ARKITIETO TERVEYSALALLA
Haastattelu: 19.4.2017
Haastateltava: Sairaanhoitaja 2008
Työ: Erikoissairaanhoidon eri aloilla vuodesta 2005.
Minkälaisia tiedonlähteitä käytät työssäsi?
Etsin tietoa päivittäin. Tärkeitä tiedonlähteitä Terveysportti, Pharmaca Fennica, google. Terveysportista katson lääkärin käsikirjaa ja käypähoito suosituksia. Sieltä löytyy tietoa akuuttiin asiaan, esim. otetaanko päivystykseen. Varsinaiseen Akuuttihoidon käsikirjaan en pääse. Jos minulla on aikaa ja potilastapauksessa on ollut jotain erikoista, niin etsin Terveysportista artikkeleita aiheesta koska haluan selvittää asian itselleni.
Työnkuvaan kuuluu triage eli potilaan kiireellisyysluokittelu potilaan tullessa päivystykseen joko omatoimisesti tai ambulanssilla sekä neuvonta puhelimitse ja oikean hoitopaikan määrittely. Tieto on saatava nopeasti, joten kännykkä ja hyvät googlaustaidot ovat tärkeitä. Pharmaca Fennicassa on se ongelma, että siihen ei pääse käsiksi kaikilla koneilla. Tämän vuoksi etsin lääkkeisiin liittyvää tietoa googlella.
Varmistan googlesta lääkkeiden tuoteselosteet, joten on oleellista hakea tiedot luotettavilta sivuilta. Tällaisia sivuja ovat Lääkeinfo.fi, josta löytyy pakkausselosteet ja näen lääkkeen vaikuttavan aineen ja nimen. Vielä tarkempi sivusto on Fimea. Sieltä löytyvät oikeat annostukset eri potilasryhmille mm. lapsille. Googlea on nopea käyttää kännykästä jos siellä on valmiina luotettavat tiedontuottajat. Kirjallisuudesta löytyy myös tietoa akuuttihoitotyön käsikirja ja sairaanhoitajan käsikirja jne., mutta tiedonhankinta sieltä saattaa olla hidasta ja painetussa voi olla vanhentunutta tietoa.
Kollegoilta ei aina arjessa ehdi kysyä, koska päätökset on tehtävä nopeasti ja faktatiedot on saatava heti. Jos joskus on aikaa niin silloin voi soittaa kollegalle ja kysyä mielipidettä. Muista asiantuntijoista ensimmäisenä tulee mieleen Myrkytystietokeskus. Sitä kautta saa kontaktin asiantuntijoihin, joilla on erikoisosaamista mitä itsellä ei tarvitse olla. Lisäksi he tilastoivat valtakunnallisesti myrkytykset.
Mitä opiskelijoiden pitäisi osata?
Opiskelijoille on tärkeä ottaa terveysportti haltuun. Sitten heidän pitää osata löytää nopeasti oikeaksi todistettua faktatietoa, huolellisuus ei saa kuitenkaan kärsiä. Kriittisyys on äärettömän tärkeää terveysalalla, jotta osaa valita luotettavan lähteen. Kun hakee googlesta tietoa, tuloksiin voi tulla mitä tahansa.
Tietoa on niin paljon ja päivittäin oppii koko ajan työtä tehdessä. Opiskelijat tarvitsevat uusien asioiden oppimiskyvyn ja avoimuuden uutta tietoa kohtaan sekä valmiuksia ottaa erilaisia ongelmia haltuun. Heillä pitäisi olla taito ottaa haltuun työpaikalla olevat käytänteet. Hoitoalalla on erilaisia tyylejä tehdä työtä. Kun menee uuteen työpaikkaan, on selvitettävä miten siinä työpaikassa erilainen tieto löytyy nopeimmin. Esimerkiksi lääkepisteessä voi olla valmiina kerättynä tiedot eri antibioottien annostuksista ja käytöstä, jolloin tiedon saa sieltä nopeasti. Opiskelijan pitää osata aina tarkistaa asia vaikka kyseessä olisi lääkärin määräämä lääke. Lääkkeiden myrkytystilojen vastalääkkeet on myös hyvä olla esillä.
Oppimisvalmiuksiin kuuluu jatkuva tietotekniikan haltuunotto. Käytössä on koko ajan uusia luokitteluja ja ohjelmia.
Ammattitaidon ylläpito?
Terveysalalla on säädetty oman osaamisen ylläpidosta. Esimerkiksi lääkehoidossa on suoritettava LOVe-testi viiden vuoden välein. Se on STM:n hallinnoima turvallisen lääkehoidon ammatillisen osaamisen ylläpitoon liittyvä koulutus. Muita pakollisia ovat puolivuosittain sairaalassa järjestettävä elvytyskoulutus. Lisäksi on erilaisia oman ammattitaidon ylläpidon verkkokoulutuksia, kuten hygieniakoulutus tai infektioiden torjunta sairaalassa.
Painettua Tehy-lehteä voin selata jos on aikaa. Uutta ammatillista tietoa saan sähköpostiin erilaisten listojen kautta. Näistä tulee mieleen Tehyn, ensihoidon ja avannehoitajien sähköpostit.