Innovaatioprojekteissa etsitään luovia uusia ratkaisuja ja toteutetaan ne

Innovaatioprojektit ovat yksi keskeisistä tavoista toteuttaa työelämäyhteistyötä. Esim. Metropoliassa jokainen perustutkintoa suorittava opiskelija osallistuu innovaatioprojektiin, jonka tavoitteena on etsiä uusia käytännön ratkaisuja työelämän tarpeisiin. Innovaatioprojekteissa eri koulutusalojen opiskelijat ideoivat ja toteuttavat projektin yhdessä työelämän kanssa. Yhteistä innovaatioprojekteilla on palvelujen, toimintatapojen, menetelmien tai tuotteiden kehittäminen. Metropolian monialainen MINNO(R) Innovaatioprojektit -toimintamalli on palkittu valtakunnallisella Konsta -keksintöpalkinnolla pedagogisena innovaationa.

Kaikki mukaan!

Koska monialainen ja moniasteinen verkostoyhteistyö on työelämässäkin usein innovaatioiden taustalla, toteutamme Innovaatioprojekteja usein muiden oppilaitosten, yritysten ja muiden yhteiskunnan toimijoiden ja kaupunkien kanssa yhdessä.

Miksi innovaatioprojekteja?

Tavat tehdä työtä muuttuvat, minkä vuoksi myös osaamistarpeet muuttuvat. Yhä harvemmin töitä tehdään yksin tai juuri omalla substanssiosaamisalueella. Organisaatiot ovat yhteistoimintahakuisia ja verkottuneita. Työtä luonnehtii ennalta määrittelemättömyys, ja sitä tehdään vähemmän rutiininomaisesti. Työntekijältä odotetaan substanssiosaamisen rinnalla moniosaamista, mahdollisuusajattelua, kykyä nähdä ja tuottaa vaihtoehtoisia toimintatapoja ja luovuutta. Moniosaajuus syntyy ryhmässä. Tarvitaan kykyä seurata, etsiä ja löytää olennaista uutta tietoa, ongelmanratkaisutaitoja sekä kykyä perustella omat näkökantansa asiakkaille ja muille ammattilaisille. Tarvitaan luovuutta, proaktiivista otetta, joustavuutta, epämukavuusalueille hyppäämistä ja epävarmoissa alojen uusissa rajamaastoissa toimimisen osaamista. Monialainen innovaatioprojekti tarjoaa opiskelijalle tällaiseen työskentelyyn hyvän oppimisympäristön.

Innovaatio???

Innovaatio on kamala sana - mutta samalla myös melko käyttökelpoinen. Innovaatio ei ole pelkkä idea tai konsepti, vaan uudenlainen tuote, palvelu, prosessi tai toimintatapa, joka on jollain tavalla konretisoitu tai prototypoitu, testattu tai koetelty ja viety ihmisten aidoksi hyödyksi. Innovaatioprosessi on hyvä oppimisalusta. Opiskelijan osaaminen kehittyy tulevaisuusvisioinnissa, idea-, proto-, testaus- ja implementointi- eli markkinoilleviemisen vaiheissa. Innovaatiot voivat olla radikaaleja tai inkrementaalisia eli jollekin kohderyhmälle lisäarvoa tuottavia. Usein opiskelijat monialaisissa tiimeissä keksivät enemmän kuin yksin, koska joutuvat alojen rajamaastoihin ja tiimin osaaminen, verkostot ja kokemukset ovat niin laajat.

Superteam - innovaatioprojektin taustalla TeiniMINNO kehitysprojekti

Superteam -projekteja järjestää TeiniMINNO -hanke. Niissä otetaan käyttöön Metropolian MINNO® Innovaatioprojektit, Futuretournaments Oy:n kehittämä Innovaatioturnaus® -konseptit sekä Omnian pedagogisten innovaatioprojektien parhaat kokemukset.

Teiniminnotalkoot-hanketta (2016-2018) rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ESR. 

Lue lisää TeiniMINNOtalkoot-hankkeesta:

  • No labels
You must log in to comment.