Olennaista: Hampaisiin voi tikahtua
eli
nuorten oma käsikirjoitus syntyy verkossa
Kohtaus 9.
Ihmisiä kävelee kadulla. Sebastian yrittää ottaa kontaktia muihin tyrkyttämällä ystäväkirjaa.SEBASTIANHei anteeksi, voisitteko kirjoittaa tähän?HENKILÖ 1Jätä mut rauhaan.SEBASTIANVoisinko häiritä? Kirjoittaisitko ystäväkirjaani?HENKILÖ 2Siis onks tää joku piilokamera?
Sebastian ystävänkirjoineen kuuluu käsikirjoitukseen, jota 15 nuorta alkoi kirjoittaa tammikuun alussa. Päämääränä on rnsi-ilta Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa elokuussa 2010. Nuoret kutsuttiin kirjoittamaan verkon kautta: irc-galleriasta, ilmoituspalstoilta ja nuorten keskustelualueilta, ja mukaan pyrkineiden innostus oli valtaisaa. Kutsujana toimi Medios- projekti, joka on vuoden ajan kehittänyt yhteisöllistä käsikirjoitustyökalua, Noodia, juuri tämäntyyppiseen tarkoitukseen. Noodia käytettiin nyt ensimmäistä kertaa kokonaisen käsikirjoituksen valmistamiseen. Yksi Noodin keinoista on tekstin olennaisimpien asioiden määrittely muille - siitä olennaista: hampaisiin voi tikahtua.
Mukaan valituilta nuorilta ei vaadittu aikaisempaa kokemusta, vaan halua kirjoittaa ja jakaa ajatuksiaan muiden kirjoittajien kanssa. Aikaa kirjoittaminen on vienyt aktiivisimmilta kymmeniä tunteja viikossa. Käsikirjoitusta on kirjoitettu ennenkaikkea Noodissa, lisäksi työryhmä on tavannut toisensa muutaman kerran pohtiakseen suuria ratkaisuja aiheen valinnasta henkilöhahmojen pois pudottamiseen. Käsikirjoitusprosessia vetää kirjailija ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Emma Puikkonen.
"Yllätyin kuullessani, että starttaamme kohta jo kuudennen viikkomme - kuten aina, aika tuntuu hurahtavan ohi hurrikaanin vauhdilla", Milja, yksi mukana olevista nuorista, kirjoittaa käsikirjoittajien blogissa. Käsikirjoitus valmistuu harjoituskuntoon maaliskuun puolivälissä, jonka jälkeen käsikirjoittajat - ja heidän kanssaan kiinnostuneet toimittajat- seuraavat, kuinka teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijat tulkitsevat tekstiä.
Kirjoittaminen verkossa on sujunut jännittävissä merkeissä - kokonaisen käsikirjoituksen työstäminen yhteistyössä muiden kanssa on ollut kaikille uusi kokemus. Viikottaisten syötteiden pohjalta nuoret ovat valinneet aiheet, luoneet hahmoja ja kirjoittaneet kohtauksia ja lauluja. Tässä vaiheessa, vähän ennen kirjoitusprosessin loppua, voidaan jo paljastaa, että luvassa on kaupunkilaisen rakkaudenkaipuuta käsittelevä esitys, joka kertoo kolmen hahmon tarinan: kuplamuovitehtaassa työskentelevän yksinäisen Sebastianin, Leevin, jolla on syömishäiriö ja mielikuvitusolento kaapissa sekä Veran, joka elää dementoituneen enonsa luona ja hallinnoi suurta kaveripiiriä.
MEDIOS on sosiaalisen median menetelmien ja työkalujen kehittämishanke, jonka tavoitteena on kehittää avoimen lähdekoodin ohjelmia, yhteisöllistä mediaa ja digitaalisen tarinankerronnan menetelmiä. Projekti tuottaa helppoja työkaluja ja menetelmiä, joita voidaan käyttää sivistys- ja hyvinvointialoilla aktiivisen kansalaisuuden tukena.
Kolme osaprojektia sisältävä MEDIOS kokoaa media-, kulttuuri- ja kirjasto-, opetus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset monialaiseksi verkostoksi. Helsingin Kaupunginteatteri innostaa luovaan käsikirjoittamiseen verkon välityksellä. M-Cult tuottaa kansainvälisiä avoimen lähdekoodien ohjelmien oppaita FLOSS manuals-verkostossa. Metropolia Ammattikorkeakoulu vastaa Digitarina-menetelmän kehittämisestä.
Nuorten kuulumisia ja tekstejä voi lukea käsikirjoittajien omassa blogissa osoitteessa http://kasikirjoittajat.wordpress.com/.
Hanke jatkuu kevääseen 2011 ja sitä rahoittaa osaksi Etelä-Suomen Lääninhallitus.
Lisätietoja http://medios.metropolia.fi