T = Kt i e = Ke dΘ/dt
Mekaaniset ja sähköiset differentiaaliyhtälöt jotka voidaan kirjoittaa Newtonin ja Kirchoffin laeista, ovat seuraavat:
J d2 Θ / dt2 + b dΘ/dt =Kt i
L di / dt + R i= V - Ke dΘ/dt
Piirrä järjestelmän askelvaste ja Bode-diagrammi.
Ohje:
- tee Laplace muunnos kahdelle edellä olevalle yhtälölle
- Eliminoi virta ensimmäisestä yhtälöstä sijoittamalla toinen ekaan
- ratkaise suhde Θ/V sekä Ω/V, tämä on moottorin siirtofunktio
9. Ratkaise edellisestä tehtävästä kulmanopeus ja piirrä sen askevaste ja Bode-diagrammi.
10. Ratkaise tehtävästä 8 kiihtyvyys ja piirrä sen askevaste ja Bode-diagrammi.
11. Tee edellisten perusteella PID-säädetty tasavirtamoottorikäyttö Matlabilla. Ratkaisu
12. Tee edellinen esimerkki Simulinkillä. Mallin mukaan.
13. Tässä tehtävässä mallinnamme Matlabilla mekaanisen järjestelmän, jossa säätimen ja toimilaitteen välillä on viivettä katso apuja täältä . Järjestelmä on PI-säädetty tasavirtamoottori, jossa
*roottorin hitausmomentti (J) = 0,1 kgm2/s2
* mekaanisen järjestelmän vaimennuskerroin (b) = 0,2 Nms
* moottorivakio (K=Ke=Kt) = 0.01 Nm/A
* resistanssi (R) = 1 Ω
* induktanssi (L) = 0,3 H
* viive t=2s
Viritä järjestelmä ja piirrä bode-diagrammi.
14.Lataa Talo.mdl ja TalonAlkuarvot.m tiedostot työtilaan. Varmista että current folder sisältää molemmat tiedostot, muuten Simulink malli ei löydä asetustiedostoa. Tutustu valikkoon View -> ModelExplorer->Talo -> Model Workspace>Properites, täällä määrätään alustustiedoston nimi. Muuta alustustiedoston nimi ja kokeile toimiiko vielä. Poista talosta ikkunat, paljonko vaikuttaa lämmityskustannuksiin. Laita sähkön hinnaksi 0.30 Euroa /kWh. Mikä on lämmityskustannus/vuosi. Tuplaa seinien paksuus, mikä on vaikutus? Muista käyttää komentoja clear workspace ja Reinitialize from source aina sen jälkeen kun muutat .m tiedoston sisältöä.
15. Kysymyksiä liittyen bensiinimoottorin polttoaineensuihkutuksen ohjaukseen ja sytytyksen säätöön.
a. Listaa kaikki moottorin ohjausyksikköön tulevat tulot ja selvitä muuttuvan mitattavan suureen alue ja on/off tulojen osalta pienin ja suurin taajuus.(2p)
b. Kuvaa jokaisen tulon vaikutus moottorin säätöön.(eli miksi tulo on olemassa ja voisiko sen korvata jollain muulla mittauksella)(2p)
c. Listaa kaikki mahdolliset lähdöt moottorin ohjaimesta ja selvitä lähtevän suureen alue ja on/off lähdöillä tajuusalue (sytytys, polttoaineen syöttö, vaihteisto)(2p)
16. Mikä voima moottorin täytyy tuottaa, että auto liikkuu 100 km/h? Auton ilman vastuskerroin on 0.29 ja ilmanvastuksen aiheuttama voima lasketaan yhtälöstä F = ½ s v² A Cv, nopeuteen verrannollinen vastus on 1 kg/s ja auton massa 2000 kg. Auton "otsapinta-ala" on 1 m². Vierintävastuksen aiheuttama voima on mgcr ja s edellä olevassa kaavassa on ilman tiheys 1,225 kg/m3 Tee Simulink malli. 2p.
17. Edellisen tehtävän auton tehoa rajoittaa moottorin hengitysongelmat, jotka lisääntyvät lineaarisesti nopeuden kasvaessa siten, että 50 km/h nopeudella moottorin tuottama voima on 90% maksimitehosta. Mikä nyt on saavutettava nopeus. 2p.
18. Mikä on tarvittava teho, jos ajetaan ylämäkeä, jonka kaltevuus on 10 astetta Ajetaan edelleen 100km/h. 2p.
19. Mikä on auton kiihtyvyys ensimmäisellä vaihteella, kun nopeus on 50 km/h. Auton moottori tuottaa vakiomomentin, joka vastaa tehtävän 15 moottorin tuottamaa momenttia, mutta nyt vaihteiston välityksellä 1:4 . Tehtävässä 15 vaihteiston välityssuhde oli 1:1 2p.
20. Mikä on auton kiihtyvyys 0..100 km/h,kun nopeudella 50 km/h vaihdetaan kakkosvaihteelle, jonka välitys on 1:2. 2p.
21. Mallinna sähkömoottori esimerkin perusteella. b. lisää moottorin akselille lisä hitausmomentti 5 kgm², joka on välityksellä 1:2 kytketty moottorin akselille. 2p
22. Lisää moottorille PI-säädin ja hae sen kertoimet. 2p
23. Mallinna ecu tehtävän 14. perusteella. Mallin tulee kuvata ecun periaatetta eli tavallisimmat tulot pitää olla mukana. 5p.
24. Qt:llä toteutettu simulaattori.Tutki miten saat yhdistettyä malliin Qwt x-y-grafiikan jokaista liikettä varten. 2p4