You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 88 Next »

Yleistä

Toiminnallisen määrittelyn tavoitteena on tuottaa koulutuksen suunnittelun kokonaiskuva sekä yksittäisten moduulien ja sähköisten palveluiden toiminnalliset määrittelyt. Tälle sivustolle kootaan yleiskuvaus kaikista kokonaisuuksista ja eri moduulien alle moduulien tarkemmat kuvaukset.

Määriteltäviä kokonaisuuksia ovat:

  1. Termit ja sanasto
  2. Prosessikuvaukset (kolmella eri tasolla)
  3. Listaus toteutettavista palveluista
  4. Palveluiden toiminnallinen määrittely ja niiden käyttötapaukset
  5. Palveluissa käytettävät tiedot (prosessi-tieto matriisi)
  6. Tietovirrat

1. Termit ja sanasto

Projektissa tullaan käyttämään samaa termistöä ja sanastoa, mitä on määritelty kansallisessa Raketti XDW hankkeessa. Raketin aakkosellinen käsitelistaus, sisältäen termit ja sanaston löytyy täältä.

2. Prosessikuvaukset

Prosessikuvauksissa rajataan kuvausten sisältö koskemaan projektin sisältöä. Esityksessä huomioidaan edeltävät ja seuraavat prosessivaiheet vain siinä laajuudessa kun ne vaikuttavat tämän projektin sisältöön. Esimerkiksi tästä syystä visioon, strategiaan ja johtamiseen liittyvät vaiheet puuttuvat prosessi kuvauksissa edeltävissä vaiheissa. Tästä syystä oppimisen ja opetuksen kuvaukset ovat puutteellisia suunnitteluprosessia seuraavissa vaiheissa.

Mallin kuvauksessa käytetään JHS 152 suositusta >>JHS 152

Taso 2: Toimintamalli

Esityksessä käytetään käsitettä "koulutus", koska käytettäessä käsitteitä "tutkinto" ja/tai "koulutusohjelma" jää kuvauksesta puuttumaan osa prosessiin kuuluvista tapahtumista

Taso 3: Prosessin kulku

A 1 Koulutustarjonnan suunnittelu

Koulutustarjonnan suunnittelu on tutkintoon johtavan koulutuksen, ylemmän ammattikorkeakoulutuksen, erikoistumisopintojen, oppisopimustyyppisen täydennyskoulutuksen ja muun koulutuksen järjestämisen suunnittelu ja koulutuksen aloituspaikkojen suunnittelua. Suunnittelun tuloksen syntyy informaatio siitä mitä koulutusta järjestetään (koulutusohjelma ja muu koulutus) ja missä laajuudessa (aloituspaikka, opiskelijamäärä).

Koulutustarjonnan suunnittelu ei kuulu projektiin. Aliprosessi on mukana esityksessä koska koulutuksen suunnittelu saa syötteen koulutustarjonnan suunnittelusta.

A 2 Koulutuksen suunnittelu

Koulutuksen suunnittelu sisältää koulutuksen osaamisen määrittelyn ja koulutuksen opetussuunnittelun. Koulutuksen osaamisen määrittely vastaa kysymykseen mitä opetetaan, koulutuksen opetussuunnittelu vastaa kysymykseen miten koulutetaan (yleisellä tasolla).

A 2.1 Koulutuksen osaamisen määrittely

Koulutuksen osaamisen määrittely määrittelee koulutuksen sisällön osaamisen tasolla: mitä koulutuksen saanut henkilön on osattava. Osaamisen määrittelyn sisältöä ohjaavat (mahdolliset) kansainväliset ja kansalliset normit. Osaamisen määrittelyn tulos siirtyy opetussuunniteluun, jossa määritellään miten tavoiteltava osaaminen ajatellaan saavutettavan. Tulos siirtyy henkilöstön kehittämisen ja rekrytoinnin prosesseihin, välittäen informaation mitä osaamista henkilöstöllä on oltava.

