Part 1: Why are we here?

Kappale kertoo mitä on yksinkertaisuus (engl. simplicity), johon tämä kirja keskittyy. Yksinkertaisuuden esimerkkinä esitellään laite nimeltä Flip. Flip on Amerikan videokameramarkkinoille suunnattu kamera, joka on yksinkertaisempi kuin mikään markkinoilla oleva kamera. Kameran tekniset tiedot eivät olleet huippuluokkaa, mutta yksinkertaisuus ja käytettävyys olivat enemmänkin. Nappeja oli vähän, ja record-näppäin oli niistä isoin ja helpoimmin saatavilla. Vuoden markkinoillaolon jälkeen Flip oli myynyt yli miljoona, kun kaikkiaan videokameroita myytiin vain 6 miljoonaa kappaletta.

Yksinkertaista voi olla myös olematta minimalistista. Yksinkertaisuudessa kaikki ominaisuudet kuuluvat tiukasti yhteen, ja ulkopuoliselta tuntuvia ominaisuuksia ei ole. Yksinkertaisuus ei ole jotain, minkä voi läiskästä käyttöliittymän päälle.

Part 2: Setting a vision

Suunniteltaessa esimerkiksi sivustoa, on hyvä lähteä ulos toimistosta ja mennä juuri siihen ympäristöön, missä sivuston kohderyhmän käyttäjät ovat. Käyttäjien ympäristöä ei voi määrittää, vaan sivusto täytyy suunnitella sopimaan sinne.

Sivuston käyttäjiä on kolmea tyyppiä: experts (asiantuntijat), willing adopters(mahdolliset asiantuntijat) ja mainstreamers (peruskäyttäjät). 

  • Asiantuntijat tykkäävät selata sivustoja äärimmäisellä tavalla ja katsoa mihin sivusto pystyy. Vaikka sivusto olisi uusi, he tutustuvat jokaiseen osioon ja ottavat selville miten kaikki toimii
  • Mahdolliset asiantuntijat tietävät jo joitain samankaltaisia sivustoja tai palveluita, mutta ovat tottuneita niiden toimintatapoihin. Uuden oppiminen ei ole helppoa. Esimerkkinä puhelin: he ovat kiinnostuneita sivistyneemmästä puhelimesta, mutta vain jos kontaktit saa siirrettyä vanhasta puhelimesta helposti
  • Peruskäyttäjät ovat suurin ryhmä näistä kolmesta. He eivät käytä teknologiaa teknologian takia, vaan saadakseen työt tehtyä. Heidän tunnuslauseensa on "Haluan sen vain toimivan."

Kahdelle ensimmäiselle ryhmälle on paljon helpompaa suunnitella, heitä on helpompi miellyttää. Yksinkertaiselta tuntuvat kokemukset ovat suunnattu peruskäyttäjälle, niitä voivat käyttää myös asiantuntijat: ketään ei jätetä ulkopuolelle.

Part 3: Four strategies for simplicity

Yksinkertaistamiseen on neljä tietä:  remove (poista), organize (järjestä), hide (piilota) ja displace (uudelleensijoita).

Kaikkia näitä voi käyttää, mutta yleensä valitaan yksi tai kaksi, joihin keskitytään. Nämä tekniikat toimivat sekä laajoihin sivustokokonaisuuksiin, että yksittäisiin sivujen osiin.

Part 4: Remove

Helpoin tapa yksinkertaistaa, on poistaa kaikki, mikä ei ole olennaista. Ei siis kannata jättää pois sitä, mikä on vaikeaa toteuttaa. Nämä ovat yleensä niitä, jotka ovat kaikista tärkeimpiä.

Keskity olennaiseen. Sivustolla/palveluilla/tuotteilla on yksi päätavoite, jota kaikkien ominaisuuksien pitäisi tukea. Turhat ja toimimattomat ominaisuudet voi yhtä hyvin jättää poiskin. Näitä miettiessä ei tulisi kysyä "miksi pitäisi poistaa?", vaan "miksi pitäisi jättää?". Ominaisuuksien jatkuva lisääminenkin vain vaikeuttaa sivuston käyttämistä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka ominaisuuksien liika poistaminen voi vaikuttaa yksinkertaistavalta, se yleensä kuitenkin poistaa myös käyttäjältä kontrollin.

Part 5: Organize

Järjestäminen on myös hyvä keino yksinkertaistamiseen. Siihen kuuluu yleisimmin ulkoasun muuttaminen ja värien vaihtelut. Muunmuassa lomakkeet pääsevät usein tarkastelun alle tätä tekniikkaa käyttäessä. Lomakkeiden eri elementtien muotoilut ja siistimiset vaikuttavat suuresti käyttökokemukseen. Sekavat lomakkeet saattavat pelottaa käyttäjät nopeasti pois.

Tärkeimmät tiedot ja napit sivulla tulisi olla isommalla kun vähemmän tärkeät. Esimerkiksi urheilusivustolla kannattaa laittaa golf-pallo samankokoiseksi kuin koripallo, jotta ne ovat samalla viivalla löydettävyyden kannalta.

Part 6 : Hide

Piilottamisella voi hyvin sisällyttää sivulle paljon enemmän tietoa, kuin normaalisti. Esimerkiksi navigaatioelementit voi piilottaa yhden linkin alle, josta aukeaa koko navigaatio ilman sivun uudelleenlatausta. Monet harvemmin käytetyt elementit voi hyvin piilottaa tällä tavalla, jos ne ovat kuitenkin tärkeitä päästä juuri kyseiseltä sivulta. Piilotetut elementit näyttäviin linkkeihin kannattaa myös sisällyttää jonkinlainen ikoni vinkiksi, että tämän linkin alta löytyy enemmänkin tietoa.

Tämä tekniikka kuitenkin tuo käyttäjän toimintoihin yhden klikkauksen lisää. Kannattaa harkita ennen elementtien piilottamista ja miettiä, miten sen tekee hämmentämättä käyttäjää liikaa. 

Part 7: Displace

Uudelleensijoittelu on näistä keinoista ehkä vaikein. Siinä mietitään käyttöliittymää aivan uudelta näkökannalta. Esimerkkinä laitteidenväliset käyttöliittymät samalla ohjelmalla. RunKeeper iPhone-ohjelma, jolla voi tallentaa treenimatkoja ja -aikoja. iPhonella tämä ohjelma toimii painamalla yhtä näppäintä ja tallennus alkaa. Lopettaessa painetaan stop, jolloin laite kerää kaiken datan treenistä ja siirtää sen palvelimelle. Tämän kaiken datan esittäminen mobiililaitteessa olisi todella monimutkaista ja vaikeaa, mutta työpöytäselain toimii oikein kivasti tämän datan näyttämisessä.

Kyse on jokaisen laitteen parhaiden ominaisuuksien käyttämisestä palvelussa.

  • No labels
You must log in to comment.