You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 3 Current »

Potentiometri on kolminapainen portaattomasti käsin säädettävä mekaaninen säätövastus. Käyttökohteesta riippuen potentiometriä voidaan kutsua myös jännitteen jakajaksi. Potentiometri koostuu on vastustamateriaalista (yleensä hevoskengän muotoinen), liukukontaktista ja kahdesta liittimestä. Liukukontakti on yleensä erillään kahdesta liittimestä tai niiden keskellä. Liittimissä on plussa ja miinus navat. Potentiometrejä on eri tehonkestoisia, muotoisia sekä yksi että monikerroksisia. Akselin päähän yleensä laitetaan nuppi joka helpottaa arvon säätämistä. Potentiometrit jaetaan yleensä lineaarisiin ja logaritmisiin ryhmiin.

Lineaarinen on suoraan verronnollinen säätöarvoonsa nähden. Signaalin arvo muuttuu samanverran välittämästä missä kohdassa alueella säätöarvo on sillä hetkellä. Lineaarisen merkintätapa on "LIN" tai "B".

Logaritmisen säätöarvo kasvaa mitä pidemmällä sitä käännetään. Eli se kasvaa mitä enemmän sitä väännetään. Audio käytössä logaritminen on hyvä koska voidaan laittaa desibelimäärä vastaamaan säätöarvo joten desibelit kasvaa kun säätöarvo kasvaa. Hyvä esimerkki äänenvoimakkuus-säädin esim. vahvistimissa.

Liukupotentiometrin säätäminen tapahtuu liuattamalla säädintä eteen-taakse sunnassa.Trimmeriksi kutsutaan kiertopotentiometriä, jota säädetään ruuvimeisselillä tai jollain muulla työkalulla

Yksikerroksisen säätö on melkein 300 astetta, koska vastuksen muoto on hevoskengän muotoinen. Monikerroksisilla saadaan säätöalue paljon tarkemmaksi verrattuna yksikerroksiseen, koska monikerroksisen vastusnauhamuoto on spiraali. Monikerroksinen on yksikerroksista monimutkaisempi ja sen takia kalliimpaa valmistaa.

  • No labels
You must log in to comment.