Laitejärjestelmä ketjuvetoon

Mitä on ketjuveto onnettomuusajoneuvojen raivaustoiminnassa? 

Tavoitteena on saada tilaa ohjaamossa olevien henkilöiden pelastustoimenpiteitä varten. Tällöin yleensä katkaistaan raivaustyökaluilla ajoneuvon pilareita (A, B, C) ja irrotetaan ovia. Tämän jälkeen vedetään ohjaamon etuosaa vaijereilla, hihnoilla eteenpäin käyttäen pelastusajoneuvoa ja sen vinssiä vetävänä voimana. Jos kolariajoneuvo ei pysy paikoillaan, niin voidaan käyttää vastakkaisella puolella toista pelastusajoneuvoa tai käyttää mahdollisesti paikallaan pysymisen varmistamiseksi sidontoja puihin. 

Innovaatioprojektin tarkoituksena on suunnitella ja tehdä/tuottaa hyvin toimiva valmistettavissa oleva laiteratkaisu, -järjestelmä, jolla kolarivaurioituneita koreja voidaan helposti kuljettaa ja mihin kiinnitettyjä ohjaamoja pelastuslaitokset voivat käyttää omissa raskaan kaluston raivaustyön harjoitteissa.

Laitejärjestelmän suunnittelu ja tuottaminen/valmistaminen projekti:

-        voisi olla koukkulavalaitteilla kuljetettavissa/käsiteltävissä oleva lava,

-        lavalla tulee olla standardikiinnityspaikat vakio-ohjaamoille (esim. yleisimmät merkit Volvo, Scania,..) ja muita sidontapaikkoja

-        lavalle kiinnitetään molempiin päihin kolarivaurioitunut kuorma-auton ohjaamo,

-        raivausharjoitteita tehtäessä lavan tulisi olla sellaisella korkeudella, että jolla ohjaamo on ollut olleessaan kiinni alkuperäisessä alustassa (raivaustyöskentely on ihan erilaista, jos se tehdään maasta käsin tai telineiltä)

-        alusta tulee olla jätettävissä kaltevaan asentoon tai ehkä jopa kyljelleen.

Työn teettäjä:

Metropolia yhteistyössä Suomen Palopäällystöliiton, Pelastusopiston sekä mm. vakuutusyhtiöiden ja autovalmistajien/maahantuojien kanssa.

Yhteyshenkilö:

Markku Haikonen

markku.haikonen@metropolia.fi

Ohjaava opettaja:

Markku Saarnio

Projektiryhmä:

3-4 opiskelijaa konetekniikasta

Timo Tarhanen, Arto Torikka, Teppo Torvi

Projektiin hakeutuminen:

Yhteydenotto ohjaavaan opettajaan tai Heikki Paavilaiseen 

 

 

  • No labels
You must log in to comment.