Tulevaisuuden tuottajuus ja sen systemaattinen pohtiminen otettiin Noviassa osaksi kulttuurituottajien tutkimusmetodikurssia tammikuussa 2010. Tuottaja 2020 projektin wikisivusto toimi tärkeänä lähdemateriaalina. Kurssin kokonaistavoitteena on saada yleisluontoinen kuva erilaisista tutkimusmenetelmistä, jotka erityisesti tukevat kulttuurituottajien oman työn tutkimista ja kehittämistä. Ymmärrys tulevaisuuden tutkimuksen mahdollisuuksista ja rajoituksista auttavat ammattilaisia tulevaisuusorientointuneeseen toimintaan. Kurssikuvaus oli seuraavanlainen

Tärkeimmät vaiheet tulevaisuuden tutkimuksen kannalta olivat

  1. Tieto- ja elämys yhteiskunnan osaamisvaatimukset. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja miten siihen mahdollisesti voi vaikuttaa omilla valinnoillaan.
  2. Perehtyminen tulevaisuuden trendeihin ja heikkojen signaalien keräämiseen kirjallisuuden ja Tuottaja 2020 wikisivuston avulla. Aiheesta järjestettiin kotitentti johon kuului myös yleistä tutkimusmenetelmistä.
  3. Heikkojen signaalien kerääminen. Tehtävänä oli kerät 10 heikkoa signaalia, jotka kertovat kuluttajakäyttäytymisestä ja voivat mahdollisesti vaikuttaa tapahtumatuotannon tulevaisuuteen. Tulokset näkyvät Tuottaja 2020 signaaliwikissä ruotsinkielisinä signaaleina.
  4. Harjoittelusuunnitelma. Opiskelijat tekivät suunnitelman kevään 2010 harjoittelua varten. Harjoittelun raportoinnissa ja arvioinnissa otettiin huomioon tulevaisuusorientoituminen

Tulokset: Opiskelijoiden arvioinnissa tulevaisuuden tutkimus/tulevaisuusorientoitunut työtapa koettiin erittäin mielekkääksi. Opiskelijat pystyivät liittämään trendit omiin tulevaisuuden suunnitelmiin ja miettimään mitä seurauksia niillä on juuri hänen työlleen. Heikkojen signaalien etsiminen oli sekä hauskaa että vaativaa. Tehtävä oli esillä koko kurssin ajan ja signaalien ja trendien eroista keskusteltiin paljon. Interaktiivisten halaustyynyjen ja pimeiden klubien kautta signaalit konkretisoituivat ja huomiokyky herkistyi. Hyväksyttiin myös se tosiasia, että heikko signaali jollekin voi olla arkipäivää toiselle eikä turhaa itsekritiikkiä kannata harrastaa signaalien keräilyssä.

Tulevaisuuden tutkiminen inspiroi myös yhden opiskelijoista tekemään opinnäytetyön verkostomaisesta työtavasta, jossa työyhteisö on "community" jonka jäsenillä on myös muita projekteja ja verkostoja.

Osa tähän tutkimusmetodikurssiin osallistuvista jatkoi syksyn 2010 Arts Management kurssiin, joka räätälöitiin Tuottaja 2020 teeman mukaisesti. Enemmän siitä ja tulevaisuusverstaista seuraavassa osiossa.

Leena Björkqvist, kurssin opettaja ja Tuottaja 2020 projektitutkija.

  • No labels
You must log in to comment.