Tule Terveys kolmosten tuotos ja arviointiraportti
Posteri
Projektitoteutusten+posteripohja - tule_inno.ppt
Arviointiraportti
1 Suunnitelma
Liikuntaryhmän tavoitteena oli suunnitella tapahtumapäiväksi mahdollisimman mielekästä tuki- ja liikuntaelinterveyttä tukevaa liikuntatoimintaa lapsille. Liikkumisen ohella oli tavoitteena jakaa tietoa lasten vanhemmille liikkumisen merkityksestä tuki- ja liikuntaelinterveydelle. Liikuntaryhmän tavoitteena oli myös, että järjestelyt sujuvat mallikkaasti ja eri liikuntapisteissä olevat vetäjät on perehdytetty kunkin pisteen toimintaan. Tavoitteena oli tukea koko perheen yhteistä liikkumista.
Liikuntaryhmä suunnitteli tapahtumapäiväksi 5 liikuntapistettä, jossa lapset saavat käydä leikkimässä ja liikkumassa vanhempiensa kanssa ja yksin. Osa pisteistä oli ns. lapsiparkkeja, joihin lapset sai jättää tapahtumassa olleiden vanhemmille suunnattujen luentojen ajaksi. Jokaiselle pisteelle oli asetettu oma tavoite, joka edistää lasten tuki- ja liikuntaelinterveyttä. Liikuntapisteitä olivat temppurata, varjoleikki, liikehuone, laululeikki ja aistihuone. Temppuradan tavoitteena oli, että lapset tulisivat harjoittelemaan erilaisia liikkumistaitoja yhdessä vanhempiensa kanssa. Varjoleikin tavoitteena oli luoda lapsille iloista leikkimistä suuren ja värikkään leikkivarjon kanssa. Liikehuoneen tavoitteena oli tarjota leikkejä, joita voi leikkiä kotona ja jotka kehittävät motorisia taitoja. Laululeikin tavoitteena oli tarjota rauhallista ja itsenäistä leikkimistä ohjatusti musiikin tahdissa. Aistihuoneen tavoitteena oli tarjota liikkumista harjoittava paikka, joka terävöittää aisteja ja luo mielekkäitä kokemuksia.
Liikuntaryhmässä oli seitsemän opiskelijaa joista kukin otti vastuun yhdestä pisteestä, joko yksin tai pareittain. Jokaisesta liikuntapisteestä tehtiin omat kuvauslauseet ja suunnitelmat, joista kävi ilmi, mitä ja minkälaisia leikkejä pisteessä tullaan leikkimään. Jokainen piste käytiin ryhmässä perusteellisesti läpi.
2 Toteutus
Pääsimme valmistelemaan pisteitä perjantai-iltapäivällä posterinäyttelyn päätyttyä. Pääasiassa jokainen valmisteli vastuullaan olevaa liikuntapistettä. Luokkiin kerättiin tarvittavat materiaalit sekä perehdytettiin pisteissä toimivat opiskelijat. Aistihuone ja temppurata olivat selvästi muita työläämpiä ja sen takia niitä koottiin koko porukan voimin. Valmistelut sujuivat ongelmitta ja muutaman tunnin päästä oli valmista. Seuraavana aamuna tultiin paikalle tuntia ennen tapahtuman alkua ja tarkistettiin että kaikki oli valmiina. Tapahtumapäivänä jokainen hoiti oman hommansa omalla pisteellään ja päivän päätteeksi siivosimme paikat ja laitoimme tavarat paikoilleen.
