LAD benchmarkkasi ja tutustui projektipäällikkö Merita Soinin, tuottaja-tiedottaja Päivi Keräsen ja osaprojektivastaavien Juha Ainoan ja Pasi Pänkäläisen voimin kahteen eurooppalaiseen pyöräilykaupunkiin ja -kulttuuriin 24.-31.3.2012. Matkan tarkoituksena oli ottaa oppia muissa kaupungeissa toteutetuista pyöräilypalveluista ja -käytännöistä Liikkuvan Arjen Designin konseptien toteutussuunnittelua ja kesällä 2012 toteutettavaa testausta silmällä pitäen. Matkan kohdekaupungit Lontoo ja Gent ovat kaksi hyvin erilaista kaupunkia ja niiden pyöräilyn kulkumuoto-osuus on eri tasolla.

Lontoossa pyöräilyn suosio on kasvanut nopeasti viime vuosien aikana (kahden uuden pyöräilyn valtatien käyttöönotto lisäsi pyöräilyä reiteillä 70% vuoden 2010 aikana). Lontoossa on kiinnitetty viime vuosina myös huomiota pyöräilypalveluiden kehittämiseen. Lontoossa järjestetään myös useita kiinnostavia pyöräilytapahtumia mm. Mayor of London's Skyride, London Cycling Awards Critical Mass, Pedal sekä Pedal Powered Cinema.

Matkan vierailukohteet, London College of Communication, Tate Modern ja London Cycling Campaign, linkittyvät kaikki Liikkuvan Arjen Design hankkeeseen.

London College of Communication kuuluu korkeakouluklusteriin, jossa on mukana myös Central Saint Martings College or Arts and Design, jossa puolestaan on tutkimuskeskus Design Against Crime. Design Against Crimessa pyöritetään useita pyöräilyyn liittyviä projekteja mm. CaMden stands, Bikeoff Design Resource, Puma Bike ja Bikeoff Cycle Anti-Theft Scheme in Brighton & Hove.

London Cycling Campaign on vuonna 1978 perustettu kansalaisjärjestö, joka omien sanojensa mukaan toimii Lontoon pyöräilijöiden äänenä:

”Our vision is to transform our city into a healthier, cleaner and happier place to live, where cycling is a preferred mode of transport and any Londoner can ride the streets conveniently and without fear for their safety. To achieve this we lobby decision-makers at all levels, presenting them with rational arguments for encouraging bicycle use above motorised transport, which include: improved public health, reduced congestion, zero CO2 emissions, less air and noise pollution, reduction in road danger, widespread economic benefits”

Muistio tapaamisesta London Cycling Campaignin toimistolla Tom Bogdanowiczin ja Charlie Lloydin kanssa.

Gentissä jalankulku, pyöräily ja julkinen liikenne on otettu kaupunkisuunnittelun kaikilla tasoilla huomioon. Markkinointi ja viestintä ovat kuuluneet olennaisena osana Gentin liikennepolitiikkaan jo 1990-luvulta lähtien. Muistio tapaamisesta Yves de Baetsin/Gent Mobiliteitsbedrijf kanssa.

Prosessi kohti kestävämpää liikkumista alkoi jo vuonna 1987, jolloin ensimmäisen kerran yritettiin toteuttaa liikkumisen suunnittelua. Tällöin suunnitelma kuitenkin peruttiin kolmen kuukauden jälkeen. Gentin pyöräilysuunnitelma laadittiin 1994 ja yleisempi liikkumisen suunnitelma (mobility plan) historialliseen keskustaan vuonna 1997. Vuosina 2000--2005 laadittiin asumisviihtyisyyttä lisäävät liikennesuunnitelmat asuinalueille (sis. yksisuuntaiset kadut, läpiajon vähentäminen, pyöräpainotteiset ratkaisut). Vuonna 2003 liikkumisen suunnitelma (Mobility plan) koko Gentin kaupungille, jonka arviointi- ja uudistustyö on juuri meneillään.

