Keskiviikko 21.4.2010
Workshop-ehdotus jätettiin 27.10.2009. Vahvistettava lopullinen versio kouluttajatietoineen on toimitettava 25.1. mennessä. Tässä pohjana alustava versio, joka lähti 27.10.2009, ja muokataan vielä tässä ennen lopullista lähettämistä:
Sosiaalinen media koulutuksen arjessa - teoriaa ja käytäntöä
Sosiaalinen media on jo jonkin aikaa ollut osa digiajan nuorten arkea, mutta koulutuksen arkeen se on vasta tulossa. Miten vastaamme digiajan natiivien vaatimuksiin koulutuksessa? Aamupäivän alustukset tutustuttavat oppimisen sulautuviin ympäristöihin, digiajan pedagogiikkaan ja case-esimerkkeihin, jotka tukevat oppimista sosiaalisen median avulla. Iltapäivän työpajoissa rakennamme työtilat käyttäen sosiaalisen median työkaluja. Metropolia Ammattikorkeakoulun e-oppimisen tiimin järjestämässä workshopissa yhdistyy ajankohtainen teoria vankkaan arjen käytäntöön.
Alustava ohjelma, muutoksia saa tehdä suoraan tähän:
1. Oppimisen sulautuvat ympäristöt ja digiajan pedagogiikka
Klo 10-10.20 Sosiaalinen media ja sulautuvat ympäristöt - FT Terhi-Maija Itkonen-Isakov
Klo 10.20 - 10.40 Second Lifen asettamia opetuksellisia haasteita - TtM Hannele Virtanen-Vaaranmaa
2. Case-esimerkit
Klo 10.40 - 11 Opinnäytetyön ohjaus sulautuvassa ympäristössä sosiaalisen median työkaluilla - FM Pertti Vilpas
Klo 11 - 11.20 Opiskelijoiden kokemuksia verkossa oppimisesta - FM Soile Bergström
Klo 11.20 - 12.20 Tauko
Klo 12.20 - 12.40 Kansainvälinen yhteistyö verkossa - TkL Päivi Jäväjä
Klo 12.40 - 13 Yhdistä Sosiaalisen median työkalut Moodleen - FM Timo Raatikainen
Klo 13 - 13.20 Video oppimisen välineenä - TkL Erkki Rämö
Klo 13.20 - 13.30 Tauko
3. Työpajat
13.30-15.30 Työpajat perehdyttävät oppimisen järjestelmiin. Työpajoihin osallistutaan pienryhmissä.
a) Tutustu Second Lifeen ja ideoi sen käyttöä oppimisen ympäristönä. Ohjaajina Hannele Virtanen-Vaaranmaa ja Pertti Vilpas
b) Tutustu Connect Pron käyttöön. Ohjaajina Päivi Jäväjä ja Erkki Rämö
c) Luo työtila Moodleen ja yhdistä työtila sosiaaliseen mediaan. Ohjaajina Soile Bergström ja Timo Raatikainen
Seminaarin osallistuja saa käyttöönsä työtilat Metropolian Moodleen ja Connect Prohon ja avatar-hahmon Second Lifeen. Seminaarin hintaan sisältyy työtilojen ylläpito puolen vuoden ajan Metropolian palvelimella ja avustaminen aineistojen siirrossa.
15:30 - 16:00 Päivän yhteenveto
Seminaarin jälkeen klo 16 - 19 on kaavailtu pidettäväksi 4 amkin yhteistyönä järjestetty jälkiseminaari Yhteistyöstä voimaa.
Tule mukaan suunnittelemaan HAMK:n, LAMK:n, Laurean ja Metropolian yhteisiä verkkototeutuksia.
Ohjaajina Terhi-Maija Itkonen-Isakov, Jaana Kullaslahti, Jenni Meriläinen ja Irma Mänty.
Torstai 22.4.2010
Teemaseminaari
Miten sosiaalinen media vaikuttaa koulutusorganisaation kokonaisstrategiseen ajatteluun?
- Case Metropolia Ammattikorkeakoulu
Sosiaalisen median lainalaisuuksista ja vaikutuksista organisaatiossa - Terhi-Maija Itkonen-Isakov, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Korvaavatko Facebook-tyyppiset työkalut koulutusorganisaatioiden intranetit? - Petri Silmälä, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Mikroartikkelit koulutusorganisaation toiminnassa - Juhana Kokkonen, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Teemaseminaarin tavoitteena on tarkastella sosiaalisen median lainalaisuuksia sekä pohtia sosiaalisen median mahdollisuuksia tukea oppimisprosessia ja koulutuksen uudistamista. Keskeisiä kysymyksiä ovat, miten sosiaalisen median avoimuus ja yhteisöllisyys vaikuttavat koulutusorganisaation strategiseen ajatteluun, miten tämä heijastuu viestintäkäytäntöihin ja työskentelykulttuuriin? Miten sosiaalinen media muuttaa oppimisympäristöä, tutkimus- ja julkaisutoimintaa ja miten tämä vaikuttaa koulutusorganisaation brändiin?
Ensimmäinen verkon yhteisöpalveluja (Facebook, IRC-Galleria ym.) käyttämään tottunut sukupolvi on jo siirtynyt opiskelemaan. Kuluvalla vuosikymmenellä korkeakoulujen perinteiset intranetit alkavat pienin askelin muuuttua yhteisöpalvelujen kaltaisiksi. Opiskelijat ja henkilökunta muodostavat järjestelmissä profiileja, jotka järjestäytyvät keskenään ryhmiksi (vrt. Facebookin Groups) ja joihin kytketään esimerkiksi erilaisia opiskelijahallinnon tietojärjestelmiä (vrt. Applications). Opiskelijoiden keskinäinen sekä opiskelijoiden ja opettajien välinen vuorovaikutus niin organisaation sisällä kuin organisaatioiden kesken muuttuu avoimemmaksi ja vilkkaammaksi.
Mikroartikkeli on erittäin lyhyt tieteellinen teksti. Lähtöajatus on, että typistetyn kokonsa vuoksi mikroartikkeleita voi kirjoittaa ja julkaista tavallista tieteellistä artikkelia nopeammin. Tieteellinen ajattelu kehittyy, kun omia ideoita voi testata ja jalostaa ketterästi. Koska mikroartikkeli voi myös lukea hetkessä, vertaispalautteen ja kehitysehdotusten saaminen on todennäköistä. Mikroartikkeli sopii hyvin ammattikorkeakoulun opetustoiminnan ja tutkimus- ja kehitystoiminnan apuvälineeksi. Metropoliassa on tehty ensimmäisiä mikroartikkelikokeiluja ja sitä varten on myös kehitetty omaa microjournal.org-palvelua.