3 Arvio
Tapahtuma onnistui mielestämme hyvin sekä ylitti jopa odotukset. Temppurata ja aistihuone keräsivät alussa suurimman osan osallistujista ja olivat myös selkeästi tapahtuman suosituimmat pisteet. Leikkivarjossa, liikehuoneessa ja laululeikissä oli alussa hiljaisempaa. Vaikka tapahtuman luentoaikatauluihin tulikin pieniä muutoksia päivän aikana, ei tämä merkittävästi vaikuttanut liikuntapisteiden toimintaan. Tapahtumassa jouduttiin jonkin verran muokkaamaan liikuntapisteiden suunnitelmia tilanteen mukaan. Esimerkiksi liikehuoneessa alkuperäisen suunnitelman mukaan leikkejä olisi ollut useampi, mutta maitopurkki-keilaus osoittautui toimivaksi kokonaisuudeksi, josta myös kävijät pitivät.
Laululeikkiohjelman lapsiparkki-idea toimi vaihtelevasti, ensimmäisen luennon ajaksi lapsia jätettiin leikkimään niin kuin oli suunniteltu, mutta myöhemmin lapset tulivat laululeikkihuoneeseen vanhempiensa kanssa ja lapset saapuivat ja poistuivat kesken ohjelman. Syynä tähän oli osittain se, että lapset olivat iältään hyvin nuoria ja osittain ehkä vanhempien epätietoisuus siitä, että huone ei toiminut samoin kuin temppurata ja aistihuone. Mielestämme laululeikkiohjelmaakin onnistuttiin hetkessä muokkaamaan siten, että kaikki saivat osallistua ja kaikki viihtyivät, vaikkakaan se ei toiminut lapsiparkkina. Jos tapahtuma järjestettäisiin uudelleen, kannattaisi kaikkien liikuntapisteiden toimia kokoajan eikä lapsiparkki-idealla.
Leikkivarjohuoneen oli tarkoitus olla lapsiparkki, mutta idea ei toiminut siellä ollenkaan, koska lapset eivät uskaltaneet jäädä yksin leikkimään siksi aikaa, kun vanhemmat olisivat olleet luennolla. Sovelsimme tilannetta päivän aikana niin, että leikitimme lapsia ja vanhempia yhdessä silloin kun heitä tuli paikalle. Tämä toimi ihan kivasti ja kävijöitä oli loppujen lopuksi ihan mukavasti.
Temppurata oli selkeästi yksi suosituimmista pisteistä ja siellä lapset ja vanhemmat kävivätkin useamman kerran. Mielestämme oli hyvä idea, että rataa ei ollut suunniteltu liian tarkkaan ja siihen pystyi tekemään pieniä muutoksia niihin kohtiin jotka eivät toimineet. Oli myös hyvä, että radan sai aloittaa mistä kohdasta tahansa eikä sitä ollut pakko kulkea määrättyä reittiä pitkin, mikä jätti enemmän tilaa mielikuvitukselle. Myös ”irtovälineet” olivat suosittuja ja niissä sai käyttää luovuutta. Kolme ohjaajaa oli sopiva määrä juuri tämänkokoiselle kävijämäärälle, eikä ruuhkia juurikaan syntynyt. Isommalle joukolle ohjaajia olisi jo tarvittu lisää.
Aistihuoneeseen lapset saapuivat vanhemman kanssa ja kävelivät radan paljasjaloin vanhemman kulkiessa vierellä. Myös aikuiset olivat tervetulleita kokeilemaan rataa, mutta vain muutama tarttui tilaisuuteen. Paljasjalkarata otettiin hyvin vastaan, suurin osa lapsista halusi kiertää polun useamman kerran ja monet palasivat vielä ennen kotiinlähtöä tekemään uuden kierroksen. Aistihuoneen rentoutumistila jäi selvästi vähemmälle huomiolle, vaikkakin muutamat siellä piipahtaneet kehuivatkin tilan ideaa ja tunnelmaa. Rentoutumishuone olisi ehkä kannattanut sijoittaa kokonaan omaan tilaansa omana rastinaan, sillä paljasjalkarata tuntui vievän lasten kaiken huomion. Paljasjalkarata toteutui täysin suunnitelman mukaan, eikä päivän aikana tullut ongelmia tai muutoksia.