ja Kaisun kanssa wikiteeman kehittelyn merkeissä, sen jälkeen on wikikoulutusta Medios-hankkeen ihmisille ja päivän lopettaa kehityskeskustelusessio Liisan kanssa.
Perjantaina olen taas luku-, kirjoitus- ja tutkimushommissa kotona.
Luulin, että voisin keskittyä tämän viikon erityisesti kaikenlaisten taustakirjojen ahmimiseen, mutta todellisuudessa aikaa meni enemmän kuin tarpeeksi erilaiseen säätämiseen ja switchtaskingiin. Muutenkin tuntui aika vierähtävän jatkuvan puolitarkkaavaisuuden usvassa.
Olen kyllä saanut paljon aikaankin, kun asiaa oikein tarkkaan pohtii. Metropolis Helsinki etenee taas. Uusia kiinnostuneita ihmisiä tupsahti näköpiiriin ja sain järjestymään yllättäen hommalle myös koordinaattorin: Merisalon Sonja tulee mukaan intensiiviviikon järjestelyihin jo ensi viikolla. Tämä on mahtavaa kaikin puolin. Myös työhyvinvointi-hanketta saadaan mahdollisesti edistettyä. Jee!
Ja tulihan kaikenlaista kirjallisuuttakin luettua. Jotenkin se lukeminen saatikka ymmärtäminen vaatii aina aikaa enemmän kuin on alun perin ajatellut.
Tällä viikolla olen etupäässä kotipuolessa ja yritän pienentää järkyttäväksi kasvanutta kirjallisuuspinoa. Olen nyt kevään ja ensi syksyn AMP-nimisen hankkeen hommissa (pitäisikin päivitellä jossain vaiheessa tuon AMPin wikisivuja), jossa tutkiskellaan mobiilia työtä opetus- ja tutkimuskäytössä. Tätä varten olisi paljon luettavaa ja kokeiltavaa. Olen osin tästä syystä ollut myös aktiivinen omassa uutukaisessa blogissani (http://juhana.org), jossa yritän aktiivisesti pohdiskella mm. nykyajan työn problematiikkaa...
Torstaina on Medios-hankkeen wikikäsikirjoitusprojektin tapaaminen. Muuten olen digihärpäkkeillä saavutettavissa.
Olen viime päivinä pohdiskellut työhyvinvointiasioita. Lähinnä tämä asia on noussut pintaan, kun olen lueskellut moniajoon ja puolitarkaavaisuuden tilaan liittyviä juttuja, jotka ovat omalla alallamme valitettavasti arkipäivää (ks. http://juhana.org/?p=57 ja http://juhana.org/?p=63). Itselleni heräsi kiinnostus lähteä kehittelemään uusia työskentelytapoja tai jopa -rakenteita, jotka tähtäisivät kiireen, stressin, moniajon ja puoliksi läsnäolemisen kulttuurin katkaisemiseen ja sitä kautta työhyvinvointiin. Tässä olisi hankkeen paikka.
Tällä viikolla minulla olisi tarkoitus tehdä pääsääntöisesti kahta asiaa: lukea ja kirjoittaa! Olen tehnyt jo viime viikolla taustatyötä "sosiaalisen median historian" tutkimisessa ja tätä olisi tarkoitus nyt jatkaa. Kirjoituspuolella olisi aikomus myös pohtia omaa positiotani Metropoliassa käynnistämässäni muutosprosessissa.
Huomenna tiistaina käyn esittelemässä wikiä muutamalle uudelle tyypille Bulevardilla ja sitten iltapäivällä jutustelen Medios-hankkeen wiki-käsikirjoitustyökalun kehittelystä ja yhden opiskelijaporukan kanssa ensimmäisen wiki-opetusvideon tekemisestä.
Keskiviikkona tapaamme Pönnin Antin kanssa Juha Lindforsin, jonka kanssa pähkäillään Tour de Metropolian kehittelyä. Perjantaina olisi tarkoitus tavata Yrjö Engeström ja ihmetellä tutkimusprojektini nykytilaa.