Nykyisen suunnitelman strategiset tavoitteet ovat seuraavat:

  1. Ghent must be easily and selectively accessible for all target groups in space and time.
  2. Co-ordination, communication, regulations, preservation and research are of vital strategic importance.
  3. Our pioneering and director’s role in view of designing a contemporary municipal landscape and a contemporary mobility and parking culture must be developed and implemented.

Gentissä pyritään vaikuttamaan ihmisten käyttäytymiseen ja ajatusmaailmaan positiivisten kokemusten kautta. Pyöräilyyn rohkaistaan myös tarjoamalla kestävää liikkumista tukevia palveluita mm. edullinen pyörävuokraus opiskelijoille (42€/vuosi), Cycle Depot -pyöräkeskus, kaupungin ylläpitämät ilmapumput sekä 3- ja 8-vuotiaille jaettavat kypärät ja huomioliivit.

Mitä hyötyä matkasta oli hankkeen tavoitteiden kannalta?

Matkan aikana hahmottui yhä tarkemmin, että hanke on osa suurempaa kokonaisuutta. Kaikkea ei voi ratkaista kerralla, vaan pyöräilykaupunki rakentuu yksi pieni asia kerrallaan ja LADin toiminnot ja projektit vastaava tähän tarpeeseen. Lontoossa ja etenkin Gentissä on tehty paljon pyöräilyn eteen, mutta molemmissa kaupungeissa on myös tiedostettu monta asiaa, jotka voisi tehdä vielä paremmin. Pyöräilykaupungin muodostumisen keskiössä on ihmisten asenteellinen muutos, johon pyrimme hankkeessa järjestämällä positiivista kuvaa luovia tapahtumia sekä suunnittelemalla pyöräilyä helpottavia ja siihen kannustavia palveluja. Matkan perusteella asenne muutoksen aikaansaaminen vaatii jatkuva näkymistä kaupunkikuvassa sekä riittävästi aikaa uusien käyttäytymismallien omaksumiselle.
Kaiken kaikkiaan projektin eri osa-alueet ja niiden konteksti jäsentyivät matkan aikana mielessä pidemmälle. Saimme vahvistusta tähän asti tekemällemme työlle, LADissa kehitetyt konseptit ovat asian ytimessä, mutta samalla niissä on myös uutta muotoilullista näkökulmaa, jolle selkeästi on tarvetta. Konsepteja voidaankin hyvillä mielin jatkojalostaa pidemmälle suurempaa kokonaisuutta ajatellen. Samalla hahmottui laajempi konteksti, johon konseptit ja hankkeen tavoitteet linkittyvät.

Matkan ehkä tärkein anti oli, että näimme tavoitteenamme olevan pyöräilykaupungin olevan mahdollinen toteuttaa. Tämä on paitsi motivoivaa, myös saamamme käytännön esimerkit helpottavat asioiden esittelyä kumppaneille ja opiskelijoille.

MATKALTA POIMITTUJA IDEOITA:

PYÖRÄKESKUS / LIPPAKIOSKIT
Käytännön esimerkki siitä, minkälaisia itsepalvelumahdollisuuksia on hyvä olla tarjolla. Gentin Cycle Depotissa oli esillä keskeisimmät työkalut (muutamia), jotka tuovat samalla tunteen, että pyöräilijää on ajateltu ja hänestä välitetään. Esimerkki on hyödyllinen hankkeen kannalta lippakioskien ja pyöräkeskuksen palvelukonseptia hiottaessa.

PYÖRÄKESKUS / LIPPAKIOSKIT
Gentin kaupunki ylläpitää kolmea paineilmapumppua (sijoitettu mm. asemalle ja yliopiston alueelle). Pumppujen huoltoon on kiinnitetty huomiota: viikoittaisten tarkastusten lisäksi pumpun vieressä on huoltonumero, johon voi soittaa. LAD selvittää mahdollisuutta saada Helsingin pyöräkeskukseen paineilmapumppu.

PYÖRÄPARKKI
Gentin aseman pyöräparkki on valvottu alue, jolta hylätyt pyörät säännöllisesti poistetaan. Gentin kaupunki on rakentamassa aseman yhteyteen uutta pyöräparkkia 11000 pyörälle. Pyörien määrä yllätti meidät ja Helsingissä voisi harkita parkkihallien ottamista pyöräparkki käyttöön, yhteen autoruutuun mahtuu kaksitoista pyöräparkkipaikkaa.