A 2.2 Koulutuksen opetussuunnittelu

Koulutuksen opetussuunnittelun tuloksena syntyy kuvaus koulutukseen hakeutuvalla, koulutukseen osallistuvalle ja koulutusta järjestävälle koulutuksen tuottamasta osaamisesta. Tulosta kutsutaan opetussuunnitelmaksi. Opetussuunnitelma sisältää opinnot, opintojen rakenteen/rakenteet, suunnitellun ajoituksen (esitetään ajoituksen muodossa - informaation sisältö on opintojen peräkkäisyys/samanaikaisuus) ja opetussuunnitelman perustiedot.Opetussuunnitelman opinnot suunnitelluin ajoituksin siirtyvät oppimisen ja opetuksen suunnitteluun.

A 3 Oppimisen ja opetuksen suunnittelu - vuosisuunnittelu

Oppimisen ja opetuksen suunnittelu (vuosisuunnittelu) sisältää opiskelijan opintojen suunnittelun ja koulutuksen opetustarjonnan suunnittelun. Koulutuksen opetustarjonnan suunnittelu vastaa kysymykseen mitä koulutusta järjestetään, miten koulutus toteutetaan ja milloin.


.

Huomaa kuvauksen käyttötarkoitus : kuvaus on "koulutuspäällikön näkymä" prosessiin.

A 4 Oppiminen ja opetus

Oppiminen ja opetus sisältää koulutuksen oppimistoiminnan.

Projektiin kuuluvan opettajapalveluiden näkökulmasta prosessivaiheen sisältöä on laajennettava (tätä en osaa tehdä/ot)

3. Listaus toteutettavista palveluista

Palvelut

Opetussuunnittelu

id

Nimi

Kuvaus

1.1

Opetussuunnitelmien hallinta

Palvelu, jonka avulla opetussuunnitelmia voidaan luoda, ylläpitää ja esimerkiksi julkaista.

1.2

Opintojaksojen hallinta

Palvelu, jonka avulla opintojaksoja voidaan luoda ja ylläpitää

1.3

Tarjontakorien hallinta

Palvelu, jonka avulla tarjontakoreja voidaan luoda ja ylläpitää

1.4

Raportointipalvelut

Palvelu, jonka avulla opetussuunnitelmamodullissa voidaan tarkastella raportteja ja tietoja.

1.5

Viestipalvelut

Palvelu, jonka avulla opetussuunnittelumodulia käyttävä henkilö voi lähettää viestejä tai herätteitä muulle henkilökunnalle. Tämän lisäksi opetussuunnittelija näkee hänelle osoitetut viestit ja herätteet.

Vuosisuunnittelu

id

Nimi

Kuvaus

2.1

Ryhmien hallinta

Palvelu, jonka avulla voidaan luoda ja ylläpitää ryhmiä. Ryhmät voivat muodostua henkilökunnasta, opiskelijoista tai tiloista

2.2

Työaikasuunnittelu

Palvelu, jonka avulla voidaan luoda ja ylläpitää opettajien työaikasuunnitelmia

2.3

Resurssien ja kustannusten suunnittelu sekä arviointi

Palvelu, jonka avulla voidaan suunnitella resurssien käyttöä sekä niistä aiheutuvia kustannuksia.

2.4

Opintojaksototeutusten hallinta

Palvelu, jonka avulla voidaan luoda ja ylläpitää opintojaksototeutuksia sekä niihin liitettyjä tietoja ja resursseja

2.5

Raportointipalvelut

Palvelu, jonka avulla vuosisuunnittelumoduulissa voidaan tarkastella raportteja ja tietoja

2.6

Viestipalvelut

Palvelu, jonka avulla vuosisuunnittelumoduulia käyttävä henkilö voi lähettää viestejä tai herätteitä muulle henkilökunnalle. Tämän lisäksi vuosisuunnittelija näkee hänelle osoitetut viestit ja herätteet.

