Vuosittainen koulutuksen suunnittelu saa toteutettavat opintojaksot opetussuunnittelun (alustavasta karkeasta) ajoitussuunnitelmasta ja toteutettavat projektit paikasta X. Ennen resurssien kiinnittämistä toteutuksia "testataan" suunnittelemalla toteutusten joukkoa. (Tässä mallissa toteutusten joukko sisältää opintojaksojen toteutukset ja muut opetustapahtumat).

Toteutusten joukon suunnittelussa on useita mahdollisia malleja - nykyinen sovellus on rakennettu ryhmäpohjaisen koulutuksen suunnittellun. Sovellus tarjoaa puutteelliset palvelut tilanteissa joissa suunnittelussa kriittinen resurssi on jokin muu kuin opettaja tai kun suunnittelua ei tehdä ryhmänäkökulmasta (esim. tilojen tai välineiden käytön optimointi, kriittisen opettajaresurssin optimointi) tai suunnittelu tehdään usealle ryhmälle samaan aikaan. Sovelluksen on tarjottava riittävät palvelut eri tyyppisiin suunnittelumalleihin.

Tarkennettu kuvaus

Käyttötapaus

id

Nimi

Tarkennettu kuvaus

Viittaus

1

Toteutusten automatisoitu tallennus

Opintojaksojen toteutuksen ajankohdat suunnitellaan opetussuunnitelman ajoitussuunnitelmassa. Ajoitussuunnitelman mukaisista opintojaksoista tulee voida luoda yksi opintojakson toteutus automaattisesti niin että toteutus kohdistuu oikeaan toimipisteeseen, ryhmään ja sijoittuu ajoitussuunnitelman mukaiselle kaudelle.

1.A.1

2

Toteutuksen tehtävien automatisoitu tallennus edelliseltä kaudelta - tehtävärivien kopiointi

Toteutusten joukon suunnittelussa on työläintä ylläpitää yhden opintojakson toteutuksen tehtäviä: yhdellä lukuvuodella suunnitellut toteutuksen tehtävät tulisi voida kopioida seuraavalle kaudelle (ks. kohtaa 3)

2.A.1

3

Toteutusten automatisoitu tallennus kuluvalta kaudelta - tehtävärivien kopiointi

Yhden opintoajakson toteutuksen tehtävät ovat yhteydessä toisiinsa siten, että jos ne suunnitellaan yhdelle ryhmälle yhdellä tavoin, niin myös kaikkien muiden toteutusten opetustapahtumat noudattava samaa mallia. Rivien jatkuva kopiointi kirjoittamalla on hyvin työlästä.

 

4

Pakollisten, säännöllisesti toistuvien toteutusten automatisoitu tallennus

Tutkinnon opinnoissa on lukuvuosittain säännöllisesti toistuvia opintojaksojen toteutuksia (vrt. pop/jazz -musiikki, teoriaopinnot). Opintojaksojen toteutukset ovat niin tarkkaan toistuvia, että tiedetään aloitusaika (syyskuun ensimmäinen viikko), opetuskertojen sijoittuminen kalenterissa päiville ja kellon aikaan (torstai-iltapäivä, kello 13 alkaen), kesto (16 viikkoa), ryhmä (aloittava saapumisryhmä), ryhmän koko (25 opiskelijaa), toteutusten määrä (2 toteutusta) ja opettajan rooli (teoriaopettaja, huomaa kaikissa tapauksissa roolista ei siirtyä vielä henkilöön).

