Maanantaina on tarkoitus lähteä Tallinnaan kokeilemaan mobiili-työskentelyä ja Mikrocase-tuotantoa. Siihen liittyen jaettiin tänään työryhmälle erinäisiä mobiililaitteita ja kojeita mukaan otettaviksi.
Eilen asentelimme koulun MacBook Prolle Windows XP:n Slush-tuotannon tarpeisiin. Toivottavasti kaikki tarvittavat toiminnot pelaavat. Kriittisimmäksi osaksi ymmärsin FireWire-liittimen ja sitä kautta streamattavan videokuvan.
Palaveerasimme tänään Mikromod-hankkeeseen ja siihen liittyvään tutkimukseen liittyen, ja myös VOIMAA-hankkeen työnjakoihin ja henkilöstöasioihin liittyen löimme päitä yhteen omalla porukalla.
En päässyt tänään pidettyyn T&K-kehittämispäivään, koska kipeä jalka häiritsee liikkumista. Sen sijaan työskentelin kotona Asus Eee PC:tä käyttäen. Ihmeen toimiva järjestelmä on saatu mahtumaan mitättömän pieneen pakettiin. Kone on kevyt, näppärä ja siitä löytyy mukavasti esiasennettuja ohjelmia peruskäyttöön.
Tein Asuksella VIDEOSin ja Mikromodin blogien uudelleen järjestelyä. Stadian aikaiset verkko-osoitteet eivät enää toimi, joten siirsin kummankin blogin vanhat merkinnät tänne wikiin omille sivuilleen. Lisäksi seurasin Juhanan lähes reaaliaikaista raportointia T&K-päivästä, joten tuntui lähes kuin olisin itse ollut paikalla.
Monelaista pientä säätöä on viikon aikana tullut tehtyä, mutta suuria kohokohtia ei juurikaan tule mieleen. Paitsi eilen illalla alkanut aikuisopiskelijoiden verkkoviestinnän tuotantotieto -kurssi, joka käynnistyi ilmeisen mielenkiintoisella asiantuntijaluennolla.
Yllä oleva kuva on viime lauantaina järjestetyistä Kekri-juhlista Arabianrannasta. Tilaisuuden ohjelmaa suunnittelemassa oli mukana Urbaani luovuus -hankkeenkin porukkaa, mm. Kuningas Väärä ja Kekrihaltijatar. Kuvassa rantakivikkoon pystytetty kekripukki on juuri sytytetty rituaalinomaisesti tuleen.
Aikamoista haippaa on pitänyt viimeiset pari viikkoa. Edellissä merkinnöissä mainitsemani hankehakemus saatiin lopulta suunnitelmien mukaisesti jätettyä käsittelyyn. Tämä oli sen verran kova ponnistus, että odottelen kiinnostuneena, millaista palautetta hakemuksemme tulee saamaan.
Maanantaina tapasin lyhyesti ylempää AMK-tutkintoa suorittavaa Päiviä, joka aikoo tehdä opinnäyteytönsä Mikromod-hankkeeseen liittyen. Päivi toivoi Robertin kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen, että hänen kyselytutkimuksensa toteutettaisiin tammikuussa 2009, jotta valmisteluun jäisi riittävästi aikaa. Tämä viivästyttää tutkimusta suunnitellusta, mutta on hyvin ymmärrettävää, että Päivi haluaa paneutua asiaan perusteellisesti.
Tiistaina järjestettiin Urbaani luovuuden aamukahvet luokassa 152. Paikalla oli runsaasti lähialueella asuvia ja vaikuttavia aktiiveja, ja tilaisuudessa syntyi paljon hyviä keskusteluja ja yhteistyötoiveita. Lisää tilaisuudesta Ul:n omilla verkkosivuilla.
Keskiviikko ja torstai menivät melko pitkälti aikuisopiskelijoiden kursseja ja HOPSeja järjestellessä. Tutor-tehtäviini liittyen aion osallistua myös 26.11. järjestettävään AHOT-seminaariin. Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen kun on etenkin aikuisopiskelijoiden kohdalla varsin merkittävä ja haastava aihe.
