Sulautuva oppiminen

Sulautuva oppiminen on 2000-luvun lähestymistapa oppimiseen ja opetukseen, joka voi pitää sisällään monia erilaisia opetusmenetelmiä sovelluksineen. Sulautuvassa oppimisessa tieto rakentuu yhteisöllisenä prosessina ja opettajan rooli oppimisprosessin ohjaajana on tärkeä. Opiskelija ottaa itseohjautuvan roolin suunnittelemalla, ohjaamalla ja arvioimalla toimintaansa ja opettaja toimii asiantuntijan mallina ja ohjaa ongelmanratkaisuprosessia. Oppimisympäristö muodostuu verkkoympäristöstä ja kasvokkaisesta ympäristöstä, jotka rikastuttavat toisiaan ja avaavat uusia mahdollisuuksia.  

Ohjauksellinen opetustapa

Ammattikorkeakoulu pyrkii kouluttamaan osaavia asiantuntijoita työelämän tarpeisiin. Työelämän kannalta oleellista on osaaminen, oppimisen tulos, joka koulutuksessa saadaan aikaan. Pääpaino prosessissa on oppimisella. Opetus on yksi tapa tukea oppimisprosessia ja saada aikaan osaamista. Oppimista tukeva opetustapa on ohjauksellinen. Tuloksellisessa työskentelyssä vaikuttaa usein taustalla kognitiivinen lähestymistapa, jonka tavoitteena on antaa oppijalle aineksia opittavien sisältöjen jäsentämiseksi. Oleellista on erilaisten oppijoiden ja oppimistyylien huomioon ottaminen sisältöjen esille tuomisessa ja itseohjautuvaan rooliin kannustamisessa.

Jatkuva arviointi ja palaute

Arvioinnin rooli tärkeä, sillä arviointi ohjaa keskeisesti opittavia asioita. Osaamistavoitteiden esittäminen etukäteen ja säännöllinen väliarviointi palautteineen auttavat opiskelijaa asettamaan sisältöjä oikeisiin mittasuhteisiin ja kiinnittämään huomiota oleellisiin asioihin. Arviointi ja palaute ei aina tarvitse tulla opettajalta opiskelijalle, vaan sitä on hyvä olla myös ryhmän sisällä, vertaisarviointina ja itsearviointina. Säännöllinen ja jatkuva arviointi ja palaute ryhmässä tukevat tiedon rakentumista yhteisöllisenä prosessina.

Osaamisperustaisuus

Osaamistavoitteiden mahdollisimman selkeä kuvaaminen tukee sulautuvan oppimisen tavoitteita. Osaamistavoitteet on hyvä kuvata tutkintotasolla, opetussuunnitelmatasolla ja toteutuksen tasolla. Tutkintotasoisten osaamiskuvausten luominen on tärkeää erityisesti työelämän ja hakijan kannalta. Tutkintotasoiset osamiskuvaukset jaetaan opetussuunnitelmassa pienempiin osa-alueisiin, juonteisiin. Koska opiskelijan osaamisen arviointi tapahtuu toteutustasolla, on tärkeää että oppimisen ja osaamisen voi suhteuttaa myös toteutuksen tavoitteisiin.

  • No labels
You must log in to comment.