4.A.1
 4.A.2

5

Roolipohjainen toteutusten joukon suunnittelu

Vaiheiden "toteutusten joukon suunnittelu" ja "resurssien kohdentaminen toteutuksille" välissä saattaa olla yksi vaihe lisää tai sitten toteutukset liikkuvat eri tahtiin vaiheiden välillä. Toteutusten joukon suunnittelun tuloksena pitäisi syntyä informaatiota (tai toteutusten joukon suunnittelun pitäisi olla)  resurssien käytöstä. Ilmeisesti on eri tyyppisiä malleja jo saman vuosittaisen suunnittelun sisällä: joissain tapauksissa ohitetaan resurssien käytön alustava suunnittelu (vrt. toteutusten joukon suunnittelussa  kiinnitetään heti opettaja toteutukseen - tiedetään että yksi rivi on toteutus ja tiedetään kuka tai ketkä toteutukselle kiinnitetään. Tai tiedetään mikä tila tai väline tarvitaan toteutuksen joukon riville)  ja toisissa tapauksissa alustava suunnittelu on koko vaiheen sisältö (vrt. virtuaalihenkilöiden käyttö).

5.A.1
5.A.2

6

Usean lukuvuoden näkymä suunnittelijalle

Nykyinen sovellus rajoittaa suunnittelijan näkymää siten että voidaan tarkastella opintoja ja toteutuksia vain yhden lukuvuoden näkymässä. Opintojen toteutuksia  on voitava suunnitella usealle vuodelle

 

7

Toteutuksen alku- ja päättymispäivämäärän tallennus

Yksittäisiä toteutuksia tallennettaessa toteutusten joukkona on oltava mahdollista tallentaa toteutus/toteutuksen tehtävä sekä periodille että alku- ja päättymispäivämäärällä. Jos toteutus/tehtävä tallennetaan alku- ja päättymispäivämäärä moodissa, niin toteutus/tehtävä päättelee periodit alku- ja päättymispäivämääristä.

 

8

 

 

 

Viittaukset

1.A.1 Tarkistettava: saattaa olla että tarve syntyy nykyisen sovelluksen toimintalogiikasta - mitä tarkoittaa kun opintojakso "tietää" että se toteutetaan esim. 2. vuoden jälkimmäisellä lukukaudella?

2.A.1 Tarkistettava huolelllisesti mitä tietoja kopioidessa saa monistaa seuraavalle kaudelle (esim. kaikki aikaan liittyvät tiedot muuttuvat - käsittelysääntöjen luominen on vaikeaa).

4.A.1 Työskentelyn aikana ei ole selvinnyt onko em. tyyppisiä pakollisia säännöllisesti toistuvia toteutuksia kuinka paljon. Ilmeisesti on koska toteutuksia halutaan kopioida lukuvuodelta toiselle kulttuurin, tekniikan alalla että sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalla.

Toiminto tulee toteuttaa siten että voidaan määritellä mitkä opinnot ovat vuosittain toistuvia.

4.A.2 Huomaa ristiriita: edellä tehtävärivien kopioinnissa varoitettiin aikaan liittyvien tietojen kopioinnista - tässä vaaditaan.

5.A.1 Toteutusten joukkoa ei pitäisi kaikissa tapauksissa suunnitella henkilötasolla. Epäilen että vaiheessa "toteutusten joukon suunnittelu" suunnittelu kohdistuu itse asiassa henkilörooleihin.  Vuosittaisesta toteutusten joukon kohdennetaan henkilöroolehin: esim. englannin kielen opettaja, matematiikan opettaja, ammattiaineiden opettaja. Tällä hetkellä henkilöroolein tapahtuva suunnittelu näkyy ns. virtuaalihenkilöiden käytössä. Jos suunnittelusykliksi valitaan esim. kaksi vuotta niin jälkimmäisen vuoden toteutuksia ei tulisi lainkaan kiinnittää henkilöihin.

Tulee myös huomata, että toteutusten joukon suunnittelu ei ole (aina)  aitojen toteutusten suunnittelua vaan toteutusten prototyypin suunnittelua. Ts. toteutuksen joukossa oleva yksi rivi voi olla yksi tai useampi toteutus suunnittelun aikana. Ilmeisesti toteutusten joukon suunnittelijalla on äänetöntä tietoa yksittäisistä riveistä:  koska rivi on aito toteutus ja koska se on prototyyppi useista toteutuksista. Epäselvää on tarvitaanko tälle suunnittelusyklin eri vaiheelle palveluja? Puhe useita "toteutuksen tiloja" viestittää ilmiöstä.