Työ- ja lukujärjestyssuunnittelu

id

Nimi

Kuvaus

3.1

Työ- ja lukujärjestysten hallinta

Palvelu, jonka avulla voidaan suunnitella, luoda ja ylläpitää ryhmien, opettajien, opiskelijoiden ja tilojen lukujärjestyksiä

3.2

Raportointipalvelut

Palvelu, jonka avulla työ- ja lukujärjestysmoduulissa voidaan tarkastella raportteja ja tietoja

3.3

Viestipalvelut

Palvelu, jonka avulla työ- ja lukujärjestysmoduulia käyttävä henkilö pystyy lähettämään viestejä tai herätteitä muulle henkilökunnalle. Tämän lisäksi työ- ja lukujärjestyssuunnittelija näkee hänelle osoitetut viestit

Opettajapalvelut

id

Nimi

Kuvaus

4.1

Työaikasuunnittelun hallinta

Palvelu, jonka avulla opettaja näkee omat työaikasuunnitelmansa. Opettaja näkee lisäksi työaikasuunnitelman muutoshistorian sekä pystyy lähettämään korjauspyyntöjä omalle esimiehelleen. Opettajan on myös mahdollista tehdä tuntien jakautumiseen kategoridoiden sisällä muutoksia, jos esimies on sallinut tämän.

4.2

Opintojaksototeutusten hallinta

Palvelu, jonka avulla opettaja voi tehdä ylläpitää omien opintojaksototeutusten osalta tietoja. Palvelu sisältää kaikki opintojaksototeutuksiin liitetyn tiedon ja tieto on tätä kautta muutettavissa. Palvelun sisällä mm. totetussuunnittelu osio.

4.3

Opetustapahtumien suunnittelu, ylläpito ja hallinta

Palvelu, jonka kautta (niille opettajille, joille oikeus annetaan) on mahdollista suunnitella omien opintojaksototeutustensa osalta opetustapahtumat kalenteriin ja tiloihin. Palvelun kautta pystyy myös ylläpitämään omaa kalenteritietoa sekä perumaan tunteja. Palvelussa pystyy myös syöttämään tapaamisaikoja, joihin esim. opiskelijoilla on mahdollista tehdä varauksia (esim. opinnäytetyönohjaus). Palvelussa pystyy lisäksi syöttämään opetustapahtumien kuvauksia, jonka avulla opettaja voi esimerkiksi viestittää opiskelijoille, miten toteutuksen opetus rytmittyy ja mitä aihealueita käydään läpi eri opetustapahtumilla.

4.4

Opintojaksototeutusten ilmoittautumisten hallinta

Palvelu jonka kautta opettaja näkee omille toteutuksilleen ilmoittautuneet opiskelijat. Palvelussa on mahdollista hyväksyä ilmoittautumiset sekä nähdä opiskelijakohtaisesti eri tietoja ja raportteja esimerkiksi aikaisemmista suorituksista.

4.5

Väliarviointi, arviointi ja arvosanojen hallinta

Palvelu, jonka kautta opettaja voi antaa väliarviointia, arviointia ja syöttää arvosanoja omien toteutusten opiskelijoille.

4.6

Opintojaksopalautteen hallinta

Palvelu, jonka kautta opettaja nähdä annetut opintojaksopalautteet sekä antaa palautetta opiskelijoille.

4.7

Sähköisten työtilojen ja oppimisympäristöjen hallinta

Palvelu, jonka kautta opettaja näkee omiin toteutuksiin liitetyt sähköiset työtilat ja oppimisympäristöt. Opettajan on mahdollista päästä työtiloihin ja oppimisympäristöihin palvelun kautta.

4.8

Opetusmateriaalien hallinta

Palvelu, jonka kautta opettaja voi syöttää valmiiksi opintojaksoille ne opetusmateriaalit, jotka liittyvät opintojaksoon. Kun opintojaksosta syntyy toteutus ko. opettajalle tulevat opetusmateriaalit automaattisesti valittavaksi opintojakson toteutukselle.

4.9

Viestipalvelut

Palvelu, jonka kautta opettaja voi lähettää herätteitä muulle henkilökunnalle tai opiskelijoille. Tämän lisäksi opettaja saa palvelun kautta hänelle osoitetut viestit ja herätteet.

Raportointi- tieto- ja seurantapalvelut

4. Palveluiden toiminnallinen määrittely ja niiden käyttötapaukset

5. Palveluissa käytettävät tiedot (prosessi-tieto matriisi)

6. Tietovirrat

  • No labels
You must log in to comment.