PYÖRÄPORTTI
Gentissä näimme toteutetun esimerkin pyörälaskurista/ pyöräportista. Gentissä on sekä pysyviä, että kolmen viikon välein siirtyviä laskureita. Gentin pyörälaskurin näkemisestä on hyötyä Sykleri-pyöräportin suunnittelutyössä

PYÖRÄILYVAATETUS JA TURVALLISUUS
Matkan havainnot korostivat pyöräilyvarusteiden ja -vaatteiden merkitystä turvallisen pyöräilykaupungin luomisessa. Lontoossa liikenteessä näkyminen näytti pyöräilijöiden keskuudessa olevan iso trendi (huomioliivit, -vyöt jne.). Sen sijaan kypäriä näkyi vähemmän. Gentin kaupunki oli puolestaan järjestänyt ison kampanjan liikenteessä näkymisen puolesta.

LIIKENNESUUNNITTELU
Gentissä näimme paljon hyviä esimerkkejä pyöräilyn opastamisesta. Kiinnostava huomio oli mm. maamerkkien hyödyntäminen (tässä tapauksessa joen) pyöräreitistön rakentamisessa ja opastuksessa. Toinen mielenkiintoinen asia oli autoille yksisuuntaisten katujen suosiminen asuinalueilla ylimääräisen autoliikenteen karsimisessa – asukkaat tietävät monimutkaisemmatkin reitit kotiinsa, vierailijat jättävät autonsa suosiolla parkkiin kauemmas

KOKOONTUMISPAIKKA
Lontoossa sijaitseva Ace cafe on alun perin
moottoripyöräilijöiden kokoontumispaikka,
jossa järjestetään päivittäin erilaisia
tapahtumia. Yleensä tapahtumat liittyvät
moottoripyöriin, autoihin tai muihin
harrasteajoneuvoihin. Tapahtumiin kuuluu
erilaisia ajoja/reittejä, jotka alkavat ja
päättyvät Acen pihaan. Vastaavan luonteisia
tapahtumia on suunniteltu järjestettävän
myös LADin lippakioskikonseptissa.

 

Miten matkan antia tullaan konkreettisesti hyödyntämään?

Matkan antia hyödynnetään syksyn innovaatioprojektia suunniteltaessa ja saamamme kokemusten perusteella keskitymme ensi syksynä erityisesti pyörätelineisiin ja -parkkeihin. London College of Communication vierailusta virisi mahdollinen yhteistyö syksyn projektien toteutuksessa.

Edellä mainittuja käytännön esimerkkejä tullaan hyödyntämään tulevissa toteutuksissa. Matkalla otettuja valokuvia ja videoita hyödynnetään esimerkkeinä olemassa olevista toteutuksista, suunnittelutyön tukena sekä projektin viestinnässä.



Päiväkohtainen ohjelma ja tapaamismuistiot

la 24.3.
- Merita lentää Lontooseen

ma 26.3.
- Vierailu University of the Creative Artsissa (Merita ja Päivi F.)

ti 27.3.
- Aamulento Helsingistä Lontooseen (Juha, Pasi ja Päivi K.)
- Vierailu London College of Communication

ke 28.3.
- Tutustuminen Lontoon liikenneratkaisuihin ja valokuvaus
- Käynti Tate Modernissa
- Tapaaminen London Cycling Campaignin
- Pyöräkierrokset Lontoossa (Merita ja Pasi)
- Käynti Ace Cafe (Juha)

to 29.3.
- Tutustuminen Lontoon liikenneratkaisuihin, valokuvaus ja videointi
- Siirtyminen junalla Lontoosta Gentiin, projektin toiminnan suunnittelua

pe 30.3.
- Tapaaminen Gent Mobility Service,
- Pyöräkierros (Merita, Pasi ja Juha)
- Valokuvausta ja videointia (Päivi ja Merita)

la 31.3.
- Käynti Design museum Gent
- Paluulento Brysselistä


        
You must log in to comment.