5.A.2 M:a Hämeentien käyttäjätarinassa on lisävahvistus sille, että on malleja, joissa ensin suunnitellaan toteutusten joukkoa tehtävärooleilla, ei henkilöillä.

Näkymät

id

Nimi

Tarkennettu kuvaus

Viittaus

1

Koulutusohjelma

Ryhmäpohjainen suunnittelumalli ei saa lukita näkymää yhteen ryhmään: myös ryhmäpohjaisessa mallissa on kyettävä tarkastelmaan koulutusohjelman, tutkinnon toteutusten joukon sisältöä useana lukuvuonna, -kautena-

1.B.1

Viittaukset

1.B.1 Erityisen selvästi vaatimuksen sisältö tulee esille kun suunnitellaan opintojen toteutuksia usealle ryhmälle, usealle vuodelle. Esimerkiksi jos opetussuunnittelussa ajoitussuunnitelma on tehty hyvin, niin eri vuosien valinnaiset opinnot ovat peräkkäisissä opetussuunnitelmissa ajoitettu eri vuosille.

Kaikkia valinnaisia opintoja ei voida, liian pieniksi muodostuvien ryhmäkokojen vuoksi, toteuttaa peräkkäisinä vuosina. Tästä seuraa että kahden ryhmän, kahden opetussuunnitelman valinnaisia opintoja tulee vuosittaisessa suunnittelussa tarkastella yhdessä näkymässä. Vrt. vaatimus on ajateltu ratkaistavan tarjontakorein - tästä seuraa että yhden opetussuunnitelman sisällä on kyettävä näyttämään opetussuunnitelmaan liitetyt tarjontakorit. Yksi tarjontakori on siten usessa opetussuunnitelmassa: ratkaistava miten eri opetussuunnitelma näkymissä olevat näkevät liitoksen ja miten suunnitellut toteutukset liittyvät usean tutkinnon opetussuunnitelmiin.

Ilmiö tulee yleistymään: tutkinnon uudistuksen seurauksena syntynee useita yhteisiä kokonaisuuksia, joita useat tutkinnon opetussuunnitelmat käyttävät.

Tulokset

Nro

Tarkennettu kuvaus

Viittaus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Käsittelysäännöt

Nro

Tarkennettu kuvaus

Viittaus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avoimet asiat

Nro

Nimi

Tarkennettu kuvaus

Viittaus

1

Organisaatioyksikön projektit saatava vuosisuunnittelijan käyttöön

Projekteiksi kutsutaan tässä kontekstissa kaikki niitä töitä, jotka ovat nykyisessä vuosisuunnittelussa "Muu työ" tehtäviä. Muut työ -luokkaan luetaan tehtäväkategorioista : hallinto, tutkimus- ja kehitystyö, muu [luokittelematon] tehtävä ja vapaajaksot.

Miten tehtävät syntyvät, missä niitä ylläpidetään ja kuka ne omistaa, on epäselvää. Nykyisin muut työt syntyvät vuosisuunnitteluvaiheessa uusina riveinä "muu työ" -välilehdelle. Ts. tehtävät syntyvät vuosisuunnittelun prosessissa, vuosisuunnittelujärjestelmään ja tehtäviä ylläpidetään vuosisuunnitteluvälineessä?

 

2

TKI osuudet toteutuksilla

Pyydetty tietoja T&K-osuusksista jo vuosisuunnitteluun - tarkistettava, koska epäselvää missä tieto TKI osuuksista syntyy ja epäselvää mitä TKI osuudella tarkoitetaan: opettaja, opiskelija

 

 

 

 

 

  • No labels
You must log in to comment.