Tänään lähetin hakemuksen ensi keväänä järjestettävään ITK2009-tapahtumaan. Toivomme pääsevämme Itellan Samin kanssa paikalle kertomaan Mikromod-hankkeen toimenpiteistä ja tuloksista.
Viikon suunnitelmat menivät kerralla uusiksi, kun päätimme Matin ehdotuksesta osallistua ESR-hankehakuun, joka osuu yksiin kuin nyrkki silmään opinnäytetyöskentelyn kehitysideoinnin ja wiki-työskentelyn kehityksen kanssa.
Olen siis käyttänyt suurimman osan tästä viikosta hankehakemusta kirjoittaen, ja omasta mielestäni saamme kasaan järkevän ja toimivan ehdotuksen. Meillä on vielä ensi viikko aikaa hioa hakemuksen yksityiskohdat kuntoon, kun Mattikin palailee sorvauslaitteen äärelle.
Torstaina kävin Hattutehtaalla katsomassa, miten Lokaviikkojen mediatuotanto etenee. Ainakin kehitetty tuotantomalli on joutunut kovalle koetukselle niin teknisistä seikoista kuin parvimaisesta toimintatavastakin johtuen. Tuotannon tuloksista tullee olemaan hyötyä jatkossa kaikenlaisissa mobiililaitteisiin liittyvissä projekteissa.
Urbaani luovuuteen liittyen saimme sovittua ensi viikon perjantaille livenä tapahtuvan Vanhankaupungin kävelyn, jonka aikana tutkija Markku Heikkinen opastaa projektin ihmiset läpi vanhan Helsingin historian ja nykypäivän. Saamme varmasti hyviä ideoita ja inspiraatiota tekeillä oleviin projekteihimme.
Tapasimme maanantaina edu.parvi -projektin tiimoilta konseptointiryhmän ja muun työryhmän kesken Hattutehtaalla kenraaliharjoituksen merkeissä. Kokeilimme tuotantoketjua, jossa 1) mobiililaitteella kuvattu video siirrettiin ensin miniläppärille, mistä se 2) ladattiin mobiililaitetta WLAN-tukiasemana hyödyntäen JayCut -verkkovideoeditoriin, jonka kautta se 3) leikattuna embedattiin Blogger-blogipalveluun. Varsin notkea tuotantomalli, jonka kaikki osa-alueet on helposti korvattavissa ja vaihdettavissa muihin ratkaisuihin.
Mikromod-hanke eteni viikolla mukavasti. Aloitimme toisen työnopastusvideon suunnittelun, ja myös Itelassa hankkeeseen osallistuneiden keskuudessa tehtäväksi suunniteltu tutkimus nytkähti eteenpäin, eli tutkimukselle löytyi aiheesta kiinnostunut tekijä.
Myös Urbaani luovuus eteni mukavasti. Vanhankaupungin alueen historian esittelyyn tähtäävät digitaaliset toteutukset löysivät yhteisiä uomia. Oma näkemykseni on, että aiemmin Digitaalinen Vanhakaupunki -nimellä rakenteilla ollut historiatoteutus tulisikin kattamaan myös 3D-mallin ja omatoimikävelyn verkkototeutuksen. Digitaalinen Vanhakaupunki olisi näin yhteinen nimitys näille kolmelle alaprojektille.
Tämä viikko onkin ollut melko tiivis...
Urbaani luovuus
Tapasimme työryhmän kesken maanantaina, ja suunnittelimme mm. ekaluokkalaisten yhteisprojektia, verkkoviestintää ja marraskuun aamukahveja. Lisäksi olemme Ellun kanssa pohtineet Vanhankaupungin alueen kehittämistoimia matkailunäkökulmasta. Tarkoituksena on kehittää Digitaalinen Vanhakaupunki -verkkototeutusta ja esittävän taiteen dramatisoitujen henkilöhahmojen kautta tapahtuvaa kävelykierrosta sekä jotenkin naittaa nämä keskenään historiassa, nykypäivässä ja verkkomaailmassa toimivaksi kokonaiselämykseksi.
edu.parvi
Oma osuuteni projektissa on tällä viikolla liittynyt laitehankintoihin ja työn etenemisen seuraamiseen. Projekti liikkuu perin kartoittamattomalla alueella kepillä jäätä koputellen, mutta Lokaviikkojen osalta tuotantomalli myös valmistuu lupaavaa vauhtia.
