AIKA KE 19.8.2009 KLO 9.30-11.30
PAIKKA Mediakeskus (Opetusvirasto), Mäkelänkatu 84
LÄSNÄ Saija Heinonen (pj/sihteeri), Mari Pyyhkälä, Seija Mäenpää, Hanna Sinkkanen, Anne Seppänen, Michael Hutchinson-Reis
Kokous avattiin kl.9.40
1. ESITYSLISTAN TARKISTAMINEN
Esityslista hyväksyttiin sellaisenaan.
2. TILANTEEN PÄIVITYS (hankinnat, julkisuus ym.)
Saija totesi että projektille on hankittu 3 digikameraa ja 2 äänitallenninta, jotka ovat myös digitarinatyöpajojen käytössä tarvittaessa. Jos tarvetta, ilmoitus Saijalle etukäteen. 2 kameraa jäi nyt Michaelille hänen Acculturation-kurssilleen, jossa tehdään myös digitarinoita.
Laina-aika ei mielellään kovin pitkä, mikäli muillakin on tarvetta välineille samaan aikaan niin olisi mahdollisimman monen käytössä.
Julkisuuden osalta käsiteltiin digitarinoiden näkyvyys A-tuubissa: videoissa laskurit, joista näkee kuinka monta kertaa kyseistä videota on katsottu. Keskimäärin digitarinoilla on ollut noin tuhat katsojaa, mikä on aika mukava määrä. Niitä lisätään sinne myös syksyllä aina sitä mukaa kun niitä valmistuu ja lupa julkaisemiseen saadaan.
Loppukeväästä Metropolian Esittävän taiteen vaihto-opiskelijat tekivät digitarinoita, jotka ovat myös sivuilla (projektin sivut + A-tuubi). Englanninkielisiä digitarinoita löytyy siis näistä töistä.
Englanninkielistä materiaalia on muutenkin nyt tarjolla: kesän aikana Digitarinaopas, projektin esite ja tiivistelmä nettisivulle on käännetty englanniksi. Samoin menetelmän esittelyvideo on englanniksi.
Michael totesi että projektin sivuilla olevat digitarinat eivät aukea Laurean koneilla. Jotain tehtävä, katsotaan onko kyseessä koneisiin vai ohjelmaan liittyvä ongelma. Muualla ilmeisesti aukeaa ongelmitta.
Michael totesi myös, että kulttuurierot tulevat näkyviin digitarinoissa, suomalaisten tekemissä paljon metsää ja luontoa, etäännytään itse työstä, harvoin omakuvaa näkyvissä. Hänen työssään aiheina perhe, rasismi, historia ja tempo on nopeampi. Samantyyppisiä näkemyksiä vaihtareiden tekemissä töissä, varsinkin afrikkalaisten. Uskonto oli heidän työssään myös näkyvä. Suomalaisia voisi rohkaista tuomaan itseään enemmän esille. Ujoutta kenties ettei itseään haluta näyttää. Toisaalta kerrotaan omia tuntoja luonnon ja luonnonilmiöiden kautta, peilataan: oma sielunmaisema. Esim. kirjassa "maailman kaunein tyttö" tämä tyttö on aina luonnossa ja yksin. Tyyppillistä suomalaista, voisi rohkaista toisenlaiseenkin ilmaisuun.
Saija kertoi että Metropolian sote-puolelta tulee ehkä 2-3 hengen opiskelijaryhmä digitiimiin ja Seijan englanninkieliselle kurssille vetämään (avuksi) työpajaa. Neuvottelut auki.
3. SYKSYN 2009 TYÖPAJAT
Sote-puolella on info Seijan ryhmälle 17.9. kl.14-15. Puhuttiin mm. mahdollisista teknisistä vaikeuksista ja ehdotettiin että oppilaat voisivat tehdä digitarinan parityönä, jolloin luultavasti ainakin toisella on jonkinlaiset tekniset valmiudet ja he voisivat auttaa toisiaan, myös koko ryhmän sisällä. Samoin ne, joilla on hyvälaatuiset kamerakännykät, voisivat käyttää niitä kuvien ottamiseen.
Hannan oppilaille ja työharjoittelupaikkojen edustajille info on 9.9 kl.13-16, itse työpaja 24-25.9.
Laureassa digitarinoita tehdään Michaelin Acculturation-kurssilla projektityönä. Kurssi alkaa 2.9. ja 3.9. ryhmä menee rautatieasemalle havainnoimaan ympäristöä ja tapaamaan poliisia. Hyvää harjoitusta myös kuvalliseen koulutukseen kyseinen menetelmä, tietty rajattu paikka, jota katsotaan eri näkökulmista ja pysähdytään tekemään havaintoja paikasta.
Laureassa myös terveydenhoitajaopettajat olisivat kiinnostuneita digitarinatyöpajasta, mutta aika ei taida riittää.
Havurastissa 5-6 työntekijää osallistuu Tikkurilan IB-luokkalaisten kanssa työpajaan elo-syyskuun vaihteessa (päivämäärät Digitarina-sivulla). Havurastilaiset ovat kiinnostuneita menetelmästä myös kansalaisvaikuttamisen näkökulmasta. Tulossa kokous lukiossa jossa mietitään mitä yhteistyö Havurastin ja lukion välillä voisi olla.
Mediakeskuksessa ei uutta työpajaa, mutta jatketaan kevään opettajien kanssa, he esittelevät projektisuunnitelman (pedagoginen tavoite, näkökulma) ja toteuttavat digitarinat oppilaidensa kanssa syksyllä. Valmiit työt katsotaan loppuvuodesta.
Mari kertoi että Havurastissa kokoontuu myös Elämäntaparyhmä, yli 60v. joilla ongelmia alkoholinkäytön kanssa. Olisi mahdollista tehdä digitarinoita heidän kanssaan.
4. INTEGROINTI OPETUKSEEN / LAUREA + METROPOLIA
Laurean ja Metropolia-soten osalta käsitelty jo kohdassa 3. Metropolian Hämeentien yksikössä tulossa syksyllä 2 Kulttuurituotannon opiskelijoille suunnattua työpajaa, jotka kuuluvat osana heidän opintoihinsa. Saija vetää kyseiset pajat. Samoin mediakasvatuksen kurssiin valinnaisena osana kuuluu työpaja, mutta tähän mennessä vain pari opiskelijaa oli ilmoittautunut.
5. TIEDOTTAMINEN, EHDOTUKSIA?
TESSO-lehteen (sosiaalialan) voisi ottaa yhteyttä. Opettaja-lehden toimittaja tulee tekemään jutun Mediakeskuksen opettajista, jotka tekevät digitarinan oppilaidensa kanssa. Toimittaja tulee proj.suunnitelma-päivään ja käy koululla paikan päällä myöhemmin seuraamassa työn valmistumista.
6. MUUT ESILLETULEVAT ASIAT
Saija muistutti että projektin kulut/tilitykset kulkevat hänen kauttaan, mikäli sellaisia tulee.
7. SEURAAVA KOKOUS
Seuraava kokous on Sofianlehdonkatu 5B:ssä (Metropolia) pe 18.9. kl.10-12.
Kokous päättyi kl.11.40.
JAKELU
Saija Heinonen, Michael Hutchinson-Reis, Hanna Sinkkanen, Seija Mäenpää, Maria Repo, Mari Pyyhkälä, Anne Seppänen