Taas kiiruhti viikko töitä tulevaisuudesta menneisyyteen. Hoitelin muun muassa Metropolis Helsinki -juttuja kulttuurituottajien kanssa erääseen heidän ennakointihankkeeseensa liittyen ja vielä uudemman kerran keskiviikkona isommalla ryhmällä. Tällä porukalla pohdittiin voisiko Metropolis-meiningillä järjestää intensiiviviikon toisen vuoden opiskelijoille heti syksyn startiksi siten, että kaikki kulttuurialan opiskelijat olisivat mukana. Anna-Maria esitteli hommaa lyhyesti myös klusterimme johtoryhmälle.
Myös VIDEOS-hankepilven loppuraportin tekeminen käynnistyi. Muutama opiskelija tekee hommaa. Myös uudet edu.parvi-tuotannot nytkähtivät eteenpäin ja mikroartikkeli-palvelun suunnittelu. Erittäin kiinnostavaa.
Itse aloitin lukemaan Nicholas Negroponten Being Digital -kirjaa (1995). On erittäin kiinnostavaa lukea tätä teosta tällä hetkellä. Se on eräänlaista digitaalisen tulevaisuuden historiaa, josta huomaa hyvin ajattelumallien murroksen, joka on oman tulkintani mukaan tapahtui internet-kuplan puhkeamisen krapulassa. Tästä intouduinkin tekemään aikajanaa kohti holoptisen toiminnan mahdollistumista. Tästä varmaankin lisää juhana.org:issa heti, kun olen saanut asian jossain määrin kasaan (so. versio 0.1).
Käväisin myös Nuorisoasiainkeskuksen Myötätuulessa-hankkeen ohjausryhmässä, jutustelemassa pienryhmällä Tuiren kanssa, pääsykokeiden suunnittelumiittingissä ja nerokkaissa Millan ja Päivin tupareissa, joissa oli alkoholitonta kuohuviiniä, viinahana ja puhetta pohjoismaiden ainoasta koirakylpylästä. Huu.
Tässä viikonloppuillan ratoksi aloin suunnitella tulevien kuukausien aikatauluja, koska saimme jatkorahoituksen AMP-nimiselle hankkeelle ja siinä olisi tarkoitus pohdiskella mobiilin työn erilaisia ulottuvuuksia opetus- ja tutkimussektorilla. Itselläni on tässä hankkeessa erittäin suuri rooli ja nyt olenkin yrittänyt raivata tilaa asiaan paneutumiselle niin työtuntisuunnitelmien muutoksilla kuin myös oman tekemiseni pitkän aikavälin (so. muutaman kuukauden) suunnittelulla (jota siis intouduin näin lauantai-illan ratoksi vääntämään).
Kauhukseni huomasin, että vaikka olenkin saanut paljon asioita poistettua kalenteristani, ei vapaita päiviä hirvittävän montaa löytynyt. Hankkeen edistymisen kannalta pitäisi olla aikaa lukea tarpeellista taustamateriaalia ja sen lisäksi pitäisi olla aikaa kirjoittaa ja kehittää... Kahden kokouksen välissä kahvitauolla ei tällainen työ onnistu, joten tehokkainta onkin tehdä töitä esim. kotona ja mielellään ainakin kokonainen päivä kerrallaan. Nämä ajat ovat kuitenkin harvinaisen kortilla. Note to self: pyri syksyllä suunnittelemaan kokonaisia kausia tutkimustyölle.
Jaahas, suuri osa viikosta meni sairastelun merkeissä. Suurimpia saavutuksia lienee Metropolis Helsingin edistyminen. Tapaamme ensi viikolla ja pohdimme voisiko ensi syksy alkaa viikon intensiiviviikolla, johon klusterin koulutusohjelmat osallistuisivat. Sain myös värkättyä juhana.org-blogiani järkevään kuntoon. Tarkoitus olisi pistää sinne kaikki enemmän yleisluontoiset jutut ja täällä jatkaa puhtaammin työblogin merkeissä.
Ensi viikolla pitäisi saada VIDEOS-hankkeen loppuraportin valmistelu aluilleen, esitellä Metropolis-juttua veistinnän koulutusohjelmalle, käydä Myötätuuli-hankkeen ohjausryhmässä ja hoidella wikijuttuja, pääsykokeita ja erilaisia tapaamisia.