Mikromod
Syksyn työ lähti tällä viikolla käyntiin oikein kunnolla. Olen hakenut opiskelijaa, joka voisi toteuttaa opinnäytetyönään tutkimuksen Itellan sisällä siitä, kuinka hankkeen eri osaprojektit ovat mukana olleille henkilöille näyttäytyneet. Tällä hetkellä ideana on saada tuntumaa siihen, kuinka käyttäjälähtöiseen sisällöntuotantoon perustuvat työtavat on koettu. Tämä voisi toimia myös eräänlaisena esikartoituksena VOIMAA-hankkeelle. Maanantaina tapaan ylemmän AMK-opiskelijan, joka innostui aiheesta.
Olen myös alustavasti ideoinut yhdeksi loppuraportin osaksi Mikromod-tuotantomallia, joka voisi olla eräänlainen esitys Mikromodulista, eli mitä sillä hankkeessa saatujen kokemusten perusteella tarkoitetaan ja mihin sillä pyritään. Lähtökohtainen ajatus on, että Mikromoduli ei ole viimeistelty ja "valmis" kuvaus jostain opetettavasta asiasta, vaan se on ennemminkin luonnosmainen idean esittely, jonka on tarkoitus herättää reaktioita ja johtaa esitetyn asian kollektiiviseen kehittelyyn.
Uuden työnopastusvideon tiimoilta on myös tarkoitus tavata Itellan Logistiikkakeskuksen henkilöitä tulevina viikkoina ja ideoida uutta videoprojektia. Keväällä tuotetusta pakettihäkkivideosta on myös tiettävästi kertynyt palautetta, jota odotamme innolla.
Työharjoittelija Itellaan on edelleen haussa!. Tämä on mitä suositeltavin harjoittelupaikka, joten jos kiinnostusta on, voi minuun olla yhteydessä asiasta.
Muita juttuja
Aikuisopiskelijoiden asioitakin on käsitelty kuluneella viikolla melko paljon. Tietotekniikka 3 -kurssista on palautunut paljon tehtäviä, ja henkilökohtaisia opetussuunnitelmia on käyty läpi muutaman opiskelijan kanssa.
Eri juttuihin liittyvät yksittäiset tehtävät tekevät päivästä repaleisen, mikä vaikeuttaa keskittymistä ja syventymistä kunnolla mihinkään. Pitäisi varmaankin kehittää jokin järjestelmä, millä asiat saisi järjestykseen...
Urbaani luovuus etenee edelleen hienosti muiden tekijöiden voimin. Syksyn Urbaani yhteisprojekti vaikuttaa kehittyvän hyvään suuntaan, ja Ellun kanssa ideoidut jutut vaikuttavat myös kekseliäiltä ja toteuttamiskelpoisilta hommilta. Niistä esimakua Ellun blogi-merkinnässä.
Digitaalinen Vanhakaupunki -projekti etenee siinä mielessä hyvällä tavalla, että sitä toteuttaa kaksi aikuisopiskelijaa osana Tietotekniikka 3 -kurssia, jolloin voin hieman yhdistää hankkeen ja kurssin tutorointia. Ajatuksena on, että nyt syksyllä kasataan Vanhankaupungin historiaa esittelevä peruspaketti, jota myöhemmin elävöitetään erilaisilla dramatisoiduilla lisäpalikoilla...
Viime loppuviikko, viikonloppu ja tämä aamupäivä ovat menneet melko pitkälti Tietotekniikka 3 -kurssin järjestelyjen parissa. Toivon, että opiskelijat saivat viikonlopun luennoista ideoita ja työkaluja omiin projekteihinsa ja konsepteihinsa.
