Kehittämistehtäväni pyrkii hahmottamaan, wikinkäyttäjien näkemyksiä kuunnellen, miten hanketoimijoiden välinen sisäinen tiedonkulku ja viestintä wikissä voisi onnistua parhaimmalla mahdollisella tavalla. Toisaalta tutkin, mitkä asiat jarruttavat wikityöskentelyn kehittymistä. Tavoitteenani on selvittää, miten wikin toimisi parhaiten VOIMAA-projektin sisäisessä viestinnässä, yhteydenpidossa ja työvälineenä.

Tärkeimpänä elementtinä työni kannalta haastattelen VOIMAA-hankkeen wiki-ympäristöä käyttäviä tai siihen tutustuneita henkilöitä. Kysyn heiltä arvioita ongelmakohdista wikin käyttämisestä. Pyydän heitä kertomaan omasta työskentelystä wikin parissa: ovatko he käyneet keskustelemassa, muokkaamassa, julkaisemassa tai muutoin viestimässä.

Pyydän haastateltavilta kehittämisehdotuksia wikiin liittyen VOIMAA-hankkeen työvälineenä. Haastattelujen perusteella laadittava kehittämisehdotus liittyy paitsi sisäiseen viestintään, myös toiveisiin siitä, millainen paikka wiki voisi olla. Tärkeintä on ymmärtää wiki joustavasti, sekä välineenä että paikkana. Se on työskentelyalusta hallinnolle ja tiedottamiselle, tekstin tuottamiselle ja videoiden julkaisemiselle. Lisäksi se on paikka vapaalle keskustelulle, ideoiden esittämiselle, toisten ihmisten ajatuksien jalostamiselle ja asioiden ihmettelemiselle.  

Ydinkysymys on, miten wiki toimii hankkeen sisäisen viestinnän välineenä. Seuraava kysymys on, miten wikin käyttö kehittyisi. Tavoittelen yhteenvetoa, jossa voisin eritellä, mitä haasteita wiki tuo projektitoimijoille. Lisäksi toivon saavani tähänastisten wikinkäyttökokemusten tarkastelun pohjalta aikaiseksi toimintaehdotuksen VOIMAA-hankkeen loppukaudelle (syksy 2010-kesä 2011), niin että wikin käyttöä voitaisiin jalostaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Kaikki eivät ole valmiita varauksetta siirtymään avoimiin verkkoympäristöihin tai wikin mahdollistamaan työskentelytapaan. Kun ymmärrys syy-seuraussuhteista lisääntyy, voidaan myös valmistautua tuleviin projekteihin siten, että aiemmat wikityöskentelykokeiluissa havaitut karikot voidaan välttää.

Wikin käyttö on laajenemassa Metropolia ammattikorkeakoulussa, ja siksi emo-organisaatiota kiinnostavat aiheeseen liittyvät tutkimukset ja kehitystyö. Laajemmin ajateltuna, uskon vastaavien projektien ja hankkeiden hyötyvän myös selvitystyöstä. Pioneerina toimiminen on ajoittain raskasta ja on hyvä dokumentoida tällaisen työskentelytavan ensi vaiheita.

Tutkimusta sosiaalisen median ilmiöstä tehdään parhaillaan maailmanlaajuisesti. Ilmiö linkittyy myös luovaan talouteen, luoviin aloihin, innovaatioihin ja virtuaalityöskentelyyn. Minun näkökulmani on pieni ja käytännöllinen: haluan ymmärtää, mitä tulisi tehdä, jotta hanketoimijoiden välinen sisäinen viestintä onnistuisi wikissä. Lopputuotoksena on toimintaehdotus VOIMAA-hankkeen wikinkäytölle, sen kehittämiselle ja wikityöskentelykulttuurin edellytyksille.

  • No labels
You must log in to comment.