You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 8 Next »

"Exploring perceptions of web accessibility" - Paneeli netin saavutettavuudesta.

Jokaiselle osallistujalle jaettiin pieni kaukosäädin., jonka avulla tehdään kyselyita (kuten esim. haluatko miljonääriksi?-kilpailussa) ja kysyttiin yleisöltä sukupuolijakaumaa, ikää, taustakoulutusta jne.. Ilmeisesti meidän vastauksia käytetään tutkimuksena paneeliin liittyviin kysymyksiin.

Kysymyksiä voi myös twiitata hashtagilla: #w4a12panel

Paneeliin osallistuvat:

  • Paneelin vetää: Ricardo Baeza-Yates (VP of Research for EMEA & LatAm Yahoo! Research);

Paneeli alkaa:

1. esittäytyy Chieko Asakawa,tutkija ja insinööri IBM:lla, http://researcher.ibm.com/view.php?person=jp-CHIE .Hänen omaa internetin käyttöä rajoittaa sokeus.  Hän käyttää chat-palvelua päivittäin omalla pistekirjoitusnäppäimillä ja kuunnella viestit koneelta, myös iphonella voi kuunnella mailit ja viestit. Eli erikoisteknologiaa on mahdollista käyttää päivittäin ja sen eteen tehdään yhä enemmän töitä juuri IBM:lla.

2. esittelee Ricardo Baeza-Yates, Yahoo! Labsista http://www.dcc.uchile.cl/~rbaeza/

Saavutettavuuteen vaikuttaa kieli, kulttuuri, vammat, lukutaito, näkökyky jne.. Maailmassa on yli 200 milj. web-serveri, onko kaikki saavutettavissa? Saavutettavuuteen vaikuttaa myös linkkien rakenne, sosiaaliset verkostot jne.

3. Georges Gouriten (Telecom Paris Tech) antaa näkökulman web-suunnittelijan näkökulmasta. Webin saavutettavuus ei ole suosittu puheenaihe netissä, haulla ei löydy paljon. Asiaan liittyy paljon eri asioita ja on harmaata aluetta, että kenen vastuulla asiat on. Asioiden muuttamiseen menee aikaa ja suunnittelijan pitää miettiä, miten voisi saada paremmin resursseja, jotta voisi tehdä esim. nettisivuista saavutettavampia. Plugineja, mitä voi käytätä netissä jo nyt: adBlock, luettavuus, social accessibility project.

4.  Bebo White (Departmental Associate – Emeritus, SLAC National Accelerator Laboratory) http://www.bebowhite.com/ Hänelle saavutettavuus on sitä, että jokainen pääsee siihen lopputulokseen, johon haluaa. Jokaisella on oikeus käyttää internetiä, se on ihmisoikeus. Saavuttetavuus liittyy myös siihen, että kuka minä olen ja minkälainen olen.

5. Ed Chi (Research Scientist, Google+, Google) Nostaa esille saavutettavuuden kielen näkökulmasta. Jokaisella ihmisellä on joskus tilanteita, joissa on jokin rajoite esim. kuulon tai näön suhteen.Esim. Twitter-näkymä, monia eri kieliä ja merkkejä. Twitterissa 51 % tviiteistä on englannista, mitä jos osaisit vain englantia, etkä ymmärtäisi sisällöstä 49%?

6.  Mike Paciello (Founder & Principal, TPG)  http://www.paciellogroup.com/ keskittyy saavutettavuudessa ihmisiin, joilla on rajoittavia tekijöitä, kuten sokeus, kuurous jne..Yritys tekee apuvälineitä, jotta netti olisi saavutettavampi kaikille, joilla on rajoitteita.

  • No labels
You must log in to comment.