T&K-toiminnassa varsin hengästyttävää vauhtia on pidetty edu.parvi -hankeen Lokaviikko-testituotantoon liittyen. Hankkeeseen mukaan saatu konseptisuunnitteluryhmä on aktiivinen ja itseohjautuva joukkio, joten jotain mielenkiintoista ja odottamatonta on lupa odottaa tämän ryhmän jäljiltä.
Mikromod-hankkeeseen liittyen on edelleen haussa työharjoittelija Itellan eLearning-tiimiin. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä koska vain. Muutenkin hankkeen syksyn suunnitelmia pitäisi alkaa toteuttaa kovalla tohinalla, mutta oma aika on ollut vähissä muiden tehtävien takia.
Urbaani luovuus sen sijaan etenee muiden aktiivien ansiosta. Vanhankaupungin historian elävoittäminen esittävän taiteen opiskelijoiden toimesta on muun muassa yksi käynnissä oleva kehityspolku, josta syntyy varmasti mielenkiintoisia sisältöjä eri julkaisukanaviin.
Päivä käynnistyi varsin konkreettisella työtehtävällä, eli kävin hakemassa Verkkokaupasta muutaman multimedialaitteen edu.parvi -hankkeen tarpeisiin.
Iltapäivä meni aikuisopiskelijoiden tietotekniikka 3 -kurssin tulevan viikonlopun järjestelyjä tehdessä. Viikonloppuna on tarkoitus järjestää kaksi luetoa, jotka käsittelevät Open Source -ohjelmistojen hyödyntämistä WWW-projekteissa eri näkökulmista.
Aamupäivä kului hankintakäytäntöjä ja sivutoimisten opettajien palkkauskäytäntöjä selvitellessä.
Urbaani luovuus -hanke on saanut hyvää uutta pöhinää, ja pohdimme pitkään Elinan kanssa erilaisia ideoita Arabianrannan ja Vanhankaupungin elävöittämiseksi esittävän taiteen ja muiden suuntautumisten opiskelijoiden yhteistyöllä.
VOIMAA -hankkeen pikapalaverissa pohdimme Matin ja Juhana kanssa hankkeen käytäntöjä ja rakennetta. Paljon tapahtuu ja tekemistä riittää.
Aamulla pidimme tehokkaan palaverin edu.parvi -hankkeen Lokaviikot -projektiin liittyen. Homma tuntui lähtevän tehokkaasti käyntiin ainakin konseptointiporukan osalta. Nyt pitäisi selvittää mobiilipäätelaitteiden hankintaprosessia, jotta saataisiin mobiilitoimittajille työvälineet nopeasti testattaviksi.
Urbaani luovuus -hankkeen palaverissa suunnittelimme syksyn toimintaa. Minun vastuullani on huolehtia Vanhankaupungin alueen historiaa kartoittavan verkkopalvelun valmistumisesta. Ideoimme myös eri keinoja, joilla historiaa käsittelelevää materiaalia voisi elävöittää. Vastuullani on miettiä myös muuta verkossa tapahtuvaa tiedottamista / yhteistoimintaa.
Luennoitsijoiden ja ostopalveluna järjestettävän opetuksen käytännön järjestelyt aiheuttavat ylimääräistä pähkäilyä, mutta toivottavasti hommat selkeytyvät pikaisesti.
Muovailin tietotekniikkakurssin tehtävänantoa ja järjestelin tulevia kursseja. Ensi viikolla alkava interaktiivisen kerronnan perusteet -kurssi tullee olemaan oikein mielenkiintoinen vapaapudotus erinäisten interaktiivisten konseptien maailmaan.
Opetan tänään WordPress -blogiohjelmiston asentelua, käyttöä ja muokkailua. Päivä on mennyt opetuksen rakennetta miettiessä ja opetusmateriaaleja tehdessä.
Urbaani luovuus -hankkeen WWW-sivusto on siirtynyt Metropolia-aikaan osoitteeseen:
Confluence tarjoaa selvästikin paljon erilaisia ominaisuuksia. Eri toimintojen hyötykäyttö vaatii kuitenkin huomattavan määrän paneutumista.