Arkitieto kulttuurialalla
Haastattelu: 7.3.2016
Haastateltava: valmistunut tietokonepainotteisesta tekstiilisuunnittelusta 2007
Työ: nykyisessä työssä 3,5 vuotta, työtehtävissä asiakaspalvelua, opastusta, viestintää ja markkinointia sekä joitakin esimiestehtäviä.
1. MILLAISIA TIEDONLÄHTEITÄ KÄYTÄT ARKITYÖSSÄSI? MITEN KÄYTÄT NIITÄ?
Käytän lähinnä verkkotiedonlähteitä: intranettiä, www-sivuja ja kirjaston aineistotietokantoja. Joskus myös fyysisiä lähteitä eli painettuja teoksia. Useimmat tiedonlähteet ovat avoinna kaikille, osa vain kirjaston henkilökunnalle.
Seuraan ammatillisia julkaisuja somen kautta ja netistä, en verkkolehtiä sinänsä. Kirjastolehden painettua versiota seuraan. Kirjastoalan ihmiset, Kirjastokaista (videoita ym.), Keskustakirjasto ym.
Tilastoja en yleensä tarvitse, paitsi oman työpaikan tilastoja.
Haen yleensä nopeata pintatietoa. Jos työskentelisin ”Kysy kirjastonhoitajalta” -palvelussa, tiedon hakeminen olisi syvempää. Koen tiedon hakemisen helpoksi.
Opiskeluaikoina joskus käytin open access julkaisuja.
Jaan tietoa työpaikalla, koska olen markinointi- ja viestintävastaava. Jaan tietoa somessa ja intrassa sekä sen lisäksi suullisesti omalla työpaikalla. Seuraan mm. Facebookissa ja LinkedIn:ssä.
2. MITÄ PITÄISI OPETTAA TIEDONHANKINNASSA OMAN ALASI OPISKELIJOILLE?
Nykyään on paljon enemmän verkkolähteitä, niistä ja tiedon hakemisesta yleensä. Pitäisi kertoa hakulausekkeista ja esitellä erilaisia lähteitä. Toisaalta eri työpaikoilla tarvitaan täysin erilaiset tiedonlähteet.
3. HAASTATELTAVAN ALAN LIBGUIDES
Vaikea ajatella, että tuollaisesta oppaasta olisi itselle hyötyä. En tarvitse sitä tietoa, että mitä aineistoja korkeakoulukirjastossa on. Ehkä muut lähteet voisi olla kiinnostavampia. Meillä oikeastaan on jo meidän tarvitsemat tiedonlähteet. Oman alan uutisvirrat voisivat olla hyödyllisiä